Alpentour Amadé

trailronde in Salzburger bergen | 6 etappes | trektocht | gids of GPS

Deze in Corona-tijd ontwikkelde reis in Oostenrijk werd een echte highlight in het Vasa Sport programma. Wil jij ook meemaken waarom het zo'n succesnummer werd?
Plaats van handeling is het Amadé-gebied rond Schladming met fijne hotels en de trails van de bekende meerdaagse Alpentour-wedstrijd. Je rijdt over de flowtrails van 4 verschillende Bikeparken, maar ook over heerlijke natuurtrails en schotterpaden met fantastische uitzichten op de gletschers en kalkmassieven van Tauern en Dachstein.

Deze reis staat dit jaar niet op ons programma. Bekijk het reisoverzicht voor andere gave fietsreizen. Wil je volgend jaar met deze reis mee? Laat het ons weten.

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

Datum nog niet bekend

Vanaf:

€ 898,-

Maximaal aantal deelnemers:

20

Reislevel:

7/10

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen mountainbikereizen
Niveau Afstand Hoogtemeters
Blauw 50-75 km 1400-1800
Rood 55-85 km 1900-2400

blauw en rood met gids en GPS

Zwaarte conditie
Technisch
Loopstukken

Reisbeschrijving

Je fietst een 6-daagse ronde tussen de bekende Amadé skidorpen als Schladming, Altenmarkt en Grossarl. In dat gebied ligt een enorm netwerk van mountainbikepaden en trails. Liften zijn er natuurlijk ook genoeg. In de startplaats Schladming wordt elk jaar de bekende meerdaagse Alpentour-wedstrijd georganiseerd Je rijdt over de vele wandelpaadjes, die zich als prachtige natuurtrails bewijzen en geniet van de prachtig aangelegde flowtrails van de bikeparken Wagrain, Planai, Reiteralm en Grossarl.

Natuurlijk is er bij deze reis weer de vertrouwde Vasa logistiek met bagagetransport, hulp bij pech onderweg, briefings etc. Je kunt er voor kiezen om in niveaugroepen met gids op pad te gaan, maar je kunt deze tour ook zelfstandig met GPS rijden (minstens 2 personen).

Super dat Vasa Sport deze reis als veilig alternatief kon aanbieden in de Corona-tijd. Zo kon ik in juni 2020 toch op pad en deze reis deed absoluut niets onder voor een Giro in de Dolomieten, geweldig! - Dirk

Als je via Vasa Sport het verblijf boekt, slaap je in comfortabele 3 en 4 sterren hotels. Je fiets kan er worden afgespoten en veilig worden gestald. Wij hebben een gereedschapskist en fietspompen bij ons. Lunchen doen we onderweg meestal op het terras van een berghut, dineren in het hotel of nabijgelegen restaurant.

Pluspunten

 • Prachtige ronde in Oostenrijk
 • Veel natuur- en flowtrails
 • De meeste dagen 2 liften
 • Genieten van Oostenrijkse Gastfreunlichkeit
 • Overnachten in comfortabele hotels
 • 2 nachten in Grossarl, geen tassen inpakken of een rustdag
 • Alles is geregeld, jij hoeft alleen te fietsen, eten, drinken en slapen

Expert over deze reis!

Iedereen kent de Ski Amadé als het grootste skigebied van Oostenrijk. Tijdens deze ronde ervaar je waarom de Bike Amadé ook geweldig is!

Sidney Teeling
Gids en ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Zondag: aanreisdag en infietsrondje

De eerste dag wordt iedereen om uiterlijk 18:30 uur verwacht in het hotel in Schladming-Rohrmoos. Ben je al eerder dan kun je om 17:00 uur meefietsen met een lekker infietsronde. Een uitstekende manier om lekker op te warmen, te controleren of je fiets in orde is en kennis te maken met de reisbegeleiding en de andere deelnemers. Vervolgens schuiven we aan tafel voor het eerste diner. Na het eten vertelt de reisleider tijdens de briefing hoe de komende week eruit gaat zien.

Maandag: Rohrmoos (Schladming) - Ramsau

Na de indelingsklim waarbij de niveaugroepen worden gevormd, rijden we over leuke paadjes naar het centrum van Schladming aan de voet Planai, de skiberg van Schladming, waar ook heel veel biketrails liggen. Daar nemen de Panorama-groepen de lift naar de top op 1850 meter. Via de eindeloos lange flowtrail met ontelbare (kom-) bochten dalen we 1000 hoogtemeters af naar Schladming. Daar gaan we nog een keer omhoog met de lift en nemen nu de Rookie Downhill. Deze trail is duidelijk technischer, maar gelukkig nog niet zo lastig als de Worldcup-downhill. Na de koffie in de gezellige winkelstraat van Schladming klimmen we via Weissenbach naar het Ramsau-plateau. Pano-rood klimt nog naar de Stornalm en suist over een heerlijke natuurtrail weer naar beneden. Over paden en worteltrails rijden we daarna naar het hotel in Ramsau.

