Het Corona virus en Vasa Sport activiteiten

(Laatste update 20 mei 20:10 uur)

De ontwikkelingen rondom het Corona virus raken ook Vasa Sport, medewerkers en deelnemers. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en volgen de richtlijnen en maatregelen van onze brancheorganisatie en de overheid. Op deze pagina informeren wij jullie over de laatste stand van zaken.

poster

>>Direct naar: veelgestelde vragen over buitenlandse reizen >>


Update 20 mei 20:10
Het alternatieve juni-juli programma is uitgewerkt. We hebben er al veel positieve reacties op gehad. Vandaag hebben we een bericht gestuurd naar de deelnemers van de reizen met vertrekdatum in juni en juli die geannuleerd moesten worden of waar een alternatief voor kan worden aangeboden.


Update 20 mei 20:00
Er is de laatste dagen veel nieuws over komende (eventuele) grensopeningen en reisadviezen in Europa. Hieronder een tussenstand en de gevolgen voor de Vasa Sport reizen.

 • De grenscontroles tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk worden stapsgewijs versoepeld. Als de cijfers goed blijven verdwijnen de grenscontroles 15 juni tussen deze landen helemaal en is ook toeristisch verkeer weer toegestaan.
   
 • Italië wil haar grenzen 3 juni weer openen, maar dit is een eenzijdig besluit. Je mag dan Italië dus wel in, maar kan er alleen weer uit, als je daarna 14 dagen in quarantaine gaat.
   
 • Slovenië heeft haar grenzen op 16 mei geopend. Ook dit was een eenzijdig besluit. Op 18 mei is o.a. de grens met Oostenrijk weer gesloten. In de komende tijd kunnen grenzen alleen open met landen waarmee bilaterale afspraken zijn gemaakt.
   
 • De Duitse regering werkt aan een plan om de reiswaarschuwing voor de hele wereld om te zetten in reisadviezen per land, zodat ook toeristisch richting landen waarvan de cijfers goed zijn en de grenzen open, weer mogelijk wordt.

Voor de reizen in juni en juli betekent dit:

 • dat reizen met vertrekdatum tot 15 juni zijn geannuleerd;
 • dat reizen met Italiaanse of Franse etappes tot en met 1 augustus niet door kunnen gaan. Ze zijn dus óf geannuleerd of hebben een alternatief gekregen.
 • voor veel van de reizen met vertrekdatum na 15 juni gelijkwaardige alternatieven zijn uitgewerkt die geheel in Oostenrijk plaatsvinden.

Alle deelnemers van deze reizen hebben van ons inmiddels persoonlijk bericht gehad.


Update 15 mei 15:49
De reizen met t/m vertrekdatum 14 juni en de racefietsreizen door Frankrijk zijn geannuleerd.
Voor de reizen met een vertrekdatum vanaf 20 juni worden er alternatieven ontwikkeld mochten de maatregelen zodanig versoepeld worden zodat reizen weer mogelijk is.
De deelnemers aan de weekreizen ontvangen een update via de e-mail.


Update 29 april 18:45
Alle reizen met vertrek in april en mei zijn geannuleerd.
De deelnemers aan de weekreizen in juni t/m oktober hebben een e-mail ontvangen over de verwachtingen en kansen van deze reizen en over de financiële consequenties.
De antwoorden op de veelgestelde vragen over buitenlandse reizen zijn aangepast aan de actuele situatie.


Update 9 april 14:45 uur
De Vasa Shop is vanaf nu weer op afspraak geopend. We hebben onze maatregelen getroffen en er een echte Outdoor Shop van gemaakt.
Zie www.vasashop.nl en maak een afspraak of bestel online.

De eerste fietsreizen en een winterreis hebben we formeel moeten annuleren. De deelnemers zijn geïnformeerd en krijgen de Vasa Corona-voucher toegestuurd. We bekijken stap voor stap hoe het met de andere reizen gaat. Als er iets bekend is krijg je bericht via de e-mail. Meer over de reizen en de voucher lees je bij de veel gestelde vragen over de reizen.


