Noords Festival Ramsau am Dachstein

8-daagse langlaufweek met instructie, tochten en wedstrijden

Als sportieve langlaufer mag je het Noords Festival niet missen. Waarom niet? Lees verder en ontdek waarom je hier elk jaar gewoon bij moét zijn.
Het Noords Festival is al vele jaren hét evenement voor langlaufend Nederland. Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging zorgen in deze week voor een heerlijk langlaufprogramma met lessen, trainingen, tochten en de Nederlandse kampioenschappen. Als sportieve langlaufer mag je dit feest niet missen. Samen met veel andere langlaufers word je ondergedompeld in een heerlijke langlaufsfeer!

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het het huidige seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

07-01-2023 t/m 14-01-2023

Vanaf:

€ 25,-

Maximaal aantal deelnemers:

150

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Een langlaufweek voor sportieve langlaufers waarbij we je de juiste klassieke en/of skating technieken aanleren of verbeteren. Dit doe je onder begeleiding van deskundige Vasa-instructeurs. Je past het geleerde direct toe tijdens de schitterende tochten die we maken in het prachtige gebied rondom Ramsau am Dachstein. Als je wilt kun je deelnemen aan de wedstrijden of gewoon genieten van de sfeer van het Noords Festival.

Plaats van handeling is Ramsau am Dachstein, één van de mooiste langlauflocaties in de Alpen, met maar liefst 220 km loipes, die iedere dag worden geprepareerd. Zaterdag kom je aan in Ramsau en begint het feest! Er volgt een programma vol trainingen, tochten en wedstrijden. Er staat zoveel leuks op het programma, dat je misschien wel eens een onderdeel overslaat om bij te komen. Dat is mogelijk omdat je zelf kiest aan welke onderdelen van het programma je deelneemt. Zo volg je altijd een programma dat aansluit op jouw wensen.

De sfeer van deze week is meeslepend. Voordat je het weet sta je samen met ruim honderd lotgenoten letterlijk te dansen in de sneeuw!

Het Vasa Sport trainersteam bestaat uit de beste Nederlandse trainers met o.a. ex-bondscoach Sidney Teeling en veelvoudig Nederlands kampioen en top (winter-)triatleet Machiel Ittmann. Al onze trainers zijn gediplomeerd en bijgeschoold naar de laatste ontwikkelingen.

Pluspunten

 • Fantastisch langlaufgebied met 220 km loipes
 • Wedstrijden in het WK-stadion
 • Een zeer uitgebreid programma in een heerlijke ambiance
 • Gezellig wintersportplaatsje Ramsau am Dachstein
 • Begeleiding door Nederlandse toplanglauftrainers
 • 4 NK wedstrijden, waaronder 2 Euroloppet-marathons
 • Aangepast programma voor triatleten met een duathlon en voorbereiding tot deelname Weissensee Wintertriathlon

Expert over deze reis!

Het Noords Festival is een uniek langlaufevenement, waar alles samenkomt: heel veel langlaufliefhebbers, de beste instructeurs, mooie tochten, leuke en uitdagende wedstrijden en vooral veel gezelligheid. Als recreatieve of ambitieuze langlaufer moet je hier bij zijn!

Michel Kropman
Langlauftrainer

Reisprogramma

Zaterdag: aankomst

Vandaag komt iedereen met eigen vervoer aan in Ramsau am Dachstein en kan het feest beginnen. Als je materiaal hebt gehuurd kun je dat 's avonds ophalen. (plaats wordt nog bekend gemaakt).

 

Zondag: de eerste instructies en opening

Deze zondag staat in het teken van het aanleren of verbeteren van de klassieke en skating techniek. De lessen beginnen om 9:30 uur en 14:00 uur in het prachtige langlaufstadion.  Wie beide technieken doet heeft 's ochtends klassieke les en 's middag skating. Wie maar één techniek doet heeft 2 lessen klassiek of 2 lessen skating. Ook op de andere dagen is er steeds een parallel programma. Natuurlijk starten we weer met z'n allen met een warming-up op muziek.

's Avonds openen we dit Noords Festival in het gezellige restaurant Waldschenke. Bij de deze gelegenheid reiken we ook de prijzen voor de Holland Cup uit.

