Langlauftrekking Engadin

trektocht in Zwitserland | 6 etappes | 3 hotels | bagagetransport

Het Oberengadin rond St. Moritz is door de hoge ligging (1800 meter) en met een loipenet van honderden kilometers, bij uitstek geschikt voor een langlauftrektocht.
Het relatief vlakke parcours van de Engadiner Ski Marathon is heel bekend, maar nog mooier langlaufen kun je in de vele zijdalen. Zwitserland is heel erg duur, maar we hebben toch redelijk betaalbare accommodaties gevonden. Vasa Sport brengt je bagage naar de volgende etappeplaats, terwijl jij een heerlijke tocht met een dagrugzakje maakt. Voor wie wil zijn er 3-4 instructiemomenten van 1 uur. Alle tochten kunnen zowel op de skating- als de klassieke ski’s.

Wie wil kan in het startweekend eventueel aan de beroemde Engadiner Ski Marathon deelnemen.

Reisdatum:

12-03-2023 t/m 19-03-2023

Vanaf:

€ 1.185,-

Maximaal aantal deelnemers:

15

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner +
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd

Deelnemers van het niveau groen kunnen deelnemen als ze een goede conditie hebben en kunnen afdalen. De kortste afstand is 18 km. Soms kan de bus ook helpen.

Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Met een dagrugzakje of heuptasje maak je een trektocht door het Oberengadin en de vele zijdalen. Terwijl jij langlauft zorgen wij dat je bagage klaarstaat bij de volgende accommodatie. De kortste dagafstand is 18 km, maar trein of bus kunnen eventueel helpen bij de verplaatsingen.

Om niet te verdwalen krijg je naast een routekaartje op je smartphone ook een GPS mee. In de start en finishplaats St. Moritz verblijf je twee maal twee nachten, in de andere etappeplaatsen een of twee nachten. In kleine groepjes maak je prachtige tochten, drie keer een verplaatsing en drie keer een ronde. Je kiest uit verschillende routes tussen 18 en 37 km. Op drie ochtenden kun je nog techniekles (ca. 1 uur) krijgen van de Vasa Sport instructeur(s) voordat je aan je tocht begint. Na de laatste etappe verblijf je nog eem nacht in de startplaats zodat je uitgerust naar huis rijdt.

Ik heb ooit de Engadiner Marathon gedaan, maar wist niet dat hier nog zoveel andere mooie loipes zijn, geweldig!

Pluspunten

 • Prachtig langlaufgebied met loipes tussen 1700 en 2100m
 • Tijdens de trektocht vervoeren wij je bagage
 • 3 rondtochten, dus ook mogelijkheid tot rustdag(en)
 • Overnachting in betaalbare comfortabele hotels en pensions
 • Begeleiding door Nederlandse reisleider/instructeur

Expert over deze reis!

Een trektocht door het Engadin is een fantastische belevenis en in maart schijnt meestal de zon!

Sidney Teeling
Reisleider, ex-bondscoach en ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Tijdens deze reis zijn er 6 etappes en 3 etappeplaatsen. Om de dag is er een etappe naar de volgende etappeplaats en een dagetappe. Op de dagen zonder verplaatsing kun je desgewenst deelnemen aan een instructie voordat je op pad gaat met de dagetappe. Download het complete etappeoverzicht voor meer informatie. 

Zondag: aankomstdag

Op zondag kom je aan in het hotel in startplaats St.Moritz. We verwachten je hier om uiterlijk 18:30 uur. 's Avonds dineren we gezamenlijk, maak je kennis met je reisgenoten en bespreken we de komende dagen. Op deze dag is ook de beroemde Engadiner Ski Marathon met ruim 14.000 deelnemers. Wil je daaraan deelnemen moet je daarvoor zelf accommodatie zoeken, in het starthotel is een verlenging niet mogelijk.

Maandag: GPS-instructie en de sneeuw in

Na een heerlijk ontbijt starten we met de GPS-instructie. Er zijn zoveel loipes in dit gebied, dat je zonder GPS zomaar kunt verdwalen. Iedere dag heb je de keuze tussen 3 verschillende afstanden. De routes zijn ingeladen op de GPS en krijg je ook mee op overzichtskaartjes. Na de GPS-instructie stappen we achter het hotel direct op de ski’s en geeft de instructeur (wie wil) een uur techniekkes. Daarna starten we onze tocht naar Celerina. Wat is het mooi op de loipe langs de Stazersee! Na de lunch in Celerina klimmen we via een mooie ronde door het bos weer terug naar St. Moritz.

