In 2017 een nieuw Vasaloppet avontuur

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo precies bijgehouden maar volgens mij ga ik in 2017 voor de 10e keer deelnemen aan de Vasaloppet. Ik heb me ingeschreven voor een speciale variant en het kriebelt nu al.

Vasaloppet maar dan 's nachts

Ik heb me namelijk opgegeven voor de Natt Vasan. Deze nacht-editie wordt in 2017 voor het eerst gehouden.

 

Unknown Object

 

 

De volle 90 kilometer langlaufen in het donker,  over het Vasaloppet spoor van Sälen naar Mora. Ik droom van een magische tocht met de weerkaatsing van maanlicht en fonkelende sterren in de sneeuw. Of ik de romantiek ook zo ga beleven weet ik niet maar de gedachte eraan geeft me de motivatie voor het voorbereidingtraject.

Ski Vasa Sport

Training is hard nodig want Ik heb wel geleerd dat of je nou rustig of volle bak gaat, die 90km toch een heel eind is. Met voldoende kilometers rolskiën gaat het in ieder geval wel beter en houd je het makkelijker vol.

 

Teamprestatie

De NattVasan doe je in koppels, je langlauft samen met je teamgenoot de volledige 90km. Er doen maximaal 750 teams mee en het zal dus een stuk rustiger zijn op het parcours. Lijkt me mooi om die rust en stilte te ervaren. 

Ski Vasa Sport

Op het moment van schrijven heb ik nog 337 dagen om me voor te bereiden. Er zijn twee vragen die ik mezelf nu stel.

Skaten of klassieke stijl?

Allereerst moet ik een keuze maken. Ga ik skaten of ga ik voor de klassieke stijl? Ik ben er nog niet over uit. Het parcours een keertje skatend afleggen lijkt me heel erg leuk en geeft een andere beleving. Maar ja, de Vasaloppet is wel een traditionele loop en hoort eigenlijk op de klassieke wijze volbracht te worden. 

Ski Vasa Sport

Hoe anders gaat het langlaufen zijn in het donker?

Ik heb wel vaker in het donker een rondje gelanglauft maar dat is toch wat anders dan 90km. De hoofdlamp die ik nu gebruik gaat ca 5 uur mee en dan ben ik nog niet over de finish. Dus moet ik een lampje vinden die langer licht geeft. Of zou het zonder kunnen? Dat lijkt me het allermooiste, om zonder kunstmatig licht het parcours te volbrengen.
Hoe dan ook zal de visuele informatie beperkter zijn en zal ik meer op sensitiviteit moeten vertrouwen. Hobbeltjes zie je niet (of later) maar voel je en daar zal het lichaam zich op moeten aanpassen.
Ga in de voorbereiding in ieder geval een training op de rolski’s in het donker opnemen.

Ski Vasa Sport

Kan bijna niet wachten tot 3 maart 2017

Marco