Het Corona virus en Vasa Sport activiteiten

(Laatste update 26 maart 15:05 uur)

De ontwikkelingen rondom het Corona virus raken ook Vasa Sport, medewerkers en deelnemers. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en volgen de richtlijnen en maatregelen van onze brancheorganisatie en de overheid. Op deze pagina informeren wij jullie over de laatste stand van zaken.

poster

>>Direct naar: veelgestelde vragen over buitenlandse reizen >>


Update 26 maart 15:05 uur
Vraag en antwoord aangevuld: Waarom annuleren jullie niet alle reizen in een bepaalde periode?


Update 25 maart 15:15 uur
Op 19 maart hebben we de deelnemers aan onze fietsreizen een e-mail gestuurd met een toelichting. Niet ontvangen? Check het spamfilter, vraag even na bij de hoofdboeker of neem contact met ons op.
Met de verscherpte maatregelen gaan alle geplande kennismakingslessen (rolski en skike) en de informatiebijeenkomst van de Vasaloppet niet door. Diegene die zich aangemeld hebben ontvangen deze week een e-mail over het vervolg.


Update 23 maart 17:10 uur
We hebben de telefonische bereikbaarheid aangepast. Maandag, woensdag en vrijdag zijn we van 9:00 - 12:00 uur bereikbaar op 0343 562800. Of stuur ons een mail, de mailbox wordt dagelijks beantwoord. Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je verder op in deze pagina.

Vragen m.b.t. de Vasa Shop? Bel 0343 563934 - we zijn op dezelfde tijden bereikbaar.  Een mail sturen kan natuurlijk ook.


Update 21 maart 8:30 uur
Het Coronavirus is een serieuze zaak. Dat beseffen we maar al te goed. Op onze social media kanalen Facebook, Instagram en YouTube hopen met een kwinkslag de moraal goed te houden, je te inspireren om te bewegen en je nuttige tips te geven. We doen ons best maar laat het aub weten als we de plank mis slaan.

Kom je uit de regio Utrecht? Het UMC Utrecht kan handjes gebruiken. Aanmelden en info op de website van het UMC Utrecht.

De NTFU geeft nog handige tips: 7x tips voor je solo rit 


Update 20 maart 13:00 uur
Er zijn veel vragen over de restantbetaling. Hoe we daarmee omgaan staat hieronder bij de Veelgestelde vragen over buitenlandse reizen.


Update 19 maart 15:30 uur
Fietsen mag nog gewoon mensen. Dus ga er op uit, maar houd net zoals Marco & Machiel de nodige afstand.


Update 18 maart 15:30 uur
Onze deelnemers aan de evenementen tot en met 5 april en onze deelnemers aan de fietsreizen ontvangen morgen via e-mail meer informatie van ons.

Vanaf vandaag 17 uur is onze winkel in Cothen gesloten tot nader bericht. Online bestellen kan wel. We doen ons beste om je bestelling veilig bij je thuis te krijgen.


Update 18 maart 10:15 uur
Gisteren heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle Nederlanders geadviseerd voorlopig alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Voor de reisadviezen betekent dit dat voor alle landen vanaf nu minimaal oranje geldt. Hoe lang dit advies blijft en welk effect het voor onze reizen in april heeft zijn we aan het onderzoeken. Meer informatie bij de vragen en antwoorden over de buitenlandse reizen hieronder.


Update 17 maart, 12:30 uur
Kan ik nog buiten fietsen? De KNWU heeft interessante tips. Spoiler, ja dat kan als je een paar dingen doet en laat.


Update 16 maart, 15:30 uur

Advies volgen
Zo langzamerhand worden de maatregelen stringenter en daarmee de gevolgen. Vanuit volksgezondheid helemaal logisch natuurlijk. Daarom kunnen wij alleen maar adviseren om de informatie van de Overheid en het RIVM te raadplegen.

Blijf in beweging, blijf fit
Veel evenementen kunnen geen doorgang meer vinden. Maar dat betekent niet dat je hoeft stil te zitten. Sterker nog, we adviseren je om in beweging te blijven. Dat is toch de waarde van sport? Een fit lijf en afleiding van de dagelijkse beslommeringen. We kunnen en mogen gelukkig nog de bossen in en dat is goed voor het immuunsysteem en helpt tegen de stress. Berichten als deze verwelkomen we van harte.

