Noords Festival: Het onmogelijke mogelijk gemaakt!

Toen kort voor Kerst de inreisregels voor Oostenrijk nogmaals werden verscherpt en ook duidelijk werd dat de Nederlandse Ski Vereniging tijdens de Nederlandse lockdown ook geen wedstrijden in het buitenland mocht organiseren leek het doorgaan van het Noords Festival haast onmogelijk. Maar het Vasa Sport Team onder leiding van Sidney gaf niet op en de deelnemers gelukkig ook niet. Het lukte bijna iedereen om nog op tijd een boosterprik te krijgen, zodat er bij de start van het Noords Festival toch nog 120 deelnemers stonden te popelen. Het programma van clinics en tochten kon bijna ongewijzigd worden uitgevoerd en met vereende krachten werden er in plaats van de NK-wedstrijden 3 prachtige testevents georganiseerd.

Noords Festival Ramsau am Dachstein


Zondag: 90 deelnemers bij de eerste lessen

Zo stonden er zondagochtend 90 deelnemers en 9 Vasa instructeurs klaar in het mooie langlaufstadion om te starten met de lessen. In dit stadion versloeg Christian Hoffmann in 1999 Thomas Alsgaard. Een nieuwe laag sneeuw maakte de loipes en het decor nog mooier. Ook de gebruikelijke warming up op muziek moest voor Covid wijken, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een korte briefing met de 2 meter-afstand-regel werden de groepen op niveau ingedeeld en ging het Noords Festival los! 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Nog meer sneeuw op maandag

In de nacht van zondag op maandag viel er nog weer aardig wat sneeuw bij. De sporen waren ’s avonds al geprepareerd, dus tijdens de lessen genoten we echt van een laagje “Tiefschnee”. Perfecte omstandigheden voor de stapbocht (knieën en bovenlichaam naar voren!!) en nog veel meer.

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Dinsdag: de zon breekt door en parcoursverkenning

Op dinsdag brak de zon echt door en verdween daarna alleen nog maar ’s avonds achter de bergen. Wat een geweldige omstandigheden voor de lessen, tochten en testevents. De Nederlandse Ski Vereniging mocht niet organiseren, de Wintersportverein Ramsau mocht ook niet actief meehelpen. Ramsau stelde gelukkig wel het parcours, de startnummers en het start/finish gebouw ter beschikking. De rest moesten we zelf doen. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Omdat het parcours niet bewegwijzerd mocht worden, was er op dinsdagmiddag de verplichte parcoursverkenning van alle deelnemers aan de testevents. Het loodzware en technisch zeer moeilijke Worldcup rondje kwam niet in aanmerking en daarom had Sidney een nieuw ronde bedacht. Tijdens de verkenning bleek al snel dat het weliswaar een zwaar rondje was, maar technisch voor de meesten goed te doen. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Woensdag: testevent skating en videoanalyses

Met de start om 9:00 uur waren we ruim voordat de meeste toeristen de loipe op kwamen al weer klaar. Bij kraakhelder weer en min 11 graden werd er geweldig gestreden tijdens het skating testevent over 3 pittige rondjes. Officiële winnaars waren er niet, maar des te meer morele. Kijk hier voor parcours en de analyses.
’s Middags stonden de videoanalyses op het programma. Eerst technieken opnemen en dan direct met de Vasa-trainer analyseren. Dat was weer erg leerzaam!

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Ondertussen werd er enorm genoten van de geweldige loipes

Veel deelnemers hadden gekozen voor een half programma en hadden daardoor ook nog tijd zelfstandig van de geweldige Ramsauer loipes te genieten. Met 220 loipenkilometers hoef je je als langlaufer in Ramsau niet snel te vervelen. Elke avond waren er weer mooie verhalen van groepjes langlaufers, die heerlijke tochten hadden gemaakt. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Donderdag: testevent klassiek en afdalen op de piste

Het was weer erg koud, maar dat hield nog meer deelnemers dan woensdag er niet van af om weer een prachtige strijd te leveren. Bij de finish van het testevent 4 rondjes klassiek werd iedereen met gejuich verwelkomd. ’s Middags werd er in 6 groepen afgedaald op de pistes van de Drachenliften. Er werd geoefend met stap-, ploeg-, stem- en sideslipbochten en daarvan konden er een heleboel gemaakt worden omdat er ditmaal werd geklommen met de lift.  

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Een heerlijke tocht op vrijdag

Het laatste onderdeel van het lessen- en tochten programma was de grote tocht op vrijdagochtend. De 6 groepen klassiek en 2 groepen skating gingen onder begeleiding van een Vasa-gids op pad. Afhankelijk van het niveau werd een ronde van 10, 12, 15, 17, 20 of 26 km afgelegd. Op de foto’s is goed te zien hoe iedereen genoot, ook bij de welverdiende koffie/lunchstop. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

En een marathon als afsluiting op zaterdag 

Eigenlijk had op deze dag de eerste van de 2 Tour de Ramsau marathons plaats moeten vinden, maar die was al lang geleden afgelast. Ook ditmaal gingen we niet bij de pakken neer zitten. Het mocht weliswaar geen wedstrijd heten, maar het 25 km testevent telt wel voor de Nederlandse marathoncup. Op een door Jos bedacht rondje van 3,6 km werd dit testevent met massastart (wederom de mondkapjes pas 1 minuut voor de start af) een groot succes. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Er heerste een echte marathonsfeer en het weer was stralend zonnig en lang niet meer zo koud als woensdag en donderdag. Ook van dit testevent staan de analyses hier.
Het grootste compliment kwam wel van de Wintersport Verein Ramsau, die gekscherend vroeg of wij volgend jaar de Tour de Ramsau niet als testevent wilden organiseren, als het voor de 3e keer niet door zou mogen gaan. 

Marc, Mariska, Rien, Marleen, Freek en Peter hartstikke bedankt voor de perfecte organisatie. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Heel veel mensen blij gemaakt 

Het werd ons steeds moeilijker gemaakt en het was vóór en tijdens de week veel meer werk dan anders, maar het was absoluut de moeite waard. We hebben heel veel mensen blij kunnen maken, die dit ook op alle mogelijke manieren kenbaar maakten. Na 2 jaar wachten kon het weer! Nu hopen we allemaal dat het volgend jaar weer zonder beperkingen kan. Iedereen (deelnemers, begeleiders, de organisatoren in Ramsau) heeft kunnen zien wat een enorme potentie het Noords Festival in Ramsau heeft.  

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Zonder besmetting met 85 mensen in hotel Almfrieden

En dat wondertje moeten we ook nog even noemen. We moesten in 3 verschillende ruimtes eten, steeds met dezelfde mensen aan tafel zitten en overal in het hotel als je niet zat het FFP2 masker op. Maar ook Nederlanders, in ieder geval de langlaufers, blijken zich gelukkig gedisciplineerd te kunnen gedragen en zo hebben we met zijn allen het onmogelijke mogelijk gemaakt! Geweldig!

Noords Festival Ramsau am Dachstein

We bedanken het Vasa Team met Anna, Tosca, Nicole, Marit, Eelje, Hajé, Peter, Machiel en Sidney, leiding en personeel van Hotel Almfrieden voor het ongecompliceerde verblijf en natuurlijk alle deelnemers, die er in bleven geloven en zo veel positieve feedback hebben gegeven. 
 

Tot ziens bij het Noords Festival van 2023. 

Noords Festival Ramsau am Dachstein

Wil je ook mee met het Noords Festival Ramsau am Dachstein?

Doe dan hier een vooraanmelding want dit jaar zat deze reis al heel snel vol! Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

Noords Festival Ramsau am Dachstein