Vasaloppet Challenge 2025, ga je de uitdaging aan?

vasaloppet informatie

Durf je de uitdaging aan? 90 km langlaufen met 14.999 andere bikkels. De Vasaloppet is het grootste langlaufevenement ter wereld. Tussen de 10 -12 uur stoempen, sterven en afzien door de Zweedse sneeuw. Wie dit kan mag zich een echte held noemen.

Het is niet gemakkelijk, dat is een uitdaging nooit. Maar wel mogelijk. Je hebt niet per se langlaufervaring nodig om de race succesvol te volbrengen, mits je je goed voorbereidt. Dat is precies wat we tijdens de Vasaloppet Challenge doen. Jou optimaal voorbereiden, zodat je straks ook echt over de finish glijdt.

Lees hier over de race, het materiaal, de voeding, de training en wat je er voor moet doen en laten om succesvol te zijn.

De Vasaloppet Challenge 23/24 is gestart. De nieuwe data voor 24/25 zijn onder voorbehoud ingepland, de prijzen volgen nog.
Heb je interesse? Meld je dan nu aan voor de kick-off op 5 april.

Inhoud van deze pagina:

1. Wat is de Vasaloppet?
2. Vasa Challenge 2025
3. Materiaal
4. Prijzen, kortingen en opties
5. Aanmelden

1. Wat is de Vasaloppet?

De Vasaloppet is de langlaufmarathon, die je gedaan móet hebben. De Vasaloppet is wat voor schaatsers de 11-stedentocht is en voor lopers de New York marathon. 15.000 langlaufers staan ieder jaar aan de start van het 90 kilometer lange parcours. Het is topsport, prestatiesport, meemaken, beleven en voor de Zweden is het een belangrijk cultureel erfgoed. De Vasaloppet is voor Zweden een symbool van de vrijheid. Wie over de finish glijdt leest: "I fäders spår, för fremtids segrar" of te wel "in de voetsporen van onze voorvaderen, voor de overwinningen van de toekomst."

De Vasaloppet is de 11-stedentocht voor langlaufers maar deze gaat wel elk jaar door

Langlaufen in het spoor van Gustav Vasa

In het jaar 1520 probeert Gustav Vasa de harde en barbaarse Deense heerschappij in Zweden tot een einde te brengen. Hij wordt echter door de Denen gevangen genomen en vastgezet. Maar Gustav weet te ontsnappen. Dan begint zijn lange en gevaarlijke reis naar het noorden van Zweden. Onderweg zoekt hij hulp en steun bij boeren en bewoners van de dorpen en probeert hij hen te overtuigen dat een revolutie de enige goede oplossing is voor de brute heerschappij van de Denen. Dit lijkt echter tevergeefs. Al die tijd zitten de Denen hem op de hielen. Tijdens een toespraak in Mora, waar hij nogmaals probeert steun te vinden voor zijn revolutie, vragen de bewoners van Mora om bedenktijd. Gustav Vasa krijgt bericht dat een groep Denen in aantocht is en heeft geen keus dan verder te gaan. De bewoners van Mora hebben inmiddels echter informatie gekregen over de praktijken van de Denen en krijgen spijt van hun besluit. Twee inwoners gaan achter Vasa aan en halen hem in Sälen in. Daarmee is het parcours van de Vasaloppet geboren. Gustav wordt gevraagd de opstand tegen de Denen te leiden. Het lukt de Zweden uiteindelijk om de Denen te verjagen en Gustav Vasa wordt tot koning gekroond.
 
Sinds 1922 wordt de Vasaloppet jaarlijks gehouden en is er rondom de belangrijkste race een feestweek met verschillende vormen van de loppet, zoals een halve loppet en een variant speciaal voor dames. De sfeer is deze week zeer bijzonder en maakt deze reis tot een onvergetelijke ervaring.

vasaloppet-parcours

De Vasaloppet race

De Vasaloppet race is altijd op de eerste zondag van maart. Er kunnen maximaal 15.000 mensen mee doen en de startbewijzen zijn vaak binnen enkele minuten uitverkocht. Er zijn tijdslimieten op de zeven etappeplaatsen. Je mag in totaal maximaal 12 uur over de Vasaloppet doen. De snelste tijd staat op naam van Jörgen Brinkman, 3:38 (2012). De meeste Nederlanders doen er tussen de 10 en 12 uur over. Machiel Ittmann, Rick Hoenderop (beide Vasa Sport-instructeurs) en de in Zweden woonachtige Björn Haring strijden de laatste jaren om de titel van snelste Nederlander. Ze doen er minder dan 5 uur over.

Het is een spectaculair gezicht om de massa langlaufers tegelijk te zien vertrekken, jarenlang was dit het enige beeld van langlaufen op de Studio Sport.

Naast de race van 90km zijn er gedurende de week nog meer Vasaloppet evenementen. In totaal langlaufen er jaarlijks zo'n 60.000 onder de finishboog in Mora door.