Samen schade beperken
We streven er altijd naar om onze activiteiten door te laten gaan en blijven op zoek naar wat wel kan, zoals jullie van ons gewend zijn. Mocht het niet lukken dan is dat natuurlijk een flinke teleurstelling, voor jullie als deelnemer én voor ons. Het uitgangspunt is dat wij samen met jullie willen proberen de schade zoveel mogelijk te beperken. Als reizen niet meer mag, dan kan dat dramatische gevolgen hebben voor het voorbestaan van onze organisatie. We hopen dat het niet zover komt.

Jullie willen fietsen of langlaufen, wij willen dat voor jullie organiseren. Veel kan en mag niet meer, maar wat is nog wel (veilig) mogelijk en hoe gaan we verder of halen we achterstanden weer in als deze ellende voorbij is? Dat zijn de vragen die ons bezighouden en waar we zo goed mogelijk op proberen te plannen.

Op dit moment is er alleen zekerheid voor de activiteiten tot en met 5 april. De volgende activiteiten gaan niet door:
•    de rolskiclinics in Cothen op 4 april
•    de MTB-clinic in Nunspeet op 5 april
•    informatiebijeenkomst IJsland op 28 maart
•    De Vasa Hoppet rolskitocht op 28 maart
•    De Kickoff Vasaloppet in Cothen 3 april
•    De Kickoff Vasaloppet BvdGF (verplaatst naar 2 mei)
Deelnemers die zich hiervoor hebben aangemeld krijgen van ons persoonlijk bericht hierover.

Activiteiten na 6 april in Nederland
Hiervoor wachten we op de nieuwe richtlijnen van de Rijksoverheid.


Update 16 maart, 10:30 uur

We zijn er mee bezig
De ontwikkelingen rondom het Corona-virus gaan momenteel razendsnel. De situatie waarin we ons met zijn allen bevinden is ongekend en overvalt ons ook. Wij vragen hiervoor je begrip. Achter de schermen zijn wij druk bezig om te beoordelen welke gevolgen de situatie van nu heeft voor onze geplande activiteiten en reizen. Op dit moment richten wij ons op de geplande activiteiten tot en met 5 april. Via deze pagina houden wij je op de hoogte van de stand van zaken. Wij raden je aan om deze pagina regelmatig te raadplegen. Wanneer wij maatregelen treffen die betrekking hebben op een van de reizen die je hebt geboekt, wordt je daarover door ons persoonlijk geïnformeerd.


Veelgestelde vragen over buitenlandse reizen (na 5 april)

Ik heb een reis geboekt. Gaat mijn reis door?
Je reis gaat door zolang er in de periode dat de reis plaatsvindt geen negatief reisadvies (code rood) geldt voor de bestemming. In geval van code oranje zullen we de locatie nauwkeurig bekijken. Wij volgen hierbij het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij werken met de kleurcodes die het Ministerie hiervoor gebruikt. Kijk voor een uitgebreide uitleg omtrent de kleurcodes op de website van Buitenlandse Zaken. Met het verscherpte advies van 17 maart (zie update 18 maart 10:15 uur) hebben alle landen in de wereld nu minstens code oranje.

Ik heb een reis geboekt. Kan ik deze annuleren?
Wanneer je wilt omboeken of annuleren kan dat natuurlijk altijd, dan zijn de reguliere annuleringsvoorwaarden van Vasa Sport van toepassing.

Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?
Of kosten van annuleren of omboeken gedekt zijn hangt af van het type verzekering. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per verzekeraar.

Wanneer wordt bepaald of een reis kan doorgaan?
Ongeveer 10 dagen voor aanvang van de reis beoordelen we de situatie. Natuurlijk houden we de zaak ook al eerder in de gaten, maar omdat de situatie snel kan veranderen kan er eerder geen beslissing worden genomen. Wij zullen jullie hierover in de informatie voor vertrek informeren. Deze informatie krijgen jullie normaalgesproken 8 dagen voor vertrek van de reis. Is er eerder al belangrijke informatie over jouw reis krijg je die natuurlijk ook persoonlijk. Bij geen bericht is er dus aan de actuele status van je reis niets veranderd.

