Noords Festival

8-daagse langlaufweek met instructie, tochten en wedstrijden

Als sportieve langlaufer mag je het Noords Festival niet missen. Waarom niet? Lees verder en ontdek waarom je hier elk jaar gewoon bij moét zijn.
Het Noords Festival is al vele jaren hét evenement voor langlaufend Nederland. Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging zorgen in deze week voor een heerlijk langlaufprogramma met lessen, trainingen, tochten en de Nederlandse kampioenschappen. Als sportieve langlaufer mag je dit feest niet missen. Samen met veel andere langlaufers word je ondergedompeld in een heerlijke langlaufsfeer!

Interesse voor volgend seizoen? Laat het ons hier weten. Dan houden we je op de hoogte en krijg je als eerst bericht zodra er geboekt kan worden.

Reisdatum:

25-01-2020 t/m 01-02-2020

Vanaf:

€ 731,-

Maximaal aantal deelnemers:

150

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Een langlaufweek voor sportieve langlaufers waarbij we je de juiste klassieke en/of skating technieken aanleren of verbeteren. Dit doe je onder begeleiding van deskundige Vasa-instructeurs. Je past het geleerde direct toe tijdens de schitterende tochten die we maken in het prachtige gebied rondom de Pillersee. Als je wilt kun je deelnemen aan de wedstrijden of gewoon genieten van de sfeer van het Noords Festival.

Zaterdag kom je aan in St. Ulrich am Pillersee en begint het feest! Er volgt een programma vol trainingen, tochten en wedstrijden. Er staat zoveel leuks op het programma, dat je misschien wel eens een onderdeel overslaat om bij te komen. Dat is mogelijk omdat je zelf kiest aan welke onderdelen van het programma je deelneemt. Zo volg je altijd een programma dat aansluit op jouw wensen.

De sfeer van deze week is meeslepend. Voordat je het weet sta je samen met ruim honderd lotgenoten letterlijk te dansen in de sneeuw!

Het Vasa Sport trainersteam bestaat uit de beste Nederlandse trainers met o.a. ex-bondscoach Sidney Teeling en veelvoudig Nederlands kampioen en top (winter-)triatleet Machiel Ittmann. Al onze trainers zijn gediplomeerd en bijgeschoold naar de laatste ontwikkelingen.

Pluspunten

 • Fantastisch langlaufgebied
 • Een zeer uitgebreid programma in een heerlijke ambiance
 • Mogelijkheid tot deelname aan wedstrijden
 • Gezellig wintersportplaatsje St.Ulrich am Pillersee
 • Begeleiding door Nederlandse toplanglauftrainers
 • Aangepast programma voor triatleten met o.a. mogelijkheid tot deelname Weissensee Wintertriathlon

Expert over deze reis!

Het Noords Festival is een uniek langlaufevenement, waar alles samenkomt: heel veel langlaufliefhebbers, de beste instructeurs, mooie tochten, leuke en uitdagende wedstrijden en vooral veel gezelligheid. Als recreatieve of ambitieuze langlaufer moet je hier bij zijn!

Michel Kropman
Langlauftrainer
Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.
Het boeken is in een paar klikken geregeld en wijst zich vanzelf. De basis is het programma. Je maakt je reis compleet met Materiaal, Verblijf, Verlenging en Extra's.
Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.

Reisprogramma

Zaterdag: aankomst

Vandaag komt iedereen met eigen vervoer aan in St. Ulrich am Pillersee en kan het feest beginnen. Als je materiaal hebt gehuurd kun je dat 's avonds ophalen. (plaats wordt nog bekend gemaakt).

Wil je mee doen aan de Weissensee Wintertriatlon? Dan kan je op zondag na de triathlon naar St.Ulrich aanreizen.

Zondag: de eerste instructies en opening

Deze zondag staat in het teken van het aanleren of verbeteren van de klassieke en skating techniek. De lessen beginnen om 9:30 uur en 14:00 uur (zie kaartje in bestemmingsdocument). Wie beide technieken doet heeft 's ochtends klassieke les en 's middag skating. Wie maar één techniek doet heeft vandaag maar één les. De andere dagen is er steeds een parallel programma. Natuurlijk starten we weer met z'n allen met een warming-up op muziek.

's Avonds openen we dit Noords Festival gezellig bij een openlucht feest met kampvuur en muziek. Bij de deze gelegenheid reiken we ook de prijzen voor de Holland Cup uit. Plaats van handeling is de start/finish van de sledehondenwedstrijden in de buurt van het Vasa hotel.

