Kies de juiste fietsreis

Een sportief avontuur op de fiets dat wil je beleven. Klimmen, dalen, een hele dag op pad zijn, genieten van uitzichten, de natuur, obstakels overwinnen, jezelf uitdagen, Wat is voor jou de optimale mix? Wat kun jij aan en waar geniet je het meeste van? In dit artikel leggen we het voor je uit in 4 hoofdstukken.

 1. Levelen van jou met de reis
 2. Aantal routes en niveaugroepen per reis
 3. Welke reis past nou bij jou?
 4. En dan nog dit

 

1. Levelen van jou met de reis

Een supertechnische trail is voor de één een feest en voor een ander de hel. Op een schotterweg rijden geeft je de gelegenheid om lekker in je ritme te komen en te genieten van de omgeving maar voor een ander is dit snel saai. Vind je het niet erg om stukken te lopen met de fiets om zo over de top te komen en die mooie trail af te dalen of heb je de schurft aan lopen? Hoeveel kilometers wil je rijden en hoeveel hoogtemeters kan je aan?
Goed nieuws, voor elke mountainbiker en racefietser is er een reis die jou optimaal laat genieten. Het is alleen even kijken welke het beste past.
Om de keuze makkelijker te maken heeft elke reis een cijfer tussen 1 en 10. Dit reislevel drukt de moeilijkheidsgraad uit en is bepaald door 4 factoren:

 1. Technische moeilijkheid van de trails
 2. Benodigde conditie
 3. Zwaarte van de loopstukken
 4. Aantal aangeboden routes en niveaugroepen

We besparen je het rekenmodel maar als je precies wil weten hoe moeilijk de trails zijn, welke aanslag de reis op je conditie doet, hoeveel loopstukken erin zitten en welke afstanden er mogelijk zijn? Je vindt alles op de webpagina’s van de betreffende reis. 
 

Hier vind je het reislevel

Je vindt het reislevel in het reisoverzicht, de reistabel en op de webpagina van de reis.

Reislevel Mountainbike

Tip: via het filter maak je snel een selectie van reizen met de door jou gewenste reislevel.

Reislevel Mountainbike


Hier vind je de techniek, loopstukken, conditie

Conditie-techniek-loopstukken op een MTB reis

Hoe meer oranje hoe moelijker de trails, hoe meer loopstukken en hoe zwaarder qua conditie.

Voor het MTB-en kun je de reizen verdelen in reizen met level 3-4 en de technische reizen 6-9. Bekijk de filmpjes hieronder en ontdek de verschillen hier in.

Bekijk MTB reizen level 3-4

Bekijk MTB reizen level 6-9

 


 

2. Aantal routes en niveaugroepen op de reis

Lekker een hele dag trappen met een groepje van gelijkgestemde fietsers dat is wat je wilt toch? Rond 9 uur op pad gaan en dan rond half vijf weer aankomen bij het hotel. Er is dan genoeg tijd om je fiets te vertroetelen, een verfrissende douche te nemen en om sterke verhalen uit te wisselen. Uiteraard onder het genot van een heerlijk drankje op het terras. Per reis worden verschillende afstanden-hoogtemeters aangeboden. Op de reis worden de niveaugroepen gevormd. Elk niveau heeft een kleurtje: geel, groen, blauw, rood en zwart.

 

Niveaugroepen Mountainbike
Niveau Afstand Hoogtemeters
Geel 30-50 km 700-1000
Groen 40-60 km 1000-1300
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400
Zwart 60-100 km 2300-3300
Niveaugroepen eMTB

Lees meer over de twee type e-MTB reizen >>

Niveau Afstand Hoogtemeters type trails
Groen 40-60 km max. 1400 gravel en eenvoudige single tracks
Rood 55-85 km 1800 - wat accu aankan technische trails, ervaring vereist

 

Niveaugroepen Racefietsen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Geel 40-75 km 700-1000
Groen 60-90 km 1000-1800
Blauw 75-110 km 1400-2200
Rood 90-130 km 1600-2600
Zwart 100-150 km 2400-3400

 

Niveaugroepen Gravelbiken
Niveau Afstand Hoogtemeters
Geel 30-50 km 400-900
Groen 40-60 km 600-1300
Blauw 50-70 km 1100-1700
Rood 60-85 km 1400-1900
Zwart 70-100 km 1800-2500

 

Welke niveaugroep jouw past is de eerste keer een beetje inschatten. Misschien ken je iemand die al eens mee is geweest? We vragen je bij boeking een indicatie te geven. Wees gerust want je zit er niet meteen aan vast, wisselen is altijd mogelijk. Meestal wordt tijdens de eerste klim duidelijk wie er bij elkaar horen. Heb je nog nooit in de bergen gefietst? Doe dan eerst een keer mee met een clinic of een weekend voordat je het Alpenavontuur aangaat.
 

