Het corona virus en Vasa Sport activiteiten

Laatste update: 22 maart

De ontwikkelingen rondom het coronavirus raken ook Vasa Sport, medewerkers en deelnemers. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en volgen de richtlijnen en maatregelen van onze brancheorganisatie en de overheid. Op deze pagina informeren wij jullie over de laatste stand van zaken.

Scroll naar onder voor de updates of 

Ga direct door naar: veelgestelde vragen over buitenlandse reizen >>

Update 22 maart

Alhoewel we nog niet helemaal af zijn van Covid lijkt het erop dat het ergste achter de rug is. Er zijn nog steeds maatregelen. Deelnemers aan onze reizen houden we op de hoogte via de reisinformaties van de betreffende reis. Dit algemene blog over corona gaat in slaapstand om hopelijk niet meer te hoeven ontwaken. Uiteraard houden wij alles in de gaten en activeren we deze pagina als dat weer nodig is.


Update 22 december

Er zijn de laatste dagen nieuwe inreisregels voor Oostenrijk gekomen. Lees hier wat dat voor het Noords Festival in Ramsau betekent.


Update 8 december

Goed nieuws voor het Noords Festival. Vanaf 12 december wordt de Oostenrijkse lockdown voor 2G in stappen weer opgeheven. In de provincie Steiermark (waar Ramsau am Dachstein in ligt) mogen de hotels en restaurants vanaf 17 december weer open. Dat betekent dat overnachten in Ramsau tijdens het Noords Festival voor diegenen die gevaccineerd of genezen zijn mogelijk is. 

Blijf op de hoogte van alle ontwikkeling via de speciale nieuwspagina van het Noords Festival.


Update 26 november

De ontwikkelingen rondom corona in Europa gaan helaas niet de goede kant op, maar omdat er in tegenstelling tot vorig jaar de mogelijkheid van vaccineren is zijn de regels nu anders.

Wij krijgen veel vragen over het doorgaan van onze winterreizen. Het antwoord is: de reis gaat door tenzij de regels dat onmogelijk maken.

Een reis gaat door als je op de startdatum van de reis naar het betreffende land mag reizen en weer terug naar Nederland. De reis gaat ook door als je voor inreizen een negatieve test nodig hebt of als 2G geldt, dus gevaccineerd of genezen. Datzelfde geldt voor een eventuele quarantaineplicht bij terugreis naar Nederland voor mensen die niet zijn gevaccineerd of genezen. Mocht reizen naar de originele bestemming niet mogelijk zijn en we een alternatief kunnen aanbieden naar een gelijkwaardige bestemming doen we dat natuurlijk, zodat de reis toch op dezelfde datum door kan gaan.

Als de reis door kan gaan maar je niet mee mag omdat in het land van bestemming de 2G-regel geldt en je niet gevaccineerd of genezen bent is dat geen reden tot kosteloze annulering.

Voor meer informatie verwijzen we je naar onze veelgestelde vragen.

Verder zijn er zaken waar elke reiziger momenteel rekening mee moet houden:

 • Per land kunnen andere inreis voorwaarden gelden. Wij houden ons als organisatie altijd aan deze voorwaarden. Raadpleeg altijd de website van de Rijksoverheid voor de actuele stand van zaken voordat je op pad gaat.
 • Met je Digitale Corona Certificaat (QR-code) is reizen in Europa mogelijk. Bijna overal ben je welkom als je voldoet aan de 2G-regel (gevaccineerd of genezen) en hoef je niet in quarantaine. Check ook hiervoor vooraf welke maatregelen in je land van bestemming van toepassing zijn.
 • Ben je besmet of in aanraking geweest met iemand die besmet is? Of heb je klachten die corona gerelateerd zijn? Check op de website van het RIVM wat de quarantaineregels zijn.
 • Het virus indammen doen we met zijn allen. Het voldoen aan de coronaregels is een verantwoordelijkheid van elke individu (reiziger en begeleider). We vragen je om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de inreis voorwaarden en de coronamaatregelen ter plaatse opvolgt. We doen hier een dringend beroep op je verantwoordelijkheidsgevoel.
 • De versoepelde annuleringsvoorwaarden blijven van toepassing. Dit betekent dat je kosteloos kunt annuleren tot 60 dagen voor vertrek*. Na deze 60 dagen gelden onze reguliere annuleringsvoorwaarden.

