TransAlp Mont Blanc - Matterhorn

6 daagse TransAlp met gids of zelfstandig met GPS

In 6 etappes van de hoogste berg van de Alpen naar de mooiste berg van Europa. Hoger en mooier op de mountainbike kan eigenlijk niet in de Alpen!
Vooral de etappe over de onverharde en besneeuwde Theodullpass op maar liefst 3324 meter is een echt avontuur. Na de eerste twee etappes rond de Mont Blanc rijden we door en boven het Aostadal met een echte zuidelijke flair voordat we richting de Matterhorn trekken. Gaan we hem ook daadwerkelijk te zien krijgen?

Interesse in deze reis? Doe dan, geheel vrijblijvend, een vooraanmelding. Zodra er geboekt kan worden krijg je als eerst een mail waarmee je met voorrang mag boeken.

Reisdatum:

29-06-2019 t/m 06-07-2019

Vanaf:

€ 912,-

Maximaal aantal deelnemers:

33

Reislevel:

8/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400
Zwart 60-100 km 2300-3300
Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

Deze TransAlp gaat van West naar Oost langs de hoogste bergen van de Alpen! De start is in het Franse St.Gervais en de finish in Täsch bij Zermatt. Aan het eind van elke etappe verblijven we in een prima hotel of pension, één keer overnachten we in een veredelde berghut, omdat daar in de verre omtrek geen andere accommodatie is. De hele week word je begeleid door onze reisbegeleiders, gidsen, chauffeur van de bagage bus en voor pech onderweg, een mecanicien!

Na de aankomst en het infietsrondje op dag 1, beginnen we de tweede dag met de eerste etappe. Tijdens dag twee tot en met zeven fietsen we dagelijks een etappe. Etappe zes eindigt in Täsch bij Zermatt. Met onze bagagebus zorgen we dat je op elke overnachtingsplek over je bagage beschikt.

Dit is de ultieme droom van een mountainbiker: Mont Blanc en Matterhorn in één reis en dan ook nog over ruim 3300 meter!

Na elke etappe overnachten we in een hotel of pension (en één keer een veredelde berghut) op basis van logies met een ontbijt. Avondeten doen we gezellig met z’n allen in het hotel of in een nabijgelegen restaurant. We hebben het programma zo ingericht dat er rond lunchtijd in een restaurant/berghut gegeten kan worden. Natuurlijk kan je fiets overal veilig worden gestald en richten we een afspuitplaats/reparatieplek in.

Deze reis kan gereden worden met gids en zelfstandig met GPS.*

*Dat laatste is alleen geoorloofd voor zeer ervaren TransAlpers, die al vaker met ons op pad zijn geweest. We begeven ons namelijk in zeer hoog alpine terrein! Alleen de eerste etappe rijden we in Frankrijk. Omdat er in Frankrijk sprake is van een zeer onduidelijke regelgeving m.b.t. de inzet van buitenlandse gidsen rijdt daar iedereen met GPS. Dit om eventuele problemen te voorkomen. Wie voor 'met gids' heeft gekozen rijdt alleen die eerste etappe dus in groepen met GPS. Vasa Sport stelt hiervoor de GPS-en ter beschikking. De gidsen zijn dan begeleiders, die natuurlijk verder in alle opzichten voor het wel en wee van de deelnemers zorgen en steeds in de buurt zijn. In Zwitserland en Italië is alles weer 'normaal', dus of met gids of zelfstandig met GPS!

Pluspunten

 • Fantastische TransAlp door 3 landen (FRA, ZWI, ITA)
 • Onverhard over ruim 3300 meter
 • Bijzondere gletscheroversteek
 • Prachtige uitzichten op heel veel vierduizenders
 • Veel singletrails
 • Wij zorgen voor het transport van je bagage naar de verschillende etappe plaatsen

Expert over deze reis!

Mountainbiken zo dichtbij de Mont Blanc en de Matterhorn is iets waar je eigenlijk alleen maar van kan dromen, maar nu is het echt waar!