Maandag: een hele dag met instructies

Vandaag vervolgen we weer de instructies vanuit het langlaufstadion. Tijdens de instructies werk je onder leiding van de Vasa Sport instructeurs hard aan je techniek 

Alles weten over langlaufen voor triatleten? Machiel Ittmann vertelt je 's avonds alles tijdens zijn presentatie.

Dinsdag: instructies en parcoursverkenning

Vanochtend vervolgen we de instructie vanuit het langlaufstadion. Wie beide technieken doet of alleen klassiek heeft 's ochtends een klassieke les. Doe je alleen skating dan heb je een skatingles.

's Middags duurt de training (skating voor allround, klassiek voor de alleen klassiekers) maar anderhalf uur en verkennen we samen ook het wedstrijdparcours. De moeilijkere afdalingen komen zeker nog een tweede keer aan bod.

En wie gaan er morgen en overmorgen allemaal aan de wedstrijden meedoen? 's Avonds is hiervoor de info-meeting (voor de teamcaptains) voor de wedstrijden.

Woensdag: NK-vrije stijl, video-analyse en snowshoetocht

Deze ochtend start om 10:00 uur de eerste NK-wedstrijd, 7,5 km vrije stijl en dat in het stadion, waar in 1999 de wereldkampioenschappen afgewerkt werden. Neem je hieraan deel of kijk je liever vanaf de kant? Het kan allebei. Direct na afloop is de prijsuitreiking voor de algemene kampioenen, maar ook voor alle leeftijdsklassen. ’s Middags staan de videoanalyses op het programma. Je moet kiezen uit klassiek of skating, allebei kan helaas niet. Bij de videoanalyse maken we eerst van iedereen opnamen van de techniek, die we daarna met de trainers analyseren. Voor de liefhebbers is er een mooie snowshoetocht in de ongespoorde sneeuw van van Vorberg.

Donderdag: NK klassiek, wedstrijd Run&Skate en NF Party

Vandaag is het dan de beurt aan de klassieke NK-wedstrijd (10 km). Ook hier kan en mag weer iedereen deelnemen en zijn er weer prijzen voor alle leeftijdscategoriën. ’s Middags (15.30 uur) staat de duatlon (geen NK en iedereen mag gratis meedoen) RUN & SKATE met 4 x 2,5 km op het programma. Hierbij worden de eerste 2 rondjes gelopen op winterwandelwegen (sneeuwpaden) en de rondjes 3 en 4 langlaufend in de vrije stijl (skating of klassiek). In geval van teamdeelname kun je zelf kiezen wie welke ronde aflegt. Bij teamdeelname is het toegestaan om meerdere, niet aansluitende, onderdelen te doen. Er zijn prijzen voor plek 1 t/m 3 individueel en 1 t/m 3 van de teams. De teamuitslag telt dubbel mee voor de ClubCup.

Deze ClubCup wordt uitgereikt bij de NF-Party, die om 20:30 in de Waldschenke begint.

Vrijdag: tocht of afdaaltraining, nightrace

Vanochtend kun je kiezen tussen een tocht, begeleid door de Vasa Sport instructeurs of een afdaaltraining bij de Klanglift. Bij de tocht kom je op loipes, die je deze week waarschijnlijk nog niet hebt gezien. Bij de afdaaltraining kun je de verschillende bochten- en rem-technieken eindeloos herhalen. Dat geeft een veel beter gevoel!

Om 19:30 start de Tour de Ramsau met de Night Race, de proloog over 1 km met 30 sec. start. Deze wedstrijd telt niet als NK, maar je mag er natuurlijk wel aan mee doen. Wil je in het eindklassement van de Tour de Ramsau geklasseerd worden moet je aan deze wedstrijd en ook de beide marathons van zaterdag en zondag deelnemen.

Zaterdag: Klassieke marathon 30 of 15 km

Vandaag kun je meedoen aan de Euroloppet marathon 30 CL of de aan de kortere afstand 15 CL. De Dachstein Classic 30 km telt als Nederlands kampioenschap voor de algemene categoriën vrouwen en mannen. Bij de prijsuitreiking zijn de Nederlandse kampioenschappen als eerste aan de beurt, zodat diegenen die nog naar Nederland willen rijden niet al te lang hoeven te wachten.

