Langlaufen buiten de sporen in Schwarzwald

Op de laatste zaterdag van januari reisden 18 enthousiaste toerlanglaufers naar Hinterzarten, waar de backcountrycursus zou gaan beginnen. Oude bekenden maar ook veel nieuwe deelnemers vroegen zich af of we eigenlijk wel konden langlaufen want de sneeuwomstandigheden zagen er niet best uit.

langlauf backcountry cursus Schwarzwad

 

Na een enthousiaste briefing van reisleider Rick was iedereen ervan overtuigd dat we (gelukkig) gewoon buiten in de sneeuw konden langlaufen.

Openingswarming-up

langlaufen backcountry cursus schwarzwald

Op de eerste dag van de Backcountrycursus verplaatsten we ons naar Alpersbach, waar we de materialen uitdeelden en aansluitend de eerste openingswarming-up deden. Hierna werden de groepen ingedeeld en werden direct al verschillende backcountry technieken aangeleerd. Na een gezellige gezamenlijke lunch verplaatsen we ons op de ski’s terug naar de startplek en was de eerste sneeuwdag een feit. ’s Avonds kwamen de grootste verhalen onder genot van een lekker weizenbiertje. Ook werd er een nog informatie gegeven over alle soorten van backcountry materiaal en waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe spullen.

Afdaalinstructie en sierlijke telemark bochten maken

langlaufen backcountry cursus schwarzwald

langlaufen backcountry cursus schwarzwald

Maandag gingen we naar de Feldberg. Een plek waar altijd genoeg sneeuw ligt, mede door het omliggende skigebied. Hier maakte een deel van de groep in de ochtend een tocht, terwijl de andere groepen afdaalinstructie kregen. In de middag wisselde dit. Zo maakte iedereen een mooie tocht en leerde op zijn of haar manier beter afdalen. Een deel van de groep leerde de sierlijke telemark bocht aan. Een geweldige dag, zeker omdat het zonnetje af en toe tevoorschijn kwam.

De Feldberg beklimmen

langlaufen backcountry cursus schwarzwald

Dinsdag was de dag van de grote lange tocht. We verplaatsten ons naar Rinken vanwaar we de Feldberg beklommen. Onderweg oefenden we verschillende technieken en werd geleerd hoe je “het terrein kan lezen”. Na wederom een gezamenlijke lunch volgde een lange afdaling, wat toch nog aardig wat energie vergde. Na een lange en mooie dag op de skies beseften we ‘s avonds dat morgen alweer de laatste dag was. Na het avondeten presenteerden we de Backcountry reizen naar Noorwegen/Zweden. Iets wat we eigenlijk allemaal wel zouden willen!

Prachtige tocht als afsluiter

De afsluitende woensdag maakten we een prachtige tocht veelal tussen bomen door die erg dicht op elkaar stonden. Al het geleerde konden we in de praktijk brengen en de tocht eindigde met een lange afdaling door een open veld. Dat was de spreekwoordelijke kers op de Schwarzwalder kirschtorte. Helaas kwam aan deze leerzame reis een eind en reden we met weemoed terug naar het vlakke natte Nederland. In de auto drong pas echt door hoe gezellig, leuk en leerzaam deze cursus was! 

Bekijk de aftermovie:

Het Vasa Team met Aad, Jacomina, Saar en Rick bedanken jullie voor een zeer geslaagde reis en hopen jullie een volgende keer weer in de sneeuw te mogen begeleiden.

Ook langlaufen buiten de sporen in Schwarzwald?

Bekijk de reispagina voor meer informatie, data en prijzen:

Backcountrycursus Schwarzwald >>