Noords Festival Ramsau am Dachstein

geweldige langlaufweek met instructie, tochten en wedstrijden

Als sportieve langlaufer mag je het Noords Festival niet missen. Waarom niet? Lees verder en ontdek waarom je hier elk jaar gewoon bij moét zijn.
Het Noords Festival is al vele jaren hét evenement voor langlaufend Nederland. Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging zorgen in deze week voor een heerlijk langlaufprogramma met lessen, trainingen, tochten, de Nederlandse kampioenschappen en aan het einde 2 Euroloppet marathons, die dit jaar tellen als Europees kampioenschap. Als sportieve langlaufer mag je dit feest niet missen. Samen met veel andere langlaufers word je ondergedompeld in een heerlijke langlaufsfeer!

Let op: in tegenstelling tot eerdere berichten. Dachtstein marathon skating / vrije stijl is op zaterdag, klassiek is op zondag.

Reisdatum:

06-01-2024 t/m 13-01-2024

Vanaf:

€ 25,-

Maximaal aantal deelnemers:

180

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Een langlaufweek voor sportieve langlaufers waarbij je de juiste klassieke en/of skating technieken leert of verbetert. Dit doe je onder begeleiding van de deskundige Vasa-instructeurs. Je past het geleerde direct toe tijdens de mooie tochten die we maken op de prachtige loipes van Ramsau am Dachstein. Als je wilt kun je ook deelnemen aan de wedstrijden en marathons of gewoon genieten van de sfeer van het Noords Festival.

Plaats van handeling is dus Ramsau am Dachstein, één van de mooiste langlauflocaties in de Alpen, met maar liefst 220 km aan loipes, die iedere dag worden geprepareerd. Zaterdag kom je aan in Ramsau en begint het feest! Er volgt een programma vol trainingen, tochten en wedstrijden. Er staat zoveel leuks op het programma dat je misschien wel eens een onderdeel overslaat om bij te komen. Dat is mogelijk omdat je zelf kiest aan welke onderdelen van het programma je deelneemt. Zo volg je altijd een programma dat aansluit op jouw wensen.

De sfeer van deze week is meeslepend. Voordat je het weet sta je samen met ruim honderd lotgenoten letterlijk te dansen in de sneeuw!

Het Vasa Sport trainersteam bestaat uit de beste Nederlandse trainers met o.a. ex-bondscoach Sidney Teeling en veel Nederlandse kampioenen, zoals Machiel Ittmann, Rick Hoenderop, Anna v.d. Rhee en Tosca de Wit. Allemaal gediplomeerde trainers, die zijn bijgeschoold naar de laatste ontwikkelingen.

Pluspunten

 • Fantastisch langlaufgebied met 220 km loipes
 • Wedstrijden in het WK-stadion
 • Een zeer uitgebreid programma in een heerlijke ambiance
 • Gezellig wintersportplaatsje Ramsau am Dachstein
 • Begeleiding door Nederlandse toplanglauftrainers
 • 4 NK wedstrijden, waaronder 2 Euroloppet-marathons

Expert over deze reis!

Het Noords Festival is een uniek langlaufevenement, waar alles samenkomt: heel veel langlaufliefhebbers, de beste instructeurs, mooie tochten, leuke en uitdagende wedstrijden en vooral veel gezelligheid. Als recreatieve of ambitieuze langlaufer moet je hier bij zijn!

Michel Kropman
Langlauftrainer

Reisprogramma

Zaterdag: aankomst

Vandaag komt iedereen met eigen vervoer aan in Ramsau am Dachstein en kan het feest beginnen. Als je materiaal hebt gehuurd kun je dat 's avonds ophalen in hotel Almfrieden.

 

Zondag: de eerste instructies en opening

Deze zondag staat in het teken van het aanleren of verbeteren van de klassieke en skating techniek. De lessen beginnen om 9:30 uur en 14:00 uur in het prachtige langlaufstadion.  Wie beide technieken doet heeft 's ochtends klassieke les en 's middag skating. Wie maar één techniek doet heeft 2 lessen klassiek of 2 lessen skating. Ook op de andere dagen is er steeds een parallel programma. Natuurlijk starten we weer met z'n allen met een warming-up op muziek.

's Avonds is de opening van het Noords Festival in hotel Almfrieden. Bij deze gelegenheid worden ook de prijzen voor de Holland Cup uitgereikt.

