TransAlp Mont Blanc - Matterhorn

van de hoogste naar de mooiste berg van de Alpen | 6 etappes | trektocht | Gids of GPS

In 6 etappes van de hoogste berg van de Alpen naar de mooiste berg van Europa. Hoger en mooier op de mountainbike kan eigenlijk niet in de Alpen!
Vooral de etappe over de onverharde en besneeuwde Theodullpass op maar liefst 3324 meter is een echt avontuur. Na de eerste twee etappes rond de Mont Blanc rijden we via het Italiaanse Aostadal met een echte zuidelijke flair voordat we richting de Matterhorn trekken. Gaan we die prachtige berg ook daadwerkelijk te zien krijgen?

Deze reis kan alleen begin juli worden georganiseerd. Voor die tijd ligt er te veel sneeuw en later in de zomer is de sneeuw op de Theodullgletscher helemaal verdwenen, waardoor de gletscherspleten tot een onoverkomelijke hindernis (kunnen) worden.

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het vorig seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

29-06-2024 t/m 06-07-2024

Vanaf:

€ 1.226,-

Maximaal aantal deelnemers:

21

Reislevel:

8/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400
Zwart 60-100 km 2300-3300

Blauw en rood met gids of GPS, zwart alleen met GPS

Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

Deze TransAlp gaat van West naar Oost langs de hoogste bergen van de Alpen! Wij vervoeren je bagage naar de verschillende etappeplaatsen en zorgen dat je spullen klaarstaan als je aankomt na een etappe. Bij pech onderweg is de volgwagen altijd dichtbij, zodat je snel weer verder kunt.

De start is in het Zwitserse Martigny en de finish eveneens in Zwitserland: in Täsch bij Zermatt. Daarna fietsen we over de trails van het Aostadal en het Valtournenche. Hier hebben we voor de 2023 nog meer trails toegevoegd. Vanuit het Valtournenche is er maar één manier om met de mountainbike in Zermatt te komen en dat is over de Theodullpass, waarbij we de Matterhorn bijna kunnen aanraken. De laatste etappe vanaf de beroemde Gornergrat is één grote singletrail-orgie!

Dit is de ultieme droom van een mountainbiker: Mont Blanc en Matterhorn in één reis en dan ook nog over ruim 3300 meter! - Jos

Als je het verblijf via ons boekt, overnacht je na elke etappe in een comfortabel hotel pension (en één keer een veredelde berghut) op basis van logies met een ontbijt. Avondeten doen we gezellig met z’n allen in het hotel of in een nabijgelegen restaurant. We hebben het programma zo ingericht dat er rond lunchtijd in een restaurant/berghut gegeten kan worden. Natuurlijk kan je fiets overal veilig worden gestald en richten we een afspuitplaats/reparatieplek in. Wij nemen een gereedschapskist en fietspompen mee.

Pluspunten

 • Fantastische TransAlp van de hoogste naar de mooiste berg van de Alpen
 • Onverhard over ruim 3300 meter
 • Bijzondere gletscheroversteek
 • Prachtige uitzichten op heel veel vierduizenders
 • Veel singletrails
 • Wij zorgen voor het transport van je bagage naar de verschillende etappe plaatsen

Expert over deze reis!

Mountainbiken zo dichtbij de Mont Blanc en de Matterhorn is iets waar je eigenlijk alleen maar van kan dromen, maar nu is het echt waar!

Sidney Teeling
Reisleider, gids en ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Zaterdag: Infietsen en kennis maken

De eerste dag wordt iedereen verwacht in het Zwitserse Martigny. Heb je het hotel met Vasa Sport bemiddeling geboekt verblijf je in een fijn 4-sterrenhotel. Wie er al om 17:00 is kan meedoen aan een leuk infietsrondje van ongeveer 45 minuten. Een uitstekende manier om lekker op te warmen, te controleren of je fiets in orde is en kennis te maken met de reisbegeleiding en de andere deelnemers. 's Avonds vertelt de reisleider om de eerste briefing alles dat nodig is om er een fantastische week van te maken!

