Vuelta Sierra Nevada

over supertrails door exotisch gebergte | 6 etappes | trektocht | gids of GPS

In de Sierra Nevada kan je geweldig mountainbiken! We nemen je graag mee naar deze prachtige bestemming.
Wist je dat dit gebergte 16 toppen boven de 3000 meter heeft en vlakbij de Costa del Sol ligt? Je rijdt iedere dag geweldige trails en het is nog mooier dan dat je je kan voorstellen. Je fietst in deze reis over de Pico Veleta met maar liefst 3396m! Wil je technisch mountainbiken als in de Alpen, maar in een heel andere omgeving en sfeer? Vlieg dan naar Malaga en laat je positief verrassen. Wij nemen je fiets mee!

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het vorig seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

24-09-2023 t/m 01-10-2023

Vanaf:

€ 1.171,-

Maximaal aantal deelnemers:

26

Reislevel:

7/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400
Zwart 60-100 km 2300-3300

blauw en rood met gids of GPS, zwart alleen met GPS

Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

Eerst fiets je nog iets boven zeeniveau tussen de wijnvelden in mediterraan klimaat. En een paar dagen later sta je bovenop de op twee na hoogste berg van Spanje: de 3396 meter hoge Pico Veleta. Hiermee toppen we de tot nu toe hoogste Vasa Sport bestemming (de Theodullpass op 3318 meter in de TransAlp Mont Blanc - Matterhorn). Fiets door de smalle steegjes in pittoreske bergdorpjes en bezoek het prachtige oude centrum van Granada. Tijdens de reis maak je gebruik van de vertrouwde Vasa logistiek met bagagetransport, hulp bij pech onderweg, reservefiets, briefings en mecanicien.

Tewijl wij zorgen dat je fiets op bestemming aankomt, vlieg je zelf comfortabel naar Malaga. In 6 dagen fiets je een ronde door de prachtige Sierra Nevada met de bijbehorende afstanden en hoogtemeters die horen bij de door jou gekozen niveaugroep. Wil je tussendoor wisselen van niveaugroep? Geen probleem! Elke avond presenteren we de route van de volgende dag. Je hoort wat voor moois je gaat beleven en krijgt tips.

Mountainbiken net als met Vasa in de Alpen, maar dan in dit exotische gebergte: heerlijk! Maarten

Als je het pakket van overnachtingen er bij boekt, start je in een heerlijk 4-sterren hotel in de buitenwijken van Granada, in de uitlopers van de Sierra Nevada. Hier slaap je aan het einde van de reis nog een keer. In de etappeplaatsen hebben we ook fijne hotels gevonden, waaronder een 4-sterren wijnresort, een 4-sterren thermenhotel en 2 fijne hotels midden in pittoreske bergdorpjes. Overal heb je de mogelijkheid je fiets schoon te maken en veilig te stallen. Wij nemen een gereedschapskist en fietspompen mee. Lunchen doen we onderweg bij een restaurant of hut. Als dit niet mogelijk is regelen wij een lunchpakket voor je en lunchen we op een mooie locatie in de natuur.

Pluspunten

 • Biken over paden en (onverwacht veel) singletrails in een exotisch gebergte
 • Fietsend over een onverhard pad (vanaf het zuiden) naar 3396 meter!
 • Met Nederlandstalige gidsen van Vasa Sport
 • Genieten van de Spaanse cultuur, keuken en flair
 • Vasa Sport brengt je fiets vanuit Cothen naar starthotel en weer terug
 • Wij doen het bagagetransport en hebben reparatiespullen mee

Expert over deze reis!

Mountainbiken kun je overal, maar buiten de Alpen over zulke mooie trails is bijzonder!

Sidney Teeling
Ontwerper en verkenner van deze reis.

Reisprogramma

Zondag: Comfortabel aanreizen

Je vliegt naar Malaga, deze vlucht boek je zelf. Wanneer je via ons het verblijf en transfers boekt, dan verzorgen we de transfer naar het 150 km verderop gelegen starthotel. Als je optie 1 of 2 (zie onder) van het fietstransport hebt geboekt, is je fiets daar al. Je bent er om 17:00 uur toch ook bij met het infietsrondje? Wel zo gezellig en je weet meteen of je fiets OK is. ’s Avonds na het diner in het heerlijke 4-sterrenhotel is er de eerste briefing en hoor je in detail wat de volgende dagen voor moois gaat brengen.

