Noords Festival

8-daagse langlaufweek met instructie, tochten en wedstrijden

Als sportieve langlaufer mag je het Noords Festival niet missen. Waarom niet? Lees verder en ontdek waarom je hier elk jaar gewoon bij moét zijn.
Het Noords Festival is al vele jaren hét evenement voor langlaufend Nederland. Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging zorgen in deze week voor voor een heerlijk langlaufprogramma met lessen, trainingen, tochten en de Nederlandse kampioenschappen. Na 8 jaar Reit im Winkl verhuist het Noords Festival in 2018 naar het St. Ulrich am Pillersee. Ben jij een sportieve langlaufer dan mag je het Noords Festival niet missen. Je wordt de hele week met veel soortgenoten 'ondergedompeld' in een heerlijke langlaufsfeer! Je kunt alleen het programma boeken, maar ook een hotelkamer in een heel fijn hotel erbij.

Deze reis is (nog) niet te boeken. Heb je interesse? Dan kun je je vrijblijvend vooraanmelden voor volgend jaar. Dan laten we je weten als de reis te boeken is en kun je dit met voorrang doen.

Reisdatum:

19-01-2019 t/m 26-01-2019

Maximaal aantal deelnemers:

150

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Een langlaufweek voor de sportieve langlaufers waarbij we je de juiste klassieke en skating technieken aanleren en/of verbeteren. Wat je hebt geleerd breng je direct in praktijk tijdens de schitterende tochten die we maken in het prachtige gebied in en om de Pillersee. Als je wilt kun je deelnemen aan de wedstrijden of je geniet gewoon van de sfeer van het Noords Festival!

Zaterdag kom je aan in St. Ulrich am Pillersee en begint het feest! Onder begeleiding van onze deskundige Vasa-instructeurs verbeter je de verschillende langlauftechnieken en breng je deze in praktijk tijdens schitterende tochten en eventueel bij de wedstrijden. Er staat zo veel op het programma, dat je misschien wel eens een onderdeel overslaat om 'bij te komen'.

De sfeer van deze week is meeslepend. Voordat je het weet sta je samen met ruim honderd lotgenoten letterlijk te dansen in de sneeuw!

Het Vasa Sport-trainers team bestaat uit de beste Nederlandse trainers met o.a. ex-bondscoach Sidney Teeling en de Nederlands kampioenen Machiel Ittmann en Anna van der Rhee. Al onze trainers zijn gediplomeerd en bijgeschoold naar de laatste ontwikkelingen.

Pluspunten

 • Fantastisch langlaufgebied
 • Een zeer uitgebreid programma in een heerlijke ambiance
 • Mogelijkheid tot deelname aan wedstrijden
 • Gezellig wintersportplaatsje St.Ulrich am Pillersee
 • Begeleiding door Nederlandse top langlauftrainers

Expert over deze reis!

Het Noords Festival is een uniek langlaufevenement, waar alles samenkomt: heel veel langlaufliefhebbers, de beste instructeurs, mooie tochten, leuke en uitdagende wedstrijden en vooral veel gezelligheid. Als recreatieve of ambitieuze langlaufer moet je hier bij zijn!

Michel Kropman
Langlauftrainer
Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.
Boeken gaat heel simpel en in 7 eenvoudige stappen. De basis is het programma en daarna kies je uit de opties: materiaal, extra's en verblijf.
Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.

Reisprogramma

Stel je eigen programma samen

In het uitgebreide programma vind je een overzicht van alle onderdelen met tijden en startlocaties. Bij het boeken kun je kiezen aan hoeveel onderdelen van het programma je wilt deelnemen. Elke les, tocht en wedstrijd telt als 1 onderdeel. Met de keuze voor een passepartout (onbeperkt), passepar8, passepar6, of passepar3 bepaal je het maximaal aantal onderdelen. Een losse wedstrijd boeken kan ook. De meeste deelnemers kiezen ervoor om met beide technieken mee te doen, maar je kunt ook kiezen voor alleen klassiek of alleen skating.

Na de boeking krijg je de link naar een online formulier, waarin je kunt aankruisen aan welke onderdelen je meedoet. Aankruisen van een wedstrijd betekent ook automatisch, dat je ingeschreven bent voor de betreffende wedstrijd. Omgekeerd: vul je het formulier niet in, ben je ook niet aangemeld voor de wedstrijd(en). De wedstrijd Run & Skate telt ditmaal ook als onderdeel.

Waar wat is in St. Ulrich kun je zien op deze kaart en in het bestemmingsdocument Pillersee hiernaast. In dit bestemmingsdocument staat ook informatie over de wedstrijdparcoursen.

Meer informatie over de wedstrijden vind je op de website van de Nederlandse Ski Vereniging.

Zaterdag: aankomst

Vandaag (zaterdag) komt iedereen met eigen vervoer aan in St. Ulrich am Pillersee en kan het feest beginnen! Na het avondeten is de eerste briefing met kennismaking en alle actuele informatie. Als je materiaal hebt gehuurd wordt dat ’s avonds uitgedeeld in Hotel Pillerseehof.