Wat gebeurt er als een reis niet kan doorgaan?
Mocht er voor de bestemming van je reis een negatief reisadvies zijn of blijven, dan zullen wij uiterste inspanningen leveren om je een gelijkwaardig alternatief te bieden, zodat je reis gewoon door kan gaan op hetzelfde tijdstip. Kan dat niet, dan zoeken we samen met jou naar een zo goed mogelijke oplossing met zo weinig mogelijk financiële pijn en de grootste kans op (eventueel later) plezier beleven aan een Vasa Sport avontuur. Vanzelfsprekend zullen wij hierbij onze verplichtingen nakomen. We blijven de situatie nauwlettend volgen en nemen maatregelen op het moment dat een verandering in de situatie daar naar vraagt.

Als de reis niet door kan gaan, komt Vasa Sport dan met een reisvoucher?
De SGR heeft in samenwerking met ANVR de Corona-voucher in het leven geroepen. Deze voucher is een aantrekkelijke oplossing voor zowel reizigers als reisorganisatie. De consuwijzer zegt hierover: “Uw pakketreis is geannuleerd door corona. Wettelijk gezien hebt u dan recht op uw geld terug. U hoeft de voucher dus niet te accepteren, maar het kan wel verstandig en redelijk zijn. Het accepteren van de voucher helpt de reisorganisatie in deze uitzonderlijke tijd. En u kunt de voucher gebruiken om later alsnog op reis te gaan."
Mocht een reis vanwege het corona-virus geannuleerd moeten worden dan ontvang je als deelnemer bericht. De hoofdboeker krijgt de Vasa Corona-voucher toegestuurd. Vasa Sport weekend- en weekreizen vallen onder de SGR. Meer info over de coronavoucher vind je op de website van de SGR.

Ik moet 30 dagen voor aanvang van mijn reis de restantbetaling doen, maar het is nog niet zeker of die doorgaat. Moet ik betalen?
Volgens de reisvoorwaarden moet de restantbetaling 30 dagen voor aanvang van de reis worden gedaan, tenzij de reis op dat moment is geannuleerd. Als het zeer onzeker is of de betreffende reis door kan gaan, kan de reisorganisator uit coulance aangeven dat de klant mag wachten tot er meer duidelijkheid is. Vasa Sport zal de deelnemers per reis ruim voor het verstrijken van de betaaltermijn informeren hoe daar bij de betreffende reis mee wordt omgegaan. Bij de weekend-reizen in april en mei komt die informatie ongeveer gelijk met de verstrijken van de betalingstermijn. Tot de ontvangst van dat bericht hoeft geen actie te worden ondernomen.

Gelden er tijdens de reizen nog aangepaste gedragsregels?
Ja, hier houden we ons aan de hygiënerichtlijnen van de Rijksoverheid en vragen deelnemers en begeleiders met klem zich hieraan te houden en nemen zelf maatregelen om dit mogelijk te maken.

Waarom annuleren jullie niet alle reizen in een bepaalde periode?
Laten we duidelijk zijn, voorop staat de gezondheid van de deelnemers en begeleiders. Wij volgen daarin de experts en maatregelen die de overheden voorschrijven om zo snel mogelijk het virus in te dammen.
Het ingewikkelde is dat we te maken hebben met regels van diverse overheden in diverse landen. Het gaat niet alleen om Nederland en het land waarin de reis plaatsvindt, maar ook om de landen waar doorheen gereisd moet worden om er te komen. De regels van het annuleren van hotels zijn ook overal verschillend. Daarom moeten we per reis alles zorgvuldig bekijken voor we een beslissing kunnen nemen. Dat is in het belang van de deelnemers en van onze medewerkers en het voortbestaan van Vasa Sport. Omdat iedere reis weer anders is en de maatregelen per land zo verschillen kunnen we niet alles op één hoop gooien.
De maatregelen die nu gelden zullen gaan veranderen. Er komt een leven na Corona , waarin alles weer wordt "opgestart" en waarin we weer op reis kunnen. Hoe en wanneer die opstart gaat verlopen is ongewis en het zal per land en regio verschillen. Het kan zijn dat in juli bijvoorbeeld Oostenrijk "veilig" is, maar dat je er nog niet heen kunt reizen, omdat dat in Duitsland nog niet mag.
We snappen de vraag en de onzekerheid maar vragen je om geduld.

 

Terug naar top ↑