Sidney Teeling
Reisleider, gids en ontwerper van deze reis
Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
Wie zich goed voorbereid zal meer fun beleven op de reis, je komt dan immers niet voor ongewenste verrassingen te staan. Zorg dat je fiets in orde is, je conditie op peil en neem de juiste materialen mee. Hoe? nou zo..
Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.

Reisprogramma

Zaterdag: infietsen en kennis maken

De eerste dag wordt iedereen verwacht in het eerste onderkomen in een klein dorpje boven St.Gervais.  We fietsen nog geen etappe, maar wel een leuk infietsrondje van ongeveer 45 minuten. Een uitstekende manier om lekker op te warmen, te controleren of je fiets in orde is en kennis te maken met de reisbegeleiding en de andere deelnemers. Vervolgens gaan we aan tafel om lekker te eten met aansluitend de eerste briefing, waarbij de reisleider je alles vertelt dat nodig is om er een fantastische week van te maken!

Zondag: St. Gervais – Bourg St.Maurice

Na de klim om de groepen in te delen rijden we voornamelijk dalend naar Les Contamines over paden en trails. Vanaf daar klimmen we onverhard naar de Col du Joly en over eerst een karrepad en later een trail klimmen we in een ongerept berglandschap nog verder tot 2300 meter. Na een prachtige singletrailafdaling komen we bij het Lac de Roselend en klimmen we richting de Col de Cormet de Roselend. Deze klim is via asfalt, maar de afdaling is gelukkig onverhard met een paar fijne trails. Na deze afdaling bereiken we ons eerste onderkomen in een klein dorpje in de gemeente Bourg St.Maurice.

Maandag: Bourg St.Maurice - Courmayeur

Deze tweede etappe is een hoog-alpine tocht over o.a. 2511 meter hoge Col de la Segne, waar we een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc hebben. Na een heerlijke trailafdaling in het indrukwekkende Val Veny, waarbij we vlak langs de immense gletschers biken, klimmen we naar de 2000 meter hoge Col de Chécrouit. Ook de afdaling naar Courmayeur is er weer fantastisch. Bij het heerlijke Italiaanse diner genieten we na!

Dinsdag: Courmayeur – Aosta

Deze dag rijden we zuidwaarts het Aosta-dal in. De flanken van dit dal zijn bezaaid met prachtige trails, waarvan er in de verschillende routes een heleboel zijn opgenomen. Als we terugkijken zien we vaak de enorme 'Witte berg' nog liggen. We overnachten in de voetgangerszone van de leuke stad Aosta.

Woensdag: Aosta-Valtournenche

Tijdens deze vierde etappe moeten we ervoor 'boeten' dat we gisteren zo ver gedaald zijn. Dit is echt een etappe met een stijgende tendens. Eerst merken we daar niet veel van, omdat we nog een tijdje door het Aosta-dal rijden, waar een lekkere zuidelijke sfeer hangt, heel anders dan in het hooggebergte. Daarna draaien we weer naar het noorden het Valtournenche in. Via de rechterflank van dit dal, waar aan het einde de Monte Cervin (de Italiaanse naam van Matterhorn) ligt, klimmen we gestaag, voordat we via verschillende routes over pittige trails naar het dorp Valtournenche dalen. Vandaag konden we de Matterhorn al een paar keer zien liggen.

Donderdag: Valtournenche-Zermatt/Täsch

Dit is dé dag! Vandaag moeten over maar liefst 3324 meter en rijden (en lopen) we de hele dag over de flanken van de mooiste berg van Europa (en misschien wel de hele wereld). Eerst klimmen we via het traject van een oude spoorbaan naar Breuil, de laatste plaats in het dal. Daarna mag blauw het eerste stuk van de hoofdklim met de kabelbaan, rood klimt de hele steile klim op de fiets.