Dinsdag: naar het Val Fex en Maloja

Op de tweede dag verplaatsen we ons over de prachtige loipes zuidwestwaarts richting Maloja. Bij Sils Maria klimmen we het ongerepte Val Fex in, waar je alleen op de langlaufski’s of met de arreslee kunt komen. Afhankelijk van de lengte van de tocht kunnen we helemaal tot het einde van het dal skaten of klassieken. In het laatste rondje op 2100 meter ligt een pittoreske berghut waar we kunnen lunchen. Op de terugweg zien we pas echt hoeveel we hebben geklommen. Na de lange afdaling naar Sils Maria langlaufen we over en langs de meren naar ons hotel in Maloja, waar je bagage al klaar staat.

Woensdag: naar Pontresina

Vandaag langlaufen we de eerste helft van de Engadiner Marathon. Op de plaats waar afgelopen zondag 14200 deelnemers voor de één na grootste marathon (na de Vasaloppet) van start gingen, beginnen ook wij aan onze tocht. De rode deelnemers maken eerst nog een lus in het Orlegna-dal en draaien bij het meer van Cavloc of de Plan Canin op bijna 2000 meter weer om. Daarna suizen we over de meren tot de eerste klimmen bij St.Moritz. Moe maar voldaan dalen we uiteindelijk af naar Pontresina en lopen we het laatste stukje naar het geheel gerenoveerde statige hotel (het lijkt wel een paleis) in de gezellige dorpsstraat.

Donderdag: tweede les en daarna het Val Roseg in

Op de vierde dag krijgen de liefhebbers eerst weer een uur les. De dagtocht die volgt brengt ons in de dalen van Morteratsch en Rosegg, die beide eindigen bij een gletscher. Vooral het Val Rosegg is betoverend mooi. Er ligt alleen een klassiek spoor, dus het is de enige tocht waarbij waarbij we niet kunnen kiezen voor skating. Wil je toch skaten dan kun je het Morteratschdal combineren met de Rosegg wedstrijdloipe. Ga je gewoon het Roseggdal in dan wordt het nauwe dal na een kilometer of 6 weer breder en wordt het panorama nog mooier. Rechts is het terras van hotel Rosegg, met een legendarisch taartenbuffet en links kijken we direct op de indrukwekkende gletschers. Via de gletscherloipe komen we daar vlakbij en staan we oog in oog met de machtige Piz Roseg. Op de terugweg suizen we over de nu dalende loipe terug naar Pontresina en zien we echt hoeveel we hebben geklommen.

Vrijdag: via het Val Bever terug naar St. Moritz

Tijdens de 5e etappe gaan we eerst oostwaarts via Samedan naar Bever. Met de tocht in het Val Bever gaan we weer een prachtig zijdal in. Daar waar de loipe weer terugdraait is het gezellige restaurant Spinas, waar we lunchen. Na de afdaling terug naar Bever langlaufen we over de vlakke loipe langs het kleine vliegveld naar Pontresina en verder naar St.Moritz. Bij de Stazersee klimmen we verder door over een betoverend mooie loipe hoog door het Stazerwald. Bovenop zijn er prachtige open stukken, voordat we weer afdalen naar het starthotel. Groen en blauw langlaufen naar door naar Zuoz en stappen darop de trein terug naar St.Moritz.

Zaterdag: over de meren en langs de schans

Vóór deze laatste tocht werken we nog een keer aan de technieken bij het langlaufcentrum van St.Moritz-Bad. Daarna nemen we een prachtige route door het bos naar de Silvaplaner See. Vanaf daar is er een groene, blauwe en rode lus. Lunchen doen we waarschijnlijk in het gezellige oude dorpscentrum van Sils Maria. De terugweg gaat over een pittige loipe hoog boven St.Moritz. Opeens staan we voor een open stuk, waar vroeger de Olympische springschans stond. Daarna gaat het hard naar beneden terug naar het langlaufcentrum en klimmen we terug naar het hotel. Je kunt er vandaag natuurlijk ook voor kiezen om te shoppen in het mondaine St.Moritz en/of een wandeling te maken op de Moritzer See.

Zondag: de reis zit er op

Met veel prachtige herinneringen keer je terug naar huis.

Sneeuwtoestand

Deze reis gaat ongeacht de sneeuwtoestand door. Het hele gebied ligt boven de 1700 meter en is zeer sneeuwzeker. Dat er rond deze tijd op deze hoogte niet genoeg sneeuw is lijkt eigenlijk uitgesloten.

