Vasaloppet 2018, wat een editie!

Prachtige sporen, echt winters koud, authentieke Zweedse hutten, gezelligheid en jezelf overtreffen in de loipe, dat zijn de kenmerken waarmee we deze week kunnen samenvatten. Veel lees- en kijkplezier!

langlaufen vasaloppet reis

 

De start

Maandagochtend: -24 graden Celcius ! We gaan langlaufen bij Gronklitt. Van die kou merken we eigenlijk alleen dat de sporen prachtig zijn, heel mooi strak en dat de afzet fenomenaal is. Wat een heerlijke dag om aan de techniek te werken. 

langlaufen vasaloppet reis

De dagen daarna staan in het teken van parcours verkenning. De dinsdag is weliswaar de kortste afstand maar gevoelsmatig de zwaarste. Koude, tegenwind en zeer stroeve volgesneeuwde sporen. Als dat een voorbode is voor de zondag….. Gelukkig gaat het op woensdag en donderdag veel gemakkelijker. Ondertussen heeft een groepje succesvol aan de Halv Vasan meegedaan. In de Sovstugan wordt de sfeer steeds gemoedelijker, het blijft speciaal dat een groep met relatief onbekenden van elkaar zo snel een hecht gezelschap vormt. Langlaufen verbindt!

langlaufen vasaloppet reis

De laatste voorbereidingen

Met het officieel uitreiken van de startnummers is de dag van de Vasaloppet nu echt dichtbij gekomen. Vanochtend is het laatste deel van het parcours tot aan de finish verkend onder een heerlijk zonnetje.

langlaufen vasaloppet reis

De vrijdag benutten we voor de laatste nuttige training op Orsa Gronklitt: tentje bouwen, sporenwissel nogmaals oefenen, net als de visgraat voor de eerste klim met als voornaamste aandachtspunt de stokken dichtbij houden in de mensenmassa. We sluiten de training af met een goede koffie en wat lekkers. In de middag kunnen we onze Vasaloppet souvenirs kopen op de expo. Wie wil er nu geen t-shirt of trui als aandenken!

langlaufen vasaloppet reis

Op zaterdag is het de waxcrew die de hele dag werkt aan de ski’s van alle Vasa Sport deelnemers om deze zondag tiptop in orde te hebben. 

De dag

De dag begint in al in de nacht want stipt om 03:00 uur rijden onze busjes naar Mora waar we overstappen in de grote bussen voor een lange rit. Onderweg is het slapen, ontbijten en vooral mentaal voorbereiden. 

langlaufen vasaloppet reis

Het startveld ziet er nu toch heel anders uit dan afgelopen dinsdag bij de verkenning. Gelukkig is de harde, koude wind verdwenen. Overal mensen, keurig in de rij. De sfeer is bijzonder en dit zijn van die momenten om volop te genieten en even stil te staan bij de beleving met zoveel duizenden sporters. Het Vasaloppet lied geeft kriebels in de buik, en warm blijven is het advies. 

​​

Het sneeuwt, harder en harder en veel meer dan verwacht. En het is warmer…. ja, de kenners hebben al door dat dit invloed zal hebben op de sporen, de wax en mogelijk de eindtijd. We laten ons daar niet door afleiden, het plezier staat immers op nummer één. 

De stress van Jim zijn startnummer en de schoenen van Ingeborg geven beide alleen maar de adrenaline om een puike prestatie neer te zetten. Knap hoe hiermee omgegaan is! 

De start is imposant: terwijl de toppers weglopen, blijven alle anderen nog een poos staan en langzaam komt de 'slang' van mensen in beweging. Dat gaat echt tot boven aan de eerste heuvel heel geleidelijk. Dan kom je in je eigen wereld, in je eigen ritme…. 

De finish

Onderweg blijven afzetten, blijven dubbelstokken, vermoeidheid niet laten merken, bij iedere post drinken en je repen/gels nemen, gewoon doen wat de trainers geadviseerd hebben. Plezier houden was daarvan de belangrijkste tip en ja, dat lukt!

En dan kom je bij die FINISH. De Vasa crew wacht je op met die felbegeerde Vasa medaille. Trots kun je zijn op je prestatie.

langlaufen vasaloppet reis

langlaufen vasaloppet reis

langlaufen vasaloppet reis

Mooie prestaties. Dit jaar maar liefst vier van ons binnen de medaille tijd (150% van de tijd van de winnaar). Prachtige verbeteringen van degenen die voor het tweede jaar mee zijn. En respect, veel respect, voor de keuze om zelf de race te verlaten voordat de organisatie je een halt geeft met de limiettijd onderweg. En zo hebben we allemaal onze kilometers prachtig volbracht. 

Bekijk hier de uitslagen van alle Nederlanders die mee deden aan de Vasaloppet.

Langlaufvirus

Iedereen bedankt voor de deelname. Wij, begeleiding van Vasa Sport, hebben weer van jullie genoten! En niet alleen in de week in Zweden, maar het hele jaar tijdens alle trainingen op de rolski’s en de sneeuw. Daar werd de belangrijkste basis gelegd voor het succes in Zweden! Stiekem hopen we dat jullie (nog meer) besmet zijn geraakt met het langlaufvirus ;-).

In 2019 de uitdaging van de Vasaloppet aangaan?

Bekijk de reispagina voor meer informatie, prijzen en beschikbare plaatsen:

Vasaloppet >>