Maandag: Meteen de bergen in

Granada ligt direct in de uitlopers van de Sierra Nevada, dus we kunnen meteen de bergen in. We starten met een klim van 500 hoogtemeters. Nadat de niveaugroepen zijn ingedeeld klimmen we door. Het ziet er allemaal wel anders uit als in de Alpen, maar de uitzichten zijn net zo grandioos. Tijdens de eerste afdaling hebben we daar geen aandacht voor, want dat is de Greg Minnaars oefenpiste. Als we om de schanzen heen rijden is het een heerlijke flowafdaling. De afdaling na de tweede klim gaat niet door het bos, maar door het hier zo typische open kale landschap. Na de derde klim door het bos komt een afdaling der superlatieven. Via een smal paadje op een bergkam met een klein loopstukje gaan we richting het dal. Prachtig! De blauwe route gaat nu rechtstreeks naar het 4-sterren wijngoed. De rode groep maakt nog een lus richting het westen, met als beloning een 5 km lange singletrail. Vandaag hadden we al meer singletrails dan we voor de hele week verwacht hadden!

Dinsdag: Veel klimwerk voor prachtige downhilltrails

Na een vrij vlakke aanloop in de eerste 10 km gaan we via een zeer smal kloof (stuurbreedte) weer de bergen in. In een paar “treden” klimt blauw naar bijna 1700 meter en rood naar ruim 2200 meter. Maar dat klimmen is niet voor niets. De beloning bestaat uit een serie van fijne downhilltrails, 1200 dieptemeters voor rood en 1000 voor blauw. Zo rijden we moe en voldaan het leuke bergdorpje Lanjarón in, waar we in een 4-sterren thermenhotel overnachten. Ook geen straf!

Woensdag: Kort maar krachtig

Tijdens deze korte etappe langs de zuidflanken van de Sierra Nevada komen we weer heel veel trails tegen. Dat en de vele hoogtemeters klimmen maken dat het toch weer een lange dag wordt. Het schilderachtige bergdorpje Capileira met al haar witte huizen ligt maar liefst 900 meter hoger dan Lanjarón. De klim naar het hoogste punt van vandaag op 2218 meter is voor blauw en rood verschillend, maar het laatste deel, wederom een fijne traildownhill, zit in beide routes. Voor de laatste afdaling zien we de Pico Veleta in de verte al liggen.

Donderdag: Naar het absolute hoogtepunt

Met 3396 meter is de Pico Veleta de op één na hoogste berg van de Sierra Nevada en daarmee ook van het Spaanse vasteland. Geen berg in de Pyreneeën is hoger, alleen de Teide op Tenerife is nog hoger. Weinig mountainbikers zullen in Europa hoger geweest zijn en bij geen enkele Vasa Sport reis kon je tot nu zo hoog komen! Maar daar moet je dus wel heel veel voor klimmen. De start vandaag in Capileira ligt weliswaar op ruim 1400 meter, maar om op de bijna 3400 te komen moeten er dus wel 2000 hoogtemeters in één lange klim bedwongen worden. Dat maakt dat ook geen enkele blauwe route meer hoogtemeters heeft dan deze 2272 hm. Bij uitzondering moet het dan maar, er is geen andere manier om aan de andere kant te komen. En zo leggen we hoogtemeter na hoogtemeter over een meestal goed te fietsen pad af in een fantastisch berglandschap met steeds mooiere uitzichten. Op 3396 meter is er dus echt wat te vieren. Net als in de trails van de lange afdaling, die ons in een hotel in de middle of nowhere brengt. Een dag om nooit te vergeten!

Vrijdag: magnifieke trails rond Güéjar-Sierra

Vanaf bovengenoemd hotel kunnen we het witte dorp Güéjar-Sierra aan het azuurblauwe stuwmeer al zien liggen en ook een paar hele mooie wandelpaadjes. Het lijkt dichtbij, maar vandaag is het een etappe met lussen om alle mooie trails in de omgeving aan elkaar te knopen. Op het terras van het hotel onder de wijndruiven drinken we een heerlijk Alhambra biertje.

