Wat een heroïsche editie van de Vasaloppet was dit zeg

De omstandigheden waren superzwaar. We hebben aan een Zweed gevraagd: ''Wat zou je moeten doen met deze omstandigheden?'' Zijn antwoord: “thuisblijven”, maar dat gingen we natuurlijk niet doen. Daarvoor was er veel te hard getraind het afgelopen jaar. En dus stonden 55 Vasa Sport deelnemers om 8 uur aan de start van de grootste langlaufmarathon van de wereld. Lees het verhaal van de race en de weg er naar toe.

Langlauf reis vasaloppet


¾ jaar voorbereiden en dan gewoon doen!

In mei hadden ze nog nooit gelanglauft maar ze gingen de uitdaging aan, de deelnemers van Deloitte en de Bas van de Goor Foundation. Na een kickoff bijeenkomst werden de eerste meters gemaakt op de rolski’s. Dat viel voor de meesten niet mee maar het ging steeds beter. De tochten werden langer.

In december werden de eerste sneeuwmeters gemaakt in Oberhof. Daar vielen al een paar puzzelstukjes op hun plek. Dit is langlaufen, hier hebben we de meters op de (soms vervloekte) rolski’s voor gemaakt.

Op naar Zweden

De week voorafgaand aan de Vasaloppet werd er hard gewerkt aan de techniek, de conditie en de sneeuwvaardigheid. Iedereen ging met sprongen vooruit. In drie dagen werd het parcours verkend en onder leiding van de trainers Machiel, Tosca, Nicole, Kees, Eelje en Marco werd de langlauftechniek steeds beter. Vanaf vrijdag was het relaxen en bijkomen, zodat iedereen zondag topfit en vol energie aan de start kon staan.

vasaloppet-langlauf-reis
Foto: Ronald Hoogendoorn

vasaloppet-langlauf-reis-750

vasaloppet-langlauf-reis
Foto: Ronald Hoogendoorn

vasaloppet-langlauf-reis

vasaloppet-langlauf-reis
Foto: Ronald Hoogendoorn

De Vasaloppet racedag

Dan heb je de hele week mooi weer gehad en snelle sporen en dan gaat het sneeuwen! Hard sneeuwen, de hele dag door. Langlaufen, het is omgaan met de omstandigheden en dat moest hier in extremis gebeuren. De Vasaloppet is op zich al een uitdaging maar zonder sporen en met super trage sneeuw werd het een ware beproeving. Des te knapper is het om te zien hoeveel mensen de finish hebben gehaald. Voor 7 bikkels lag de finish halverwege (47km) of na 60km maar ook dat was al een prestatie op zich. Je hebt dan nog steeds een marathon gedaan. In normale omstandigheden was een 100% score waarschijnlijk gehaald. Vasa toppers als Machiel en Rick deden er nu een uur langer over.

Bas van de Goor Foundation

De Bas van de Goor Foundation verbetert de kwaliteit van leven van mensen met diabetes door middel van sport en bewegen. Daarvoor informeren ze mensen met diabetes over de positieve effecten van sport en bewegen en laten we mensen deze effecten ervaren. Zo willen ze inspireren tot een sportief leven met diabetes. De Vasaloppet Challenge is één van de fundraisers om sportkampen voor kinderen te kunnen organiseren. Je kunt nog steeds doneren.

langlauf reis vasaloppet begeleiding
Foto: Ronald Hoogendoorn

Lees ook het persoonlijke verhaal van Bas van de Goor en ontdek hoe bijzonder dit traject voor hem is geweest.

vasaloppet-langlauf-reis-bas
Foto: Ronald Hoogendoorn

Deloitte Fit

De Vasaloppet Challenge is onderdeel van het fitheid- en reaching peaks programma van Deloitte Nederland. Werknemers worden uitgedaagd om fit te worden, te blijven en om met elkaar een uitdaging aan te gaan. Het zorgt voor individuele positieve effecten en daarmee ook voor het bedrijf.

langlauf reis vasaloppet begeleiding
Foto: Ronald Hoogendoorn

vasaloppet-langlauf-reis-deloitte

 

Zweden
SWE
Vol!

Vasaloppet

Durf je de uitdaging aan? 90 km langlaufen met 14.999 andere bikkels. De Vasaloppet is dé langlaufmarathon, die je gedaan móet hebben.

23-02-2020 t/m 02-03-2020

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€1.048