In gesprek met Rick Hoenderop

Tijdens de racefietsreis in het Salzburgerland fietsen we in zijn ‘achtertuin’. Reisleider Rick woont namelijk in Oostenrijk en is regelmatig te vinden op de routes van deze reis. We zijn met hem in gesprek gegaan en vroegen hem o.a.: waarom dit gebied zo geschikt is voor zowel goede als minder goed getrainde fietsers en of hij wat los kon laten over de geheimtip van deze reis. Ook heeft hij nog een typische ‘Rick-anekdote’ voor je.

Racefietsen in Salzburgerland


Wat ik zo fantastisch aan dit gebied vind

Waar je ook fietst, je wordt altijd wel door imposante bergen omringd. Je kijkt je ogen uit! Soms rijd je om een heel bergmassief heen en verandert het landschap zichtbaar. De diversiteit en de vele mogelijkheden die er zijn tot het maken van hoogtemeters spreken me erg aan. Het gevoel dat je krijgt als je lang hebt geklommen en je kijkt dan neer op een prachtig bergmeer, dat is onbeschrijflijk. Als je dan bedenkt dat je dichtbij huis bent dan is dat echt heerlijk.

racefietsreis Salzburgerland

racefietsreis Salzburgerland

Ook is het wel bijzonder dat je snel vanuit Oostenrijk, Duitsland in kan fietsen en andersom. Door de invloed die de bergen hebben op het weer kan het zo zijn dat je aan de ene kant van de bergen mooi weer hebt, terwijl het aan de andere kant slecht is. Door dan de juiste kant op te gaan kan je op die manier vaak het mooie weer opzoeken en aangezien ik graag in de zon fiets…


Hoe het is om in dit racefietsparadijs te wonen

Ja, heerlijk natuurlijk. Je kan echt overal naartoe en de uitzichten zijn fenomenaal. Dat je dan dagelijks kan fietsen in een gebied waar andere mensen naartoe gaan op vakantie, is natuurlijk een voorrecht. Al heb ik daar natuurlijk wel zelf voor gekozen ;-). Ik hoef eigenlijk niet op vakantie omdat het hier al zo mooi is. En zeker als je de Grossglockner, de Ventoux van Oostenrijk, zo dichtbij hebt liggen! Ik vind het hartstikke leuk om andere fietsers te laten genieten van mijn achtertuin.

Daarom heb ik de racefietsreis Salzburgerland ontwikkeld. Inmiddels zijn er al heel wat fietsers mee geweest en zijn er mooie enthousiaste verhalen geschreven. Af en toe lees ik de verslagen nog eens terug en kan dan een glimlach niet onderdrukken :)

racefietsreis Salzburgerland

Rick over de racefietsreis naar het Salzburgerland.

We hebben Rick een paar vragen gesteld over de racefietsreis naar het Salzburgerland. Hij geeft 4 antwoorden en tips.
 

1. Is deze reis geschikt voor iedere sportieve racefietser?

Jazeker, omdat je vanuit de standplaats waar we overnachten zowel ‘vlak’ kan fietsen, maar ook steile bergpassen kan beklimmen. Aan hoogtemeters zeker geen gebrek. Vaak gaat dit echter gepaard met alleen maar klimmen of alleen maar vlak. Bovendien worden er 4 niveauroutes per dag aangeboden zodat je zelf kan kiezen (ook onderweg nog) hoeveel kilometers en hoogtemeters je wilt fietsen.
Daarnaast zijn de wegen van goede kwaliteit en zijn er tal van autoluwe weggetjes. Kortom, tijdens deze reis genoeg mogelijkheden voor iedereen.

racefietsreis Salzburgerland

2. Heb je tips voor wie van een ‘rustdag’ wil genieten?

Uiteraard! Genoeg mogelijkheden. Eigenlijk zou je er een vakantie aan vast moeten plakken;-)

racefietsreis Salzburgerland

Het bezoeken van de stad Salzburg, de geboortestad van Mozart, is natuurlijk mooi. Je kan er overigens gratis met het openbaar vervoer naartoe en de trein is op loopafstand van het hotel. Verder kan je lekker ontspannen in Aqua Salza in Golling (zwembad, wellness, sauna, massage) eveneens op loopafstand. Voor de wijnliefhebbers onder ons is er in de buurt een vinotheek waar je exclusieve wijnen kan proberen en kopen.
 