Dinsdag: Ramsau - Altenmarkt

Vandaag starten de 2 Pano-groepen met een een heel smal singletrailtje naar het dal van Schladming, waar we nog een keer in de lift stappen. De flowtrail van gisteren gaat nog lekkerder nu we de bochten al kennen. Daarna gaat het via verschilende routes naar de lift van Filzmoos. Blauw geniet van de vele wandelpaadjes langs de noordflank van het Ennsdal. Rood klimt terug naar het Ramsau en beklimt de  "huisberg": de Rittisberg. Na de lunch boven dalen we af over de trail met de toepasselijke naam "Wurzelweg". Na een klein stuwmeertje rijden we Filzmoos binnen. De lift daar brengt ons op de Rossbrand. Over de kam biken we met prachtige uitzichten op Dachstein en Tauern naar de Radstadter Hütte. De laatste trail van de dag is een geweldige natuurtrail naar etappeplaats Altenmarkt.

Woensdag: Altenmarkt - Grossarl

Via de klim bij Winterbauer (blauw) en Sattelbauer (rood) en bijbehorende downhills biken we richting Wagrain. Wagrain heeft ook een Bikepark, maar de bijbehorende Flying Mozart lift wordt nieuw gebouwd. Voor de verandering klimmen we dus naar de start van deze heerlijke door het bos slingerende trail. Weer beneden klimmen en dalen we na een stukje asfalt over een schotter- en later karrepad naar de lift van Alpendorf in St.Johann. Vanaf het bergstation is het nog een klein stukje klimmen naar de Gernkogel, waar we genieten van het uitzicht en een lekkere lunch. Daarna blijven we lekker lang boven op de Wagrainer Höhenweg en dalen af langs de oerige Maurachalm. De afdaling naar Grossarl bevat veel leuke maar pittige natuurtrails. Via het fietspad boemelen we het laatste stuk naar het 4-sterrenhotel.

Donderdag: Grossarl - Grossarl

Vandaag hoef je je tas niet in te pakken, want we overnachten nog een nacht in dit fijne 4-sterrenhotel. Vandaag hebben we weer een dag met 2 lange liften. Pano-blauw start met de klim naar de Bichlalm en bijbehorende fantastische natuurtrail en stapt daarna net als Pano-rood in de Grossarler lift.  Vanaf daar is het nog een klein stukje klimmen naar de Kreuzkogel. Daar dalen we in het volgende dal af naar Dorfgastein, over veel leuke natuurtrails. Blauw maakt nog een kleine traillus in Dorfgastein en luncht in het gezellige dorpscentrum. Rood doet de volgende 1000 hm klim op eigen kracht. Na een lus en bijbehorende trailafdalingbij de Amoseralm moeten we naar de Tagkopf op bijna 2000 meter. De laatste 150 hoogtemeters is een loopstuk. Aan de andere kant is de afdaling gelukkig wel weer fietsbaar. Bij één van de almhutten onderweg wordt gelunchd. Na de lange afdaling stappen we net als blauw in de lift van Dorfgastein naar de Fulseck. Vanaf daar zijn er nog 11 km te dalen, waarvan 8 km over de flowtrail van Grossarl. Na dat feest rijden we met een grote grijns het terras van het hotel op!

Vrijdag: Grossarl - Wagrain

Van het ene 4-sterrenhotel naar het andere over de echte "TransAlp"-overgang bij de Kleinarler Hütte. Rood start met de klim naar de Bichlalm en geniet van de bijbehorende natuurtrailafdaling. Blauw rijdt meteen naar de lift. Vanaf het middenstation gaan beide groepen weer met veel flow over de  bikeparktrail terug naar het dal, waar we naar de lift van Alpendorf rijden. Daar klimmen we door naar de Sonntagskogel en rijden over fijne trails langs gezellige Almhutjes (Apfelstrudel?). Na de laatste klim bereiken we de onverharde pas (nou ja als je een wandelpaadje zo kunt noemen) op 1885 m. Dit is de overgang naar het dal van Kleinarl. Het wandelpad, waar inderdaad ook wat loopstukken zijn brengt ons naar de romantische lunchplek: de Kleinarler Hütte. Vanaf daar vervolgen we onze weg over een supertrail naar Kleinarl. Rood heeft genoeg geklommen en rijdt over lekkere paadjes door het dal naar Wagrain. Blauw klimt nog een keer en dendert via de natuurtrail van Kaserlehen Wagrain binnen.    