Maandag: een hele dag met instructies

Vandaag de 2e volle dag met instructies vanuit het langlaufstadion. Tijdens de instructies werk je onder leiding van de Vasa Sport instructeurs hard aan je techniek. 's Ochtends is het hoofdprogramma skating (met een klassieke les voor alleen klassiek) en 's middags is het hoofdprogramma  klassiek (met een skating les voor alleen skating).

 

Dinsdag: instructies en parcoursverkenning

Dinsdagochtend staat de vijfde les op het programma. Wie beide technieken doet of alleen klassiek heeft 's ochtends een klassieke les. Doe je alleen skating dan heb je een skatingles. 's Middags duurt de training (skating voor allround, klassiek voor de alleen klassiekers) maar anderhalf uur en verkennen we het wedstrijdparcours. De moeilijkere afdalingen komen zeker nog een tweede keer aan bod.

En wie gaan er morgen en overmorgen allemaal aan de NK-wedstrijden meedoen? 's Avonds is hiervoor de info-meeting (voor de teamcaptains) over de wedstrijden in Hotel Almfrieden.

Woensdag: NK-vrije stijl, video-analyse en biathlon

Deze ochtend start om 09:15 uur de eerste NK-wedstrijd, 7,5 km vrije stijl en dat in het stadion, waar in 1999 de wereldkampioenschappen afgewerkt werden. Neem je hieraan deel of kijk je liever vanaf de kant? Het kan allebei. Direct na afloop is de prijsuitreiking voor de algemene kampioenen, maar ook voor alle leeftijdsklassen. ’s Middags kun je deelnemen aan de videoanalyses skating of klassiek en de clinic biathlon met laser. Voor de videoanalyse maken we eerst van iedereen opnamen van de techniek, die we daarna met de trainers analyseren.

In 2023 hebben we biathlon weer in het programma opgenomen en dat succesvolle programmaonderdeel is nu niet meer weg te denken. Op het terrein van de Langlaufschule Fit & Fun hebben we de beschikking over 8 stations met moderne laser-geweren. In een clinic van 1,5 uur leer je alles over het gebruik van het wapen en schieten onder belasting. Natuurlijk beeindigen we de clinic met een klein wedstrijdje. Een betere mogelijkheid om eens met deze fascinerende sport kennis te maken of je al wat verder te bekwamen is er niet. Vergeet dit niet bij het programma (naast Vasa-programma en/of wedstrijden) te boeken, zodat je ook de 20 Euro materiaalkosten betaalt. Op het aanvullende formulier vul je in of je om 13:30 of 15:00 uur wilt meedoen. De biathlon clinic is te combineren met één van de twee video-analyses.

Donderdag: NK klassiek, snowshoetocht en afdaaltraining

Vandaag staat de klassieke NK-wedstrijd (10 km) op het programma. Ook hier kan en mag weer iedereen deelnemen en zijn er weer prijzen voor alle leeftijdscategoriën. 's Middags kun je deelnemen aan de snowshoetocht over de Kulmberg of de afdaaltraining met lift op de oefenpiste van de Drachen/Lärchenlift. Als je aan de snowshoetocht deelneemt en geen eigen materiaal hebt moet je bij de boeking een set snowshoes bijboeken. Bij de afdaaltraining kun je de verschillende bochten- en remtechnieken eindeloos herhalen. Dat geeft een veel beter gevoel!

's avonds wordt de ClubCup uitgereikt in hotel Almfrieden.

Vrijdag: prachtige langlauftocht

Vanochtend kun je deelnemen aan een grote tocht begeleid door de Vasa Sport instructeurs. Als de sneeuwtoestand het toelaat maken we de prachtige ronde om de Rittisberg. Je kunt kiezen uit klassiek of skating en natuurlijk doen we het weer in de verschillende niveaugroepen. De groene groep gaat niet om de Rittisberg maar maakt een andere mooie tocht. Onderweg is er een koffiestop (met een Apfelstrudel?).

's Middags start voor velen de voorbereiding op één van de of beide langlaufmarathons.  

Zaterdag: Skating marathon 42 (of 10) km, telt als Nederlands én Europees kampioenschap!

Vandaag kun je meedoen aan de Euroloppet marathon Dachsteinlauf 42 FT of de aan de kortere afstand 10 FT. Deze marathonafstand telt als Nederlands kampioenschap voor de algemene categoriën vrouwen en mannen. Bij de prijsuitreiking zijn de Nederlandse kampioenschappen als eerste aan de beurt, zodat diegenen die nog naar Nederland willen rijden niet al te lang hoeven te wachten. De eerste 6 vrouwen en de eerste 6 mannen worden geëerd. Als je nog meer ambities hebt: je kunt bij deze marathon dit jaar ook Europees kampioen worden.

