De Winterintro Livigno 2018 was wéér een echt sneeuwfeest!

De 21e WinterIntro die ooit op de Tauplitzalm begon, was weer een echt sneeuwfeest. Het heerlijke hotel van Guido was helemaal vol met 73 Nederlandse en Vlaamse langlaufers. Het is maar goed, dat er ieder jaar wat “vaste klanten” niet kunnen, want anders zou er nooit plek zijn voor debutanten.

langlaufen livigno reis italie cursus les


Verwend met natuursneeuw

Door de Snowfarming sneeuw is Livigno in deze tijd 100% zeker, maar het is natuurlijk heerlijk als er gewoon natuursneeuw ligt. Dus we konden gewoon achter het hotel in het WinterWonderland opstappen en al vanaf de eerste dag genieten van 30 km langlaufloipes.

langlaufen livigno reis cursus les vakantie italie

8 groepen en 9 instructeurs

Één van de grote pluspunten bij de Vasa Sportreizen in de winter en zomer zijn de niveaugroepen. Zo kan iedereen sporten op haar/zijn eigen niveau met louter “lotgenoten” van hetzelfde niveau! Maar dan moeten die groepen natuurlijk wel goed worden ingedeeld. Met veel debutanten is dat eigenlijk alleen met voorskiën mogelijk. Dus stond de hele groep op zondagochtend met startnummers klaar. Iedereen werd op 3 verschillende technieken beoordeeld. Na veel rekenwerk tijdens de lunch, stonden de 8 verschillende groepen vast. 

En daar stonden ze weer te dansen

Dus stond niets ons meer in de weg om zondagmiddag met de instructies te starten. En natuurlijk begonnen we weer met de Warming Up op muziek bij het bekende houten schuurtje. De meeste debutanten genoten er meteen van en bij enkele anderen was de schaamte snel verdwenen. Goed opgewarmd konden we met de instructies beginnen.

langlaufen livigno reis cursus les vakantie italie

langlaufen livigno reis cursus les vakantie italie

Wie traint er normaal 4 uur per dag?

Je kunt je een vervelender ritme voorstellen: ’s ochtends 2 uur trainen, dan een heerlijke lunch, ’s middags 2 uur trainen, ‘s avonds aanschuiven voor de culinaire hoogstandjes bij het diner. Tussendoor ook nog tijd vrij maken voor een drankje in de bar, een saunagang of videoanalyse. Nee, al te veel vrije tijd blijft er niet over in deze vakantie en 4 uur trainen per dag is voor de meesten ook niet normaal. Dus kwam de rustmiddag op dinsdag goed uit en kon er eindelijk ook even “geshopt” worden in het belastingvrije Livigno.

langlaufen livigno reis cursus les vakantie italie

langlaufen livigno reis cursus les vakantie italie

Snowshoetocht en telemark

Omdat er dinsdag minder goed weer voorspeld was, werd de telemarkinstructie en snowshoetocht naar woensdag verschoven. Het was uiteindelijk dinsdagmiddag lekker weer, maar woensdagmiddag zo mogelijk nog mooier en zo kon iedereen nog meer genieten van de pas gevallen verse sneeuw. Op de skipistes waren onze telemarkers bijna de enige en onder leiding van Machiel en Rick werden de kneepjes van het vak bijgebracht.

langlaufen telemarken livigno reis vakantie les cursus

langlaufen telemarken livigno reis vakantie les cursus

Ook de snowshoers kwamen niks tekort. Met de gidsen Froutje en Hajé maakten de groepen een prachtige tocht door de natuur en kwamen als herboren weer terug. 

langlaufen reis livigno snowshoe vakantie italie cursus les

langlaufen reis livigno snowshoe vakantie italie cursus les

Steeds verderop naar de pas

De laatste dagen verplaatsten we ons steeds verder richting de Passo Forcola di Livigno. In dit achterste stuk van het dal mogen/kunnen geen auto’s meer rijden en ben je echt één met de natuur. Deze achterste lus wordt alleen voor de langlaufmarathon Sgambeda getrokken en daar konden we nu ook bij de lessen van profiteren. Toen werd al wel gelijk duidelijk dat het geen misselijke lus was, met behoorlijke hoogtemeters en een steil laatste stuk naar “de weg”. Donderdagochtend tijdens de lange tocht genoten de meeste groepen al op dit prachtige stuk. Vrijdag kwamen ook de groene groepen er, toen we het eerste stuk met de skibus hadden afgelegd. En zaterdag deed bijna de helft mee aan de Sgambeda en zij moesten dus nog een keer de lange klim bedwingen.

langlauf reis livigno vakantie cursus les italie

langlauf reis livigno vakantie cursus les italie

Donderdagmiddag met gemengde gevoelens 

Bij de donderdagmiddagtraining hadden we helaas twee vervelende ongelukken. Omdat het Livigno-ziekenhuis nog niet in bedrijf was, moesten beide patiënten naar Sondalo worden gebracht. Met vereende krachten, o.l.v. Peter (waarvoor nogmaals veel dank), lukte dat toch allemaal. Ondertussen stond ook de après-langlauf party in de Dependance op het programma. Ondanks de gemende gevoelens vanwege de ongelukken lieten de langlaufers daar zien, dat ze qua feestvieren op de dansvloer niets onderdoen voor de ski-collega’s. Gelukkig kwamen er daarna relatief goede berichten uit het ziekenhuis.

langlauf reis livigno italie vakantie cursus les

langlauf reis livigno italie vakantie cursus les

langlauf reis livigno italie vakantie cursus les

Genieten en waxen

Vrijdag mochten we dus nog een keer genieten van de mooiste loipes van Livigno achter in het dal. ’s Middags was het in de waxruimte een drukte van belang, want de ski’s voor de Sgambeda moesten worden geprepareerd. Hier werd iedereen nog even geholpen, geadviseerd en van de laatste tips voorzien door de enige echte waxguru Machiel.

Langlauf reis livigno italie cursus les vakantie

Bij de afsluitende briefing ’s avonds werd nog meer gelachen dan normaal. In een variant op boer zoekt vrouw stal vooral Nico de show. Bij de “dankzeggingen” kwam niemand te kort: de crew van het fantastische hotel onder leiding van Guido en Viviane, de Vasa-Sport begeleiders, van wie iedereen weer zo veel had geleerd en niet te vergeten de hele leuke en gezellige groep, waarin ook alle debutanten snel hun ''plekkie'' gevonden hadden! 

langlaufen reis livigno italie vakantie les cursus

langlauf reis vakantie italie livigno cursus les langlaufen

Afscheid

Dus was het zaterdag tijd om met weemoed afscheid te nemen, maar niet voordat bijna de helft nog deelnam aan de 30 km skating van de Sgambeda. Wederom was het fantastisch weer en de prestaties mochten er ook zijn. Onze “toppers” werden 6e (Anna) en 36e (Rick) maar ook alle anderen daarachter leverden persoonlijk topprestaties en werden één voor één met applaus onthaald bij de pizza in de Dependance. Wat een afsluiting! En de winter moet eigenlijk nog beginnen…

langlaufen livigno sgambeda reis cursus les vakantie

langlaufen livigno sgambeda reis cursus les vakantie

langlaufen livigno sgambeda reis cursus les vakantie

langlaufen livigno sgambeda reis cursus les vakantie


De aftermovie


(Ook) de Winterintro Livigno beleven?

Ga naar de website voor meer informatie, data en prijzen.

Winterintro Livigno >>