Zaterdag: Wagrain - Schladming

Deze lange laatste etappe heeft nog eens alles wat deze 6-daagse ronde zo mooi maakt, liften en toch ook pittige klimmen, geweldige downhilltrails, mooie bergovergangen en prachtige uitzichten. De eerste 20 km gaan over trailtjes en fietspaden op en neer en later langzaam klimmend langs de rivier de Enns. Rood neemt tussendoor nog de Sattelbauerklim en bijbehorende technisch singletrailafdaling mee. Bij Mandling klimmen we naar de Brandscharte en rijden over leuke trails via Forstau naar de voet van de Reiteralm. Daar stappen we in de laatste lift van de week. Na de lunch daar genieten we van het afsluitende "vuurwerk" van deze reis. De bikeparktrail door het bos is werkelijk geweldig! We kunnen de lift nog wel een keer nemen! Via het Ursprungdal en langs de flanken van de Hochwürzen gaat het over veel smalle paadjes terug richting Schladming-Rohrmoos, waar we achter het hotel met een glas sekt worden binnengehaald! Wat een week was dit!

Zondag: terug naar huis

Na een rijkelijk ontbijt rijd je terug naar de Lage Landen en weet je meteen weer wat daar ontbreekt: de bergen, waar je deze week zo van hebt genoten.

De begeleiding helpt met (bijna) alles

De Vasa gidsen wijzen je de route en begeleiden je op jouw MTB-avontuur. Ze helpen bij eventuele ongelukjes of de reparatie van je fiets. De chauffeur van de bagagebus brengt jouw bagage naar het volgende hotel en zorgt daar voor een gespreid bedje.
Kies je voor rijden met GPS, dan laden we de tracks voor je in. Samen met tenminste één maatje ga je op pad. Alles daaromheen is geregeld voor je.

Reis informatie & downloads

 • OffRoadbook
  PDF download, alle informatie makkelijk bij elkaar.
 • Checklist
  Van inpaklijst tot trainingstips.
 • Verslagen
  Benieuwd naar wie je voorgingen? Altijd leuk om te lezen.
 • FAQ
  Overzicht van veelgestelde vragen. Je kan bovendien altijd contact opnemen met Vasa Sport:
  0343-56 28 00
  reizen@vasasport.nl

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, materiaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend. Je profiteert al vanaf 2 personen van groepskorting.
Reis met programma + verblijf is er vanaf € 898,- per persoon

Programma

Aantal personen per boeking Prijs p.p. 
1 persoon € 645
2-3 personen € 613
4 - 8 personen € 568
9 personen of meer € 516
Vroegboekkorting t/m 18-04-2022 € 35
Zelfstandig met GPS € 100 korting

Dit is inclusief:

 • Fulltime begeleiding door een reisleider, gidsen, chauffeur van de bagagebus en mecanicien
 • Prachtige routes voor meerdere niveaus per dag
 • Bagagetransport naar de verschillende etappeplaatsen
 • Elke avond een briefing met een fotoshow en tips en informatie over de volgende etappe
 • TransAlp trainingsschema ter voorbereiding van je reis
 • €10 korting op een MTB-clinic in het voorjaar ter voorbereiding op je reis
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Webshop, exclusief voor reisdeelnemers


Materiaal

  Prijs
Huur GPS-set € 60


Verblijf

Kamerkeuze Prijs p.p.
Bed standaard € 382
Bed op 3p kamer € 412
Bed op 2p kamer € 462
Bed op 1p kamer € 562

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen met ontbijt
 • Afgesloten stalling voor de fiets en afspuitplaats
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Verlenging

  Prijs p.p.
Nacht vooraf standaard met ontbijt € 50
Nacht vooraf 1p kamer met ontbijt € 65


Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar de startplaats
 • Lunch, drankjes en diners
 • Boekingskosten € 20,- per boeking (van 1 of meer personen)
 • SGR consumentenbijdrage € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering.

Extra's

  Prijs
Het enige echte Vasa Finisher Shirt * € 45-55

* Reserveer je shirt.

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

Deze reis staat dit jaar niet op ons programma. Bekijk het reisoverzicht voor andere gave fietsreizen. Wil je volgend jaar met deze reis mee? Laat het ons weten.

Ja, ik heb interesse in deze reis

Op de meeste reizen kom je met je eigen auto naar de startlocatie. Je fietst vervolgens langs de etappeplaatsen en slaapt in comfortabele pensions en hotels. Bij boeking geef je een voorkeur voor de kamer aan. De keuzes hebben we op een rijtje gezet.
Voor elke sportieve fietser hebben we een passende reis zodat je op je eigen tempo en niveau kan fietsen. Om een goede keuze te maken werken we met een indeling in niveau's en moeilijkheidsgraden qua conditie en techniek.
Boeken is in een paar klikken geregeld. Lees de reisinformatie op de website en klik op de oranje knop ‘Boek deze reis’. De boekingspagina opent zich en dan wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.
Graag helpen we je met de voorbereiding, zodat je elke fietsdag optimaal geniet van de mooie routes. Check onze tips, adviezen en handige linkjes over trainen, materiaal, voeding, paklijst en GPS.