Noords Festival Ramsau am Dachstein

geweldige langlaufweek met instructie, tochten en wedstrijden

Ben je een sportieve langlaufer of wil je het worden? Dan mag je het Noords Festival niet missen. Lees verder en ontdek waarom je hier elk jaar gewoon bij moét zijn.
Het Noords Festival is al vele jaren hét evenement voor langlaufend Nederland. Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging zorgen in deze week voor een heerlijk langlaufprogramma met lessen, trainingen, tochten, de Nederlandse kampioenschappen en aan het einde 2 Euroloppet marathons. Als sportieve langlaufer mag je dit feest niet missen, maar ook voor beginnende langlaufers is dit een geweldige week om je langlaufleven te starten. Samen met veel andere langlaufers word je ondergedompeld in een heerlijke langlaufsfeer!

De nieuwe datum is bekend. De informatie is deels nog van het vorige seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

04-01-2025 t/m 11-01-2025

Maximaal aantal deelnemers:

180

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Een langlaufweek waarin je de juiste klassieke en/of skating technieken leert of verbetert. Dit doe je onder begeleiding van de deskundige Vasa-instructeurs. Je past het geleerde direct toe tijdens de mooie tochten die we maken op de prachtige loipes van Ramsau am Dachstein. Als je wilt kun je ook deelnemen aan de wedstrijden en marathons of gewoon genieten van de sfeer van het Noords Festival.

Plaats van handeling is dus Ramsau am Dachstein, één van de mooiste langlauflocaties in de Alpen, met maar liefst 220 km aan loipes, die iedere dag worden geprepareerd. Zaterdag kom je aan in Ramsau en begint het feest! Er volgt een programma vol trainingen, tochten en wedstrijden. Er staat zoveel leuks op het programma dat je misschien wel eens een onderdeel overslaat om bij te komen. Dat is mogelijk omdat je zelf kiest aan welke onderdelen van het programma je deelneemt. Zo volg je altijd een programma dat aansluit op jouw wensen.

De sfeer van deze week is meeslepend. Voordat je het weet sta je samen met ruim honderd lotgenoten letterlijk te dansen in de sneeuw!

Het Vasa Sport trainersteam bestaat uit de beste Nederlandse trainers met o.a. ex-bondscoach Sidney Teeling en veel Nederlandse kampioenen, zoals Machiel Ittmann, Rick Hoenderop, Anna v.d. Rhee en Tosca de Wit. Allemaal gediplomeerde trainers, die zijn bijgeschoold naar de laatste ontwikkelingen.

Pluspunten

  • Fantastisch langlaufgebied met 220 km loipes
  • Wedstrijden in het WK-stadion
  • Een zeer uitgebreid programma in een heerlijke ambiance
  • Voor beginners en gevorderden
  • Gezellig wintersportplaatsje Ramsau am Dachstein
  • Begeleiding door Nederlandse toplanglauftrainers
  • 4 NK wedstrijden, waaronder 2 Euroloppet-marathons

Expert over deze reis!

Het Noords Festival is een uniek langlaufevenement, waar alles samenkomt: heel veel langlaufliefhebbers, de beste instructeurs, mooie tochten, leuke en uitdagende wedstrijden en vooral veel gezelligheid. Als recreatieve of ambitieuze langlaufer moet je hier bij zijn!

Michel Kropman
Langlauftrainer

Reisprogramma

Zaterdag: aankomst

Vandaag komt iedereen met eigen vervoer aan in Ramsau am Dachstein en kan het feest beginnen. Als je materiaal hebt gehuurd kun je dat 's avonds ophalen in hotel Almfrieden.

 

Zondag: de eerste instructies

Deze zondag staat in het teken van het aanleren of verbeteren van de klassieke en skating techniek. De lessen beginnen om 9:30 uur en 14:00 uur in het prachtige langlaufstadion.  Wie beide technieken doet heeft 's ochtends klassieke les en 's middag skating. Wie maar één techniek doet heeft 2 lessen klassiek of 2 lessen skating. Ook op de andere dagen is er steeds een parallel programma. Natuurlijk starten we weer met z'n allen met een warming-up op muziek.

Maandag: een hele dag met instructies

Vandaag de 2e volle dag met instructies vanuit het langlaufstadion. Tijdens de instructies werk je onder leiding van de Vasa Sport instructeurs hard aan je techniek. 's Ochtends is het hoofdprogramma skating (met een klassieke les voor alleen klassiek) en 's middags is het hoofdprogramma  klassiek (met een skating les voor alleen skating).