Update 26 maart 15:05 uur
Vraag en antwoord aangevuld: Waarom annuleren jullie niet alle reizen in een bepaalde periode?


Update 25 maart 15:15 uur
Op 19 maart hebben we de deelnemers aan onze fietsreizen een e-mail gestuurd met een toelichting. Niet ontvangen? Check het spamfilter, vraag even na bij de hoofdboeker of neem contact met ons op.
Met de verscherpte maatregelen gaan alle geplande kennismakingslessen (rolski en skike) en de informatiebijeenkomst van de Vasaloppet niet door. Diegene die zich aangemeld hebben ontvangen deze week een e-mail over het vervolg.


Update 23 maart 17:10 uur
We hebben de telefonische bereikbaarheid aangepast. Maandag, woensdag en vrijdag zijn we van 9:00 - 12:00 uur bereikbaar op 0343 562800. Of stuur ons een mail, de mailbox wordt dagelijks beantwoord. Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je verder op in deze pagina.

Vragen m.b.t. de Vasa Shop? Bel 0343 563934 - we zijn op dezelfde tijden bereikbaar.  Een mail sturen kan natuurlijk ook.


Update 21 maart 8:30 uur
Het Coronavirus is een serieuze zaak. Dat beseffen we maar al te goed. Op onze social media kanalen Facebook, Instagram en YouTube hopen met een kwinkslag de moraal goed te houden, je te inspireren om te bewegen en je nuttige tips te geven. We doen ons best maar laat het aub weten als we de plank mis slaan.

Kom je uit de regio Utrecht? Het UMC Utrecht kan handjes gebruiken. Aanmelden en info op de website van het UMC Utrecht.

De NTFU geeft nog handige tips: 7x tips voor je solo rit 


Update 20 maart 13:00 uur
Er zijn veel vragen over de restantbetaling. Hoe we daarmee omgaan staat hieronder bij de Veelgestelde vragen over buitenlandse reizen.


Update 19 maart 15:30 uur
Fietsen mag nog gewoon mensen. Dus ga er op uit, maar houd net zoals Marco & Machiel de nodige afstand.


Update 18 maart 15:30 uur
Onze deelnemers aan de evenementen tot en met 5 april en onze deelnemers aan de fietsreizen ontvangen morgen via e-mail meer informatie van ons.

Vanaf vandaag 17 uur is onze winkel in Cothen gesloten tot nader bericht. Online bestellen kan wel. We doen ons beste om je bestelling veilig bij je thuis te krijgen.


Update 18 maart 10:15 uur
Gisteren heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle Nederlanders geadviseerd voorlopig alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Voor de reisadviezen betekent dit dat voor alle landen vanaf nu minimaal oranje geldt. Hoe lang dit advies blijft en welk effect het voor onze reizen in april heeft zijn we aan het onderzoeken. Meer informatie bij de vragen en antwoorden over de buitenlandse reizen hieronder.


Update 17 maart, 12:30 uur
Kan ik nog buiten fietsen? De KNWU heeft interessante tips. Spoiler, ja dat kan als je een paar dingen doet en laat.


Update 16 maart, 15:30 uur

Advies volgen
Zo langzamerhand worden de maatregelen stringenter en daarmee de gevolgen. Vanuit volksgezondheid helemaal logisch natuurlijk. Daarom kunnen wij alleen maar adviseren om de informatie van de Overheid en het RIVM te raadplegen.

Blijf in beweging, blijf fit
Veel evenementen kunnen geen doorgang meer vinden. Maar dat betekent niet dat je hoeft stil te zitten. Sterker nog, we adviseren je om in beweging te blijven. Dat is toch de waarde van sport? Een fit lijf en afleiding van de dagelijkse beslommeringen. We kunnen en mogen gelukkig nog de bossen in en dat is goed voor het immuunsysteem en helpt tegen de stress. Berichten als deze verwelkomen we van harte.

