Zo veel sneeuw hadden we nog nooit bij het Noords Festival

Ook het tweede jaar Noords Festival in St. Ulrich am Pillersee hadden we fantastische omstandigheden. Er lag nog veel meer sneeuw dan vorig jaar en gelukkig was het niet een week eerder. Toen viel er in Oostenrijk zo veel sneeuw, dat buiten in de sneeuw spelen vaak geen optie was. Nu konden we er van genieten en dat ook nog vaak bij stralende zonneschijn. De loipes waren prachtig geprepareerd, het enige probleem was dat je soms bij een straatoversteek ruim anderhalve meter moest dalen en dan weer klimmen om  op de loipe te komen. De plaatselijke skiclub onder leiding van Helmut en Christoph deden weer fantastisch werk en het enthousiasme van burgemeester Brigitte werkte aanstekelijk.

langlauf reis noords festival


Weer geen parkeerplaats, maar wel een koek en sopie

Net als vorig jaar was de parkeerplaats bij het langlaufstadion nog niet klaar. Ditmaal kwam het omdat er voor de sneeuwruimers, na bijna 14 dagen continu sneeuwval, andere prioriteiten waren. Dinsdagochtend was de parkeerplaats toch vrij gefreesd en kon je goed zien wat een enorm pak er lag. De Catering Container van de skiclub was wel op de eerste zondag al open en zo zat een groot deel van de deelnemers tussen de zondaglessen gezellig aan de Kaffee mit Kuchen geserveerd door een Nederlandse familie, die al jaren in St.Ulrich woont.

langlauf reis noords festival

Lessen in 10 groepen

De eerste zondag was traditioneel met de Warming Up op muziek van Anna en daarna instructies in maar liefst 10 groepen. Naast de 9 groepen onder leiding van de Vasa Sport instructeurs Anna, Tosca, Nicole, Peter, Aad, Rick, Hajé, Machiel en Sidney was er ook nog een groepje met langlaufertjes tot 15 jaar. Deze groep werd afwisselend begeleid door de Bedaf-trainers Olga, Katja, Marit en Matti met ondersteuning van Wilfred. 

langlauf reis noords festival

De grote tocht kon nu wel doorgaan!

Vorig jaar moesten we de tocht nog een dag opschuiven en de originele route aanpassen. Dit jaar waren de lawinesluitingen gelukkig een week eerder. Dus konden we met ruim 100 deelnemers op pad voor de grote tocht vanaf de loipestart bij Hotel Pillerseehof via Hochfilzen, Fieberbrunn en St.Jakob weer terug. Afhankelijk van het niveau van de groep werd er een korter of langer stuk in de bus afgelegd. Alleen tussen Hochfilzen en Fieberbrunn was er nog een loipe afgesloten vanwege omgevallen bomen. De groepen van Machiel en Hajé konden via de snel door Sidney nog getekende omweg deze obstakels gelukkig nog omzeilen. Moe en voldaan kwam iedereen weer terug van deze tocht door Winterwonderland. Volgend jaar gaat de grote tocht waarschijnlijk van Waidring via Erpfendorf naar St.Johann. 

langlauf reis noords festival

Nachtrodelen

Terug van weggeweest op het programma was het nachtrodelen. Onder leiding van Hajé, Tosca en Nicole beleefden de deelnemers een heel leuke avond. Eerst te voet om hoog en dan in volle vaart op de sleetjes door de bochten van de schaars verlichte rodelbaan.

langlauf reis noords festival

Oefenen, oefenen, oefenen

Op dinsdag werd er weer in 10 groepen gelest en dat betekende oefenen, oefenen, oefenen van al die ingewikkelde technieken. Je kon weer kiezen voor afwisselend klassiek en skating, maar ook voor alleen skating of alleen klassiek.

langlaufen Noords Festival

De eerste wedstrijd met nieuwe winnaars

Woensdagochtend hadden we traditioneel de eerste wedstrijd. Om 9:45 uur startte de jeugd en leverde een zeer spannende strijd.

langlauf reis noords festival

Om 10:10 uur waren de anderen aan de beurt. Dit jaar hadden we maar liefst 101 deelnemers voor minstens één van de wedstrijden! De omstandigheden waren fantastisch, met strakke loipes en heerlijk zonnig weer, net als vorig jaar. Wel anders waren de winnaars. Max Teeling, de winnaar van de mannen was er niet bij, omdat hij zich gekwalificeerd had voor de junioren WK in Lahti. Hij werd daar op de Noordse Combinatie individueel 10e en 12e en met het Oostenrijkse team haalde hij de bronzen medaille.

Rick Hoenderop werd de waardige opvolger van Max met op gepaste afstand veteraan Machiel Ittmann en junior Einar Visser. Ook bij de dames een nieuw gezicht. De 15-jarige Femke Kramer, die met haar familie in het nabijgelegen Maria Alm woont, versloeg alle gevestigde namen. Anna van de Rhee en Anna Chernilovskaya flankeerden haar op het podium. De prijzen werden uitgereikt door de N.Ski.V. hoofdbestuursleden Karin en Mirko, die zeer onder de indruk waren van de geleverde prestaties.

langlauf reis noords festival

langlauf reis noord festival

De prestaties van Paco waren ook geweldig. Samen met de skiclub zorgde hij voor een vlekkeloze organisatie. Jordan van de communicatieafdeling van de N.Ski.V. zorgde ervoor dat uitslagen, verslagen en foto’s snel hun weg in het web en naar de pers vonden. Peter was weer een voortreffelijke speaker en Els zorgde voor het wel en wee van de startnummers. Dank aan allen!