Zondag: Martigny – La Fouly

We starten deze etappe met een leuk "op en neer" trailtje. Na de indelingsklim gaan we verder voornamelijk klimmend naar Champex. Vanaf daar zijn er voor de verschillende niveaugroepen heerlijke singletrails. Als die voorbij zijn klimmen we door het rustige (voor auto's) doodlopende dal naar het bergdorpje La Fouly.

Maandag: La Fouly - Courmayeur

Deze tweede etappe is een hoog-alpine tocht, die ons vlak bij de Mont Blanc brengt. We starten meteen met klimmen. Al na een paar kilometer wordt het asfaltweggetje onverhard en vanaf 2000 meter klimmen we verder over een trailtje. Alleen de allersterksten kunnen bijna alles fietsen, want we moeten over de Grand Col Ferret en die is maar liefst 2537m! Vanaf hier zijn de gletschers voor het grijpen. Na een pittige trailafdaling in het Val Ferret klimmen we naar de 2000 meter hoge Col de Chécrouit. Vanaf daar blijven rood en zwart nog lang op hoogte over een smal paadje, voordat de afdaling naar Courmayeur begint. Blauw daalt direct van de de Col. Bij een heerlijk Italiaanse diner genieten we na!

Dinsdag: Courmayeur – Aosta

Deze dag rijden we zuidwaarts het Aosta-dal in. Eerst rijden we over lange singletrails langs de rivier. Bij Villeneuve begint de lange klim naar de Petit Poignon, waar we als we terugkijken nog een keer de grote Witte Berg (Mont Blanc) zien liggen. Deze moeite wordt beloond met de geweldige gelijknamige singletrail, waarbij we ook nog onder een waterval doorrijden. Blauw rijdt daarna langs de flanken van het dal over veel leuke paadjes naar Aosta. Rood klimt nog een keer richting de skiberg Pila en daalt dan af over de Brin-trail, die in veel korte bochten naar het dal slingert. We overnachten in Aosta, een Alpenstad met zuidelijke flair.

Woensdag: Aosta-Valtournenche

Tijdens deze vierde etappe moeten we ervoor 'boeten' dat we gisteren zo ver gedaald zijn. Dit is echt een etappe met een stijgende tendens. Eerst merken we daar niet veel van, omdat we nog een tijdje door het Aosta-dal rijden, waar een lekkere zuidelijke sfeer hangt, heel anders dan in het hooggebergte. Daarna draaien we weer naar het noorden het Valtournenche in. Via de rechterflank van dit dal, waar aan het einde de Monte Cervin (de Italiaanse naam van Matterhorn) ligt, klimmen we gestaag, voordat we via verschillende routes over pittige trails naar het dorp Valtournenche dalen. Vandaag konden we de Matterhorn al een paar keer zien liggen.

Donderdag: Valtournenche-Zermatt/Täsch

Dit is dé dag! Vandaag moeten we over maar liefst 3324 meter en rijden (en lopen) we de hele dag over de flanken van de mooiste berg van Europa (en misschien wel de hele wereld). Eerst klimmen we via het traject van een oude spoorbaan naar Breuil, de laatste plaats in het dal. Daarna mag blauw het eerste stuk van de hoofdklim met de kabelbaan, rood en zwart klimmen ook het eerste stuk op de fiets.

Vanaf daar zijn het nog 900 hoogtemeters klimmen naar de onverharde pas. Als er geen sneeuw meer ligt kunnen de sterkste bikers nog een heel eind op de fiets, maar uiteindelijk moeten die ook lopen tot het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze reis. Het eerste stuk van de afdaling gaat over een gletscher (begin juli nog skipiste van het zomerskigebied). Later dalen we over paden en paadjes steeds vlakbij de Matterhorn naar het mondaine Zermatt. We rijden door het autovrije dorp en dan nog over een fijne trail naar Täsch, waar ons bagagebusje wel mag komen.

