Langlaufweekend Oberhof met cursus en een loodzware Rennsteiglauf

Met 57 deelnemers begonnen we aan een, voor velen, spannend weekend langlaufen! Voor de meeste deelnemers was het namelijk de eerste keer op de langlaufski’s. 

langlaufen weekend cursus les reis duitsland oberhof


De eerste les  

Donderdagmiddag na de briefing begon de logistieke puzzel als eerste met het uitdelen van het langlaufmateriaal, maar dat ging opvallend soepel. De hele trap van Hotel zum Gründle lag vol met langlaufschoenen, keurig op maat, daarna kreeg je van een instructeur je ski’s en kon je bij Nicole je stokken nog ophalen.

Langlaufen weekend oberhof cursus les

Vervolgens was het snel omkleden en op naar de eerste les. Na de Warming-up, van de nieuwe Warming-up juf Nicole, konden de groepen ingedeeld worden en kon de eerste les beginnen. Het weer was weer echt Oberhof wetter en dat betekent een beetje mistig, flinke wind en lichte sneeuwval. Gelukkig merkten we daar tussen de bomen niets van en door de concentratie op alle oefenstof was er niet eens tijd om het op te merken zo geconcentreerd werd er gewerkt. Iedereen deed heel erg zijn best, die best lastige langlaufsport onder de knie te krijgen. Maar er werd per les ongelofelijke progressie geboekt en zoals ik kon opmerken genoot iedereen met volle teugen.

langlauf reis les cursus weekend

Zalmpje

Reisleider Machiel had tijdens de eerste briefing van dit langlaufweekend de verwachtingen van het eten flink getemperd, maar hoe anders was het eerste diner in het hotel! Het overtrof alle verwachtingen met flinke moten zalm, rijst, verse salade en ook nog spaghetti. Een heerlijk soepje vooraf en ook een lekker toetje.

langlaufen weekend oberhof les cursus duitslang nk

De kok werd dan ook speciaal uit de keuken gevist en deze kreeg een staande ovatie van alle deelnemers. Na zo’n maaltijd was het natuurlijk heerlijk uitbuiken bij de videopresentatie van alle technieken. De theorie achter de techniek werd door middel van techniekbeelden uitgelegd en ook het belang van afstelling van materiaal en de invloed die dat heeft op je techniek, kwam aan bod. Daarna was het natuurlijk heerlijk slapen.

Verder met lessen

Het leuke aan een flinke beginnersgroep is toch wel de ongelofelijke progressie in de lessen. Onbevangen en nog niets verkeerd aangeleerd zie je dat de deelnemers zowel in skating als klassiek een mega ontwikkeling doormaken en dat is natuurlijk, ook voor de instructeurs, erg leuk om te zien.

langlauf weekend cursus les duitsland oberhof

Vrijdag weer een pittige dag met 2 lessen en aangezien langlaufen een sport is die erg veel energie vraagt ben je na zo’n dag best moe. In de namiddag stond er nog een videoanalyse op het programma, waarbij 2 technieken uitgediept werden. Ook dit was weer zeer leerzaam.

langlauf weekend cursus les duitsland oberhof

Tocht

Na de ochtendles stond er ’s middags nog een tocht gepland. Gelukkig klaarde het weer flink op en was er zelfs een zonnetje te zien en dat was toch wel zeer welkom na al dat Oberhof wetter.

​​langlaufweekend cursus les oberhof vakantie

Er werd in 4 groepen een lekker tochtje gelopen waarbij er ingedeeld werd in tempo. Grappig om te zien dat bijvoorbeeld de skaters bergop moeite hadden om mee te komen met de klassiekers, maar vlak en licht naar beneden weer veel sneller waren. Dat geeft ook wel mooi de verschillen aan in de verschillende technieken en stijlen. ’s Avonds was er voor de groene klassieke groep nog videoanalyse waarbij ook deze groep zich zelf nog een keer kon terugzien.

​​langlaufweekend cursus les oberhof vakantie

NK marathon Rennsteig

Zondag was dan voor een groot deel van de groep de grote dag. Het NK marathon klassiek, dat geïntegreerd was in de Rennsteiglauf. Met zo’n 40 deelnemers was Nederland goed vertegenwoordigd in deze marathon. Helaas zat het weer niet bepaald mee, het regende hard met stormachtige wind en temperaturen boven nul. Dat zorgde voor zware omstandigheden onderweg. De sneeuw zoog nogal en ook qua grip was het best lastig waxen. Zelfs de skins waren niet ideaal onder deze omstandigheden. Ook deze hadden door de erg natte sneeuw geen optimale grip. Maar niemand liet zich uit het veld slaan en iedereen ging voortvarend van start.

​​langlaufweekend cursus les oberhof vakantie

Gelukkig werden de 2e ronde de loipes wat sneller, wat erg welkom was. Eenmaal bezig merkte je niet zo veel van het weer. De inspanning maakte dat je het niet koud had onderweg en omdat het toch wel een bikkeltocht was, was de voldoening achteraf des te groter. Nederland deed het weer erg goed tijdens de wedstrijd, met meerdere podiumplaatsen tussen de Duitsers.

​​langlaufweekend cursus les oberhof vakantie

​​langlaufweekend cursus les oberhof vakantie

En tijdens de prijzenceremonie, die buiten in de regen werd gehouden, waar ook een tombola werd gehouden namen de Nederlanders ook de meesten prijzen mee. De meeste Duitsers waren namelijk al naar huis. Na de race was het snel omkleden en op weg naar huis. 

Al met al een zeer geslaagd weekend waar een ontspannen sfeer hing en een grote groep deelnemers enthousiast is geworden voor de langlaufsport.

Ook je langlaufvaardigheden verbeteren en/of deelnemen aan het NK?

Ga naar de website voor meer informatie en prijzen.

Lees verder >>

Duitsland
GER
Vol!

Cursus klassiek Thüringen

Leer de techniek en maak mooie langlauftochten over de loipes van het Thüringer Wald. Heb je daar ook zin in? Dan is dit voor jou een passende reis.

06-02-2020 t/m 09-02-2020

Niveaugroepen:    

Bekijken

vanaf
€322

Duitsland
GER
Vol!

Marathonweekend Oberhof

Bij deelname aan deze 4-daagse langlaufreis word je klaargestoomd voor de Rennsteig langlaufmarathon over 30km! Doe je mee?

06-02-2020 t/m 09-02-2020

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€322

Duitsland
GER
Bijna vol!

Skatingcursus Thüringen

Ben je gefascineerd door skaten in de sneeuw? Dan is deze reis echt iets voor jou! Met deze cursus schaats jij straks soepel de berg op en af.

06-02-2020 t/m 09-02-2020

Niveaugroepen:    

Bekijken

vanaf
€322