Trainen voor de NattVasan: Transfagnarde

Samen met Kees ga ik (Marco) begin maart de Nacht Vasaloppet (Natt Vasan) doen. In een duo leg je het volledige parcours van 90km af. Maar er zijn wel wat nieuwe elementen die ontdekt en getraind moeten worden. Zondag  22 januari deden we mee met de Transfagnarde, onze ervaringen lees je in dit verslag.

Langlaufen

Goed voorbereid op pad

Het is zaterdagavond en ik laat de spanning van mijn ski’s nameten. Is deze nog wel goed? De ski’s zijn nog prima en de streepjes van de waxzones staan nog goed. Geen twijfel dus over welk deel ik de afzetwax moet aanbrengen. Na overleg met waxmeister Machiel Ittmann besluit ik om te starten op blauw extra. Heerlijk hardwax, dat is best een tijdje geleden! De omstandigheden op de Hoge Venen zijn dan ook perfect met nieuwe sneeuw en temperaturen van ruim onder nul.

Twee man sterk

Tijdens het inskiën voel ik het meteen, super grip en heerlijk glijden. Laat de start van de Transfagnarde maar komen! Al snel blijkt, dat het een echte volks-skiloop is. Er staan zo’n 100 deelnemers aan de start en de sfeer is gemoedelijk. Er zijn twee afstanden, 20 en 45 km. Wij kiezen voor de langste afstand (natuurlijk).
Slechts een enkeling vertrekt, net zoals wij,  op klassieke ski’s. Het merendeel gaat skaten. We besluiten als duo de tocht te doen (nummer 40 en 41) want straks in Zweden moeten we de klus ook samen klaren. 

Ski Vasa Sport

5 Ontdekkingen

1. Eigen tempo lopen, vooral bergop 
Bij elkaar blijven is meteen de eerste ervaring die we meenemen. Als het omhoog gaat en dan moet je in eigen tempo lopen op het vlakke laat je de ander weer bijkomen. Althans dat werkt voor ons het beste. Vooral bij de diagonaalpas is het belangrijk om je eigen ritme aan te houden anders mis je afzet en verstook je veel onnodige energie.

2. We zijn best sterk in dubbelstokken geworden (al zeg ik het zelf)
Het lukt ons zelfs om licht bergop skaters in te halen. De kilometers rollen op de rolski’s heeft geholpen. Ook de juiste techniek en timing van de dubbelstok is belangrijk, daar hebben we op de rolski’s aan gewerkt.

3. Diagonaalpas gaat nog niet vanzelf
In het parcours zat een klim van ca 5km. Niet heel steil maar wel lang omhoog. De diagonaalpas is nog niet stabiel en daar moeten we aan werken de komende weken. Niet zo gek omdat het op rolski’s wat lastiger oefenen is. Door de blokkering heb je altijd afzet, in de sneeuw word je meteen afgestraft met een back-slip. Toch gaan we de komende tijd wat meer trainen op diagonaal om de balans en coördinatie te verbeteren (ook onder vermoeidheid).  De timing van de afzet moet dan geoefend worden in de sneeuw van Zweden.

4. De langlaufrugzak is top!
We hadden de Salomon rugzak helemaal volgestopt met alles wat we straks op de NattVasan ook nodig hebben. Inclusief een volle drinkzak betekende dat zo’n 5 kilo op de rug. En nogmaals ervaarde we de juiste keuze want geen enkel moment hebben wij de rugzak gevoeld of moeten verhangen. De rugzak blijft super stabiel op de rug zitten en dat is heel fijn!

Bevroren mondstuk
Ai, we hadden toch een bevroren mondstuk van de drinkzak. Bij temperaturen lager dan -5 bevriest het onderste deel van de slang en het mondstuk.  We waren we ook vergeten om na het drinken de slang goed terug te blazen zodat er alleen lucht in zit ipv vloeistof. Daar moeten we op gaan letten. Maar we gaan toch ook de slang isoleren want straks zal het in Zweden ook flink koud zijn.

5. Wapenen tegen de kou
Bij de start was het -8. Het was zonnig dus dan voel je de kou niet zo. Je merkte het pas goed als we in de schaduw kwamen. Je voelde meteen de kou op het gezicht en ook mijn tenen werden koud. Op de NattVasan is geen zon (duh) en dat maakt het zo goed als zeker een stuk kouder! Mee naar Zweden gaan de overschoenen, een face mask, een extra buff. Mijn gezicht ga ik preventief insmeren met een dikke laag vet (zonder watertoevoeging want dat bevriest). 

Genoten van een topdag 

Ski Vasa Sport

Na 4 uur en 13 minuten passeren we samen de Finish. We zijn weer heel wat wijzer geworden en we hebben ook echt genoten. Wat een prachtige sneeuw, wat een schitterende omgeving en wat een gezellige sfeer in de kantine na afloop.

Ski Vasa Sport

De Transfagnarde

De Transfagnarde is een leuke volks-skiloop. Het is wel wat meer geschikt voor skating dan voor klassiek. Niet overal waren er loipes. Verwacht geen strak parcours zoals bij de grote langlaufmarathons. Hier en daar is het smal en hobbelig. De organisatie heeft er met de beschikbare middelen echter alles aan gedaan om een leuk parcours te maken en dat is gelukt!

 

TLV maakte een filmverslag van de 3e Transfagnarde. 
Je ziet ons nog even heeeel rustig inskiën (0:50) en een interview met Marco Hummelink (1:20)

 

Unknown Object

Beelden gemaakt door de TLV 

Ik heb me in ieder geval prima vermaakt hier!
Op naar de volgende trainingsprikkel en dat wordt zeer waarschijnlijk de König Ludwig Lauf.

 

Groet,

Marco Puik