Accommodaties

Als je voor de hotels kiest die Vasa Sport heeft uitgezocht overnacht je gedurende de reis in 2 hotels en een pension. In Zwitserland (en vooral dit deel) zijn de hotels heel erg duur en dat is met de zwakke Euro en sterke Frank alleen maar erger geworden. Een overnachting met ontbijt in een normaal hotel kost al snel 200 Euro p.p. We zijn daarom op zoek gegaan naar betaalbare alternatieven, die toch voldoende comfort bieden en zijn daarin zeer goed geslaagd. Voor 2023 hebben we een ander hotel in St. Moritz gevonden. Dit hotel op 100 meter van de loipe is de Dependance van een luxe 3-sterren superior hotel. In dat hotel maken we gebruik van een geweldig ontbijtbuffet. Bij de kamers kun je kiezen uit eenvoudige kamers met douche en toilet of de budget variant, waarbij douche en toilet op de gang zijn. Bezoek aan het nabijgelegen zwem- en saunaparadijs is bij de prijs inbegrepen. In Pontresina verblijven we in een prachtig statig hotel in de dorpsstraat. De deelnemers van de 2022 reis vonden het een geweldig hotel, dat nu ook nog eens wordt gerenoveerd. Er is een heerljke wellness en het eten is er geweldig. Ook hier hebben we 1- en 2-persoonskamers met eigen badkamer/wc. De ene nacht in Maloja overnachten we in de dependance (een heel origineel Engadiner huis exclusief voor onze groep) van een luxe hotel. We hebben daar ouderwetse sobere maar charmante kamers met etagedouche/wc (1- en 2p) De tijd heeft hier even stil gestaan. Het uitgebreide ontbijtbuffet is in het luxe hotel.

De avondmaaltijden zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het hotel in Pontresina heeft diverse restaurants, in het hoofdhotel in St.Moritz kan heerlijk a-la-carte gegeten worden en in "ons eigen Engadiner huis" in Maloja is op de beneden verdieping een fijne pizzeria/trattoria.

Verlenging vooraf is helaas niet mogelijk.

Reis informatie & downloads

 • Bestemming Engadin
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Etappeoverzicht
  PDF download, cijfers, kaartjes en hoogteprofielen van de etappes
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Reis met programma + verblijf (halfpension) is er vanaf € 1.185,- per persoon

Reisprogramma

Basisprijs voor deze reis      per persoon
Langlauf Trekking Engadin € 490

Dit is inclusief:

 • 6 etappes met kaartjes en/of GPS
 • GPS huur
 • 3 Instructiemomenten
 • Bagagetransport
 • Professionele Nederlandse reisbegeleiding van instructeur(s)/chauffeur
 • Informatie briefings
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop
 • Een fantastische reis om op terug te kijken


Materiaal

Huuropties bij deze reis per optie of pers.
Pakket klassiek nowax skin + skating sport € 140
Pakket klassiek nowax + skating recreatief € 115
Set klassiek nowax skin € 98
Set klassiek nowax schubben € 73
Set skating sport € 116
Set skating recreatief € 98

Huurmateriaal moet zelf opgehaald worden in de shop en meegenomen worden op reis. Je kunt ook ski's in St.Moritz huren. Bedenk wel dat dit dan Zwitserse prijzen zijn. De deelnemers in 2022 betaalden voor een set skinski's 240 CHF.
Als je ski’s huurt bij Vasa Sport mag je voor de skipreparatie tijdens de reis glijwax en waxgereedschap van Vasa Sport gebruiken.

Verblijf

Kamerkeuze per persoon
bed op 2p kamer, 6 x met eigen badkamer/wc, 1x op etage €  795
bed op 2p kamer, 2 x met eigen badkamer/wc, 5x op etage €  695
bed op 1p kamer, 6 x met eigen badkamer/wc, 1x op etage €  915
bed op 1p kamer, 2 x met eigen badkamer/wc, 5x op etage €  815

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen met ontbijt
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten

 

Verlenging

Niet mogelijk

Extra's

Geen extra's beschikbaar

Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar St.Moritz
 • Lunches en drankjes
 • diner
 • Boekingskosten € 20 per boeking (van 1 of meer personen)
 • consumentenbijdrage SGR € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Boek deze reis

Iets te vragen? Stuur een e-mail of bel ons op 0343 562800.

Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.
Boeken gaat heel simpel en in 5 eenvoudige stappen. Na boeking ontvang je een bevestiging via de e-mail. Hierin staat het bedrag van de aanbetaling (30% van de reissom). Het restant maak je 30 dagen voor vertrek over.
Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.