Langlauf trekking Sumava

trektocht op Tsjechische hoogvlakte | 6 etappes | 3 hotels | bagagetransport

Langlauf door de Tsjechische Sumava met een enorm netwerk aan loipes. Maak een trektocht door een prachtig gebied wat vaak lijkt op Scandinavië.
De loipes slingeren over prachtige open hoogvlaktes met soms groepen loofbomen en dan weer door dichte bossen met naaldbomen. En dat gewoon in Midden-Europa! Terwijl jij met een dagrugzakje langlauft, brengen wij je bagage naar de volgende overnachtingsplaats. Zo kun jij optimaal genieten.

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het vorig seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Reisdatum:

05-02-2023 t/m 12-02-2023

Vanaf:

€ 797,-

Maximaal aantal deelnemers:

9

Niveaugroepen op deze reis:

Niveaugroepen langlaufreizen
Groep Niveau
Groen Beginner
Blauw Gevorderd -
Rood Gevorderd +
Zwart Ver gevorderd
Zwaarte conditie
Comfort & Luxe
Klassiek
Skating

Reisbeschrijving

Met een dagrugzakje maak je een trektocht over de Tjechische Sumava-hoogvlakte. Terwijl jij langlauft zorgen wij dat je bagage klaarstaat bij de volgende accommodatie. Je moet voor deze reis al behoorlijk kunnen langlaufen, want de kortste dagafstand is 15 km.

Er liggen honderden kilometers loipe en net als in Scandinavië kom je dus ook steeds op kruispunten en splitsingen. Je zou er zo maar kunnen verdwalen, maar Vasa Sport zorgt er met kaartjes en GPS voor dat dat niet zal gebeuren. Iedere dag heb je de keuze tussen 3 verschillende afstanden. De routes zijn ingeladen op de GPS en krijg je mee op overzichtskaartjes voor je smartphone. Onderweg kan je lunchen in een restaurant/berghut of in de natuur. In elke accommodatie verblijf je twee nachten. In kleine groepjes maak je een prachtige ronde en elke tweede dag een rondtocht. Je kiest uit verschillende routes tussen 15 en 40 km. Op drie ochtenden geeft de Vasa Sport instructeur nog een techniekles van een uur. Voor wie wil skaten: dit is tijdens sommige etappes mogelijk. Na de laatste etappe verblijf je nog één nacht in de startplaats zodat je uitgerust naar huis rijdt.

Nooit geweten, dat er in Midden Europa zo’n mooi langlaufgebied is. Het had Scandinavië kunnen zijn!

Pluspunten

 • Prachtig hoogplateau met zeer grote sneeuwzekerheid 1000-1315m
 • Tijdens de trektocht vervoeren wij je bagage
 • 3 rondtochten, dus ook mogelijkheid tot rustdag(en)
 • Overnachting in comfortabele hotels en pensions
 • Begeleiding door Nederlandse reisleider/instructeur

Expert over deze reis!

Ik had al eerder van dit gebied gehoord en ben blij, dat ik eindelijk de knoop heb doorgehakt om er te gaan kijken. Ik heb overal op de wereld op loipes gestaan, maar dit is meteen één van mijn favoriete langlaufbestemmingen geworden

Sidney Teeling
Reisleider, ex-bondscoach en ontwerper van deze reis

Reisprogramma

Tijdens deze reis zijn er dus 6 etappes en 3 etappeplaatsen. Om de dag is er een etappe naar de volgende etappeplaats en een dagetappe. Op de dagen zonder verplaatsing kun je desgewenst deelnemen aan een instructie voordat je op pad gaat met de dagetappe. Bekijk hiernaast het etappeoverzicht.

Zondag: aankomstdag

Op zondag kom je aan in de startplaats in de Sumava, een rustiek hotel in een gezellig Tsjechisch dorp. We verwachten je hier om uiterlijk 18:30 uur. 'S Avonds dineren we gezamenlijk, maak je kennis met je reisgenoten en bespreken we de komende dagen.

Maandag: GPS-instructie en de sneeuw in

Na een heerlijk ontbijt starten we in een zaaltje van het hotel met de GPS-instructie. Er zijn zoveel loipes in dit gebied, dat je zonder GPS zomaar kunt verdwalen. Na de GPS-instructie stappen we vanuit het hotel direct op de ski's voor onze eerste tocht richting Srni. De instructeur geeft het eerste uur desgewenst nog technische aanwijzig en daarna kun je verder in kleine groepjes op pad.

Dinsdag: prachtige loipes naar het oosten

Op de tweede dag verplaatsen we ons over de prachtige loipes oostwaarts door de Sumava naar de volgende etappeplaats. In het eenvoudige pension staat de chef zelf in de keuken en het is hem aan te zien, dat hij heerlijk kan koken. Speciaal voor onze groep wordt de 2 km lange loipeaansluiting naar het pension gespoord. De prachtige tocht en de locatie maken, dat het voelt alsof je al weken weg bent!

Woensdag: rondtocht naar langlaufstadion van Zadov

Vandaag maken we weer een rondtocht. We starten klimmend op onze "eigen loipe". In het bos aangekomen geeft de instructeur weer een uur instructie. Na de les vervolgens we onze tocht naar het langlaufstadionnetje van Zadov, waar we een heerlijke gulaschsoep nuttigen. Gelukkig hebben we de GPS weer mee, want het is hier een wirwar van loipes. Terug in het pension is de sauna al warm! 