Hier vind je de niveaugroepen per reis

In het reisoverzicht, op de webpagina van de reis en in de reistabel. In dit voorbeeld zijn er dus twee niveaugroepen waaruit je kan kiezen.

Niveaugroepen MTB Vasa Sport

Tip: via het filter maak je snel een selectie van reizen met de door jou gewenste niveaugroep(en)

Niveaugroepen selecteren via filter
 

3. Welke reis past nou bij jou?

Als je al vaker mee bent geweest dan kun je waarschijnlijk een goede inschatting maken op basis van bovenstaande gegevens. Maar we kunnen ons voorstellen dat het lastiger is als je voor het eerst mee gaat. Daarom 5 tips zodat je de juiste reis kan kiezen.

 1. Zoek iemand op die al is mee geweest. Ga eens samen fietsen en in gesprek en je weet meteen meer.
 2. Doe mee met een Vasa Sport (privé)clinic of tocht De begeleiders zijn ook gids op de reizen en helpen je bij de inschatting.
 3. Ga mee met een weekend. Je rijdt al wat meer in bergachtig terrein en je went aan het fietsen van meerdere dagen achter elkaar. Ook perfect natuurlijk om jezelf in vorm te fietsen.
 4. Kies de 1e keer voor een reis met minimaal 4 verschillende niveau’s Dan heb je de flexibiliteit om te ontdekken wat jou het beste past.
 5. Kies de 1e keer voor een reis met een wat lager reislevel. Liever de eerste keer iets makkelijker dan dat je ontdekt dat je de route niet aan kan. We zorgen heus wel dat je over de finish komt maar het kan zijn dat je delen over het asfalt moet of in de bezemwagen. Dat is niet wat je wil.

Kom je er nog niet helemaal uit? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. We helpen je graag met het maken van de keuze.

 

4. En dan nog dit:

Liever met gids of zelfstandig met GPS?

Bij de racefietsreizen wordt er altijd in groepjes met GPS (plus routekaartjes) gereden.
Bij de reguliere mountainbikereizen met vaste datum kun je meestal kiezen of je met Gids of zelfstandig met GPS rijdt.
En dan is er ook nog de categorie reizen Zelfstandig met GPS, waarbij je ook zelf nog de datum en het aantal etappes kunt kiezen.
Indien je nog nooit een mountainbike reis bij Vasa Sport hebt gereden raden we je aan eerst een reis met gids te rijden.

De gidsen

Alle gidsen (waarvan er één tevens de reisleider is) zijn zelf enthousiaste mountainbikers en doen niets liever dan anderen mee te laten genieten van dit echte mountainbiken. Naast het wijzen van de route verzorgen zij ook reparaties onderweg, EHBO en alle andere noodzakelijke dingen. Alle gidsen hebben een EHBO-diploma (met jaarlijkse bijscholing!) en zijn uitgerust met een mobiele telefoon en  GPS-ontvanger. We hebben al onze gidsen geschoold op het gebruik van GPS en de begeleiding van groepen. Op die manier komt de begeleiding op de echte Vasa Sport manier tot zijn recht. Je hoeft je niet druk te maken over de te volgen route, dat doet de gids. Dus: mountainbiken met een gids betekent onbekommerd genieten!

De gidsen zelf geven overigens ook nog waardevolle tips op de Vasa fiets team pagina.

Zelfstandig met GPS

Als je zelf met GPS rijdt, heb je natuurlijk meer vrijheid. Het is niet zo makkelijk als met een gids, maar voor sommigen is dit juist een uitdaging. Een GPS-ontvanger wordt op het stuur van de bike gemonteerd. Vasa Sport laadt de routes en waypoints voor je in. Heb je zelf een GPS-ontvanger van Garmin dan kunnen we daar de routes inladen (neem wel tenminste 2 sets oplaadbare batterijen en een oplader mee). Heb je zelf geen GPS-ontvanger dan kun je er één huren. Natuurlijk regelt Vasa Sport naast het inladen van de routes verder alle andere zaken als bagagetransport, onderkomens, terugtransport naar de startplaats en briefings. En bij de reguliere reizen ontmoet je ook weer de andere deelnemers, die met de gidsen onderweg zijn geweest.

Bekijk nu alle fietsreizen