Racefietsreis Puy de Dôme

toewerken naar de beklimming van de Puy de Dome | 6 etappes | standplaatsreis | GPS

Beklim de mythische Puy de Dôme, die is slechts 1 dag per jaar open voor fietsers, en ontdek de ongeëvenaarde schoonheid en prachtige wegen van de Auvergne.


In 2023 won Michael Woods de rit naar de Puy de Dôme. Fausto Coppi, Federico Bahamontes, Julio Jimenez, Felice Gimondi, Luis Ocana, Joop Zoetemelk. Allemaal wonnen ze tijdens de Tour de France, op de vulkaan met de magische klank. Vasa Sport biedt jou de kans om ook deze berg te beklimmen en in dit gebied te fietsen. De (Nederlandse) begeleiders van deze reis woonden ruim 14 jaar in dit gebied en laten je over weggetjes fietsen waar zelfs lokale fietsers vaak geen weet van hebben!

Reisdatum:

09-06-2024 t/m 16-06-2024

Vanaf:

€ 1.125,-

Maximaal aantal deelnemers:

20

Reislevel:

4/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen racefietsreizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Geel 60-90 km 700-1600
Groen 60-90 km 1200-1800
Blauw 75-110 km 1800-2300
Rood 90-130 km 2200-2800
Zwart 100-150 km 2800-3800

Reisbeschrijving

Deze week fiets je in het Sancy Massief en de Chaîne des Puys. Deze vulkaangebieden maken onderdeel uit van het Centraal Massief en bieden enorm veel mogelijkheden voor de sportieve racefietser.  Reken gemiddeld op 1.000 hoogtemeters per 50 kilometer. Minimaal één keer per dag staan we langs de route met ravitaillering.

Vanuit de standplaats maak je tochten die je zelfstandig met GPS rijdt. Je krijgt van ons de routes ingeladen, zodat je elke zelf kan kiezen welke route je rijdt. Heb je geen GPS? Dan kun je er kosteloos één van ons lenen. De lokale begeleiders staan klaar bij calamiteiten en zorgen onderweg voor de foerage. Bovendien kun je zelf rustdagen inplannen om even bij te komen of om een uitstapje te maken.

Vasa Sport is een geweldige organisatie. Je merkt aan alles dat het gerund wordt door sportieve mensen.

Waarom je deze reis moet boeken:

 • De unieke mogelijkheid om de Puy de Dôme te beklimmen, ga de profs achterna!
 • In de reis zit ook de Col de la Croix St. Robert die de heren in de Tour van 2023 ook deden
 • In de reis zit ook de klim naar La Stèle, waar het damespeleton in de Tour van 2023 kwam
 • Per dag uit 5 afstandsvarianten kiezen
 • Een hele week over de meest mooie weggetjes rijden, uitgezocht door onze locals
 • Goed aan te reizen (930 km vanaf Utrecht en maar 18 km van de snelweg)
 • Je hoeft niet elke dag je koffer in en uit te pakken, want het is een standplaatsreis
 • Rustdagen/uitstapjes zijn zelf te bepalen

Expert over deze reis!

De veelheid aan autoluwe wegen en de verscheidenheid aan landschappen maken dit een verrassend mooie reis.

Margriet Ravensbergen
De lokale Vasa Sport reisbegeleider

Reisprogramma

"Wat is het hier mooi fietsen" iedere racefietser is altijd weer verbaasd over de mooie kleine weggetjes. Deze week ga je ze zelf ontdekken in 6 afwisselende dagtochten. Met als afsluiter het toetje van de week, de Puy de Dome beklimming op zondag.

Zondag: aankomst en voorbereiden

Einde middag verzamelen we bij hotel du Parc in Le Mont-Dore. Vandaag nog geen lange rit, maar wel een leuk infietsrondje van een uur om de benen los te trappen en kennis te maken met de andere deelnemers. Vervolgens schuiven we aan tafel aan om lekker te eten met aansluitend de eerste briefing. De reisbegeleiding vertelt je hoe de komende week eruit gaat zien.

Maandag: De Chaîne des Puys

"Kijk daar ligt ie!" Vandaag fiets je langs de Puy de Dôme, weet je meteen wat er over een kleine week te wachten staat. De klimbenen kunnen aan want vandaag staan de schitterende Col de Guéry, de Col de la Croix de Morand en de Col de Ceyssat op het programma. We rijden voor een groot deel over de wegen die de renners van de Tour de France deden dwars door het vulkaangebied.

Dinsdag: De Artense

Over, door en langs het plateau van de Artense gaat het. Je daalt af naar het plaatsje La Bourboule en dan is het klimmen via de leuke Col de Vendeix en door naar La Stèle. Aan het einde van de route heb je de mogelijkheid om in het middeleeuwse stadje Besse een cola-stop te houden. De suikers komen goed van pas bij het beklimmen van de laatste col van de dag: de Col de la Croix Saint Robert.