Alle informatie over de Dachsteinlauf vind je hier op de site van Schladming-Dachstein en hier op die van Ramsausport. De marathons gaan dit jaar over één grote ronde van 42 km, alleen dat is al een belevenis!

 

Zondag: Klassieke marathon 42 (of 10) km, telt als Nederlands én Europees kampioenschap!

Niet iedereen gaat op zaterdag al naar huis, want vandaag staat nog een ander hoogtepunt op het programma. De Euroloppet marathon Dachsteinlauf 42 km klassiek, tevens Nederlands kampioenschap Marathon vrije stijl. Ook vandaag kun je als alternatief de kortere 10 km doen. Net als gisteren krijgen de Nederlandse kampioenschappen bij de prijsuitreiking voorrang en kun je Europees kampioen worden. Daarna is het toch echt voorbij met het feest!

Stel je eigen programma samen

Het uitgebreide programma kan je hier downloaden (pdf). Hierin vind je alle onderdelen met tijden en startlocaties.

Je kunt er voor kiezen om aan het hele of halve Vasa-programma met instructies, clinics, tochten en analyses, deel te nemen. Kies je voor het halve programma dan mag je aan maximaal 6 onderdelen deelnemen (minder mag dus ook!). De biathlon clinic telt hier ook in mee, hoewel je er extra 20 Euro materiaalkosten voor moet betalen.

De NK-wedstrijden op woensdag en donderdag tellen niet mee in het programma en moeten apart worden geboekt.

Voor de marathons op zaterdag en zondag (de lange afstanden tellen mee als NK) moet jij jezelf aanmelden. Dat doe je op deze site ,waar ook alle informatie staat. Als je nog niet hebt aangemeld, kun je de kortingscode van 5 Euro gebruiken, die voor alle deelnemers aan het Noords Festival geldt. Je vindt de code als je in het aanvullende formulier (link daarvoor ontvang je na de boeking van het Noords Festival) invult dat je aan één van de marathons deelneemt.  Daarnaast krijg je korting als je een Euroloppet pass hebt en tijdig boekt. Van de deelnemende Nederlanders wordt een apart NK-klassement gemaakt. De NK-prijsuitreiking is aansluitend in het stadion, dus ruim voor de prijsuitreiking van de Tour de Ramsau in het Veranstaltungszentrum. Je kunt dan na de marathon nog met de thuisreis starten. 

Na je boeking van het Noords Festival (alleen programma of inclusief hotel) krijg je de link naar het aanvullend formulier waarin je de onderdelen selecteert waaraan je wilt deelnemen. De onderdelen van de Tour de Ramsau en de NK wedstrijden hier ook aankruisen s.v.p. zodat we weten dat je mee gaat doen. Niet vergeten hiervoor apart aan te melden.

Let op: bij de instructies is er een hoofdprogramma met afwisselend skating en klassiek. Voor wie aan alleen skating of alleen klassiek deelneemt is er naast het hoofdprogramma een bijprogramma alleen skating of alleen klassiek. Daaraan mogen alleen langlaufers deelnemen die alleen skating of alleen klassiek doen. Wie beide technieken doet is gebonden aan het hoofdprogramma. Wil je maar aan 1 instructie per dag deelnemen ben je aan het hoofdprogramma gebonden!  

Meer informatie over de wedstrijden vind je binnenkort op de website van de Nederlandse Ski Vereniging. Om aan het programma te kunnen deelnemen moet je lid zijn van de Nederlandse Ski Vereniging (prijzen 2023: hoofdlid € 37,50, gezinslid € 18,75). Om aan de wedstrijden om het Nederlands kampioenschap te kunnen deelnemen moet je een wedstrijdlicentie (gratis) hebben.

Hotel Almfrieden of eigen accommodatie

Je kunt er voor kiezen om zelf accommodatie te regelen. Maar je kunt ook samen met veel andere deelnemers en de Vasa Sport instructeurs een hotel boeken.

Het hotel, dat Vasa Sport aanbiedt is het 4-sterren Hotel Almfrieden, dat we exclusief voor de Nederlandse langlaufers hebben kunnen vastleggen. Er zijn dus geen andere gasten. Je kunt kiezen uit verschillende kamertypes, van 2-persoons single use, via diverse 2-p kamers tot familiekamers. Wil je het nog luxer, dan kan dat ook in de zeer luxe Romantik-kamers of de in 2023 gebouwde panorama appartementen op de 3e en 4e verdieping.