Zondag: Skating marathon 42 of 15 km

Niet iedereen gaat op zaterdag al naar huis, want vandaag staat nog een hoogtepunt op het programma. De Dachstein Skating 42 km, tevens Nederlands kampioenschap Marathon vrije stijl. Ook vandaag kun je als alternatief de kortere 15 km doen. Net als gisteren krijgen de Nederlandse kampioenschappen bij de prijsuitreiking voorrang. Daarna is het toch echt voorbij met het feest!
 

Jeugdprogramma Noords Festival

Het jeugdprogramma voor kinderen van jaargang 2006 en jonger gaat dit jaar niet door.

Stel je eigen programma samen

Het uitgebreide programma kan je hier downloaden (pdf). Hierin vind je alle onderdelen met tijden en startlocaties. Je kunt er voor kiezen om aan het hele of halve programma deel te nemen of aanmelden voor de losse NK-wedstrijden. In geval van het hele programma kun je aan alle instructies, trainingen, analyses, de NK-wedstrijden op woensdag en donderdag en de duatlon op donderdagmiddag deelnemen. Kies je voor het halve programma, dan kan je 6 onderdelen uitkiezen.

De marathons op zaterdag en zondag tellen bij deze onderdelen niet mee, ook al gelden de lange afstanden wel als NK-wedstrijd.

Aanmelden voor deze marathons en eventueel de Night Race moet iedereen zelf doen, dit kan dus niet in je boeking van de reis. Hier vind je alle informatie over de Tour de Ramsau en hier kun je aanmelden. De inschrijfgelden daarvoor moeten ook apart betaald worden. De eerste 100 boekers van de Tour de Ramsau krijgen het goedkoopste Early Bird tarief. Daarna zijn er vroegboektarieven tot 12.12.2021. Je kunt de losse marathons boeken, maar ook de complete Tour de Ramsau (lange afstanden plus night race) of Mini Tour de Ramsau (korte afstanden plus night race). Als je bang bent, dat je je geld kwijt bent als het evenement eventueel niet doorgaat kun je je daar tegen verzekeren voor 2 Euro per marathon.

 

Na je boeking van het Noords Festival (alleen programma of inclusief hotel) krijg je de link naar het aanvullend formulier waarin je de onderdelen selecteert waaraan je deel wilt nemen. Aankruisen van een wedstrijd betekent ook automatisch dat je ingeschreven bent voor de betreffende wedstrijd. Omgekeerd: vul je het formulier niet in, ben je ook niet aangemeld voor de wedstrijd(en). De run&skate wedstrijd kun je zonder "consequenties" aankruisen, daarvoor geldt geen inschrijfgeld en het telt ook niet mee bij de onderdelen van het Halve programma.  De onderdelen van de Tour de Ramsau ook aankruisen s.v.p. zodat we weten dat je mee wilt doen. Niet vergeten hiervoer apart aan te melden.

Meer informatie over de wedstrijden vind je op de website van de Nederlandse Ski Vereniging. Om aan het programma te kunnen deelnemen moet je lid zijn van de Nederlandse Ski Vereniging (hoofdlid 37,50, gezinslid 18,75). Om aan de wedstrijden om het Nederlands kampioenschap te kunnen deelnemen moet je een wedstrijdlicentie (gratis) hebben.

Speciaal voor triatleten en andere duursporters

Deze week is dé gelegenheid voor triatleten en andere duursporters om kennis te maken met de beste crosstraining in de winter. Je kunt in één week leren (skating-)langlaufen of je techniek verbeteren en deelnemen aan langlaufwedstrijden. Je kunt ook een duatlhon (ski-run) wedstrijd doen. Of als je wilt vooraf aan de Weissensee Wintertriathlon in 2022. Vasa Sport organiseert komende winter ter voorbereiding op dit evenement ook een langlaufcursus ter plaatse.
Het is dus niet voor niets dat zo veel triathleten, roeiers en hardlopers de weg naar het Noords Festival al gevonden hebben. In het trainersteam is (winter-)triathlontopper Machiel Ittmann van de partij.

