Debutanten en kampioenen in Oberhof

Oberhof deed zijn naam weer eer aan! Een dik pak sneeuw en alle loipes gespoord voor de 42 deelnemers aan het lange langlaufweekend in het Thüringer Wald. 19 daarvan namen op zondag ook nog deel aan de Rennsteiglauf/NK marathon klassiek. Samen met nog 25 andere Nederlanders waren ze in aantal en in gewonnen medailles tweede in het landenklassement achter gastland Duitsland.

 17oberhof-weekend-reis-februari.jpg

Voor het eerst op langlaufski's

Donderdagmiddag werd gestart met de traditionele warming-up bij de Suhler Ausspanne. Daarna werd de groep in 4 groepen verdeeld: 2 voor de cursus klassiek en 2 voor de marathontrainingsgroep. Aan de cursus klassiek namen maar liefst 18 debutanten deel, deelnemers dus, die voor het eerst op langlaufski’s in de sneeuw stonden.

De vrouwen (en ditmaal veel jonge) waren daarbij ruim in de meerderheid. Na 2 uur vlijtig oefenen met remmen, stapbochten en diagonaal pas begon het al aardig op langlaufen te lijken. Bij de trainingsgroepen stonden diagonaal zonder stokken, de stapbocht en dubbelstokken centraal.

Ski Vasa Sport


Klister of hardwax?

’s Avonds was er een uitgebreide uitleg over ski’s en waxen. Waarom heeft een ski glij- en afzetzones? Waarom schubben, hardwax of klister? Dit waren vragen die aan de orde kwamen. De marathongroepen kregen bij de videoinstructie de ideale technieken getoond. 

Ski Vasa Sport


Video-analyse en heel veel oefenen

Vrijdagochtend werd er door de trainingsgroepen weer aan de techniek gewerkt, waarbij ook iedereen op de video werd gezet. De video-analyse ’s middags was zeer verhelderend. De instructiegroepen gingen ditmaal op de oefensporen bij de Grenzadler verder met de diagonaalpas en  leerden o.a. de “nieuwe dubbelstok”, spoorwissel en visgraat. Voor het avondeten was er ook voor deze groep een videoinstructie. De waxkelder werd ook steeds voller met “klisterende” deelnemers.

Ski Vasa Sport


De eerste tocht voor de debutanten!

Na de ochtendlessen op zaterdag stond voor de instructiegroepen ’s middags een tocht op het programma. Voor velen betekende dat dus de allereerste langlauftocht van maar liefst 12 of resp. 7 km! Dat was natuurlijk een fantastische ervaring, die naar veel meer smaakt! 's Avonds werden ook de technieken van deze groep via video geanalyseerd.

Ski Vasa Sport


Voorbereiding op de marathon

Voor de deelnemers aan de Marathonweekend Oberhof stond de zaterdag in het teken van de 30 km Rennsteiglauf op zondag. ’s Ochtends werd o.l.v. de Vasa trainers het lastigste stuk van het parkoers verkend. Dat zijn de eerste en laatste kilometers van de 15 km ronde, die volledig over het Biathlon Worldcup parkoers lopen. Dus werden o.a. de steile klim en een paar snelle stapbochten geoefend. 

’s Middags stond bij de skiliften van de Alte Golfwiese nog een afdaaltraining op het programma. Na het lekkere avondeten (het hotel heeft een nieuwe eigenaar en kok!!!) werd in de waxkelder hard aan de wedstrijdski’s gewerkt.

Ski Vasa Sport


De Rennsteiglauf als prachtige afsluiting

De Rennsteiglauf op zondag bracht alles wat je van een langlaufmarathon kan verwachten. Een spannende strijd voor de toplanglaufers om de podiumplaatsen, voor veel andere deelnemers de jacht naar een goede klassering, persoonlijk record of gewoon het volbrengen van deze zware 30 km. Dat de wedstrijd ook nog als NK klassieke marathon maakte dat alles voor de Nederlandse deelnemers nog spannender.

Nicole de Wit en Herman Hofs haalden de Nederlandse titels voor Anna Chernilovskaya en Tosca de Wit en Jos Verest en Stephan van Eijk. Dat de Nederlanders ook in het internationale veld meetellen bleek wel uit de 15 podiumplaatsen in de leeftijdsklassen bij de Rennsteiglauf! Hier vind je alle uitslagen en hier het bericht erover van de Nederlandse Ski Vereniging.

Oberhof langlaufweekend februari

De deelnemers aan de Cursus klassiek Thüringen maakten op de laatste dag zelfstandig nog een tocht en moedigden de deelnemers aan. Een paar er van doen volgend jaar zeker ook mee! 

Ski Vasa Sport


Ook langlaufen in Thüringen? 

Ga voor meer informatie, programma's, data en prijzen naar de reispagina:

Langlaufweekend Thüringen >>