Cols fietsen in de Drôme om de Tour du Ventoux te verkennen

De gieren cirkelen boven ons hoofd terwijl we een volgende col beklimmen. Macaber? Nee, vooral heel erg bijzonder. Wat is het mooi fietsen in de Drôme. Margriet en Erwin namen Marco mee op verkenning voor de nieuwe racefietsreis: Tour du Ventoux. En dat er meer is dan alleen de Kale Berg werd snel duidelijk.

Tour du Ventoux

 

Marco bracht een week door in de gîte van Vasa Sport racefiets begeleiders Erwin en Margriet. De naam van de gîte: Le Rêve Provençal. Vertaald naar het Nederlands: de Provençaalse droom. En dat het hier een droom is om te verblijven en te fietsen dat willen deze twee fietsfanaten je graag laten zien. De Ventoux is de bekende klim, die moet je gedaan hebben, maar eromheen is ook nog ontzettend veel moois te fietsen. Eind mei kan je het zelf ontdekken tijdens de fietsvakantie Tour du Ventoux. In dit blog een eerste indruk van de etappe door de Drôme.

 

Col de la Pertie is de eerste van zeven

Tour du Ventoux

In Rémuzat stappen we op de fiets. Op pad voor een fietstocht van een kleine 70 kilometer. Het is nog knap frisjes als we de eerste lichtdalende kilometers afleggen naar de voet van de Col de la Pertie. Deze is niet al te moeilijk zegt Margriet. Dat gaan we wel meemaken denk ik. Ik ben hopeloos uit vorm en dan is voor een geboren sprinter elke stoeprand een uitdaging. Ik worstel en kom boven na zo'n 10 kilometer klimmen en 503 hoogtemeters. Op een enkel steil stukje na van 11% viel het me mee. De klim is wel wat onregelmatig maar op het kleine weggetje is heerlijk fietsen. Het is genieten van de kleine dorpjes en de prachtige uitzichten. Na de topfoto van het colbordje dalen we af op weg naar nog veel meer leuke colletjes.

 

Nog 4 cols voor de koffiestop

Tour du Ventoux

Voordat we stoppen voor koffie staan er maar liefst nog 4 colletjes op het programma: Col de Pré Guittard, Col de Geail, Col Lescou en Col de Muse. En dat in de nog geen 13 km nadat we begonnen aan de afdaling van de Col de la Pertie. De cols zijn niet lang en het hoogteverschil is niet groot, maar de aaneenschakeling van klimmen gaat wel in de benen zitten. Gelukkig vinden we in Saint-Nazaire-le-Désert een fijn terras met goede koffie.

 

Let op met op elkaar lijkende plaatsnamen en cols: 

Ken je het stel dat naar Bordeaux ging? Bordeaux in de Drôme is dus niet hetzelfde als de kustplaats Bordeaux, oeps. Tijdens de Tour du Ventoux rijd je de Col de la Pertie en de Col de Perty en tevens de Col de Muse en de Col de Muze.

 

Nog 4 cols en een mooie kloof

Tour du Ventoux

Na de koffie gaan we over nog 4 mooie cols: Col des Vignes, Col de Planlara, Col de Chaumauche en de Col de la Croix. Ook nu blijven we lang op hoogte om zo uitgebreid te kunnen genieten van de vele vergezichten. Na de laatste col volgt een fijne afdaling terug naar Rémuzat. In de afdaling stoppen we nog wel even om foto's te maken wanneer we door een mooie kloof fietsen.

 

Marco heeft de Ventoux niet gemist: 

Verkentochtje op de racefiets van 65km.  Zeven colbordjes gescoord en vijf auto's gezien, waarvan drie keer de wagen van het onderhoudsmannetje die de borden voor de verplichte sneeuwkettingen aan het plaatsen was. Het is hier zo rustig en heerlijk fietsen over de kleine weggetjes. Heb geen moment de Ventoux gemist ;-)

 

Gieren spotten tijdens de fietsrit

Tour du Ventoux

Terug in Rémuzat vliegen de gieren boven ons hoofd. De gier was hier bijna uitgestorven maar in 1987 is er actie ondernomen en nu is er een populatie van zo'n 300 stelletjes gieren. Dikke kans dat je deze indrukwekkende vogels ziet zweven tijdens je fietsrit van de Tour du Ventoux. Deze aas etende vogels maken gebruik van de thermiek. Als de lucht opwarmt steigen ze op vanaf hun nesten aan de rotswand. Eigenlijk zijn het dus heel luie beesten en in niks te vergelijken met een wielrenner die op eigen kracht naar grote hoogte klimt. Maar gaaf om te zien blijft het wel.

 

Fiets mee met de cyclistes locaux

Tour du Ventoux

Ze wonen en fietsen al bijna 16 jaar in Frankrijk. Eerst in het gebied rond de Puy de Dôme en sinds een paar jaar in de Provence in het zuiden van Frankrijk. Erwin en Margriet houden van uitdagingen en zijn een nieuw avontuur begonnen in het gebied rondom de Mont Ventoux. Beide zijn lid van de lokale fietsclub maar trekken er ook zelf graag op uit, op de racefiets of op de gravelbike. Wie Erwin een beetje kent weet dat hij ook enorm veel van routes puzzelen houdt. Elk weggetje wordt verkend en voor de Tour du Ventoux worden de mooiste cols en gebieden aan elkaar geknoopt. Ook al ben je eerder in dit gebied geweest dan zullen de routes je vast verrassen. Ze zijn de begeleiders van de Tour du Ventoux week en kunnen je van alles vertellen over deze mooie fietsregio.

 

Tour du Ventoux

Eind mei kun je zelf in dit gebied rondom de Ventoux fietsen. We organiseren een 7-daagse fietsvakantie over en rondom deze illustere kale berg. Je krijgt de kans om van alle drie de kanten de Ventoux te beklimmen. Voor degenen die niet persé over deze majestueuze berg hoeven, zijn er ook prachtige routes beschikbaar. Fiets over rustige weggetjes en door schilderachtige gorges, waar het op en top genieten is van het landschap. De etappe uit dit blog is daar een voorbeeld van.  Dat schrijvende, tijdens de reis bevat deze route nog een aantal extra klimmetjes. Elke dag heb je de keuze uit verschillende afstanden. Om zoveel mogelijk te zien zijn er drie verschillende etappeplaatsen. Bekijk meer details op de reispagina van de Tour du Ventoux.

Frankrijk
FRA

Racefietsreis Tour du Ventoux

Ontdek op de racefiets de mooiste kleine weggetjes van de Provence met de beklimming van de Ventoux, van alle drie de kanten. 

25-05-2024 t/m 01-06-2024

Reislevel: 5/10

Niveaugroepen:          

Bekijken

vanaf
€0