We danken je voor je geduld en begrip en werken er hard aan om deze winter onze avonturen zoveel mogelijk door te laten gaan.

M.u.v. de Vasaloppetreis en Vasaloppet Challenge.


Update 28 juli 2021 13:00 uur

Er is zeer goed nieuws over reizen van Nederlanders in Europa. Vanaf gisteren (27 juli) heeft Nederland het beleid m.b.t. de reisadviezen voor landen binnen de Europese Unie aangepast. Hierdoor zijn nu alle Vasa Sport bestemmingen weer groen of geel. Dat betekent dat vooralsnog alle reizen in augustus, september en oktober door kunnen gaan, ook de Vuelta Sierra Nevada. De kans, dat daarin nog verandering komt is door dit nieuwe beleid veel kleiner geworden. Vanaf 8 augustus moet je wel bij terugkomst vanuit alle EU-landen een coronabewijs hebben, waarmee je kunt aantonen, dat je aan de 3G regel voldoet, dus bent gevaccineerd, genezen of getest.
De bestemmingslanden kunnen nog wel beperkingen opleggen als Nederland slechte cijfers heeft. Welke beperkingen dat zijn kan je bekijken op Nederland wereldwijd. Momenteel geldt dat bijvoorbeeld voor Duitsland. Maar de cijfers in Nederland worden weer beter en de weekendreizen naar Duitsland zijn pas in oktober.


Update 23 juli 2021 14:45 uur

De status van grote delen van Nederland is aangepast naar donkerrood. Op basis van de kleurcodes kunnen Europese landen de regels voor onder meer toeristen aanpassen. Toen Nederland vorige week grotendeels rood kleurde, vielen de reisbeperkingen van andere landen mee.

De ANVR zegt hierover:

Nederlanders hoeven niet in paniek te raken. Wie gevaccineerd of getest is kan gewoon op op vakantie.

Dus voorlopig heeft dit nog geen consequenties voor de komende Vasa Sport reizen tot oktober, behalve voor de Sierra Nevada, als er niets verandert. Zie de update 16 juli.


Update 16 juli 2021 15:10 uur

De ontwikkelingen rondom corona in Europa gaan helaas niet overal de goede kant op. Op de Europese kaart  is Nederland rood geworden. Van de Vasa Sport bestemmingen geldt dat ook voor Spanje. Alle andere Vasa Sport bestemmingen staan er momenteel goed voor. We hebben de veelgestelde vragen over buitenlandse reizen weer aangepast.

Dit zijn de aandachtspunten voor dit moment:

 • Omdat er toch weer meer onzekerheden zijn hebben we de versoepelde reis- en annuleringsvoorwaarden met kosteloos annuleren tot 60 dagen voor vertrek weer ingevoerd. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf 10 juni. Lees hier meer.
 • Met de invoering van het coronapaspoort (Digitale Corona Certificaat) wordt reizen in Europa makkelijker. Bijna overal ben je welkom als je voldoet aan de 3G-regel (gevaccineerd, genezen of getest) en hoef je niet in quarantaine, ook al kleurt Nederland rood op de Europese kaart en België oranje. Wij verwachten dat dit in ieder geval voor de Vasa Sport bestemmingen zo blijft. Er kan hoogstens een verscherping komen voor de tests. Dat zou betekenen dat een PCR-test vereist is in plaats van een antigeen test. Hierover informeren we je in de reisinformatie.
 • De huidige situatie kan weer snel veranderen. Dat kun je heel goed zien aan Mallorca. Dat was in juni vanwege de geweldige cijfers de eerste Vasa Sport bestemming waar we weer konden fietsen en nu is het weer risicogebied geworden.
 • Momenteel zijn alle Vasa Sport fietsbestemmingen op de Nederlandse kaart groen of geel, behalve Spanje. Dat betekent dat als er niets verandert, alle reizen in juli, augustus, september en oktober door kunnen gaan, behalve de Vuelta Sierra Nevada. Maar ook voor die laatste reis zijn we hoopvol, want het is nog ver weg en in dat er snel veel kan veranderen hebben we de afgelopen tijd gezien.
 • De winterreizen kunnen zonder risico worden geboekt. Momenteel zijn alle bestemmingen nog groen of geel en met de mogelijkheid van kosteloos annuleren tot 60 dagen voor vertrek loop je geen enkel risico.

Update 10 juni 11:00 uur

Met ingang van vandaag zijn de tijdelijke versoepelde reis- en annuleringsvoorwaarden niet meer van toepassing. Vanaf heden gelden onze normale voorwaarden voor alle boekingen die worden gedaan vanaf 10 juni 2021.


Update 9 juni 11:10 uur

Het goede nieuws is bevestigd door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken. Vanaf morgen 10 juni worden 7 landen geel, waaronder de Vasa Sport bestemmingen Duitsland, Oostenrijk en Italië. Dit betekent, dat alle reizen met ingang van 19 juni door kunnen gaan. Dus na de start met de ingelaste Vuelta Mallorca-reis van 13 juni gaan we door met de TransAlp Grossglockner van 19 juni en de Fanes-Sella Ronda van 26 juni. Als er niets geks meer gebeurd kunnen ook alle fietsreizen daarna doorgaan! 

België hanteert andere regels en andere kleuren, maar ook daar verdwijnen steeds meer landen van lijst, waarheen niet gereisd mag worden. Belgische deelnemers aan onze reizen moeten zelf goed checken welke regels gelden.


 

Update 8 juni 19:05 uur

Vandaag goed nieuws! De kans dat de reizen met startdatum vanaf 19 juni door kunnen gaan lijkt nu wel heel erg groot. We hebben ons steeds gebaseerd op de feiten, dus we moeten wachten op de bevestiging, maar dit nieuws maakt ons optimistisch:

In verschillende dagbladen vandaag 8 juni bevestigen ingewijden dat de reisadviezen voor Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië deze week nog versoepeld worden. De kleurcode voor deze gebieden verandert deze week van oranje (reizen alleen als het moet) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico's). Als kleurcode geel actief is, hoeven reizigers bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine en hoeven zij bij aankomst geen negatieve coronatest te overhandigen. Volgens Haagse bronnen blijft alleen het zuidelijk deel van Italië nog oranje. Het is niet zeker wanneer deze week de reisadviezen worden aangepast.


Update 3 juni 15:00 uur

Helaas hebben we moeten besluiten om onze Giro Dolomiti en Trans Adria in juni te annuleren. Alle deelnemers van deze twee reizen zijn geïnformeerd.

Als alternatief voor deze reizen en als extra reis in ons aanbod hebben we de Vuelta Mallorca ontwikkeld.

Wil je meer weten? Kijk snel op de reispagina van de Vuelta Mallorca. Deze reis is nog te boeken tot 9 juni a.s.


Update 25 mei, 16.55 uur

De coronacijfers gaan bijna overal in Europa snel naar beneden. Alle bestemmingen van de Vasa fietsreizen staan er goed voor, in ieder geval een stuk beter dan Nederland. Op de meeste bestemmingen zijn we al welkom, meestal met een negatieve test of vaccinatiebewijs. Nu is het nog wachten tot Nederland het nog steeds geldende negatieve reisadvies voor die bestemmingen opheft.

