Backcountry trekking Sumava

6-daagse Backcountry trekking door de Tsjechische Sumava

Reis voorbij

Wil je een prachtige Backcountry trektocht maken, maar niet helemaal naar het “hoge Noorden” en met wat meer luxe? Dan is deze meerdaagse BC tocht voor jou dé reis!
Het landschap zal je er regelmatig aan laten denken dat je in Scandinavië aan het langlaufen bent, maar je bent ''gewoon'' in Midden-Europa. Bovendien geniet je van meer comfort dan in de hutten van Lapland. Je skiet alleen met een dagrugzak om, want wij vervoeren je bagage naar de volgende accommodatie, zodat jij onbezorgd geniet van de trektocht.

Deze reis is succesvol uitgevoerd. Bekijk het reisoverzicht voor andere gave winterreizen. Wil je volgend jaar met deze reis mee? Laat het ons weten.

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

17-02-2024 t/m 24-02-2024

Vanaf:

€ 1.045,-

Maximaal aantal deelnemers:

18

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Avontuur

Reisbeschrijving

Met een dagrugzakje maak je een trektocht over de Tjechische Sumava-hoogvlakte. Terwijl jij langlauft zorgen wij dat je bagage klaarstaat bij de volgende accommodatie. Deze reis is ook zeer geschikt als opstap naar de Scandinavische trektochten, maar je moet wel al BC-ervaring hebben in bijvoorbeeld Thüringen of het Schwarzwald.

Door de hoge ligging tussen 1000 en 1315 meter is het een zeer sneeuwzeker gebied met volop mogelijkheden om door de ongespoorde sneeuw te langlaufen. Je trekt door bosgebieden en over open vlaktes. In elke accommodatie verblijf je twee nachten. Onder leiding van een deskundige gids maak je een prachtige trektocht door de Sumava en elke tweede dag een rondtocht. Na de laatste etappe verblijf je nog één nacht in de startplaats zodat je uitgerust naar huis rijdt.

Ongelooflijk mooi is het hier en ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat dit eigenlijk zo dicht bij huis is. Het had Scandinavië kunnen zijn!

Pluspunten

 • Prachtig hoogplateau met zeer grote sneeuwzekerheid op 1000-1315m
 • Tijdens de trektocht vervoeren wij je bagage
 • 3 rondtochten, dus ook mogelijkheid tot rustdag(en)
 • Overnachting in comfortabele hotels en pensions
 • Begeleiding door Nederlandse gids/instructeur
 • Op aanvraag ook met de trein naar Bayrisch Eisenstein mogelijk

Expert over deze reis!

Toen ik hier voor het eerst kwam wist ik niet wat ik zag. Zó mooi en ongekend veel mogelijkheden om je op de ski’s te verplaatsen. Je waant je in Scandinavië. Besneeuwde bomen, rivieren, bergtoppen, open vlaktes, verse poedersneeuw, het heeft het allemaal!

Saar Langelaan
Langlauftrainer en backcountry expert

Reisprogramma

Zaterdag: aankomstdag

Op zaterdag kom je aan in de startplaats in de Sumava. We verwachten je om uiterlijk 18:30 uur in het hotel. 's Avonds dineren we gezamenlijk, maak je kennis met je reisgenoten en bespreken we de komende dagen. Na het eten delen we eventueel het huurmateriaal uit en checken we materiaal en kleding.

Zondag: de sneeuw in!

Direct bij het hotel binden we de ski’s onder en kan de pret beginnen! Op deze dag is er extra aandacht voor de techniek, zodat deze weer even wordt opgefrist. We maken een dagtocht en komen in de loop van de middag weer terug in het starthotel. Onderweg lunchen we in een klein restaurantje midden in de natuur.

Maandag: etappe

We verplaatsen ons op de ski’s door de Sumava naar de volgende etappeplaats en brengen we het geleerde in praktijk. De palacinkas onderweg smaken heerlijk!

Dinsdag: dagtocht en afdaaltraingen

Vandaag maken we weer een dagtocht. We zijn nu in een gebied waar ook wat leuke skipistes zijn. Die lenen zich natuurlijk goed voor wat extra afdaaltrainingen, remmen en bochten en we kunnen de sierlijke telemarkbocht aanleren/oefenen. Bij één van die skipistes kunnen we ook heerlijk lunchen.