Hotel Almfrieden of eigen accommodatie

Je kunt er voor kiezen om zelf accommodatie te regelen. Maar je kunt ook samen met veel andere deelnemers en de Vasa Sport instructeurs een hotel boeken.

Het hotel, dat Vasa Sport aanbiedt is het 4-sterren Hotel Almfrieden, dat we exclusief voor de Nederlandse langlaufers hebben kunnen vastleggen. Er zijn dus geen andere gasten. Je kunt kiezen uit verschillende kamertypes, van 1-persoons, via diverse 2-p kamers tot familiekamers. Of de zeer luxe Romantik-kamers met waterbed of bubbelbad in de kamer.

Het hotel is prachtig gelegen op het Ramsau-plateau, direct aan de loipe. Over de loipe is het 2,5 km naar het langlaufstadion. Er is voldoende ruimte om de ski’s te stallen en te prepareren. Het hotel heeft een uitgebreide wellness, met binnen- en buitensauna, infraroodcabine, stoomdouche en rustruimtes.

Er zijn twee restaurants. We maken gebruik van een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een 4-gangen keuzemenu. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden voor vegetariërs en deelnemers met voedselallergieën. Het hotel heeft ook een gezellige bar en lounge. In het á la carte restaurant kan je terecht voor je lunch. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een heerlijke langlaufweek in Ramsau.

Honden zijn toegestaan in het hotel, maar het zullen er niet veel zijn, want we hebben alle kamers in het hotel gereserveerd.

Lees heel veel meer informatie over het hotel (pdf) met o.a. een exacte omschrijving met foto's van de verschillende kamertypes en prijsvergelijkingen.

Het verblijf in dit hotel is standaard van zaterdag tot zaterdag. Wil je op zondag nog aan de skating- marathon mee doen? Boek dan een dag extra (verlenging achteraf). Voor het hotel zijn verlengingen van 1 dag vooraf en 1 dag achteraf direct te boeken. Verlenging tot zondag is voorbehouden aan deelnemers van de marathon(s). Meer dagen verlengen is op aanvraag.

Wanneer je zelf accommodatie wilt regelen en daarbij hulp nodig hebt, kan je contact opnemen met Birgit Brandstätter (birgit@ramsau.com) van het Tourismusverband Ramsau am Dachstein.

Reis informatie & downloads

 • Bestemming Ramsau am Dachstein
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contactopnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Programma vanaf € 25,- , programma plus verblijf in 4 sterrenhotel vanaf € 620,- per persoon

Reisprogramma

Basisprijs voor deze reis      per persoon
Compleet programma € 250
Half programma (6 onderdelen) € 155
Programma jeugd 2001-2005 € 155
Losse wedstrijd (per stuk) € 25
Losse wedstrijd jeugd t/m 2001 (per stuk)  € 15

Voor de wedstrijd Run&Skate hoeft geen inschrijfgeld te worden betaald en telt dus ook niet mee bij het aantal programmaonderdelen. Let op: na 1 januari stijgen de bovenstaande programma prijzen met € 10 en de losse wedstrijden met € 5

Dit is inclusief:

 • Gewenste onderdelen uit programma (instructies, tochten en de wedstrijden op woensdag en donderdag) 
 • Professionele Nederlandse instructeurs en reisbegeleiders
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop

 

Niet inbegrepen zijn:

 • Inschrijfgeld voor de marathons op zaterdag en zondag (ook al tellen die wel mee als NK)
 • Loipepas (ditmaal ook niet inclusief voor wedstrijd deelnemers)
 • Eventuele liftkosten sleeplift voor les afdalen
 • Lidmaatschap Nederlandse Ski Vereniging (verplicht)
 • Boekingskosten €12,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • consumentenbijdrage SGR € 5 p.p..
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reiskosten van/naar Ramsau am Dachstein