Voor de GiroSlovenia en de Gravelbike Salzkammergut komt dit helaas te laat, die reizen hebben we moeten annuleren.
Voor de TransAdria en GiroDolomiti wordt het spannend. Daarover valt de beslissing op 31 mei.

Voor de reizen met start vanaf 19 juni zijn we optimistisch en vanaf juli moet de zgn. groene pas het reizen weer een stuk eenvoudiger gaan maken! Gelukkig hebben vanaf dan ook nog plaatsen vrij in het reisprogramma.


Update 14 mei, 16:55 uur

Fietsen in het buitenland? Zo staat het er nu voor
Vanaf zaterdag 15 mei verandert de situatie voor het reizen naar buitenland. In Nederland en België wordt de kleurenkaart weer geactiveerd. Dat betekent dat per land een reisadvies gegeven wordt.
Waarheen gereisd kan worden hangt af van de Covid-cijfers in de landen van bestemming, én die van Nederland en België.
De cijfers in Nederland zijn nog niet goed. Op de Europese kaart is Midden- en Zuid-Nederland nog donkerrood. Dit betekent dat Nederlanders momenteel nog in veel landen niet welkom zijn zonder quarantaine. België staat er iets beter voor.

Weekmap Europa
De site Re-open EU geeft een zo compleet mogelijk overzicht. In het begin van de zomer zullen er nog maar weinig reisopties zijn maar de verwachting is dat dat in de loop van de zomer, met name door de stijging van het aantal ingeënte personen, steeds beter wordt. 
Let op: de betekenis van de kleuren op de Europese kaart zijn iets anders als die van Nederland en België. Oranje (en natuurlijk groen) op de Europese kaart is juist goed nieuws! Rood hoeft nog niet slecht te zijn, donkerrood wel.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over wat dit betekent voor de fietsreizen.

 

Reizen en activiteiten in Nederland
Vanaf 19 mei gaat fase twee van de heropening in. Dat betekent dat we weer meer mogen met de clinics, lessen, tochten en dat de reizen op de Utrechtse Heuvelrug kunnen doorgaan. Tenzij de regering op 17 mei op de pauzeknop moet drukken omdat het aantal ziekenhuisopnames te weinig is gedaald.


Update 2 april 2021, 17.00 uur

Onze (e)MTB clinic van 11 april kan vanwege de huidige maatregelen helaas niet doorgaan. We hebben de clinic verschoven naar 16 mei en kiezen voor een andere opzet. De deelnemers zijn hierover inmiddels persoonlijk geïnformeerd.


Update 24 maart, 10:30 uur

Verlenging negatief reisadvies
In de persconferentie van 23 maart jl. heeft de Nederlandse overheid laten weten dat het negatieve reisadvies wordt verlengd tot 15 mei a.s.

Dit betekent dat wij tot onze spijt hebben moeten de besluiten dat de volgende weekenden niet door kunnen gaan:

 • Ahrtal trails 16-04-2021
 • Luxemburg trails 23-04-2021
 • 1000 Bergen en Bochten 30-04-2021
 • Sauerland Raceweekend 07-05-2021

Deelnemers van deze reizen ontvangen van ons persoonlijk bericht over eventuele alternatieven en de financiële afwikkeling.
De reizen naar Bielefeld (trails, cursus en eMTB) van 28-05-2021 vallen buiten deze periode. Hiervoor moeten we afwachten welke Nederlandse en Duitse regels dan gelden.


Update 10 maart, 13:00 uur

Wijzigingen in de lockdown

In de persconferentie van 8 maart jl. heeft de Nederlandse overheid enkele wijzigingen in de huidige corona-maatregelen aangekondigd en een klein beetje vooruit gekeken.

Het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld is verlengd tot en met 15 april a.s. Op dit is helaas nog niet duidelijk wat de situatie ná 15 april wordt.

