Niveaugroepen

Je wilt op je eigen tempo langlaufen of wandelen. Daarom werken wij met niveaugroepen geel, groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je precies dat de reis bij je past.

We onderscheiden drie sneeuwdisciplines:

  1. Zwaarte- en niveaugroepen Langlaufen (in de loipe, skating en klassiek)
  2. Zwaarte- en niveaugroepen langlaufen buiten de sporen (backcountry)
  3. Zwaarte- en niveaugroepen Sneeuwschoenwandelen

1. Zwaarte- en niveaugroepen Langlaufen

Ondanks dat langlaufen conditioneel nogal wat vraagt, betekent dit niet dat het niet voor iedereen is weggelegd. Met de juiste instructie en begeleiding kan zelfs de beginnende langlaufer veel plezier beleven en je conditie zal door het langlaufen alleen maar verbeteren. Dat is een mooi pluspunt.

Om iedereen, van beginner tot gevorderde, tijdens onze reizen goed tot zijn recht te laten komen, werken wij met niveaugroepen. De groepen stellen wij aan het begin van de reis samen op basis van technisch en conditioneel vermogen. Je training en begeleiding wordt gedurende die week aangepast aan dit niveau.

Zo leert een beginnende langlaufer die week ook echt langlaufen. De gevorderde langlaufer kan aan zijn techniek schaven en de sportieve langlaufer kan aan de conditie werken en de techniek verfijnen.

De niveaugroepen worden ingedeeld in de kleuren groen, blauw, rood en zwart. De indeling in kleuren hebben we zo gekozen, omdat langlaufloipes en skipistes ook zo worden ingedeeld.

Groen

Geen langlaufervaring (of misschien een enkele keer gedaan)

Doet 1 of meerdere keren per week aan duursport

Blauw

Eén of meerdere jaren langlaufervaring

Kan tochten van 10-30 km volbrengen

Doet 2 of meer keer per week aan duursport

Rood

Heeft meerdere jaren langlaufervaring

Kan tochten van 30 km of meer volbrengen en/of neemt deel aan langlaufmarathons

Zeer goede conditie (min. 3x per week aan duursport)

Traint ook op rolski’s

Zwart

Ver gevorderde langlaufer

Neemt deel aan wedstrijden en/of marathons

beschikt over een goede techniek

Zeer goede conditie (min. 3x per week aan duursport)

Traint wekelijks op de rolski’s

Opmerkingen:

  • De langlaufreizen bij Vasa Sport vragen een behoorlijke conditie. Ook voor niveau groen is een goede fysieke basisconditie nodig.
  • Duursporters (5 of meer keer per week) die nog nooit gelanglauft hebben maken vaak gedurende een week snel vorderingen. Het is mogelijk dat je dan snel van groep groen naar rood ‘promoveert’.
  • Op een reis worden de niveaus verdeeld over de groepen het kan dus zijn dat niveaus worden samengevoegd in een lesgroep.

2. Zwaarte- en niveaugroepen Backcountry/toerlanglaufen

Ondanks dat toerlanglaufen conditioneel nogal wat vraagt, betekent dit niet dat het niet voor iedereen is weggelegd. Met de juiste instructie en begeleiding kan zelfs de beginnende backcountry skiër veel plezier beleven en je conditie zal door het toerlanglaufen alleen maar verbeteren. Dat is een mooi pluspunt.

Om iedereen, van beginner tot gevorderde, tijdens onze reizen goed tot zijn recht te laten komen, werken wij met niveaugroepen. De groepen stellen wij aan het begin van de reis samen op basis van technisch en conditioneel vermogen. De tochten zijn gedurende die week aangepast aan dit niveau.

De niveaugroepen worden ingedeeld in de kleuren groen, blauw, rood en zwart. De indeling in kleuren hebben we zo gekozen, omdat langlaufloipes en skipistes ook zo worden ingedeeld.

Groen

Geen ervaring in buiten de sporen langlaufen (of misschien een enkele keer gedaan). U heeft wel ervaring in het klassiek langlaufen in de sporen of op de rolski’s

Doet 1 of meerdere keren per week aan duursport

Blauw

Eén of meerdere jaren ervaring in buiten de sporen langlaufen

Kan tochten van 10-20 km  met hoogteverschillen tot 600 meter volbrengen op geaccidenteerd terrein.

Doet 2 of meer keer per week aan duursport

Rood

Heeft meerdere jaren ervaring in het buitende sporen langlaufen.

Kan tochten van 25 km met hoogteverschillen tot 1000 meter volbrengen in diepe sneeuw en steil terrein.

Zeer goede conditie (min. 2-3x per week aan duursport)

Traint bij voorkeur ook op rolski’s

Zwart

Ver gevorderde backcountry skiër

Kan tochten van 25 km of meer met grote hoogteverschillen tot 1500 meter volbrengen in alle soorten sneeuw en terrein en beheerst telemark techniek.

Zeer goede conditie (min. 3x per week aan duursport)

Traint wekelijks op rolski’s

Opmerkingen:

  • De Backcountryreizen bij Vasa Sport vragen een behoorlijke conditie. Ook voor niveau groen is een goede fysieke basisconditie nodig.
  • Duursporters (5 of meer keer per week) die nog nooit aan toerlanglaufen gedaan hebben maken vaak gedurende een week snel vorderingen. Het is mogelijk dat je dan snel van groep groen naar rood ‘promoveert’
  • Op een reis worden de niveaus verdeeld over de groepen het kan dus zijn dat niveaus worden samengevoegd in een lesgroep

 

3. Zwaarte- en niveaugroepen Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is qua techniek vergelijkbaar met wandelen in de zomer. Wie kan wandelen kan ook sneeuwschoenwandelen.
Het is niet zo technisch zoals andere wintersporten.   

De reizen zijn ingedeeld naar wandelniveaus. Daarbij houden wij ons globaal aan de opgegeven wandeluren die exclusief pauzes zijn.
Per reis worden er één en soms twéé inspanningsniveaus aangeboden, namelijk: 

Geel

Ontspannen

ca. 4 wandeluren per dag, ca. 300 – 500 meter ↗ en/of ↘ en → 7 - 12 km

Groen

Actief

ca. 5 wandeluren per dag, ca. 500 – 750 meter ↗ en/of ↘ en → 10 - 15 km

Blauw

Sportief

ca. 6 wandeluren per dag, tot 900 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km