Samen schade beperken
We streven er altijd naar om onze activiteiten door te laten gaan en blijven op zoek naar wat wel kan, zoals jullie van ons gewend zijn. Mocht het niet lukken dan is dat natuurlijk een flinke teleurstelling, voor jullie als deelnemer én voor ons. Het uitgangspunt is dat wij samen met jullie willen proberen de schade zoveel mogelijk te beperken. Als reizen niet meer mag, dan kan dat dramatische gevolgen hebben voor het voorbestaan van onze organisatie. We hopen dat het niet zover komt.

Jullie willen fietsen of langlaufen, wij willen dat voor jullie organiseren. Veel kan en mag niet meer, maar wat is nog wel (veilig) mogelijk en hoe gaan we verder of halen we achterstanden weer in als deze ellende voorbij is? Dat zijn de vragen die ons bezighouden en waar we zo goed mogelijk op proberen te plannen.

Op dit moment is er alleen zekerheid voor de activiteiten tot en met 5 april. De volgende activiteiten gaan niet door:
•    de rolskiclinics in Cothen op 4 april
•    de MTB-clinic in Nunspeet op 5 april
•    informatiebijeenkomst IJsland op 28 maart
•    De Vasa Hoppet rolskitocht op 28 maart
•    De Kickoff Vasaloppet in Cothen 3 april
•    De Kickoff Vasaloppet BvdGF (verplaatst naar 2 mei)
Deelnemers die zich hiervoor hebben aangemeld krijgen van ons persoonlijk bericht hierover.

Activiteiten na 6 april in Nederland
Hiervoor wachten we op de nieuwe richtlijnen van de Rijksoverheid.


Update 16 maart, 10:30 uur

We zijn er mee bezig
De ontwikkelingen rondom het Corona-virus gaan momenteel razendsnel. De situatie waarin we ons met zijn allen bevinden is ongekend en overvalt ons ook. Wij vragen hiervoor je begrip. Achter de schermen zijn wij druk bezig om te beoordelen welke gevolgen de situatie van nu heeft voor onze geplande activiteiten en reizen. Op dit moment richten wij ons op de geplande activiteiten tot en met 5 april. Via deze pagina houden wij je op de hoogte van de stand van zaken. Wij raden je aan om deze pagina regelmatig te raadplegen. Wanneer wij maatregelen treffen die betrekking hebben op een van de reizen die je hebt geboekt, wordt je daarover door ons persoonlijk geïnformeerd.


Veelgestelde vragen over buitenlandse reizen (na 5 april)

Ik heb een reis geboekt. Gaat mijn reis door?
Of je reis door kan gaan, hangt van veel factoren af. We hebben te maken met de regels van diverse landen en met afspraken over grenssluitingen. Je reis kan niet doorgaan als
•    er een negatief reisadvies (code rood) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geldt
•    de hotels in de betreffende landen gesloten zijn voor toeristische doeleinden
•    het door grenssluitingen niet mogelijk is om de startplaats van de reis te bereiken
Als je oorspronkelijke reis niet door kan gaan, kan Vasa Sport een gelijkwaardig alternatief aanbieden. 

Ik heb een reis geboekt. Kan ik deze annuleren?
Wanneer je wilt omboeken of annuleren kan dat natuurlijk altijd, dan zijn de reguliere annuleringsvoorwaarden van Vasa Sport van toepassing.

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?
Of kosten van annuleren of omboeken gedekt zijn hangt af van het type verzekering. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per verzekeraar.

Wanneer wordt bepaald of een reis kan doorgaan?
We streven er naar om 3 weken voor de reis uitsluitsel te geven over het wel of niet doorgaan van de reis (of het gelijkwaardige alternatief). Is er eerder al belangrijke informatie over jouw reis, dan ontvang  je natuurlijk ook persoonlijk bericht van ons. Bij geen bericht is er dus aan de actuele status van je reis niets veranderd.