Fietsreizen
Wij kunnen dus tot onze spijt nog geen besluit nemen over de fietsweekenden die vanaf 16 april a.s. gepland staan. Uiteraard doen wij ons best om de deelnemers aan deze reis zo vroeg als mogelijk is te informeren over de status van hun reis. Deelnemers ontvangen hierover van ons persoonlijk bericht. We zijn druk bezig met alternatief in Nederland en doen er alles aan dat we dat weekend de fiets op kunnen.

Lessen, clinics, events
De MTB clinic in Nunspeet (11 april) gaat door. Als de maximale groepsgrootte 4 personen blijft dan zetten we extra instructeurs in.
De Vasa Hoppet (27 maart) wordt of verplaatst naar 3 april (dan rollen we in startgroepen) of omgezet naar een Hemma (thuis) Loppet.
De privé clinics MTB en de kennismakingslessen Nordic Sports gaan door en de maximale groepsgrootte wordt aangepast naar 4 personen (vanaf 16 maart).

De Vasa Shop
De Vasa Shop is op afspraak open en voor het afhalen van je bestelling. Meer hierover op de speciale webpagina op vasashop.nl

Op dinsdag 23 maart a.s. staat er een volgende persconferentie gepland met hopelijk goed nieuws over reizen naar het buitenland.


Update 14 januari, 09:49 uur

De lockdown in Nederland is verlengd t/m 9 februari en er is een negatief reisadvies tot en met maart. Dat heeft gevolgen voor de Shop, de lessen, evenementen en voor de reizen.

Winterreizen
We hebben besloten om alle winterreizen tot en met maart te annuleren. Alleen de langlaufreis naar IJsland (april) houden we nog open. We zijn blij met de belangstelling die is getoond voor de langlaufprogramma's in het Bayerischer Wald. We houden deze langlaufreis nog even achter de hand als optie mocht de situatie toch veranderen en we alsnog naar de sneeuw kunnen.
De deelnemers van de geannuleerde reizen informeren we per e-mail over de afwikkeling. Als er veranderingen in het reisadvies komen dan melden we dit via de nieuwsbrief en op deze webpagina.

De Vasa Shop
De Vasa Shop moet helaas gesloten blijven. Online bestellen kan gewoon in de webshop. We sturen gratis op vanaf € 49,95. De werkplaats is op afspraak open voor reparaties. Deskundig advies nodig? of meer weten over de bezorgopties? Check de speciale pagina op www.vasashop.nl

Lessen, clinics, events
Kennismakingslessen en privé lessen gaan door! Vanaf 22 januari met een maximum van 2 deelnemers kun je een les inboeken.

Fietsreizen
We zijn erg blij om te zien dat weer heel veel fietsers op pad willen en vertrouwen hebben in ons fietsprogramma. De MTB-, Race-, Gravel- en eMTB-reizen zijn open voor inschrijving. Boeken kan zonder risico. Tot 60 dagen voor vertrek kun je kosteloos annuleren of omboeken. Meer over 100% risicovrij boeken lees je op dit blog.

We houden vol en staan onverminderd enthousiast voor je klaar.


Updates maart - december 2020 op het archief

De oudere updates vind je op deze archief pagina >>


Veelgestelde vragen over buitenlandse reizen

Laatste update 24 november 2021

Gaat mijn reis door?
Een reis gaat door als je op de startdatum van de reis naar het betreffende land mag reizen en weer terug naar Nederland. De reis gaat ook door als je voor inreizen een negatieve test nodig hebt of als 2G geldt, dus gevaccineerd of genezen. Datzelfde geldt voor een eventuele quarantaineplicht bij terugreis naar Nederland voor mensen die niet zijn gevaccineerd of genezen. Mocht reizen naar de originele bestemming niet mogelijk zijn en we een alternatief kunnen aanbieden naar een gelijkwaardige bestemming doen we dat natuurlijk, zodat de reis toch op dezelfde datum door kan gaan.