Donderdag: zuidwaarts naar het hoogstgelegen hotel

We verplaatsen ons nu zuidwaarts. Beide routes zijn prachtig en bieden onderweg lekkere lunchlocaties. Na de lunch gaat het gestaag omhoog, want we klimmen naar het hoogstgeleden punt van deze tocht, een 4-sterrenhotel op bijna 1200 meter. Vanaf dit hotel, dat tegen de Duitse grens aan ligt, heb je een grandioos uitzicht tot aan de 150 km verderop liggende Alpen.

Vrijdag: de grens over

Vandaag steken we de grens met Duitsland over. De herinneringen aan het ijzeren gordijn, dat hier zo lang heeft gestaan, zijn er nog. Je kunt hier alleen met de ski’s de grens passeren. Hier liggen zowel prachtige skating als klassieke loipes. Wie wil kan nog wat techniektips krijgen. In een klein restaurantje bij het langlaufstadion kan geluncht worden. Ook dit hotel heeft weer een sauna.

Zaterdag: gelukkig nog een dag

De reis is bijna voorbij, maar gelukkig hebben we nog een dag! We verplaatsen ons weer richting het noorden naar onze startplaats. Het kan haast niet, maar de loipes lijken vandaag nog mooier dan de rest van de week. Ook vandaag wisselen loipes door het bos weer af met open stukken in het glooiende terrein. Dit levert adembenemende uitzichten op. ’s Avonds genieten we met z’n allen na van deze heerlijke trektocht! 

Zondag: tijd om naar huis te gaan

Tijd om weer naar huis te gaan met een koffer vol prachtige herinneringen!

Sneeuwtoestand

Deze reis gaat ongeacht de sneeuwtoestand door. De Sumava is door de ligging en hoogte erg sneeuwzeker, maar je weet het nooit. Zelfs in de zeer slechte winter van 2019/2020 konden we met wat aanpassingen, deze trektocht organiseren. Dus ook als er onverhoopt weinig sneeuw zou liggen gaat de reis door. We zorgen voor een goed alternatief programma waarbij we natuurlijk zo veel mogelijk in de sneeuw staan.

Accommodatie

Als je via Vasa Sport verblijf boekt overnacht je gedurende de reis in 3 verschillende comfortabele hotels en pensions. Voor twee nachten is het zelfs een keer een 4-sterrenhotel, prachtig gelegen midden in een heel uitgestrekt natuurgebied, ver weg van de bewoonde wereld. Geweldig dat zoiets in Midden-Europa nog bestaat!

Je overnacht dan standaard op 2- of 3- persoonskamers of in een appartement. Voor wie echt alleen op een 1p kamer wil overnachten hebben we één (misschien 2) kamer(s) beschikbaar. Na een intensieve dag slaap je dus steeds in een fijn bed, krijg je een goede maaltijd en een lekkere douche. 

Reis informatie & downloads

Prijzen

De basis van een Vasa Sport-reis is het programma. Je maakt de reis compleet door een keuze te maken uit de opties verblijf, huurmateriaal en extra’s. Bij boeking zie je welke opties beschikbaar zijn en wordt de totaalprijs van de reis automatisch berekend.
Reis met programma + verblijf (halfpension) is er vanaf € 797,- per persoon

Reisprogramma

Basisprijs voor deze reis      per persoon
Langlauf Trekking Sumava € 430

Dit is inclusief:

 • 6 dagtochten met kaartjes en/of GPS
 • GPS huur
 • Instructiemomenten (indien gewenst)
 • Bagagetransport
 • Professionele Nederlandse reisbegeleiding van instructeur/chauffeur
 • Informatie briefings
 • Het webalbum met alle foto's van de reis, voor de nodige napret
 • Korting in de Vasa Shop


Materiaal

Huuropties bij deze reis per optie of pers.
Set klassiek nowax skin € 89
Set klassiek nowax schubben € 66

Vasa Sport neemt de huurmaterialen mee naar Sumava.
Als je ski’s huurt bij Vasa Sport mag je voor de skipreparatie tijdens de reis glijwax en waxgereedschap van Vasa Sport gebruiken.

Verblijf

Kamerkeuze per persoon
Bed Standaard € 367
Bed op 2p kamer € 447
Bed op 1p kamer € 517

Dit is inclusief:

 • 7 overnachtingen op basis van halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Bemiddelingskosten


Extra's

Geen extra's beschikbaar

Niet inbegrepen zijn:

 • Reiskosten van/naar Sumava
 • Lunches en drankjes
 • Boekingskosten € 20 per boeking (van 1 of meer personen)
 • consumentenbijdrage SGR € 5 p.p.
 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Verzekering
We adviseren een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Meer info en advies >>

De nieuwe datum is bekend. De informatie en prijzen zijn nog van het vorig seizoen en nog onder voorbehoud. Wil je met deze reis mee? Laat het ons weten. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is

Ja, ik heb interesse in deze reis

Je wilt op je eigen tempo langlaufen. Daarom kies je uit de niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart. Bij elke reis geven we aan welke niveaus er zijn. Zo weet je of de reis bij je past.
We verhuren alle benodigde materialen voor langlauf- en buiten de sporen reizen. De Vasa Shop is niet voor niets dé langlaufspecialist van de Lage Landen! Bij het boeken van de reis, boek je de benodigde set er eenvoudig bij.
Boeken gaat heel simpel en in 5 eenvoudige stappen. Na boeking ontvang je een bevestiging via de e-mail. Hierin staat het bedrag van de aanbetaling (30% van de reissom). Het restant maak je 30 dagen voor vertrek over.
Iedereen heeft zijn voorkeur wat betreft verblijf en dus zijn er meerdere opties waaruit je kan kiezen. Je reist op basis van eigen vervoer naar de bestemming.