Met deze 6 cols fiets jij Tom achterna

Wil jij deze zomer over dezelfde cols fietsen als Tom Dumoulin in de Giro d'Italia heeft gedaan? Dat kan, want zes cols zitten dit seizoen ook in onze racefietsreizen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Tom-dumoulin-giro-ditalia

1. Mortirolo

De Mortirolo is 12,6 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%. De laatste 2,6 kilometer stijgt de col zelfs met 9,6% gemiddeld en op het steilste gedeelte een strook van 16%. Steven Kruijswijk kwam in 2015 als eerst boven op de Mortirolo, waar dit jaar een eerbetoon aan de pas overleden Scarponi werd gehouden. 

Deze col fiets je in de Dreiländer Giro >> 
Etappe 2, Niveaugroep zwart

Racefiets Vasa Sport
2. Stelvio

De Stelvio was met 2.758 meter de hoogste berg van deze Giro. Met ruim 2,5 minuut voorsprong in het algemeen klassement dreigde het na de afdaling van de Stelvio, aan de voet van de Umbrailpas, mis te gaan. Tom moest wegens darmproblemen een sanitaire noodstop maken. Het peloton reed door en Dumoulin moest in zijn ééntje de Umbrailpas beklimmen. 

Deze col fiets je in de Dreiländer Giro >> 
Etappe 1, Niveaugroepen rood en zwart

Racefiets Vasa Sport


3. Umbrailpas

Op de Umbrailpas verloor Dumoulin 2 minuten, maar behield zijn roze trui met nog 30 seconden voorsprong. Toch raakte hij 3 etappes later zijn koppositie in het klassement kwijt. Aan onze racefietscoördinator Rick Hoenderop heeft het in ieder geval niet gelegen. Hij was op de Stelvio en Umbrailpas ter plaatse om Tom naar boven te schreeuwen.

Deze col fiets je in de Dreiländer Giro >> 
Etappe 1, Niveaugroepen groen en blauw
Etappe 3, Niveaugroepen rood en zwart

 

 

 


 

4. Aprica

De Aprica werd in de 17e etappe (na de Umbrailpas) gefietst. Deze col is 12,3 kilometer lang tegen gemiddeld 6,3% stijging. Een col van de "tweede categorie". Het dorp Aprica is 's winters een wintersportplaats.

Deze col fiets je in de Dreiländer Giro >> 
Etappe 2, Niveaugroep zwart
 

5. Passo Pardoi

De Passo Pordoi (2.239 meter) heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. Dat klinkt niet zo heftig, maar met zijn lengte van twaalf kilometer is deze col weldegelijk een monster. Voor velen is dit de mooiste klim van het Sella Ronda gebergte. De klim is mooi open en slingert met haardspeldbochten omhoog. Zeker een aanrader om eens te fietsen.

Deze col fiets je in de Super Giro Dolomiti >>
Etappe 3, Niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart

Racefiets Vasa Sport

6. Passo Valparola

De Passo Valparola (2200 meter) is 12,9 kilometer en daarin stijgt de weg met 6%. Meestal schommelt de stijging rond de 6%, alleen de eerste kilometer en laatste kilometer wijken daarvan af, met een stijging van 2% en 8%. Deze col werd samen met de Passo Pardoi gefietst in de 18e etappe. In de daarop volgende etappe raakte Dumoulin zijn roze trui kwijt.

Deze col fiets je in de Super Giro Dolomiti >>
Etappe 3, Niveaugroepen groen, blauw, rood en zwart

Racefiets Vasa Sport

In de laatste etappe, een individuele tijdrit van 29km, moest het dan alsnog gebeuren. 53 seconden achterstand op Quintana moesten worden goedgemaakt en het gebeurde ook! Een unieke prestatie en dat in de 100e editie van de Giro.

Ga jij Tom achterna?

Check de Roadbooks voor een overzicht met alle cols, dagafstanden en hoogtemeters:

Dreiländer Giro Roadbook >>

Super Giro Dolomiti Roadbook >>