Wat gebeurt er als een reis niet kan doorgaan?
Mocht een reis niet door kunnen gaan, dan zullen wij uiterste inspanningen leveren om je een gelijkwaardig alternatief op een andere locatie te bieden, zodat je reis gewoon door kan gaan op hetzelfde tijdstip. Kan dat niet, dan moeten we de reis annuleren. Je krijgt daarover persoonlijk bericht en informatie over de consequenties.

Als de reis niet door kan gaan, komt Vasa Sport dan met een reisvoucher?
De SGR heeft in samenwerking met ANVR de Corona-voucher in het leven geroepen. Deze voucher is een aantrekkelijke oplossing voor zowel reizigers als reisorganisatie. De consuwijzer zegt hierover: “Uw pakketreis is geannuleerd door corona. Wettelijk gezien hebt u dan recht op uw geld terug. U hoeft de voucher dus niet te accepteren, maar het kan wel verstandig en redelijk zijn. Het accepteren van de voucher helpt de reisorganisatie in deze uitzonderlijke tijd. En u kunt de voucher gebruiken om later alsnog op reis te gaan."
Mocht een reis vanwege het corona-virus geannuleerd moeten worden dan ontvang je als deelnemer bericht. De hoofdboeker krijgt de Vasa Corona-voucher toegestuurd. Vasa Sport weekend- en weekreizen vallen onder de SGR. Meer info over de coronavoucher vind je op de website van de SGR.

Ik moet 30 dagen voor aanvang van mijn reis de restantbetaling doen, maar het is nog niet zeker of die doorgaat. Moet ik betalen?
Voor de financiële positie van Vasa Sport is het van groot belang, dat jullie het restantbedrag volgens de voorwaarden (30 dagen voor aanvang) betalen. Ondanks het feit dat het om een formele betalingsverplichting gaat, begrijpen we dat je hierover twijfelt als het nog niet 100% zeker is dat jouw reis door kan gaan. Het helpt ons echter door de moeilijke tijd heen en er kleeft voor jou geen enkel risico aan. Alles wat betaald is wordt gedekt door de SGR. Mocht je zelf door Corona in financiële nood komen en het geld hard nodig hebben, laat het dan even weten. Uiteraard denken wij mee.

Gelden er tijdens de reizen nog aangepaste gedragsregels?
Ja, hier houden we ons aan de hygiënerichtlijnen van de Rijksoverheid en vragen deelnemers en begeleiders met klem zich hieraan te houden en nemen zelf maatregelen om dit mogelijk te maken.

Waarom annuleren jullie niet alle reizen in een bepaalde periode?
Laten we duidelijk zijn, voorop staat de gezondheid van de deelnemers en begeleiders. Wij volgen daarin de experts en maatregelen die de overheden voorschrijven om zo snel mogelijk het virus in te dammen.
Het ingewikkelde is dat we te maken hebben met regels van diverse overheden in diverse landen. Het gaat niet alleen om Nederland en het land waarin de reis plaatsvindt, maar ook om de landen waar doorheen gereisd moet worden om er te komen. De regels van het annuleren van hotels zijn ook overal verschillend. Daarom moeten we per reis alles zorgvuldig bekijken voor we een beslissing kunnen nemen. Dat is in het belang van de deelnemers en van onze medewerkers en het voortbestaan van Vasa Sport. Omdat iedere reis weer anders is en de maatregelen per land zo verschillen kunnen we niet alles op één hoop gooien.
De maatregelen die nu gelden zullen gaan veranderen. Er komt een leven na Corona , waarin alles weer wordt "opgestart" en waarin we weer op reis kunnen. Hoe en wanneer die opstart gaat verlopen is ongewis en het zal per land en regio verschillen.

Terug naar top ↑