De Puy de Dôme beklimmen, waarom je dit een keer gedaan moet hebben

Legendarische gevechten zijn hier geleverd. Anquetil en Poulidor, inderdaad de opa van Matthieu van der Poel, streden om de winst van de Tour de France. De berg is afgesloten voor fietsers, maar er is goed nieuws: jij kunt in juni 2023 met ons deze berg op fietsen. Ga je mee? 

puy de dome racefiets reis wielren vakantie


Puy de Dôme

De Puy de Dôme is een vulkaan die naast de Franse stad Clermont-Ferrand ligt, midden in het centraal Massief. Dat dit een berg met een grote fiets-historie is lees je verderop, maar nu eerst de data van deze col.

puy de dome racefiets reis wielren vakantie

Vanuit Clermont-Ferrand
Afstand: 14 kilometer
Hoogtemeters: 1047
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,5%

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Er is een Strava segment dat gaat over de laatste 4,5 km van de klim. Dan moet er nog 494 meter hoogteverschil worden overbrugd, wat een gemiddeld stijgingspercentage van 11% geeft.

Het unieke aan deze col is ook dat de weg om de berg heen draait. Geen 21 bochten zoals op de Alp d’Huez, maar gestaag klimmen en genieten van het volledige panorama rondom de berg. Tenminste, als het je niet zwart voor de ogen ziet.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Hier werd de Tour beslist

•    Eddy Mercxs (De Kannibaal, 5-voudig tourwinnaar)
•    Joop Zoetemelk (eeuwige 2e en laatste Nederlandse Tourwinnaar)
•    Berhard Hinault (7-voudig Tourwinnaar)
•    Frederico Bahamontes (illustere klimmer uit Spanje)
•    Fausto Coppi (Italiaanse grootheid)
•    Lucien van Impe (de bergkoning uit België)
•    Jaques Anquetil  (5-voudig Tourwinnaar)
•    Raymond Poulidor (de opa van Matthieu van der Poel, 8x in de top drie en nog nooit een gele trui)

Allemaal legendarische renners uit de vorige eeuw. Op de Puy de Dôme reden ze de longen uit hun lijf. En bijna altijd werd hier de Tour beslist, tussen 1952 en 1988.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Meest heroïsche gevecht 

Eén van de meest heroïsche gevechten in de Tour de France vond plaats op de flanken van de Puy de Dôme. Het is al even geleden, 1964, maar wat was het mooie strijd. Poulidor zette alles op alles om de Tour nog te winnen. Hij moest deze etappe voorsprong nemen op Anquetil, maar die speelde een bijzonder tactisch spel. In plaats van te blijven plakken in het wiel ging hij naast Poulidor rijden. Schouder aan schouder gaven beide renners alles. Poulidor won de etappe maar pakte niet genoeg voorsprong om de Tour te winnen. Als betere tijdrijder maakte Anquetil het verschil op de afsluitende tijdrit, genoeg voor de eindzege. Poulidor kan trots zijn op zijn kleinzoon Mathieu van der Poel. Hij pakte in de 2e rit van de Tour 2021 de gele trui en wees naar hem in de hemel toen hij over der finish reed.

Puy de dome wielren vakantie racefiets reis

Laatste keer in 1988 met Theunissen

De laatste keer dat de Tour over de Puy de Dôme ging was in 1988. Gert-Jan Theunissen en Delgado waren nog in volle strijd voor het eindklassement. Delgado bleek sterker en won hier de Tour.

Wie wordt de volgende etappewinnaar op de Puy de Dôme?

Wat veel mensen niet voor mogelijk hadden gehouden, gaat in 2023 toch gebeuren. Het Tour de France peleton gaat voor het eerst sinds 1988 weer de Puy de Dôme op. Geweldig, want het is niet alleen de enige col van de buitencategorie in het Centraal Massief, het is ook een beklimming waar een van de meest fantastische gevechten op de fiets hebben plaatsgevonden. 
Sterker nog, de col is sowieso voor fietsers afgesloten. Maar er is nu toch een mogelijkheid om zelf historie te schrijven.

 

Rijd jij de Puy de Dôme op?

Op zondag 25 juni 2023 kun jij deze illustere col opfietsen. Dat is de enige dag in het jaar dat het kan. Er mogen slechts 300 fietsers de berg op, maar wij hebben een startbewijs voor je klaar liggen. Ga je mee?

•    Geen autoverkeer
•    Slechts 300 deelnemers
•    Alleen op 25 juni
•    Unieke berg
•    Fiets ook de andere cols in de streek die in de Tour de France 2023 en Le Tour Femmes 2023 zitten

Toetje van de fietsweek

De Puy de Dôme is de afsluiting van een heerlijke fietsweek door het centraal Massief. Alles is geregeld. Van een comfortabel hotel, lekker eten, fietsenstalling, verzorgingsposten onderweg, pechhulp en natuurlijk schitterende routes. Het enig wat jij moet doen is fietsen, eten, slapen en genieten.

Lees meer over hoe jij de Puy de Dôme kan opfietsen >>

Frankrijk
FRA
Bijna vol!

Racefietsreis Puy de Dôme

Beklim de mythische Puy de Dôme, die is slechts 1 dag per jaar open voor fietsers, en ontdek de ongeëvenaarde schoonheid en prachtige wegen van de Auvergne.

18-06-2023 t/m 25-06-2023

Reislevel: 4/10

Niveaugroepen:          

Bekijken

vanaf
€952