3. Wat is hét hoogtepunt van deze reis?

racefietsreis Salzburgerland

racefietsreis Salzburgerland

Dat is natuurlijk de Grossglockner, de Ventoux van Oostenrijk! Het bijzondere is dat het één van de zwaarste klimmen van Europa is, maar dat deze eigenlijk nog niet zo bekend is bij de meeste Nederlanders. Het is vele malen zwaarder dan een Alpe d’Huez maar ook vele malen mooier (vind ik). Vaak fiets je de laatste honderden hoogtemeters langs enorme sneeuwmassa’s die nog zijn overgebleven van de winter.

Deze berg wordt ieder jaar in de Ronde van Oostenrijk beklommen en diegene die als eerste boven komt mag zich een jaar lang de ‘Glocknerkönig’ noemen. Ieder jaar is er in juni ook een klimtijdrit waarbij 3000 man aan de start staan en dit is voor velen het hoogtepunt van het jaar. Wat verder noemenswaardig is, is dat het een tolstraat is waarbij je met gemotoriseerd verkeer moet betalen. Fietsers zijn dus gratis en omdat er vele a-sportieve toeristen rijden krijg je veel aanmoedigingen, ontzag en blikken van ongeloof van hen. Dat is prachtig!

Lees meer over de Grossglockner
 

4. Heb je nog een bonustiptip voor wie mee wil/gaat?

Zorg voor een goed bergverzet, want er zitten enkele lange steile klimmen in, waardoor je lekker soepel kan blijven trappen.


Genoeg gepraat over mijn 'achtertuin' ;-). Als je zelf wil ervaren hoe gaaf het is om hier te fietsen wil ik je graag tippen op de racefietsweek in het Salzburgerland.
 

Met sportieve groet,

Rick Hoenderop
 

Teaser racefietsweek in het Salzburgerland:

Oh ja en dan willen we je deze anekdote niet onthouden:

Na deze dag was mijn conclusie dat ik van tevoren beter even had kunnen kijken waar ik naartoe zou gaan fietsen en dat een bakje koffie voor 211km net even te weinig was.


De anekdote van Rick

Schiet me nog een leuke anekdote te binnen trouwens. Toen ik hier net kwam wonen kende ik het gebied nog niet zo goed. Ik had de avond van tevoren veel te veel gesnaaid waardoor ik mijn ontbijt tot een bakje koffie beperkte. Water in de bidon en een stukje fietsen dacht ik. Toen ik na 3 uur over slecht gekozen wegen had gefietst, belde ik Sidney op (die woont hier ook en kent het gebied goed) en vroeg hem of er niet ergens een doorsteek was die ik kon fietsen. Ik wilde namelijk niet meer via dezelfde drukke weg terug. Nou die was er eigenlijk niet en de enige andere optie was doorrijden om het Dachstein Massief heen. Nou, dan ga ik dat maar eens bekijken dacht ik.

Na zo’n 6 uur voelde ik een lichte hongerklop opkomen en ben een supermarkt van Hallstatt ingegaan en heb allerlei zoetigheid naar binnen gewerkt. Ik was echter nog zo’n 80 kilometer van huis dus dat werd me wel weer een ritje. Bovendien zijn de laatste 5 kilometer vanaf het dal naar huis altijd nog zo’n 450 hoogtemeters dus dat vonden de benen ook wel fijn. Na deze dag was mijn conclusie dat ik van tevoren beter even had kunnen kijken waar ik naartoe zou gaan fietsen en dat een bakje koffie voor 211km net even te weinig was.

Doe mee met Racefietsreis SalzburgerlandDit blog is een update van het originele blog uit 2018.

Oostenrijk
AUT

Racefietsreis in Salzburgerland

Racefietsen in het Oostenrijkse fietsparadijs Salzburgerland! Tijdens deze reis maak je vanuit de standplaats prachtige dagtochten.

28-08-2021 t/m 04-09-2021

Reislevel: 3/10

Niveaugroepen:          

Bekijken

vanaf
€758