Zaterdag: over veel singletrails naar Alhambra

Je wilt het eigenlijk niet weten: het is de laatste etappe, maar wat voor één? Na een kleine 700 hoogtemeters klimmen wordt de toon alweer gezet met een lange, wel behoorlijk technische singletrail. Ver weg onder ons zien we Granada liggen. Op en neer over een bergkam rijden we in de richting van die stad totdat we de bergrug boven het wereldberoemde Alhambra bereiken. Daar genieten we van een paar heerlijke singletrails met uitzicht op de stad beneden ons. Langs het Alhambra rijden we via een oude stadspoort Granada binnen. Dwars door het historische centrum rijden we naar de prachtige kathedraal van Granada en langs de oevers van de rivier Genil de stad weer uit. Aan het zwembad van het 4-sterrenhotel genieten we nog lang na, voordat we voor het laatste diner aan tafel gaan.

Zondag: Terug naar huis

Als je optie 1 of 2 van het fietstransport hebt geboekt (zie onder), lever je vrijdagavond je fiets weer in. Dan vervoeren wij die weer naar de Lage Landen. Tijdens de ruim anderhalf uur durende rit naar Malaga geniet je nog één keer van het prachtige Andalusische landschap.

De begeleiding zorgt voor (bijna) alles

De Vasa gidsen wijzen je de route en geven je tips & tricks over alles wat je maar tegenkomt op jouw MTB-avontuur.
Kies je voor rijden met GPS, dan worden de tracks voor je ingeladen. Samen met minimaal één maatje ga je op pad. Alles daaromheen is geregeld voor je.

Vluchten, fietstransport en transfers luchthavens

Je regelt zelf de vluchten heen naar Malaga (AGP) op zondag 24-09-2023 en terug vanaf van Malaga op zondag 01-10-2023. Alleen met Transavia zijn er al 6 vluchten per dag vanaf Nederlandse luchthavens. Het meenemen van je fiets in het vliegtuig is niet altijd makkelijk, vaak duur, maar ook niet altijd mogelijk. Ook de tranfers met fiets vanaf het vliegveld zijn zeer prijzig. Daarom bieden we je de mogelijkheid om je fiets comfortabel vanaf Nederland naar de startplaats en weer terug te laten vervoeren.  

Bekijk hier hoe dat gaat en welke andere opties je nog hebt voor fietstransport en transfers >>

Reis informatie & downloads

 • Off-Roadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf met halfpension is er vanaf € 1.171,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 845
2-3 personen € 803
4 - 8 personen € 744
9 personen of meer € 676
Zelfstandig met GPS € 100 korting
Vroegboekkorting t/m 25-04-2022 € 35 korting

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Elke avond een briefing met o.a. een fotoshow en tips & informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • € 10 korting op een MTB-clinic in het voorjaar ter voorbereiding op je reis
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers


Materiaal

  Prijs
Huur GPS-set € 60


Extra's

  Prijs
Fietstransport vanaf NL en terug € 140
Personentransfers van/naar luchthaven € 85
Transfers van/naar luchthaven met fiets en opslag/transport fietskoffer/doos € 215
Opslag/transport fietskoffer tijdens de reis € 50
Het enige echte Vasa Finisher Shirt * € 45-55

* Reserveer je shirt.


Verblijf

Kamerkeuze Prijs p.p.
Bed standaard € 495
Bed op 2p kamer € 595
Bed op 1p kamer € 715

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen met ontbijt en diner
 • Afgesloten stalling voor de fiets en afspuitplaats
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Verlenging*

  Prijs p.p.
Nacht vooraf standaard met ontbijt € 60
Nacht vooraf 1p kamer met ontbijt € 95

* Wij verzorgen alléén transfer op de reguliere aanreis- en terugreisdagen (zaterdag). Wanneer je eerder aankomt of later vertrekt, dien je voor eigen vervoer naar het starthotel te zorgen.


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunch en drankjes
 • Boekingskosten € 20,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • SGR consumentenbijdrage € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het vorig seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.