Vasaloppet 45 (45 km)
Dit is een halve Vasaloppet. De start is in Oxberg. Ideaal als je 90km (nog) te lang vindt. Er doen zo'n 3000 mensen mee. De start is in waves van 500 zodat er geen opstoppingen zijn.

Natt Vasan (45 of 90 km)
Dit is de Vasaloppet race, maar dan in de nacht. Hier mag je ook skaten, alle andere evenementen moeten in de klassieke techniek worden uitgevoerd. Langlaufen in het donker is een extra uitdaging en een unieke beleving. Marco deed in 2017 mee samen met zijn maatje Kees. Lees hoe zijn ervaring met de NattVasan was.

Öppet Spår (90km)
Het zelfde parcours als de race op zondag, alleen is het geen wedstrijd en wordt er gestart in groepen. Het is de toervariant van de Vasaloppet met zo'n 7000 deelnemers.

Vasaloppet (10km)
Op zaterdag wordt deze promotietocht georganiseerd om te proeven van de sfeer van de Vasaloppet. Je start in Eldris en je finisht in Mora. Het is echt bedoeld om kennis te maken met de Vasaloppet-sfeer. Verschillende langlaufverenigingen maken hier een clubwedstrijd van voor de jeugd. Het is niet ondenkbaar dat een toekomstige Vasaloppet-winnaar hier geboren wordt.

Nog meer Vasaloppet
De TjejVasan (alleen voor dames), de StaffetVasan (estafette), KortVasan (30km) en de Ungdoms Vasa (voor jeugd) zijn de andere langlauf-events. In de zomer kun je de Vasaloppet mountainbiken en hardlopen. Wie in één jaar langlaufend, fietsend en lopend de Vasaloppet finisht komt in een illuster rijte van Vasatriple finishers. 

Meer info op www.vasaloppet.se
 

2. Vasa Challenge 2025

Om de 90km lange race vol te houden is een goede training en voorbereiding noodzakelijk. Om de Vasaloppet tot een succes te maken moet er worden gewerkt aan:
•    conditie (kracht en uithoudingsvermogen)
•    coördinatie
•    techniek
•    sneeuw-ervaring
•    voeding
•    race tactics
•    materiaal

Vasa Sport heeft inmiddels meer dan 400 mensen succesvol begeleid van start tot finish.

Ik had nooit gedacht dat langlaufen zo'n complexe en uitdagende sport was, zonder deze voorbereiding had ik de finish nooit gehaald

We hebben sinds 2001 ervaring met het voorbereiden van groepen op de Vasaloppet. Wie al een goede basisconditie heeft maar nog geen langlaufervaring, kan met 3/4 jaar aan gerichte training de Vasaloppet halen. Het concept #roadttoVasaloppet van Vasa Sport heeft zijn effectiviteit bewezen en zorgt voor een veel hoger percentage finishers dan diegene die er voor kozen zich zelfstandig voor te bereiden.

De Vasa Sport road to the Vasaloppet (VasaChallenge) bestaat uit:

 1. techniektrainingen op de rolski (rolskicursus)
 2. trainingstochten op rolski (30 en 50km)
 3. techniektraining in de sneeuw
 4. voorbereidingsweek in Zweden (de week voor de Vasaloppet)
 5. materiaal (advies en waxservice)
 6. coaching en trainingsschema

 

Als het gemakkelijk zou zijn, dan was het geen challenge

Ja, dit vraagt investering in tijd, geld en moeite. Het gaat niet vanzelf maar het levert je meer op:

 • Je wordt fitter.
 • Je leert een nieuwe sport.
 • Je beleeft allerlei nieuwe dingen waarvan je het bestaan nog niet wist.
 • Je krijgt een kick van het leveren van een prestatie, van iets doen waarvan je vooraf niet dacht dat je het kon.
 • Je verlegt je eigen grenzen om straks met een big smile over finish te glijden van het grootste langlaufevent van de wereld.
 • En dan heb je dus wel iets te vertellen op een verjaardag.

 

Zo ziet de Vasa Challenge er op beeld uit:

 

De onderdelen van de Vasa Challenge:

1. Kick off bijeenkomst (vrijdagavond 5 april 2025)

Uitleg #roadtovasaloppet2023. Wat is de Vasaloppet en wat moet je er aan doen om het te halen? Welk commitment ga je aan met deelname aan deze Snow Challenge bij uitstek?

 

2. Rolskicursus 7 juni t/m 2 november 2024

rolskicursus

Rolskiën is dé trainingsvorm voor langlaufen, maar je doet het niet zo maar. Om veilig te kunnen rollen moet je de basistechnieken beheersen en dat is nou precies wat je leert in deze cursus. In 5 cursusdagen leer je rolskiën.

Meer info >>

 

3. Kromme Rijn Loppet 26 oktober 2024

kromme rijn loppet

Rolskitrainingstocht van 30km (dit is een toetsmoment) vanuit de thuisbasis van Vasa Sport in Cothen (nabij Utrecht). Meer dan 100 rollers nemen ieder jaar deel aan deze toertocht. Je gaat zelfstandig op pad. Tijd om je skills toe te passen.