Verblijf

Hotel Almfrieden per persoon*
Bed op 1p kamer (Spar Einzel Economy) € 679
Bed op 2p kamer single use (Spar Economy) € 784
Bed op 2p kamer standaard (Spar Economy) € 595
Bed op 2p kamer (Kräuter) € 616
Bed op 2p kamer extra groot (Hotelappartement) € 651
Bed op 2p kamer extra groot (Familienzimmer) € 651
Bed op 2p kamer Romantik met whirlpool (Romantik Wasser) € 735
Bed op 2p kamer Romantik met waterbed (Romantik Feuer) € 735
Volwassene op 3-4 p kamer met 2 vertrekken (Familienzimmer) € 616
Kind 6-10 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 315
Kind 11-15 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 441
1p kamer in pension naast het hotel, maaltijden in hotel € 546
bed op 2p kamer in pension naast het hotel, maaltijden in hotel op aanvraag
Vroegboekkorting tot 15 oktober*** € 25
Verlenging 1 nacht vooraf per persoon*
Bed op 1p kamer (Spar Einzel Economy) € 97
Bed op 2p kamer single use (Spar Economy) € 112
Bed op 2p kamer standaard (Spar Economy) € 85
Bed op 2p kamer (Kräuter) € 88
Bed op 2p kamer extra groot (Hotelappartement) € 93
Bed op 2p kamer extra groot (Familienzimmer) € 93
Bed op 2p kamer Romantik met whirlpool (Romantik Wasser) € 105
Bed op 2p kamer Romantik met waterbed (Romantik Feuer) € 105
Volwassene op 3-4 p kamer met 2 vertrekken (Familienzimmer) € 88
Kind 6-10 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 45
Kind 11-15 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 63
1p kamer in pension naast het hotel, maaltijden in hotel € 75
Verlenging tot zondag 17 januari** per persoon*
Bed op 1p kamer (Spar Einzel Economy) € 97
Bed op 2p kamer single use (Spar Economy) € 112
Bed op 2p kamer standaard (Spar Economy) € 85
Bed op 2p kamer (Kräuter) € 88
Bed op 2p kamer extra groot (Hotelappartement) € 93
Bed op 2p kamer extra groot (Familienzimmer) € 93
Bed op 2p kamer Romantik met whirlpool (Romantik Wasser) € 105
Bed op 2p kamer Romantik met waterbed (Romantik Feuer) € 105
Volwassene op 3-4 p kamer met 2 vertrekken (Familienzimmer) € 88
Kind 6-10 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 45
Kind 11-15 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 63
1p kamer in pension naast het hotel, maaltijden in hotel € 75

** Verlenging in principe alleen voor deelnemers aan de marathon(s). Skating marathon op zondag, daarna douchen in zwembad. Verlenging tot maandag 18 januari op aanvraag.
*** Vroegboekkorting alleen geldig bij boekingen met verblijf in Hotel Almfrieden (of pension buren). Gebruik kortingscode #vroegboekkorting-hotel

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen op basis van halfpension
 • uitgebreid ontbijtbuffet
 • 4-gangen diner plus saladebuffet
 • balkon of terras
 • TV
 • badkamer met wc en bad/douche, föhn en handdoeken
 • gratis entree tot wellness met binnen- en buitensauna, whirlpool, stoomdouche en infraroodcabine
 • handdoek en badjas voor sauna
 • gratis entree tot fitnessruimte
 • skiruimte met waxgelegenheid
 • toeristenbelasting
 • bemiddelingskosten

 

Niet inbegrepen zijn:

 • Lunches en drankjes

 

Materiaal

Huuropties bij deze reis             per optie of pers.
Pakket klassiek nowax skin + skating sport € 130
Pakket klassiek nowax schubben + skating recreatief € 104
Set klassiek nowax skin € 89
Set klassiek nowax schubben € 66
Set skating sport € 105
Set skating recreatief € 89

Vasa Sport neemt de huurmaterialen mee naar Ramsau.
Als je ski’s huurt bij Vasa Sport mag je voor de skipreparatie tijdens de reis glijwax en waxgereedschap van Vasa Sport gebruiken.

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het het huidige seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Het boeken is in een paar klikken geregeld en wijst zich vanzelf. De basis is het programma. Je maakt je reis compleet met Materiaal, Verblijf, Verlenging en Extra's.
Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.
Boeken gaat heel simpel en in 5 eenvoudige stappen. Na boeking ontvang je een bevestiging via de e-mail. Hierin staat het bedrag van de aanbetaling (30% van de reissom). Het restant maak je 30 dagen voor vertrek over.