Het was een geweldige week in Sumava!

Deze populaire reis stond alweer voor de 3e keer op het programma. Op zondagavond 6 februari verzamelden zich de deelnemers in het starthotel. Ditmaal was het een gecombineerde groep loipelanglaufers en BC-skiërs. Net als de eerste keer sneeuwde het al behoorlijk en dat ging de hele nacht tot maandag nog door. De auto’s waren de volgende ochtend dus onder een goede laag sneeuw bedolven en moesten weer worden uitgegraven

Langlauftrekking Sumava


Maandagochtend zelf sporen, ’s middags op de loipes

In Tjechië sporen ze de loipes pas als het is opgehouden met sneeuwen. Zo kwam het dus goed uit, dat maandagochtend eerst de GPS-instructie op het programma stond. Maar om 10:45 uur was het dan toch zo ver. We gingen met de GPS in de hand richting waar normaal gesproken de loipe moest zijn. Die was natuurlijk nog niet getrokken, maar veel mensen waren toch al op pad, dus we konden hun sporen volgen. Op dit spoor en op een platgewalst weggetje kon de eerste les plaatsvinden.

Langlauftrekking Sumava

Na een heerlijke lunch bij de plaatselijke bierbrouwerij konden de technische tips meteen in de praktijk gebracht worden. Op de actuele online loipekaart konden we zien dat de loipetrekker uit Srni al onderweg was en ja hoor na een korte klim uit het dorp zagen we hem staan. Er moest nog wel wat aan gerepareerd worden, maar toen konden we toch echt in de verse sporen op pad.

Langlauftrekking Sumava

Langlauftrekking Sumava

Gespoord tot aan het pension

Reisleider Sidney had al een heel plan uitgedacht, maar het bleek uiteindelijk niet nodig. Voor het eerst deze winter was de loipe namelijk tot aan het pension in de volgende etappeplaats gespoord. Ophalen vanaf het langlaufstadion Zadov was dus niet nodig. Moe maar voldaan van de groene en blauwe routes kwam iedereen dus op eigen kracht aan in dit geweldige pension, gerund door Martina en Jakub. Het pension ligt echt ver van de bewoonde wereld aan de rand van een open plek in het bos, waar ooit een klein sleepliftje zijn werk deed.

Langlauftrekking Sumava

Les remmen en dalen

Woensdagochtend was het lekker weer, de wind was wat gaan liggen en de langlaufers kregen les in afdalen en remmen, maar dat moest natuurlijk op de loipe. Dus eerst de lange klim met een prachtig uitzicht tot de loipes in het bos en daarna veel oefenen met o.a. stapbochten en ploegrem. Daarna maakten de 2 groepen nog een ronde Horska Kvilda of Zadov. Bij terugkomst dook een deel nog in de sauna.

Langlauftrekking Sumava

Naar het hoogst gelegen hotel van de Sumava

Op donderdag stond de tweede verplaatsing op het programma, een prachtige tocht naar het hoogst gelegen hotel van de Sumava, direct aan de grens met Duitsland. Onderweg was er een heerlijke lunch bij het zeer speciale restaurantje Madam Čokoláda. 

Langlauftrekking Sumava

Een mooie ronde in Duitsland

Met de auto is dit hotel zeer moeilijk bereikbaar, maar op de langlaufski’s is het een geweldig uitgangspunt. Je kunt er 6 verschillende kanten op en op deze dag kozen we voor de loipes net over de grens in Duitsland. Het had weer een cm of 10 gesneeuwd, maar tijdens de 3e les kwam de loipetrekker alweer voorbij. Na de les werd er nog een mooie ronde naar Finsterau en voor een deel een grote ronde naar Mauth gemaakt.

Langlauftrekking Sumava

Langlauftrekking Sumava

Prachtig weer tijdens de laatste etappe

Na 2 nachten in dit hotel stond alweer de 6e en laatste etappe op het programma. Het was prachtig weer en de loipes waren fris gespoord, wat wil je nog meer? De tocht ging vanaf het hoogst gelegen hotel en dan wordt er dus meer gedaald dan geklommen. Allemaal ingrediënten dus voor een heerlijke etappe. Terug op de startplaats waren we blij, dat de auto’s al uitgegraven waren en genoten we nog éénmaal van een typisch Tsjechisch avondmaal. Het was een geweldige week met een heel leuke groep in een geweldig langlaufgebied.

Langlauftrekking Sumava

Langlauftrekking Sumava

Wil je ook mee met Langlauf trekking Sumava?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

Langlauf trekking Sumava