Wie vandaag aan de Weissensee Wintertriathlon mee doet komt zondag aan het eind van de middag in St. Ulrich aan.

Maandag: een hele instructiedag en nachtrodelen

Vandaag vervolgen we weer de instructies vanuit het langlaufstadion. Tijdens de instructies werk je onder leiding van de Vasa Sport instructeurs hard aan je techniek  Wie beide technieken doet heeft 's ochtends skatingles en 's middags klassiek. Doe je maar één techniek dan kun je daarmee ook 's ochtends en 's middags aan de slag.

Alles weten over langlaufen voor triatleten? Machiel Ittmann vertelt je 's avonds alles tijdens zijn presentatie.

Na het succes van vorig jaar gaan we nu ook op maandagavond nachtrodelen, ditmaal op de rodelbaan van Waidring. Na een mooie winterwandeling en een drankje boven in de hut suizen we naar beneden op houten sleetjes.

Dinsdag: instructie en afdaaltraining

Vanochtend vervolgen we de instructie vanuit het langlaufstadion. Wie beide technieken doet of alleen klassiek heeft 's ochtends een klassieke les. Doe je alleen skating dan heb je een skatingles.

De middagtraining is op de skipiste, waar we met de schotellift omhoog gaan en daardoor heel veel aan afdaaltraining kunnen doen. Normaal gesproken doen we dat op skatingski's, het kan eventueel ook op klassieke. De lift moet je zelf betalen, we hebben een groepsprijs bedongen (dus niet van te voren alvast je kaartje kopen!).

En wie gaan er morgen en overmorgen allemaal aan de wedstrijden meedoen? 's Avonds is hiervoor de info-meeting (voor de teamcaptains) voor de wedstrijden.

Woensdag: NK-vrije stijl, video-analyse en klassieke tocht

Deze ochtend start om 10:00 uur in het start/dinish-gebeid de eerste NK-wedstrijd, 7,5 km vrije stijl. Neem je hieraan deel of kijk je liever vanaf de kant? Het kan allebei. Na de wedstrijden staan ’s middags de videoanalyses op het programma. Je moet kiezen uit klassiek of skating, allebei kan helaas niet. Bij de videoanalyse maken we eerst van iedereen opnamen van de techniek, die we daarna met de trainers analyseren. Voor de (recreatieve) klassiekers is er om 15:30 uur nog een begeleide tocht van anderhalf uur.

Donderdag: NK klassiek en wedstrijd Run&Skate

Vandaag is het dan de beurt aan de klassieke NK-wedstrijd (10 km). Ook hier kan en mag weer iedereen deelnemen. ’s Middags (15.30 uur) staat voor de tweede keer de funwedstrijd RUN & SKATE met 4 x 2,5 km op het programma. Hierbij worden de eerste 2 rondjes gelopen op winterwandelwegen (sneeuwpaden) en de rondjes 3 en 4 langlaufend in de vrije stijl (skating of klassiek). In geval van teamdeelname kun je zelf kiezen wie welke ronde aflegt. Bij teamdeelname is het toegestaan om meerdere, niet aansluitende, onderdelen te doen. Er zijn prijzen voor plek 1 t/m 3 individueel en 1 t/m 3 van de teams. De teamuitslag telt mee voor de ClubCup.

Vrijdag: de lange tocht en slotfeest

We hebben er dit jaar voor gekozen om de grote tocht van de maandag naar de vrijdag te verplaatsen. We hebben dan meer tijd voor instructies op de eerste dagen en voor de recreatieve deelnemers is deze lange tocht de kronende afsluiting van de week. Wie morgen mee doet aan de 25 km wedstrijd gaat waarschijnlijk niet mee of kiest voor een kortere afstand.

Bij deze grote tocht kun je weer kiezen tussen klassiek en skating. De tocht begint op de parkeerplaats van de lift naar de Steinplatte in Waidring. We gaan via Erpfendorf en Kirchdorf naar St.Johann en weer terug, waarbij terug met de skibus tot de mogelijkheden behoort.

Natuurlijk wordt deze tocht weer begeleid door de instructeurs van Vasa Sport en geven we onderweg technische aanwijzingen. Onderweg is er een lunch- (en heel misschien een koffie-) pauze.

Het Noords Festival sluit vrijdagavond af met een feestje, waarbij de ClubCup wordt uitgereikt. De foto’s van de hele week worden getoond en de jeugd (en wie zich nog jeugdig voelt) kan nog even uitgelaten dansen. Deze afsluiting vindt plaats in Pilli's bar in de kelder van Hotel Pillerseehof.