 

Dinsdag: instructies en parcoursverkenning

Dinsdagochtend staat de vijfde les op het programma. Wie beide technieken doet of alleen klassiek heeft 's ochtends een klassieke les. Doe je alleen skating dan heb je een skatingles. 's Middags duurt de training (skating voor allround, klassiek voor de alleen klassiekers) maar anderhalf uur en verkennen we het wedstrijdparcours. De moeilijkere afdalingen komen zeker nog een tweede keer aan bod.

En wie gaan er morgen en overmorgen allemaal aan de NK-wedstrijden meedoen? 's Avonds is hiervoor de info-meeting (voor de teamcaptains) over de wedstrijden in Hotel Almfrieden.

Woensdag: NK-vrije stijl, video-analyse en biathlon

Deze ochtend start om 09:15 uur de eerste NK-wedstrijd, 7,5 km vrije stijl en dat in het stadion, waar in 1999 de wereldkampioenschappen afgewerkt werden. Neem je hieraan deel of kijk je liever vanaf de kant? Het kan allebei. Direct na afloop is de prijsuitreiking voor de algemene kampioenen, maar ook voor alle leeftijdsklassen. ’s Middags kun je deelnemen aan de videoanalyses skating of klassiek en de clinic biathlon met laser. Voor de videoanalyse maken we eerst van iedereen opnamen van de techniek, die we daarna met de trainers analyseren.

Waarschijnlijk komt er in 2025 ook een biathlonwedstrijd op het programma.

Donderdag: NK klassiek en een prachtige tocht om en over de Kulmberg

Vandaag staat de klassieke NK-wedstrijd (10 km) op het programma. Ook hier kan en mag weer iedereen deelnemen en zijn er weer prijzen voor alle leeftijdscategoriën.

's Middags maken we een prachtige langlauftocht onder begeleiding van de Vasa instructeurs. In 2024 was het de tocht om de Rittisberg. Ditmaal gaan we om en over de Kulmberg. Daarbij gaan we o.a. over de mooise loipe van Ramsau: de Kulmberg Waldloipe. 

's avonds wordt de ClubCup en Holland Cup Noords uitgereikt in hotel Almfrieden en maken we er met zijn allen een gezellige avond van.

Vrijdag: snowshoetocht en afdaaltraining

Vanochtend kun je deelnemen aan de snowshoetocht , die ditmaal door het ongerepte winterlandschap naar Hachau gaat. Of je gaat heel veel oefenen tijdens de afdaaltraining met lift op de oefenpiste van de Drachen/Lärchenlift. Als je aan de snowshoetocht deelneemt en geen eigen materiaal hebt moet je bij de boeking een set snowshoes bijboeken. Bij de afdaaltraining kun je de verschillende bochten- en remtechnieken eindeloos herhalen. Dat geeft een veel beter gevoel!

's Middags start voor velen de voorbereiding op één van de of beide langlaufmarathons.  

Zaterdag: Skating marathon 42 (of 10) km, telt als Nederlands kampioenschap!

Vandaag kun je meedoen aan de Euroloppet marathon Dachsteinlauf 42 FT of de aan de kortere afstand 10 FT. Deze marathonafstand telt als Nederlands kampioenschap voor de algemene categoriën vrouwen en mannen. Bij de prijsuitreiking zijn de Nederlandse kampioenschappen als eerste aan de beurt, zodat diegenen die nog naar Nederland willen rijden niet al te lang hoeven te wachten. De eerste 6 vrouwen en de eerste 6 mannen worden geëerd.

Alle informatie over de Dachsteinlauf vind je hier op de site van Schladming-Dachstein en hier op die van Ramsausport. De marathons gaan dit jaar over één grote ronde van 42 km, alleen dat is al een belevenis!

 

Zondag: Klassieke marathon 42 (of 10) km, telt als Nederlands kampioenschap!

Niet iedereen gaat op zaterdag al naar huis, want vandaag staat nog een ander hoogtepunt op het programma. De Euroloppet marathon Dachsteinlauf 42 km klassiek, tevens Nederlands kampioenschap Marathon vrije stijl. Ook vandaag kun je als alternatief de kortere 10 km doen. Net als gisteren krijgen de Nederlandse kampioenschappen bij de prijsuitreiking voorrang.Daarna is het toch echt voorbij met het feest!

Stel je eigen programma samen

Hier vind je het  uitgebreide programma  (is nog van 2024) met onderdelen, tijden en startlocaties.

Bij de boeking kun je kiezen aan welke onderdelen je mee wilt doen.

De NK-wedstrijden op woensdag en donderdag tellen niet mee in het programma en moeten apart worden geboekt.

