Alles over de Sumavsky Skimarathon

Ben jij al bekend met deze marathon? De naam verklapt de locatie al, maar we vertellen je alles over het parcours, de voorzieningen, waarom deze marathon zo bijzonder is en hoe wij ervoor zorgen dat jij goed voorbereid aan de start staat.

langlauf-marathon-sumavsky-euroloppet


2 Euroloppet Marathons op sneeuwzekere hoogvlakte

De naam zegt het al de Sumavsky Ski Marathon wordt georganiseerd in de Sumava. Dit is een dunvolkt hoogplateau (tussen 1000 en 1300 meter) in Tsjechië, dicht bij het 3-landenpunt Duitsland-Oostenrijk-Tsjechië.

De marathon staat sinds 1984 op het programma, toen nog alleen klassiek. Bij de 42,5 km waren 759 mannen aan de start. Aan de 30 km namen 16 junioren en 77 vrouwen deel. Tegenwoordig zijn de ca. 1400 deelnemers verdeeld over twee dagen. Op zaterdag is de skatingmarathon (46 en 23 km) en op zondag de klassieke marathon (45 en 23 km). Op zaterdag is er ook een kinderwedstrijd. 

De Sumavsky marathons maken deel uit van de Euroloppet en in 2013 was de klassieke marathon gelijktijdig Europees kampioenschap.

langlauf-marathon-sumavsky-euroloppet

Start en finish in Kvilda

De marathon start op een grote vlakte net buiten Kvilda. Kvilda is het middelpunt van de Sumava. Op deze sneeuwzekere hoogvlakte ligt een enorm netwerk van langlaufloipes. Net als in Scandinavië kom je er dus veel “kruispunten” tegen. Tijdens de marathon is het parcours natuurlijk helemaal uitgepeild, maar als je zelf op pad bent kun je hier behoorlijk verdwalen. In Kvilda is het in het marathon weekend een drukte van belang. Het leuke dorpje onderaan een heuvel met wat sleepliften, waar je je echt nog heel wat jaren terug waant, is op zo veel mensen eigenlijk niet ingericht. Maar alles komt uiteindelijk voor elkaar, daar zorgen de vriendelijke Tsjechen wel voor. Als je je auto nog moet parkeren voor de start moet je wel op tijd zijn, anders zijn alle beschikbare parkeerplaatsen bezet. 

sumavsky-ski-marathon

Prachtig parcours over hoogvlaktes en door bossen

De klassieke marathon gaat over een grote ronde van 45 km (rood op het kaartje). Voor de korte afstand klassiek en de skating marathon wordt een ronde van 23 km (blauw) gebruikt, die dus voor de lange afstand 2 maal afgelegd moet worden. 

sumavsky-ski-marathon

sumavsky-ski-marathon

sumavsky-ski-marathon

De start is iets ten noorden van Kvilda op een open vlakte. Na ca. 1 km wordt het wat smaller en gaat het parcours het bos in. Bij Horska Kvilda wordt het weer open en staan veel toeschouwers aan te moedigen. Na een lange lus door het bos kom je aan de andere kant van Horska Kvilda weer terug en gaat het verder zuidwaarts. Op het stuk naar Filipova Hut zitten een paar venijnige klimmen. Het is sowieso een zware marathon met veel hoogteverschil (zie de profielen). Bij Filipova Hut is het landschap weer prachtig open, je waant je er in Scandinavië. Hier gaat de 23 km ronde terug naar Kvilda met eerst een lange steile afdaling. De 45 km ronde gaat verder zuidwaarts tot het hoogste punt bij Bucina. Ook hier is het erg veel op- en af met lange klimmen en afdalingen. Vanaf Bucina draait het parcours weer terug naar het noorden. 2 km voor Kvilda kom je dan het bos weer uit en zie je Kvilda voor je liggen. Maar opgepast, dan moet je nog een keer omhoog, om de skipistes heen om aan de noordkant van Kvilda te finishen. Het is een fantastisch mooie ronde.

sumavsky-ski-marathon

Voorzieningen

Je startnummer haal je op midden in het dorp in het gebouw naast het beste restaurant. Er zijn ook nog twee sportwinkels in Kvilda. De ene heeft vooral langlaufkleding, de andere kleinere heeft eigenlijk alles wat een langlaufer nodig heeft en ook nog echte Tsjechische attributen, zoals de hier veel gebruikte plastic clips om ski’s en stokken makkelijk te kunnen dragen.

sumavsky-ski-marathon

De parkeerplaats op een paar weilanden is ook bereikbaar vanuit het dorpscentrum en alleen voor deelnemers. Je krijgt een parkeerkaart, maar als je te laat bent, brengt die kaart je niets. Bij start/finish is een hele grote tent, waar je kunt omkleden en je spullen kunt laten en de grote verzorgingspost is. Na de finish kun je je dus volstoppen en omkleden, maar douchen is er helaas niet bij. Dat kun je dan beter maar doen op de terugweg naar huis in het zwembad van Freyung (richting Passau) of Zelezna Ruda of Zwiesel (richting Deggendorf).

sumavsky-ski-marathon

sumavsky-ski-marathon

sumavsky-ski-marathon


Meedoen aan de Sumavsky skimarathon?

Als deelnemer van de Sumavsky week kun je je goed voorbereiden op deze marathon, die in het afsluitende weekend op het programma staat. Tijdens deze reis krijg je 3 instructies en maak je prachtige tochten. De reis wordt begeleid door Sidney, die in 2018 ook aan de Sumavsky heeft meegedaan. Dus wil je de week eindigen met deelname aan de marathon, dan helpt Sidney je natuurlijk met:

  • parcoursverkenning
  • tips & tricks
  • briefing op de avond voor de marathon
  • skipreparatie

Ga naar de reispagina voor meer informatie over de reis. We hebben nog een paar plaatsen vrij.

Sumavsky Langlaufweek >>


Wil je liever een trektocht van hotel naar hotel op de langlaufski’s in dit gebied? Dat kan ook tijdens onze Langlauf Trekking Sumava.
 

Tsjechië
CZE
Vol!

Sumavsky Langlaufweek

Langlaufen in de prachtige Tsjechische Sumava. Verbeter je techniek, maak heerlijke tochten en sluit, als je wil, de week af met de Sumavsky Euroloppet Marathon.

16-02-2020 t/m 23-02-2020

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€798