Meer info >>

 

3. Utrechtse Heuvelrug Loppet 8 december 2024

Utrechtste heuvelrug loppet

Rolskitrainingstocht van 42km of 50km (tweede toetsmoment). Je rolt dwars door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het gaat heuvel op en af, net als langlaufen en dus een prachtige beleving en uitstekende training. Onderweg word je begeleid door een gids/instructeur die je voorziet van tips & tricks die je direct toe kunt passen.

Meer info >>

 

4. Trainingsweekend in Duitsland 13 t/m 17 november of 12 t/m 15 december 2024

langlauf cursus les klassiek

Eindelijk de sneeuw in en de langlauflatten op. In verschillende niveaugroepen ga je aan de gang en leer/verbeter je de langlauftechniek. In één weekend maak je ontzettend veel trainingsuren in de sneeuw. Je zult merken dat je snel vooruit gaat!

Meer info >>

* datum nog onder voorbehoud. Het is mogelijk dat dit weekend van 12-15 december gaat plaats vinden.

5. Trainingsschema en begeleiding

Voorafgaand aan de Vasaloppet krijg je een 12-weken trainingsschema. Dit is een standaard schema gebaseerd op 3-4 trainingen in de week.
Via de Whatsapp groep krijg je coaching van een Vasa trainer.

 

6. Vasaloppetweek 90: 23 februari t/m 3 maart 2025

vasaloppet reis

De week waarin toegeleefd wordt naar de Vasaloppet op zondag 3 maart. Met techniektrainingen, parcoursverkenningen, tips/tricks en race-tactics van de Nederlands kampioenen langlauf stomen we je klaar. Inclusief waxservice, zodat je ski’s elke dag optimaal zijn geprepareerd.
Verblijf met 2 personen in typische Zweeds verblijf op basis van half pension (gezamenlijk ontbijt en diner).

Meer info >>

 

 

3. Materiaal

Langlaufen is ook een materiaalsport. Met de verkeerd materiaal kom je niet vooruit. Als je ski's niet goed gewaxed zijn dan glibber je alle kanten op of je glijdt helemaal niet. Dan wordt het erg lastig om de tijdslimieten te halen en als je nog niet veel ervaring in langlaufen hebt haast kansloos.
De ski's en rolski moeten afgestemd worden op lichaamsbouw (gewicht en lengte), conditie en technische vaardigheid. Het is een groot voordeel als de instructeurs van Vasa Sport je in de lesgroep hebben gehad. Je leert niet alleen de techniek op een goede manier aan maar wij weten dan precies welk materiaal bij je past.

Dit heb je nodig:

•    langlaufski’s
•    wax
•    stokken
•    schoenen
•    kleding
•    rolski’s

De schoenen en stokken zijn hetzelfde voor langlaufen als rolskiën. Alleen moeten de rolskipunten onder de langlaufstokken worden gemonteerd tijdens de rolskitrainingen.

Ingewikkeld?

Best wel, maar no-worries wij kunnen je helpen zodat je zelf helemaal kan focussen op de trainingen. We hebben een Vasa Challenge materiaalpakket samengesteld. Daarin zit precies wat jij nodig hebt waarvan wij weten dat het voor jou het best passende materiaal is.
In het pakket zit:
•    rolski-set met rolski’s, schoenen, stokken en binding (gebruik sept –feb)
•    set langlaufski's (gebruik nov-mrt)
De set huur je en kan na afloop voor gunstige prijs gekocht worden (rolskiset + 1 paar ski’s).
Wil je niet zelf waxen? Boek dan de waxservice erbij. Wij zorgen ervoor dat jouw ski's optimaal geprepareerd zijn.

Zelf spullen direct kopen of losse onderdelen huren kan ook. Kom gerust langs in de Vasa Shop.


4. Prijzen, kortingen en opties

Meld je aan voor de complete Vasaloppet Challenge 90 en je bent verzekerd van:

 • dat alles in één keer is geregeld. Je hoeft maar één keer in te schrijven en wij regelen de rest. Geen zorgen gewoon gaan.
 • het juiste voor trainingstraject met grote kans op succes.
 • gratis coaching via Whatsapp.
 • Vasaloppet NL mutsje t.w.v. €24,95

Met het materiaalpakket erbij ben je helemaal verzekerd van alles. Je traint op het juiste materiaal en wij zorgen dat het steeds is afgestemd op jouw conditie en techniek.

Prijzen en opties Vasaloppet Challenge 90 (PDF) >> (prijzen zijn van 2023/2024)

 

 

5. Ga jij de Vasa Challenge in 2025 aan?

Meer inspiratie nodig? Bekijk en lees de ervaringen van de challengers die jou voorgingen.

Ben je geïnspireerd? Heb je er al zin in? Heb je interesse? Meld je aan voor de kick off op 5 april.

Wanneer je je inschrijft voor de Challenge, hoef je je niet aan te melden voor de losse onderdelen van het pakket. Dat verzorgen wij voor je.

 

Dan zit jij straks zelf in deze Vasa-hero-movie:


Nog vragen of wensen? Laat het weten we denken graag mee.