Voor de marathons op zaterdag en zondag (de lange afstanden tellen mee als NK) moet jij jezelf aanmelden. Dat doe je op deze site ,waar ook alle informatie staat. Je kunt de kortingscode van 5 Euro gebruiken, die voor alle deelnemers aan het Noords Festival geldt. Daarnaast krijg je korting als je een Euroloppet pass hebt en tijdig boekt. Van de deelnemende Nederlanders wordt een apart NK-klassement gemaakt. De NK-prijsuitreiking is voor de algemene prijsuitreiking. Je kunt dan na de marathon (douchen in het zwembad) nog met de thuisreis starten. 

Meer informatie over de wedstrijden vind je op de website van de Nederlandse Ski Vereniging. Om aan de wedstrijden deel te kunnen nemen (en bij de marathons op de NK uitslagenlijst te komen) moet je lid zijn van de Nederlandse Ski Vereniging (hoofdlid € 40 gezinslid € 20) en een wedstrijdlicentie (gratis) hebben. Die wedstrijdlicentie moet je jaarlijks opnieuw aanvragen. Hier kun je controleren of je er op staat.

Doe je alleen aan het Vasa programma van lessen en tochten mee dan hoef je geen lid te zijn van de Nederlandse Ski Vereniging.

Reis informatie & downloads

Praktisch

Practical items

Actuele informatie

Hier vind je alle actuele informatie over het Noords Festival, zoals sneeuwtoestand, parcoursen, aanpassingen programma, startlijsten en resultaten.

Hotel Almfrieden of eigen accommodatie

Je kunt er voor kiezen om zelf accommodatie te regelen. Maar je kunt ook samen met veel andere deelnemers en de Vasa Sport instructeurs een hotel boeken.

Het hotel, dat Vasa Sport aanbiedt is het 4-sterren Hotel Almfrieden, dat we exclusief voor de Nederlandse langlaufers hebben kunnen vastleggen. Er zijn dus geen andere gasten. Je kunt kiezen uit verschillende kamertypes, van 2-persoons single use, via diverse 2-p kamers tot familiekamers. Wil je het nog luxer, dan kan dat ook in de zeer luxe Romantik-kamers of de in 2023 gebouwde panorama appartementen op de 3e en 4e verdieping.

Bekijk het bestemmingsdocument voor alle kameropties. Een omschrijving met foto's van de diverse kamerstypes vindt je hier op de site van Almfrieden.

Het hotel is prachtig gelegen op het Ramsau-plateau, direct aan de loipe. Over de loipe is het 2,5 km naar het langlaufstadion. Er is voldoende ruimte om de ski’s te stallen en te prepareren. Het hotel heeft een uitgebreide wellness, met binnen- en buitensauna, infraroodcabine, stoomdouche en rustruimtes.

Er zijn vier restaurant-ruimtes. We maken gebruik van een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds is er een 4-gangen keuzemenu plus enorm saladebuffet. Eén keer in de week is er 's middags een taartenbuffet en één keer kun je Brezen met Weisswurst eten. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden voor vegetariërs en deelnemers met voedselallergieën. Het hotel heeft ook een gezellige bar en lounge. In het á la carte restaurant kan je terecht voor je lunch. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een heerlijke langlaufweek in Ramsau.

Het verblijf in dit hotel is standaard van zaterdag tot zaterdag. Wil je op zondag nog aan de skating- marathon mee doen of na de klassieke marathon niet meteen naar huis? Boek dan een dag extra (verlenging achteraf). Voor het hotel zijn verlengingen van 1 dag vooraf en 1 dag achteraf direct te boeken. Verlenging tot zondag is voorbehouden aan deelnemers van de marathon(s). Wil je meer dan 1 dag verlengen neem dan contact op met Vasa Sport.

Wanneer je zelf accommodatie wilt regelen en daarbij hulp nodig hebt, kan je contact opnemen met het Tourismusverband Ramsau am Dachstein.

1 persoonskamer

Door de renovatie van de 3e en 4e verdieping zijn de standaard en 1persoonskamers verdwenen. Toch zijn er nog diverse opties om alleen op een kamer te verblijven, van 2p single use Kräuter, een eigen kamer in een familiekamer of 1p kamer bij de buren. Bekijk het bestemmingsdocument voor alle mogelijkheden van 1p kamers.

 

Prijzen

Hier komen straks de prijzen.

De nieuwe datum is bekend. De informatie is deels nog van het vorige seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.
Boeken gaat heel simpel en in 5 eenvoudige stappen. Na boeking ontvang je een bevestiging via de e-mail. Hierin staat het bedrag van de aanbetaling (30% van de reissom). Het restant maak je 30 dagen voor vertrek over.
Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.
Het boeken is in een paar klikken geregeld en wijst zich vanzelf. De basis is het programma. Je maakt je reis compleet met Materiaal, Verblijf, Verlenging en Extra's.