Zondag: de eerste instructies en opening

Deze zondag staat in het teken van het aanleren of verbeteren van de klassieke en skating technieken. De lessen beginnen om 09:30 en 14:00 uur(let op starttijd ochtend half uur vroeger dan gewend!) bij de start/finish (zie kaartje). Wie beide technieken doet heeft 's ochtends klassieke les en 's middag skating. Wie maar één techniek doet heeft vandaag ook twee maal les. Natuurlijk starten we weer met zijn allen met een warming-up op muziek.

's Avonds wordt dit Noords Festival gezellig geopend bij een openlucht feest met kampvuur en muziek. Hierbij zijn ook de deelnemers aan de sledehonden-wedstrijden aanwezig, die de afgelopen week hier hun wedstrijden hebben afgewerkt. Plaats van handeling is de start/finish van de sledehondenwedstrijden in de buurt van het Vasa hotel.

Maandag: tocht naar Hochfilzen

Net als vorig jaar doen we de grote tocht (je kunt weer kiezen tussen klassiek en skating) al op maandag. De tocht begint bij de loipestart in het centrum van St. Ulrich, vlakbij hotel Pillerseehof. De blauwe en rode groepen maken een prachtige tocht naar Hochfilzen (bekend van de biatlon), de zwarte groep gaat zelfs helemaal door naar Fieberbrunn. Voor de groene groepen gaat de tocht naar St. Jakob.

Natuurlijk wordt deze tocht weer begeleid door de instructeurs van Vasa Sport en zijn er onderweg weer technische aanwijzingen. Onderweg is er een lunch (en heel misschien een koffiepauze).

Dinsdag: een hele instructiedag

Vandaag vervolgen we weer de instructies vanuit het langlaufstadion. Tijdens de instructies wordt er o.l.v. de Vasa Sport instructeurs hard aan de techniek gewerkt. Wie beide technieken doet heeft 's ochtends skatingles en 's middags klassiek. Doe je maar één techniek dan kun je daarmee ook 's ochtends en 's middags aan de slag.

En wie gaan er morgen en overmorgen allemaal aan de wedstrijden mee doen? 's Avonds is hiervoor de info-meeting (voor de teamcaptains) voor de wedstrijden.

Woensdag: NK-vrije stijl en video-analyse

Deze ochtend start om 10:00 uur bij Start/Finish de eerste NK-wedstrijd, 7,5 km vrije stijl. Neem je hieraan deel of kijk je liever vanaf de kant? Het kan allebei! Na de wedstrijden staan ’s middags de videoanalyses klassiek op het programma. Bij de videoanalyse wordt eerst van iedereen de techniek opgenomen en daarna met de trainers geanalyseerd.

Donderdag: NK klassiek en wedstrijd Run&Skate

Vandaag is het dan de beurt voor de klassieke NK-wedstrijd (10 km). Ook hier kan en mag weer iedereen deelnemen. ’s Middags (15:30 uur) staat voor de tweede keer de funwedstrijd RUN & SKATE met 4 x 2,5 km op het programma. Hierbij worden de eerste 2 rondjes gelopen op winterwandelwegen (sneeuwpaden) en de rondjes 3 en 4 langlaufend in de vrije stijl (skating of klassiek, mag allebei). In geval van teamdeelname kun je zelf kiezen wie welke ronde aflegt. Bij teamdeelname is het toegestaan om meerdere, niet aansluitende, onderdelen te doen. Er zijn prijzen voor plek 1 t/m 3 individueel en 1 t/m 3 van de teams. De teamuitslag telt mee voor de ClubCup. Deze middagwedstrijd is waar vorige week de start van de sledehondenwedstrijden was, nabij het hotel Pillerseehof.

Vrijdag: tocht voor recreanten, videoanalyse, parkoersverkenning en slotfeest

De morgen is het tijd voor de videoanalyse skating. Van alle deelnemers worden video-opnames gemaakt (van een paar technieken), die aansluitend in het WSV-gebouwtje met de Vasa-trainers worden geanalyseerd. Voor de recreatieve deelnemers is er 's ochtends nog een mooie tocht onder begeleiding met natuurlijk weer technische aanwijzingen.

's Middags is er er voor de liefhebbers een verkenning van het parkoers van de 25 km van zaterdag, met tips en tricks van de Vasa-trainers.

Het Noords Festival sluit vrijdagavond af met een feestje, waarbij de ClubCup wordt uitgereikt, de foto’s van de hele week worden getoond en de jeugd (en wie zich nog jeugdig voelt) wellicht nog even uitgelaten kan dansen! Deze afsluiting vindt plaats in Pilli's bar in de kelder van Hotel Pillerseehof.

Zaterdag: Wedstrijd 25 km als afsluiting

Het einde van de reis is in zicht en we nemen afscheid van de sneeuw in St. Ulrich. Voordat je vertrekt kun je nog deelnemen aan of kijken naar het Nederlands Kampioenschap 25km vrije stijl. Moe maar voldaan gaan we weer terug naar de Lage Landen en ben je een unieke ervaring rijker!