Vanaf daar zijn het nog 900 hoogtemeters klimmen naar de onverharde pas. Als er geen sneeuw meer ligt kunnen de sterkste bikers nog een heel eind op de fiets, maar uiteindelijk moeten die ook lopen tot het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze reis. Het eerste stuk van de afdaling gaat over een gletscher (begin juli nog skipiste van het zomerskigebied). Later dalen we over paden en paadjes steeds vlakbij de Matterhorn naar het mondaine Zermatt. We rijden door het autovrije dorp en dan nog over een fijne trail naar Täsch, waar ons bagagebusje wel mag komen.

Vrijdag: Zermatt/Täsch-Zermatt/Täsch

Ook vandaag staat er weer een heel bijzondere etappe op het programma. We fietsen vanuit Täsch terug naar Zermatt en stappen daar in het beroemde treintje naar de Gornergrat. Het uitzicht op de Matterhorn wordt steeds imposanter. Als we boven op bijna 3000 meter zijn uitgestapt wacht ons een niet zo lange maar fantastische etappe met ruim 2000 meter dalen en maar 800 meter klimmen over bijna alleen maar heerlijke singletrails. We zijn lekker op tijd binnen, nemen nog een douche en een biertje en stappen dan in de bus met aanhanger terug naar startplaats St.Gervais. Tijdens het laatste diner raken we niet uitgepraat over onze fantastische belevenissen!

Zaterdag: einde van een prachtige Tour

Helaas is aan deze geweldige TransAlp met veel letterlijke en figuurlijke hoogtepunten een einde gekomen. We rijden weer terug naar de Lage Landen!

Reis informatie & downloads

 • OffRoadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

Let op: onderstaande prijzen zijn van vorig jaar en worden nog aangepast.

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting. Als je voor 1 maart boekt krijg je vroegboekkorting.
Reis met programma + verblijf is er vanaf € 912,- per persoon

 

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 625
2-3 personen € 594
4 - 8 personen € 563
9 personen of meer € 531

Vroegboekkorting tot 1 maart 2018: € 35

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • Terugtransport van finishplaats naar startplaats
 • Eventuele kosten berggids(en) voor gletscheroversteek
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers
 • Maar het belangrijkste is een onvergetelijke week waarop je met veel plezier gaat terug kijken


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Verblijf, maaltijden, materiaal en extra's (zie onder)
 • Evt. liftkosten
 • Boekingskosten € 15,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Het Vasa Finisher fietsshirt 2018 à 39 euro, te bestellen tot uiterlijk 1 april 2018!

Verblijf

Kamerkeuze per persoon
7 overnachtingen standaard speciaal € 381
7 overnachtingen op 3p kamer speciaal € 406
7 overnachtingen op 2p kamer speciaal € 451
7 overnachtingen op 1p kamer speciaal € 521

Overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt in comfortabele hotels met een goed bed, lekkere douche en afgesloten stalling voor je fiets. Het betreft hier de netto prijzen plus een klein bedrag aan bemiddelingskosten. De vermelding speciaal wijst op de ene overnachting in een berghut, waar we de "normale" kamerwensen niet kunnen honoreren. Daar wordt overnacht in slaapzalen en kamers met douche en toilet op de gang. Bij de indeling delen deelnemers met de hoogste kamertoeslag de kamers met de minste medereizigers, maar dit kunnen ook slaapzalen zijn. 

Opties bij de reis

Programma, materiaal, extra's prijs per persoon
Zelfstandig met GPS € 70 korting
Huur GPS-ontvanger € 60
Vasa Finisher shirt 2018 € 39
Verlenging prijs per persoon
Extra overnachting vooraf € 55
Extra overnachting vooraf op 1p kamer € 70

Verzekering

We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Waarom en hoe lees je op de webpagina over verzekeringen.

 

Interesse in deze reis? Doe dan, geheel vrijblijvend, een vooraanmelding. Zodra er geboekt kan worden krijg je als eerst een mail waarmee je met voorrang mag boeken.