Wanneer hoor ik of mijn reis doorgaat?
Je reis gaat altijd door, tenzij de regels dat onmogelijk maken. In dat geval brengen wij de deelnemers persoonlijk op de hoogte.

Wat gebeurt er als een reis toch niet door kan gaan en er geen alternatief is?
Wanneer je reis niet door kan gaan en wij moeten annuleren, dan kun je omboeken naar een reis later in het jaar en je (aan-)betaling daarmee verrekenen. Tweede optie is om de reis kosteloos te annuleren (met uitzondering van de verplichte SGR-bijdrage en bij fietsreizen je eventueel bestelde finishershirt). Mocht het zover komen dan nemen wij contact op met de deelnemers van de reis en leggen we gedetailleerd uit welke actie je moet ondernemen.

Ik heb een reis geboekt. Kan ik mijn reis annuleren als deze doorgaat of als er een alternatief is?
Wanneer je wilt omboeken of annuleren kan dat natuurlijk altijd. Dan zijn de reguliere annuleringsvoorwaarden van Vasa Sport van toepassing inclusief de 60 dagen regeling. Je mag er ook voor kiezen om kosteloos om te boeken naar een andere reis in dit kalenderjaar. Als deze reis duurder is dan je oorspronkelijke reis moet je het verschil bijbetalen. Is de reis goedkoper? Dan ontvang je voor het prijsverschil een reischeque. 
De regeling met de coronavouchers is gestopt. Die mogen we niet meer uitreiken.

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?
Of kosten van annuleren of omboeken gedekt zijn hangt af van het type verzekering. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per verzekeraar. Als je reis door kan gaan, maar je niet mee mag omdat in het land van bestemming de 2G-regel geldt en je niet gevaccineerd of genezen bent is dat geen reden tot kosteloze annulering.

Is het wel veilig in het land waar mijn reis plaatsvindt?
We houden onze bestemmingen steeds goed in de gaten. Tijdens onze fietsreizen van 2020 hebben we veel ervaringen opgedaan. Zo was Oostenrijk in juni bij de "herstart" na de lockdowns zo'n beetje het veiligste land in Europa en dus een geweldige bestemming voor onze alternatieve reizen. Toen was het nog geen optie om de reizen in Italië door te laten gaan. In september had juist Italië zeer goede cijfers als gevolg van de strenge en goed nageleefde regels. Onze fietsdeelnemers voelden zich in Italië, Oostenrijk en Zwitserland “veiliger” dan in Nederland en België. 
Als een bestemmingsland om een negatieve test vraagt is dat qua veiligheid een goed teken. Die eis zal meestal worden gesteld als de Covid-situatie in Nederland of België slechter is dan het land van bestemming. In dat geval reis je dus naar een veiliger land met reisgenoten en reisbegeleiders, die allemaal negatief zijn getest.
We houden de situatie op de bestemmingen goed in de gaten en gaan alleen als de situatie veilig is. Als dat niet zo is zoeken we een alternatief of annuleren de reis.

Waar kan ik zelf informatie vinden over de situatie per land?
Dat kan het beste op de site of app Reopen EU. Je komt daar meteen bij algemene informatie en de kaart van Europa met Covid-cijfers per land en kunt de detailgegevens per land opvragen.  

Gelden er tijdens de reizen nog aangepaste gedragsregels?
Ja, we hebben daarvoor coronaprotocols opgesteld. Die worden in de reisinformaties met de deelnemers gedeeld.

Als een reis toch niet door kan gaan, komt Vasa Sport dan met de coronavoucher?
De regeling met de coronavoucher is gestopt, er worden geen nieuwe vouchers meer uitgegeven. De deelnemers die nog een voucher hebben uitstaan zijn persoonlijk geïnformeerd over deze regeling. Meer info over de coronavoucher vind je op de website van de SGR.

​​​​​​

Terug naar top ↑