Woensdag: naar het Westen

Een dag met maar één cols en één klim. We gaan naar het westen, van het Sancy Massief af. Vlak is het nergens. Wat blijft, zijn de rustige wegen. Je keert terug naar Le Mont-Dore via de Col de Guéry. Deze keer fiets je deze vanuit Rochefort-Montagne. Eerst heerlijk rustig door een vallei, om op het eind slingerend tussen de basaltrotsen Sanadoire en Tuillières door, wat steiler die vallei uit te klimmen.

Donderdag: De Monne

Na de colloze dag van gisteren staan er vandaag afhankelijk van de gefietste afstand 1 of 2 cols op het programma, de Col de Guéry en de Col de la Croix Morand. En verder gaat het de hele dag lekker op en neer. De langste afstanden doen het plateau van Gergovie aan. De plek waar de Auvergnatse strijder Vercingetorix in 52 voor Christus Julius Cesar versloeg.

Vrijdag: De Cézalier

De Cézallier is een favoriet trainingsgebied van de lokale wielrenner Romain Bardet. Het is eigenlijk ook het favoriete fietsgebied van onze lokale begeleiders. Dit plateau gelegen op zo’n 1.000 meter hoogte is ruig en leeg. De route vandaag begint met de Col de la Croix St Robert. Er zitten nog veel meer naamloze colletjes in de route, genoeg klimkilometers dus weer.

Zaterdag: de Dordogne

Na de ruigte van gisteren vandaag een wat lieflijker tocht. De Dordogne, die ontspringt aan de voet van de Puy de Sancy, op zo’n 4 km van Le Mont-Dore zal een aantal keer overgestoken worden. Dit betekent: dalen naar de rivier, met een brug de rivier over om vervolgens het dal weer uit te klimmen. En om het af te leren, is er ook in deze route nog een mooie col opgenomen.

Zondag: beklimming Puy de Dôme en terugreis

Vandaag staat dan eindelijk de beklimming van de Puy de Dôme op het programma. De klim van 4,5 km heeft 494 meter hoogteverschil met een gemiddelde stijgingspercentage van 11-12%. We starten tussen 8:30 en 9:30 uur.  Wie het aandurft doet de hele klim vanuit Clermont-Ferrand (13,4km met 1000hm). Na afloop (ca 12:00) rijd naar huis of indien je een extra nacht boekte, terug naar Le Mont-Dore.

Reis informatie & downloads

 

Deelnemers over deze reis:

 

Je merkt aan alles dat Erwin en Margriet het gebied goed kennen en hun kennis erover graag en enthousiast delen.

Opvallend hoe rustig de wegen hier in de Auvergne zijn.

Superservice; bij een kapotte velg werd er niet geaarzeld, maar werd ik direct naar een fietsenmaker gebracht.

Praktisch

Practical items

Accommodatie en begeleiding

Als je via Vasa Sport verblijf boekt, overnacht je in een op fietsers ingesteld hotel aan de voet van de Puy de Sancy. Het is op basis van halfpension, dus ontbijt en avondeten inclusief (buffet). Je wordt begeleid door 1 of 2 van onze lokale Nederlandse begeleiders die daar al ruim 14 jaar wonen. Zij kennen het gebied op hun duimpje en kunnen je met passie alle ins en outs van het gebied vertellen. Vele mooie wegen zijn voor je uitgezocht, eigenlijk net zo mooi als de Puy de Dome zelf. Je wordt volledig ontzorgd, je hoeft alleen nog maar te fietsen.

 

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf met halfpension is er vanaf € 1.125,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 625
2-3 personen € 594
4 - 8 personen € 550
9 personen of meer € 500

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider/ mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Ravitaillering op tenminste één col per etappe (waar alle niveaugroepen langs komen)
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • Startbewijs beklimming Puy de Dôme
 • Evt. gebruik GPS-ontvanger
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Gratis deelname aan de Lek & Linge tocht
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers

Verblijf

Kamerkeuze Prijs p.p.
Bed op 2pkamer € 625
Bed op 1p kamer € 775

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen met ontbijt en diner
 • Afgesloten stalling voor de fiets
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Verlenging

  Prijs p.p.
Nacht vooraf op 2p kamer met ontbijt € 80
Nacht vooraf op 1p kamer met ontbijt € 105
Nacht achteraf op 2p kamer met ontbijt € 80
Nacht achteraf op 1p kamer met ontbijt € 105


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunch en drankjes
 • Boekingskosten € 20,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Extra's

  Prijs
Het enige echte Vasa fietshirt gratis bij boeking voor 1 maart

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Boek deze reis

Iets te vragen? Stuur een e-mail of bel ons op 0343 562800.

Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.