Accommodatie

Je kunt er dus voor kiezen om zelf onderkomen te zoeken. Bij de boeking geef je dan bij [Verblijf] aan: Alleen programma, regel zelf onderkomen.
Maar het kan ook makkelijker en comfortabeler. Vasa Sport heeft met het luxe hotel Pillerseehof een gunstige prijsafspraak kunnen maken. Dit is het hotel waar ook de Vasa Sport begeleiders verblijven.
Het grote hotel ligt in het centrum van St. Ulrich op 200 meter afstand van de loipe. Het hotel heeft fijne kamers en suites, een binnenzwembad, sauna, fittnessruimte en natuurlijk een ruimte om de ski's te waxen. Het ontbijt en 4-gangendiner worden in buffetvorm aangeboden. Onder het hotel is de gezellige Pillis Bar, waar we de briefings zullen houden en waar het slotfeest op vrijdagavond is.
Hier vind je alle detailinformatie over het Hotel Pillerseehof.

Reis informatie & downloads

 • Bestemming St. Ulrich
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contactopnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

Let op: dit zijn de prijzen van vorig seizoen. De actuele prijzen volgen binnenkort.

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s.  Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Programma vanaf € 65,- , programma plus verblijf vanaf € 560,- per persoon

Om deel te kunnen nemen aan het programma (ook al is het maar 1 onderdeel) moet je lid zijn van de Nederlandse Ski Vereniging. Op hun website vind je informatie om lid te worden.

Programma

Basisprijs afhankelijk van aantal onderdelen (lessen, tochten, wedstrijden)                 per persoon                 
Passepartout, onbeperkt deelnemen aan complete programma € 180                    
Passepar8, maximaal 8 onderdelen uit het programma € 140
Passepar6, maximaal 6 onderdelen uit het programma € 110
Passepar3, maximaal 3 onderdelen uit het programma € 65
Jeugdpassepartout (t/m jg 99), onbeperkt deelnemen aan complete programma € 105
Jeugdpassepartout t/m 13 jaar € 35
losse wedstrijden per wedstrijd (andere onderdelen niet los mogelijk) € 25
losse wedstrijden jeugd (t/m 99) per wedstrijd (andere onderdelen niet los mogelijk) € 15
boekingskosten per boeking van één of meerdere personen € 15
De programmaprijzen zijn met ingang van 1 januari met € 10 (passepartouts) resp. € 5 (losse wedstrijden) verhoogd. 

Dit is inclusief:

 • Gewenste onderdelen uit programma (instructies, tochten en wedstrijden) 
 • Professionele Nederlandse instructeurs en reisbegeleiders
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop
 • En het belangrijkste: een onvergetelijke week, waarop je met veel plezier zal terugkijken


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar St. Ulrich am Pillersee
 • Verblijf, vervoer, materiaal en extra's (zie onder)
 • Loipepas € 25,- (wel inclusief voor wedstrijd deelnemers)
 • Boekingskosten €10,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • (verplicht) lidmaatschap Nederlandse Ski Vereniging

Verblijf

Hotel Pillerseehof per persoon  
1 persoonskamer (= 2 persoonskamer voor alleengebruik) € 586
2 persoonskamer in Stamm- of Mittelhaus € 495
2 persoonskamer (luxe) in Südhaus € 530
2 persoons Junior Suite in Südhaus € 635
3 persoonskamer € 495
Vroegboekkorting tot 14 oktober (in kamerprijs verwerkt) € 20

Prijzen verblijf zijn inclusief 7 overnachtingen op basis van halfpension (7x uitgebreid ontbijtbuffet, 7x viergangendiner), toeristenbelasting, reisbegeleiding in hotel, vrij gebruik van de regionale bus, bemiddelingskosten, gebruik binnenzwembad met wellness en fitness- en waxruimte. Drankjes zijn exclusief. Meer info bij boeken.

Extra's

Verlenging voor- en achteraf
Het is nog niet duidelijk of verlenging voor- en/of achteraf mogelijk is. Wie daarvoor belangstelling heeft kan dat opgeven bij de boeking.
Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Bij boeken kun je via ons een annuleringsverzekering afsluiten (7,5% van de reissom)

Materiaal

Huuropties bij deze reis per item
Huur pakket klassiek wax + skating € 120
Huur pakket klassiek no-wax + skating € 105
Huur set klassiek wax € 67
Huur set klassiek nowax € 57
Huur set skating € 85
Ik gebruik eigen schoenen bij huur van set/pakket € 15 korting
Vasa Sport neemt de gehuurde spullen mee naar St. Ulrich  

Deze reis is (nog) niet te boeken. Heb je interesse? Dan kun je je vrijblijvend vooraanmelden voor volgend jaar. Dan laten we je weten als de reis te boeken is en kun je dit met voorrang doen.