HochSauerland trails

MTB weekend tussen Winterberg en Willingen | 3 etappes | gids of GPS

MTB-weekend met alle mooie (single-) trails van en tussen Willingen en Winterberg. Ja, er zijn niet alleen maar brede grindpaden in het Sauerland! Geniet je mee?
Perfect om er even tussenuit te zijn en/of voor te bereiden op een reis in de Alpen. In 2002 was de allereerste Vasa 3-daagse ook in dit gebied. Toen waren we al blij met klimmen en dalen over brede grintwegen. Daar kunnen we nu niet meer mee aankomen, dus hebben we alle singletrails in dit gebied opgespoord en in 3 prachtige dagetappes verpakt. Uitgangspunt is een fijn hotel in Niedersfeld, waar we 2 nachten verblijven. Alle ingrediënten voor een heerlijk MTB-weekend, waarvoor je maar 1 vrije dag nodig hebt.

Reisdatum:

11-10-2024 t/m 13-10-2024

Vanaf:

€ 387,-

Maximaal aantal deelnemers:

28

Reislevel:

4/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Groen 40-60 km 1000-1300
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400

groen en blauw met gids of GPS, rood alleen met GPS

Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

In het hoogste deel van het Sauerland is het geweldig mountainbiken. In deze reis combineren we de bikeparktrails van Willingen en Winterberg met alle natuurtrails, die we hebben opgespoord. Natuurlijk ontbreken de grintpaden met vaak prachtige uitzichten niet.  Pech onderweg of assistentie nodig? De volgwagen is altijd stand-by om je snel weer op weg te helpen.
Je fietst 3 etappes, waarbij je kunt kiezen tussen de niveau's groen, blauwe en rood. Tijdens de avondbriefings krijg je alle details over de routes van de volgende dag.

'Dit is veel leuker dan op eigen houtje in de Bike Arena Sauerland fietsen. Nooit geweten, dat hier ook zo veel singletrails zijn!  - Petra

Start en finish is in Niedersfeld, een leuk "bergdorpje" tussen Winterberg en Willingen. Omdat de 3 etappes hier starten en finishen is er dus geen bagagetransport nodig. Als je het verblijf via ons boekt, overnacht je in een fijn hotel met goede bedden en maaltijden voor fietsers. Om je fiets veilig te stallen is er een afgesloten ruimte. Hier heb je ook de ruimte om aan je fiets te sleutelen. Wij nemen een gereedschapskist en fietspompen mee, zodat je dit niet zelf hoeft mee te nemen. Iedere dag is er een afspuitplaats om je fiets schoon te maken voor de volgende dag.

Pluspunten

 • Je hoeft maar één dag vrij te nemen om er even helemaal uit te zijn
 • Aanreizen, auto parkeren en dan alleen nog maar genieten
 • Met bikepark én natuurtrails
 • Slechts 3 uur rijden vanaf Utrecht
 • Zeer geschikt als voorbereiding op je TransAlp

Expert over deze reis!

HochSauerland op zijn best met alle singletrails tussen Willingen en Winterberg en nog veel meer.......

Sidney Teeling
Ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Vrijdag: Aankomst en eerste etappe naar Willingen

Tussen 11:00 en 12:00 uur word je verwacht op de parkeerplaats in Niedersfeld. Je maakt kennis met je reisgenoten en de reisbegeleiding. Na een korte briefing starten we met de indelingsklim. Als de groepen gevormd zijn fietsen we door over mooie bospaden richting Willingen. Daar komen we aan via een prachtige singletrailafdaling. Vervolgens beklimmen we de ski- en bikeberg Ettelsberg en suizen over de bikeparkflowtrail in vele (kom-)bochten  naar beneden. De verschillende niveaugroepen maken nog een kleinere of grotere ronde ten noorden van Willingen. Blauw en rood beklimmen de Ettelsberg nog een keer van de andere kant en nemen nog een 2e bikeparktrail, voordat we weer terugbuigen naar Niedersfeld, dat we natuurlijk ook over een singletraildownhill bereiken. Na de checkin en een warme douche genieten we nog lekker na.

Zaterdag: Naar de trails van Brilon

Na een lekker ontbijt rijden we vandaag richting Brilon. We starten met de beklimming van de hoogste berg van Nordrhein-Westfalen en genieten daar van een lange singletrail. De spannende downhill van Bruchhausen zit alleen in de rode route. Ten zuiden van Brilon ligt een waar trailparadijs, waar we in diverse lussen klimmen en dalen. Voor de terugweg naar Niedersfeld nemen we de directere weg, waarin ook nog wat leuke afdalingen opgenomen zijn. Moe maar voldaan komen we aan het einde van de middag weer terug. Op het terras proosten we op een geslaagde tweede dag. Bij de briefing na het eten worden we lekker gemaakt voor de laatste etappe.

Zondag: naar Winterberg

In deze laatste etappe volgt de apotheose. In de Winterberg Ski Arena draaien een paar liften ook in de zomer voor mountainbikers. Op de bijbehorende trails mag je alleen met een integraal helm (zelfs de makkelijke), dus daar gaan we niet op. Tussen de niet draaiende liften ligt echter een netwerk van natuurtrails, waarvan we de meesten in de routes hebben opgenomen. Maar dat is niet alles, want op de heen- en terugweg hebben we ook nog prachtige (deels secret-) trails gevonden. Wat een gave etappe, jammer dat het voorbij is!

Reis informatie & downloads

Praktisch

Practical items

Kies je voor gids of zelfstandig met GPS?

Rijden met gids is onbezorgd fietsen. De Vasa gids wijst je de route en geeft je tips & tricks over alles wat je maar tegenkomt op jouw MTB-avontuur. De gids heeft een EHBO diploma en is intern opgeleid. Jij fietst zonder zorgen en geniet optimaal van je mountainbike vakantie.

Kies je voor rijden met GPS dan heb je meer vrijheid maar moet je ook zelf meer oplossen. Je laadt je tracks en waypoints in op je eigen GPS.  Samen met minimaal 1 maatje ga je op pad. Alles daaromheen is geregeld. Kies alleen voor rijden met GPS als je aan deze voorwaarden voldoet.

 

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf met halfpension is er vanaf € 387,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 219
2-3 personen € 208
4 - 8 personen € 193
9 personen of meer € 175
Zelfstandig met GPS € 40 korting

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers


Materiaal

  Prijs
Huur GPS-set  € 30


Verblijf

Kamerkeuze Prijs p.p.
Bed op 2p kamer  € 207
Bed op 1p kamer  € 262
Bed op 3p kamer € 194

Dit is inclusief:

 • 2 overnachtingen met ontbijt en diner
 • Afgesloten stalling voor de fiets en afspuitplaats
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunch en drankjes
 • Boekingskosten € 15,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Consumentenbijdrage SGR € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Extra's

  Prijs
Het enige echte Vasa fietsshirt  € 59

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Boek deze reis

Iets te vragen? Stuur een e-mail of bel ons op 0343 562800.

Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.