Woensdag: het lijkt wel Scandinavië

Vandaag verplaatsen we ons richting het zuiden. Deze tocht gaat op en neer over heerlijke open stukken die heel erg aan Scandinavië doen denken. We komen langs kleine gehuchtjes. In één daarvan gaan we lunchen. We overnachten in een prachtig gelegen hotel.

Donderdag: kris kras tussen de bomen

Vandaag maken we misschien wel de mooiste dagtocht. De hele dag midden in de natuur, besneeuwde bomen om ons heen en trekken ons eigen spoortje ertussendoor. We lunchen midden in de natuur. Net voor het donker wordt zijn we terug met prachtige plaatjes op ons netvlies.

Vrijdag: gelukkig nog een dag

De reis is bijna voorbij, maar gelukkig hebben we nog een dag. We verplaatsen ons door de heerlijke natuur, ver weg van de bewoonde wereld, naar onze startplaats. Hier genieten we nog even na van de prachtige toerlanglauf trektocht!

Zaterdag: tijd om naar huis te gaan

Tijd om weer naar huis te gaan, met in de koffer een heel pak heerlijke herinneringen.

Reis informatie & downloads

 • Bestemming Sumava
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Praktisch

Practical items

Sneeuwtoestand

Deze reis gaat ongeacht de sneeuwtoestand door. De Sumava is door de ligging en hoogte erg sneeuwzeker. Zelfs in de erg slechte winter van 2019/2020 konden we de reis, bijna ongewijzigd, uitvoeren. Dus ook als er onverhoopt weinig sneeuw zou liggen gaat de reis door. We zorgen voor een goed alternatief programma waarbij we natuurlijk zo veel mogelijk in de sneeuw staan.

Overnachten in comfortabele hotels en pensions

Je overnacht gedurende de reis in 3 verschillende comfortabele hotels en pensions inclusief halfpension. Voor twee nachten is het zelfs een keer een 4-sterrenhotel, prachtig gelegen midden in een heel uitgestrekt natuurgebied, ver weg van de bewoonde wereld. Geweldig dat zoiets in Midden-Europa nog bestaat!

We overnachten standaard op 2- of 3- persoonskamers of in een appartement. Voor wie echt alleen op 1p kamers wil overnachten hebben we die heel beperkt beschikbaar (1 of misschien 2). Hetzelfde geldt voor wie echt alleen met een kamergenoot op een 2p kamer wil liggen. 
Na een intensieve dag slaap je dus steeds in een fijn bed, krijg je een goede maaltijd, een lekkere douche en in je bagage door ons vervoerd.

Aanreizen met de auto of misschien toch met de trein?

De Sumava is alleen met de auto bereikbaar. Er is wel een mogelijkheid om met de trein naar Bayrisch Eisenstein te reizen. Kun je niet carpoolen en wil je dat, neem dan contact op met Vasa Sport of we je een shuttle van/naar Bayrisch Eisenstein kunnen aanbieden.

 

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Reis met programma + verblijf (halfpension) is er vanaf € 1.045,- per persoon

Reisprogramma

Basisprijs voor deze reis      per persoon
Backcountry trekking Sumava € 590

Dit is inclusief:

 • 6 dagtochten o.l.v. een gids
 • Techniekinstructie onderweg
 • Bagagetransport
 • Professionele Nederlandse reisbegeleiding van instructeur/chauffeur
 • Informatie briefings
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop


Materiaal

Huuropties bij deze reis per optie of pers.
Set backcountry € 132

Vasa Sport neemt de huurmaterialen mee naar Sumava

Verblijf

Kamerkeuze per persoon
Bed flexibel € 455
Bed op 2p kamer € 555
Bed op 1p kamer € 685

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen met halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Extra's

Geen extra's beschikbaar

Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar Sumava
 • Lunches en drankjes
 • Boekingskosten € 20 per boeking (van 1 of meer personen)
 • consumentenbijdrage SGR € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Deze reis is succesvol uitgevoerd. Bekijk het reisoverzicht voor andere gave winterreizen. Wil je volgend jaar met deze reis mee? Laat het ons weten.

Ja, ik heb interesse in deze reis

Boeken gaat heel simpel en in 5 eenvoudige stappen. Na boeking ontvang je een bevestiging via de e-mail. Hierin staat het bedrag van de aanbetaling (30% van de reissom). Het restant maak je 30 dagen voor vertrek over.
Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.
Het boeken is in een paar klikken geregeld en wijst zich vanzelf. De basis is het programma. Je maakt je reis compleet met Materiaal, Verblijf, Verlenging en Extra's.
Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.