Zaterdag: Wedstrijd 25 km als afsluiting

Het einde van de reis is in zicht en we nemen afscheid van de sneeuw in St. Ulrich. Voordat je vertrekt kun je nog deelnemen aan of kijken naar het Nederlands Kampioenschap 25km vrije stijl. Moe maar voldaan gaan we weer terug naar de Lage Landen en ben je een unieke ervaring rijker!

Stel je eigen programma samen

In het uitgebreide programma vind je een overzicht van alle onderdelen met tijden en startlocaties. Bij het boeken kun je kiezen aan hoeveel onderdelen van het programma je wilt deelnemen. Elke les, tocht en wedstrijd telt als 1 onderdeel. Met de keuze voor een passepartout (onbeperkt), passepar8, passepar6 of passepar3 bepaal je het maximaal aantal onderdelen. Een losse wedstrijd boeken kan ook. De meeste deelnemers kiezen ervoor om met beide technieken mee te doen, maar je kunt ook kiezen voor alleen klassiek of alleen skating.

Na de boeking krijg je de link naar het aanvullend formulier waarin je de onderdelen selecteert waaraan je deel wilt nemen. Aankruisen van een wedstrijd betekent ook automatisch dat je ingeschreven bent voor de betreffende wedstrijd. Omgekeerd: vul je het formulier niet in, ben je ook niet aangemeld voor de wedstrijd(en).

Meer informatie over de wedstrijden vind je op de website van de Nederlandse Ski Vereniging.

Jeugdprogramma Noords Festival

Voor kinderen tot jaargang 2005 hebben we een speciaal programma. Ze krijgen les in beide technieken en kunnen aan de wedstrijden op woensdag en donderdag deelnemen. Op zaterdag kunnen ze deelnemen aan de Mini-Skimarathon Saalfelden. In het hotel hebben we speciale familiekamers. Wil je jouw kind laten deelnemen aan dit programma? Kies dan bij het boeken het programma 'Passepartout jeugd 2005 en jonger'.

Speciaal voor triatleten en andere duursporters

Deze week is dé gelegenheid voor triatleten en andere duursporters om kennis te maken met de beste crosstraining in de winter. Je kunt in één week leren (skating-)langlaufen of je techniek verbeteren en deelnemen aan langlaufwedstrijden. Je kunt ook een ski-run wedstrijd doen, of als je wilt vooraf aan de Weissensee Wintertriathlon. Het is dus niet voor niets dat zo veel triathleten, roeiers en hardlopers de weg naar het Noords Festival al gevonden hebben. In het trainersteam is (winter-)triathlontopper Machiel Ittmann van de partij.

Reis informatie & downloads

 • Bestemming St. Ulrich
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contactopnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Programma vanaf € 70,- , programma plus verblijf vanaf € 731,- per persoon

Reisprogramma

Basisprijs voor deze reis      per persoon
Paspartout onbeperkt € 205
Paspartout onbeperkt triatleet € 205
Passepar8 € 165
Passepar6 € 135
Passepar3 € 70
Paspartout jeugd 2000-2004 € 135
Paspartout jeugd 2005-jonger € 95
Losse wedstrijd (per stuk) € 25
Losse wedstrijd (per stuk) jeugd t/m jg 2000 € 15

Let op: na 1 januari stijgen de bovenstaande programma prijzen met € 10 en de losse wedstrijden met € 5

Dit is inclusief:

 • Gewenste onderdelen uit programma (instructies, tochten en wedstrijden) 
 • Professionele Nederlandse instructeurs en reisbegeleiders
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop


Verblijf

Voor deze reis kan er helaas geen accommodatie worden bijgeboekt. Je dient dus zelf een verblijf te regelen.


Materiaal

Huuropties bij deze reis             per optie of pers.
Pakket klassiek nowax skin + skating sport € 130
Pakket klassiek nowax schubben + skating recreatief € 104
Set klassiek nowax skin € 89
Set klassiek nowax schubben € 66
Set skating sport € 105
Set skating recreatief € 89

Vasa Sport neemt de huurmaterialen mee naar St. Ulrich.
Als je ski’s huurt bij Vasa Sport mag je voor de skipreparatie tijdens de reis glijwax en waxgereedschap van Vasa Sport gebruiken.

Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar St. Ulrich am Pillersee
 • Loipepas € 25,- (wel inclusief voor wedstrijd deelnemers)
 • Lidmaatschap Nederlandse Ski Vereniging (verplicht)
 • Boekingskosten €10,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Interesse voor volgend seizoen? Laat het ons hier weten. Dan houden we je op de hoogte en krijg je als eerst bericht zodra er geboekt kan worden.