De o zo nuttige videoanalyse

’s Middags kregen de deelnemers de kans zich zelf te bekijken bij de videoanalyse. Dat is heel confronterend, maar erg nuttig. Met de tips van de instructeurs erbij wist je weer waar je verder aan kan werken.

De klassieke wedstrijd

Op donderdag was het  ook weer spannend. De snelste heren deden het dubbelstokkend, maar de nummers 1 en 2 van vorig jaar, Max en Bjorn waren er niet bij. Zou Rick ook deze wedstrijd kunnen winnen? Ja, hij eindigde ruim een minuut voor de “eeuwige” nummer 2 op deze afstand, de jeugdige Jan Nelissen, die de nog jongere Einar Visser in een bloedstollende eindsprint versloeg. Bij de vrouwen haalde Anna v.d. Rhee haar zoveelste titel, ditmaal voor Nicole de Wit en Anna Chernilovskaya.

langlauf reis noords festival

langlauf reis noords festival

langlauf reis noords festival

Run-skate wedstrijd prooi voor de triatleten

Voor de meesten stond er donderdag met de run-run-ski-ski nog een wedstrijd op het programma. De individuele wedstrijd werd gedomineerd door de triatleten van Frank Heldoorn. Het was heel leuk te zien hoe Ian Pennekamp en Bert van Veen, de nummers 1 en 2 van de mannen, deze week de langlauftechniek onder controle hadden gekregen. Bij de vrouwen lieten Diana Gorter en Mariska Visser zien hoe belangrijk dat was. Dat het ook anders kan zagen we bij de Wintertriathlon van de Weissensee op de zondag na deze week. Daar troefden Machiel Ittmann en Diana Gorter de schaats- en triatlonkanjers uit Nederland af, omdat die verzuimd hadden goed te leren langlaufen. 

De teamwedstrijd stond vooral in het teken van punten verzamelen van de clubcup, er werd fantastisch gestreden!

langlauf reis noords festival

langlauf reis noords festival

Op vrijdag puntjes op de i en afdaaltraining

’s Ochtends kregen de deelnemers nog een keer de kans om tijdens een tocht naar Hochfilzen of St.Jakob de puntjes op de i te zetten wat de techniek betreft. Voor het eerst was instructeur in opleiding, Tomas van de partij. 

langlauf reis noords festival

langlaufen reis Noords Festival

In de middag werd er in 5 groepen geoefend bij de skilift van St.Jakob. Met de lift omhoog en dan oefenen in stap-, ploeg-, parallel- en telemarkbochten.

langlauf reis noords festival

’s Avonds sloten we deze geweldige week af in Pilli’s bar onder Hotel Pillerseehof. In dat hotel verbleven de meeste deelnemers en ondanks, alweer een wissel in de leiding naar (bijna) volle tevredenheid. Prima kamers, fijne voorzieningen met o.a. sauna, binnenzwembad en ruime waxruimte en overvloedig en lekker eten.

Een heel zware 25 km marathon

Vormde de afsluiting van dit Noords Festival. Tijdens de wedstrijd viel er ca. 20 cm sneeuw en dat zorgde voor aardig wat niet-starters, uitvallers en langzame tijden. Diegenen die de finish wel haalden verdienen dus een groot compliment. Bij de vrouwen haalde Anna v.d. Rhee haar tweede titel, gevolgd door Anna Chernilovskaya en Nicole de Wit. De vierde plaats van Jifke Heijster was opmerkelijk. Rick Hoenderop haalde onbedreigd zijn derde titel van deze week, Machiel Ittmann werd met een behoorlijke achterstand tweede en die had weer een grote voorsprong op nummer 3 Einar Visser. Ook nu werd er in alle klassen weer felle strijd geleverd en kwam bijna iedereen moe maar voldaan over de finish.

langlauf reis noords festival

langlauf reis noords festival

De prijzen werden natuurlijk weer uitgereikt door burgemeester Brigitte en de skiclub werd nog een keer in het zonnetje gezet in de persoon van Helmut Jakob. Het “bandje” van het Wilhelmus was nog steeds niet gevonden, dus werd onder leiding van Sidney weer uit volle borst gezongen. Zo eindigde een fantastische week, die door speaker Peter treffend werd afgesloten met: tot volgend jaar in St.Ulrich, maar dan vanaf zaterdag 25 januari!

 

Grote dank aan iedereen, die deze week mogelijk heeft gemaakt! Op naar het derde Noords Festival in St. Ulrich am Pillersee. Bekijk alle uitslagen van de wedstrijden op de website van de NSkiV.


De aftermovie


Ook deelnemen aan het Noords Festival?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

Noords Festival >>

Oostenrijk
AUT

Noords Festival

Als sportieve langlaufer mag je het Noords Festival niet missen. Waarom niet? Lees verder en ontdek waarom je hier elk jaar gewoon bij moét zijn.

25-01-2020 t/m 01-02-2020

Niveaugroepen:        

Bekijken

vanaf
€731