Vrijdag: Täsch-Zermatt-Täsch

Ook vandaag staat er weer een heel bijzondere etappe op het programma. We zien de hele dag de Matterhorn van de "goede kant", wat een geweldig majestueuze berg is het toch.  We fietsen vanuit Täsch over een lange singletrail naar Zermatt en starten dan de klim naar Riffelalp. Vanaf daar rijden we over heel veel singletrails met steeds de Matterhorn en vele andere vierduizenders in beeld. We blijven lang op hoogte, maar zetten na de lunch toch de afdaling in. In 2024 gaat die voor het eerst over de Sunegga trail, een 7 km lange flowtrail. We zijn lekker op tijd terug in Täsch, nemen nog een douche en een biertje en rijden dan met de trein terug naar startplaats Martigny. We raken niet uitgepraat over onze fantastische belevenissen!

Zaterdag: einde van een prachtige Tour

Helaas is aan deze geweldige TransAlp met veel letterlijke en figuurlijke hoogtepunten een einde gekomen. We rijden weer terug naar de Lage Landen!

De begeleiding regelt alles

De Vasa gidsen wijzen je de route en geven je tips & tricks over alles wat je maar tegenkomt op jouw MTB-avontuur.
Kies je voor rijden met GPS, dan krijg je vooraf een link naar de tracks en waypoints. Samen met minimaal 1 maatje ga je op pad. Alles daaromheen is geregeld voor je.*

*Wie deze reis zelfstandig met GPS op pad gaat moet ervaring hebben in zeer hoog alpine terrein! Als de omstandigheden het noodzakelijk maken huren we (een) Zermatter berggids(en) in voor de overgang over de Theodullgletscher. In dat geval moeten ook de "GPS-ers" met die begeleiding over de gletscher.

Reis informatie & downloads

 • OffRoadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf is er vanaf € 1.226,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 785
2-3 personen € 746
4 - 8 personen € 691
9 personen of meer € 628
Zelfstandig met GPS € 100 korting
Vroegboekkorting t/m 01-03-2023  € 35 korting

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • Terugtransport van finishplaats naar startplaats
 • Kosten berggids(en) voor gletscheroversteek
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers


  Extra's

    prijs per persoon
  Huur GPS  € 60


  Verblijf

  Kamerkeuze Prijs p.p.
  Bed op 2p kamer € 668
  Bed op 1p kamer € 798
  Bed op 3p kamer € 628
  Bed flexibel € 598

  Let op: één nacht verblijven we in een berghut, waar we de "normale" kamerwensen niet kunnen honoreren. Daar wordt overnacht in slaapzalen en kamers met douche en toilet op de gang. Hierbij delen deelnemers met de hoogste kamertoeslag de kamers met het minste aantal medereizigers, maar dit kunnen ook slaapzalen zijn. De kamertoeslagen zijn daarom lager dan normaal.

  Dit is inclusief:

  • 7 overnachtingen met ontbijt
  • Afgesloten stalling voor de fiets en afspuitplaats
  • Toeristenbelasting
  • Bemiddelingskosten


  Verlenging

    per persoon
  Nacht vooraf met ontbijt € 111
  Nacht vooraf 1p kamer met ontbijt € 146


  Niet inbegrepen zijn:

  • Reiskosten van/naar de startplaats
  • evt. kosten liften en transfers
  • Lunch, drankjes en diners
  • Boekingskosten € 20,- per boeking (van 1 of meer personen)
  • Consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
  • Reis- en annuleringsverzekering.

  Extra's

    Prijs
  Het enige echte Vasa Finisher Shirt  € 54

   

  Verzekering
  We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

  De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het vorig seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

  Ja, ik heb interesse in deze reis

  Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
  Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
  Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
  Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.