Drei Zinnen Trekking: vervolg van een geweldig concept!

Een trektocht over loipes van hotel naar hotel in Midden-Europa. 4 jaar geleden zijn we met dat concept gestart met de Langlauftrekking Sumava. Een programma met 3 verschillende hotels en afwisselend een dagtocht vanuit een hotel en een etappe naar het volgende hotel sloeg meteen heel goed aan. Dat er op de dag zonder verplaatsing ook nog een langlaufles wordt aangeboden maakt de reis compleet. Zo zijn alle ingrediënten aanwezig om aan zo’n reis een eigen invulling te geven.

Langlauf Trekking Drei Zinnen


Toblach als uitgangspunt

En zo troffen op zondag 20 februari 15 deelnemers en 2 begeleiders elkaar in het fijne hotel in Toblach voor de allereerste Langlauf trekking Drei Zinnen. Toblach ligt op een kruispunt van zeer goed geprepareerde loipes.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Veel te doen op maandag

Na de GPS-instructie (met de GPS is verdwalen in het loipedoolhof haast onmogelijk) volgde op maandagochtend de eerste les in het prachtige langlaufstadion. Diagonaal zonder stokken, afdalen en remmen vormden de hoofdmoot van de eerste les. Na de les gingen we in kleine groepjes richting de Passo Cimabanche (de overgang naar Cortina).

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Tijdens de tocht overviel ons de enige sneeuwbui van deze reis met grote gevolgen. 10 cm kleffe nieuwe sneeuw in een uur zorgde voor enorme klonters onder de ski’s. Op de terugweg was er een prachtige blik op de naamgever van deze reis: het bergmassief van de Dreizinnen. Na het lekkere diner namen we in de “Stube” de tijd voor een uitgebreide kennismakingsronde. Heel leuk om te horen hoe en wanneer iedereen langlauf enthousiast was geworden en hoeveel verschillende en interessante beroepen er uitgeoefend werden.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Naar Sexten

Dinsdag moest de bagage voor het eerst het Vasa-busje in en daarna ging iedereen op de ski’s op weg naar Sexten. De skaters kregen eerst nog een les en haalden hun klassieke collega’s bij de koffiepauze in. Daarna ging het stijgend verder richting het dorp, waar de Dolomieten-reizen een echte zonnewijzer vormen. Ze heten daarom Zehner, Elfer en Zwölfer. De groene route ging bijna rechtstreeks naar het hotel in Sexten, de blauwe en rode route klom nog door voor de tocht in het betoverende Fischleintal, omringd door grillige Dolomieten. Na het diner bleek, de waxinstructie niet voor niets geweest. Er waren alweer wat ski’s “grijs” geworden en die werden vakkundig weer “zwart” gemaakt!

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Fischleintal of Padola

Op woensdag werd de groep over de instructeurs Helene en Sidney verdeeld. Helene gaf in Sexten les aan de groene groep, die daarna de ronde door het Fischleintal maakte. Sidney gaf les aan blauw en rood en deed dat in Padola. In het oorspronkelijke plan stonden voor blauw en rood de hoogteloipes van de Alpe Nemes op het programma, maar daar lag te weinig sneeuw. Padola ligt een half uur zuidwaarts over de Kreuzbergpas in het “echte” Italië. Aan alles kon je zien dat we Südtirol hier achter ons hadden gelaten. Wat wel hetzelfde was: een geweldig geprepareerde loipe met op de achtergrond Dolomietentoppen. Na de les en een mooie ronde werd er heerlijk geluncht op een zeer zonnig terras.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Het leek wel vakantie :-)

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Naar Niederdorf

Op donderdag begonnen we weer met een les in Sexten. Daarna vertrok iedereen richting de nieuwe etappeplaats Niederdorf, waar we in een prachtig gerenoveerd historisch hotel (eerste deel gebouwd in 1593!) verbleven. De keuken van het hotel was op donderdag gesloten en zo werd er in verschillende restaurants in de buurt gegeten.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Via het Gsiesertal en Prags terug naar Toblach

Vandaag moesten we weer terug naar Toblach, maar niet nadat we in de andere richting gestart waren. Je kon kiezen uit het Gsiesertal of het dal van Prags, maar ook een combinatie was mogelijk. Zo stonden we allemaal om 08:50 uur bij de bushalte direct naast het hotel en namen we de bus naar het Gsiesertal. Afhankelijk van de lengte van de tocht werd er bij diverse bushaltes uitgestapt.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Langlauf Trekking Drei Zinnen

De skaters kregen eerst nog een les. De loipes in het Gsiesertal zijn erg mooi en lagen er geweldig bij. Uiteindelijk volgde de afdaling naar Welsberg en een loopstuk door dit stadje, onderbroken door een picknick op een bankje of een lunch in een plaatselijk restaurant. Daarna ging het over de loipe rechtstreeks door naar Toblach of met een extra lus door het Pragser Tal.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Toch niet naar Cortina d’Ampezzo

Ook voor de laatste etappe namen we de bus, ditmaal naar Cortina d’Ampezzo, om daarna terug te kunnen langlaufen over de oude spoorbaan, met o.a. de beroemde tunnels. Maar helaas, de buschauffeur kwam met de mededeling, dat de tunnels wegens ijsvorming gesloten waren. Dus werd er uitgestapt bij Ospidale en tijdens een Cappucino met Strudel di Mele een nieuw plan gemaakt.

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Het werd toch nog een heerlijke tocht langs de Dürrensee en Dreizinnenblick terug naar Toblach. De begeleiders verkenden nog 2 hoogteloipes in de buurt en waren vooral zeer enthousiast over de loipes bij de Passo Tre Croci. Na het avondeten sloten we deze geweldige week af in de Stube van het hotel. De GPS-en werden weer ingeleverd en tijdens de evaluatie kregen de begeleiders veel lof. Een geweldig concept met een hele fijne groep mensen, wat wil je nog meer? Nou, volgend jaar weer zo’n Trekking natuurlijk!

Langlauf Trekking Drei Zinnen

Wil je ook mee met langlauf trekking Drei Zinnen?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

Langlauf trekking Drei Zinnen