De Puy de Dôme beklimmen, waarom je dit een keer gedaan moet hebben

Legendarische gevechten zijn hier geleverd. Anquetil en Poulidor, inderdaad de opa van Matthieu van der Poel, streden om de winst van de Tour de France. De berg is afgesloten voor fietsers, maar er is goed nieuws: jij kunt in juni met ons deze berg op fietsen. Ga je mee?

puy de dome racefiets reis wielren vakantie


Puy de Dome

De Puy de Dôme is een vulkaan die naast de Franse stad Clermont-Ferrand ligt, midden in het centraal Massief. Dat dit een berg met een grote fiets-historie is lees je verderop, maar nu eerst de data van deze col.

puy de dome racefiets reis wielren vakantie

Vanuit Clermont-Ferrand
Afstand: 14 kilometer
Hoogtemeters: 1047
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,5%

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Er is een Strava segment dat gaat over de laatste 4,5 km van de klim. Dan moet er nog 494 meter hoogteverschil worden overbrugd, wat een gemiddeld stijgingspercentage van 11% geeft. https://www.strava.com/segments/4852256

Het unieke aan deze col is ook dat de weg om de berg heen draait. Geen 21 bochten zoals op de Alp d’Huez, maar gestaag klimmen en genieten van het volledige panorama rondom de berg. Tenminste, als het je niet zwart voor de ogen ziet.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Hier werd de Tour beslist

•    Eddy Mercxs (De Kannibaal, 5-voudig tourwinnaar)
•    Joop Zoetemelk (eeuwige 2e en laatste Nederlandse Tourwinnaar)
•    Berhard Hinault (7-voudig Tourwinnaar)
•    Frederico Bahamontes (illustere klimmer uit Spanje)
•    Fausto Coppi (Italiaanse grootheid
•    Lucien van Impe (de bergkoning uit België)
•    Jaques Anquetil  (5-voudig Tourwinnaar)
•    Raymond Poulidor (opa van Matthieu van der Poel, 8x in de top drie en nog nooit een gele trui)

Allemaal legendarische renners uit de vorige eeuw. Op de Puy de Dôme reden ze de longen uit hun lijf. En bijna altijd werd hier de Tour beslist, tussen 1952 en 1988.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Meest heroïsche gevecht 

Eén van de meest heroïsche gevechten in de Tour de France vond plaats op de flanken van de Puy de Dome. Het is al even geleden, 1964, maar wat was het mooie strijd. Poulidor zette alles op alles om de Tour nog te winnen. Hij moest deze etappe voorsprong nemen op Anquetil, maar die speelde een bijzonder tactisch spel. In plaats van te blijven plakken in het wiel ging hij naast Poulidor rijden. Schouder aan schouder gaven beide renners alles. Poulidor won de etappe maar pakte niet genoeg voorsprong om de Tour te winnen. Als betere tijdrijder maakte Anquetil het verschil op de afsluitende tijdrit, genoeg voor de eindzege.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Laatste keer in 1988 met Theunissen

De laatste keer dat de Tour over de Puy de Dôme ging was in 1988. Gert-Jan Theunissen en Delgado waren nog in volle strijd voor het eindklassement. Delgado bleek sterker en won hier de Tour.

Geen Dumoulin, Kruiswijk of Roglic

De Tour de France zal waarschijnlijk nooit meer deze fantastische klim bedwingen. Dit is zonde, want het is niet alleen de enige col van de buitencategorie in het Centraal Massief, het is ook een beklimming waar een van de meest fantastische gevechten op de fiets heeft plaatsgevonden. 
Sterker nog, de col is sowieso voor fietsers afgesloten. Maar er is nu toch een mogelijkheid om zelf historie te schrijven.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Rijd jij de Puy de Dôme op?

Op zondag 28 juni kun jij deze illustere col opfietsen. Dat is de enige dag in het jaar dat het kan. Er mogen slechts 300 fietsers de berg op, maar wij hebben een startbewijs voor je klaar liggen. Ga je mee?

•    Geen autoverkeer
•    Slechts 300 deelnemers
•    Alleen op 28 juni
•    Unieke berg

Toetje van de fietsweek

De Puy de Dôme is de afsluiting van een heerlijke fietsweek door het centraal Massief. Alles is geregeld. Van een comfortabel hotel, lekker eten, fietsenstalling, verzorgingsposten onderweg, pechhulp en natuurlijk schitterende routes. Het enig wat jij moet doen is fietsen, eten, slapen en genieten.

Bekijk het speciale arrangement en schrijf je snel in. Tot 21-01-2020 profiteer je van € 35 vroegboekkorting p.p.

Puy de Dôme >>

 

Oh ja, en al gaat de Tour niet meer over de Puy de Dôme, ze komen in 2020 wel door het Centraal Massief. Je fietst straks dus wel mooi de cols die Kruiswijk, Dumoulin en Roglic ook gaan rijden.
 


 

Frankrijk
FRA

Racefietsreis met de Puy de Dôme

Beklim de mythische Puy de Dôme, die slechts 1 dag per jaar open voor fietsers, en ontdek de ongeëvenaarde schoonheid van de Auvergne.

Datum nog niet bekend

Reislevel: 4/10

Niveaugroepen:        

Bekijken

vanaf
€778