Bekijk het bestemmingsdocument voor alle kameropties. Een omschrijving met foto's van de diverse kamerstypes vindt je hier op de site van Almfrieden.

Het hotel is prachtig gelegen op het Ramsau-plateau, direct aan de loipe. Over de loipe is het 2,5 km naar het langlaufstadion. Er is voldoende ruimte om de ski’s te stallen en te prepareren. Het hotel heeft een uitgebreide wellness, met binnen- en buitensauna, infraroodcabine, stoomdouche en rustruimtes.

Er zijn vier restaurant-ruimtes. We maken gebruik van een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds is er een 4-gangen keuzemenu plus enorm saladebuffet. Eén keer in de week is er 's middags een taartenbuffet en één keer kun je Brezen met Weisswurst eten. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden voor vegetariërs en deelnemers met voedselallergieën. Het hotel heeft ook een gezellige bar en lounge. In het á la carte restaurant kan je terecht voor je lunch. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een heerlijke langlaufweek in Ramsau.

Honden zijn toegestaan in het hotel, maar het zullen er niet veel zijn, want we hebben alle kamers in het hotel gereserveerd.

Het verblijf in dit hotel is standaard van zaterdag tot zaterdag. Wil je op zondag nog aan de skating- marathon mee doen of na de klassieke marathon niet meteen naar huis? Boek dan een dag extra (verlenging achteraf). Voor het hotel zijn verlengingen van 1 dag vooraf en 1 dag achteraf direct te boeken. Verlenging tot zondag is voorbehouden aan deelnemers van de marathon(s). Wil je meer dan 1 dag verlengen neem dan contact op met Vasa Sport.

Wanneer je zelf accommodatie wilt regelen en daarbij hulp nodig hebt, kan je contact opnemen met het Tourismusverband Ramsau am Dachstein.

1 persoonskamers

Door de renovatie van de 3e en 4e verdieping zijn de standaard en 1persoonskamers verdwenen. Toch zijn er nog diverse opties om alleen op een kamer te verblijven, van 2p single use Kräuter, een eigen kamer in een familiekamer of 1p kamer bij de buren. Bekijk het bestemmingsdocument voor alle mogelijkheden van 1p kamers.

Actuele informatie

Op deze pagina komt t.z.t. alle actuele informatie over het Noords Festival.

Reis informatie & downloads

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.

Programma

Prijs Vasa Programma     per persoon
Vasa programma (instructies, tochten, analyses) geen wedstrijden € 295
Half Vasa programma (max. 6 onderdelen) € 195
Vasa programma jeugd 2004-2008 € 195
Vasa programma jonge jeugd 2009 en jonger (alleen bij voldoende belangstelling) € 95
Biathlon materiaalkosten € 20

Let op: na 25 december stijgen de bovenstaande programma prijzen met € 20

Prijs wedstrijden (niet inbegrepen bij Vasa Programma)     per persoon
Wedstrijd woensdag (7,5 km vrije stijl) € 25
Wedstrijd donderdag (10 km klassiek) € 25
Wedstrijd woensdag jeugd t/m 2004 € 15
Wedstrijd woensdag jeugd t/m 2004 € 15
Marathon klassiek zaterdag Tour de Ramsau rechtstreeks boeken
Marathon klassiek zaterdag Tour de Ramsau rechtstreeks boeken

Let op: na 25 december stijgen de prijzen van de wedstrijden met € 5.

Dit is inclusief:

 • Gewenste onderdelen uit het gekozen programma 
 • Professionele Nederlandse instructeurs en reisbegeleiders
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop


Verblijf

Hotel Almfrieden 2p kamers per persoon
Bed op 2p kamer (Kräuter) € 658
Bed op 2p kamer extra groot (Wohlfühl Viel Platz of Familenzimmer)             € 693
Bed op 2p kamer extra luxe Romantik Wasser € 763
Bed op 2p kamer extra luxe Romantik Feuer (geen waterbed meer) € 763
Bed op 2p kamer in gloednieuw luxe appartement € 798
bed op 2p kamer in pension naast het hotel, maaltijden in hotel op aanvraag
Hotel Almfrieden familie of 3/4p kamers per persoon
Volwassene op 3 p kamer in Zimmer Wohlfühl Viel Platz € 644
Volwassene op 3-4 p kamer met 2 vertrekken (Familienzimmer)                   € 644
Kind 6-10 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 350
Kind 11-15 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 483
4e volwassene in Familienzimmer € 504
Hotel Almfrieden 1p kamer opties per persoon
2p kamer single use (Spar Economy of Kräuter) € 889
1p kamer (kleine) in Familenzimmer met 2 kamers, badkamer/wc gedeeld € 658
1p kamer (grote) in Familenzimmer met 2 kamers, badkamer/wc gedeeld € 735
1p kamer opties bij de buren per persoon
1p kamer met badkamer/wc in pension naast hotel , maaltijden in hotel € 651
1p kamer met etagedouche/wc in pension naast hotel, maaltijden in hotel € 595

 

Verlenging 1 nacht vooraf (vanaf vrijdag) of achteraf (tot zondag* ) per persoon
2p kamer single use (Spar Economy of Kräuter) € 127
Bed op 2p kamer (Kräuter) €  94
Bed op 2p kamer extra groot (Wohlfühl Viel Platz of Familenzimmer) €  99
Bed op 2p kamer extra luxe Romantik Wasser € 109
Bed op 2p kamer extra luxe Romantik Feuer (geen waterbed meer) € 109
Bed op 2p kamer in gloednieuw luxe appartement € 114
1p kamer (kleine) in Familenzimmer met 2 kamers, badkamer/wc gedeeld € 94
1p kamer (grote) in Familenzimmer met 2 kamers, badkamer/wc gedeeld € 105
Volwassene op 3 p kamer in Zimmer Wohlfühl Viel Platz € 92
Volwassene op 3-4 p kamer met 2 vertrekken (Familienzimmer) € 92
Kind 6-10 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 50
Kind 11-15 jr op Familiekamer bij 2 volwassenen € 69
4e volwassene in Familienzimmer € 72
1p kamer met badkamer/wc in pension naast hotel , maaltijden in hotel € 93
1p kamer met etagedouche/wc in pension naast hotel, maaltijden in hotel € 85
bed op 2p kamer in pension naast het hotel, maaltijden in hotel op aanvraag

* Verlenging achteraf in principe alleen voor deelnemers aan de marathon(s). Skating marathon op zondag, daarna douchen in zwembad. Verlenging tot maandag op aanvraag.

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen op basis van halfpension
 • zeer uitgebreid ontbijtbuffet
 • 4-gangen diner plus saladebuffet
 • 1 x taartbuffet en 1x Brezen met Weisswurst
 • balkon of terras (m.u.v. 2 appartementen)
 • TV
 • badkamer met wc en bad/douche, föhn en handdoeken
 • gratis entree tot wellness met binnen- en buitensauna, whirlpool, stoomdouche en infraroodcabine
 • handdoek en badjas voor sauna
 • gratis entree tot fitnessruimte
 • skiruimte met waxgelegenheid
 • toeristenbelasting
 • bemiddelingskosten

 

Niet inbegrepen zijn:

 • Inschrijfgeld voor de marathons op zaterdag en zondag (ook al tellen die wel mee als NK)
 • Loipepas (ook niet inclusief voor wedstrijd deelnemers)
 • Reiskosten van/naar Ramsau am Dachtstein
 • Lunches en drankjes
 • Eventuele liftkosten sleeplift voor les afdalen
 • Lidmaatschap Nederlandse Ski Vereniging (verplicht)
 • Boekingskosten €12,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Consumentenbijdrage SGR € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Materiaal

Huuropties bij deze reis             per optie of pers.
Pakket klassiek nowax skin + skating sport € 140
Pakket klassiek nowax schubben + skating recreatief € 115
Set klassiek nowax skin € 98
Set klassiek nowax schubben € 73
Set skating sport € 116
Set skating recreatief € 98
Set snowshoes voor donderdagtocht € 12

Vasa Sport neemt de huurmaterialen mee naar Ramsau.
Als je ski’s huurt bij Vasa Sport mag je voor de skipreparatie tijdens de reis glijwax en waxgereedschap van Vasa Sport gebruiken.

 

  Verzekering
  We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

   

  Boek deze reis

  Iets te vragen? Stuur een e-mail of bel ons op 0343 562800.

  Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.
  Het boeken is in een paar klikken geregeld en wijst zich vanzelf. De basis is het programma. Je maakt je reis compleet met Materiaal, Verblijf, Verlenging en Extra's.
  Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
  We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.