Team LowLandLadies volop in training!

Je hebt in dit blog al gehoord over het (te) gekke plan van Esther maar ze doet het niet alleen. Jacomina en Esther, Team LowLandLadies, zijn volop in training - elke week rollen ze samen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook om elkaar beter te leren kennen én 90km langlaufen schud je niet zomaar uit je mouw dus het is wel handig om fit te zijn.

Team LowLandLadies volop in training!


Verschillende soorten training

De trainingen wisselen we af - intervallen, duurtrainingen en techniektrainingen. Het is leuk om samen te trainen, maar met een groep stimuleert soms enorm. Dus draaien we met het trainingsprogramma van de VasaChallengers mee. We trainen 7 tot 12 uur per week.

In oktober rolden we op een doordeweekse dag de Kromme Rijn Loppet, een rolski-tocht door de polder. 30km in een stralend zonnetje - dat was geen straf.

LowLandLadies volop in training

In november en december gingen we elke zaterdag aan de slag met conditie-trainingen: intervallen op de rolski's, balansoefeningen en kracht-uithoudingsvermogen. We werden sterker en vaardiger op de rolski's.

Half december was er de uitdaging van de Utrechtse Heuvelrug Loppet, een rolskitocht van zo'n 45km over de grotendeels onverharde paden op de Heuvelrug. We troffen het - dit jaar lagen de paden er bijzonder slecht bij, een lekkere laag modder waardoor het extra zwaar werd.

Maar hé, ook die rolden we met vlag en wimpel uit.

Team LowLandLadies volop in training!

Verschillende sporten

Naast het rolskiën doen we aan krachttraining en algemene conditie-training. Zo maken we flink wat uren per week. Ook dat doen we soms samen - zo hebben we in het najaar flink wat kilometers en hoogtemeters weggetrapt tijdens een weekend in het Bergisches Land.

Team LowLandLadies volop in training!

Om een idee te krijgen: de Vasaloppet is 90km en de tijdslimiet is 12 uur. Je kunt je indenken dat je wel fit moet zijn om een lange werkdag te kunnen langlaufen!

En als het kan, naar de sneeuw! Het Sauerland biedt dichtbij goede trainingsmogelijkheden. Als daar voldoende sneeuw ligt, pakken we een dagje mee.

Team LowLandLadies volop in training!

Samen in het donker

En voor ons zijn er dan de extra factoren: wij doen het 's nachts én samen. Dat betekent trainen met hoofdlamp en leren bij elkaar te blijven. Onze wekelijkse training doen we meestal na het werk, zodat we ofwel in het donker starten of in het donker eindigen. Zo moeten we leren te vertrouwen op onze hoofdlamp, welke lichtbundel rolt fijn, waar richt je je lichtbundel op en hoe beweegt dat mee? Genoeg om te ontdekken. Maar ook het samen rollen - hoe blijf je bij elkaar, wat is onze gezamenlijke comfortzone en wanneer worden we hangry (angry because you are hungry)? En dat is naast het leren kennen van de ander, ook jezelf kennen - je bent samen dus je moet blijven communiceren om elkaar te kunnen helpen.

Ons nieuwe beste vriendje is ons Fenix hoofdlampje. Zonder een lamp kan je natuurlijk niet veilig rollen of langlaufen. Het gaat om zien en gezien worden. Maar ook die moet je leren kennen. Welke lichtbundel gebruiken we? Welke sterkte? Want ja, die accu moet wel zeker 12 uur meegaan, dus het is spelen met de verschillende lichtstanden en de accu.

Team LowLandLadies volop in training!

Een kreet

Met het rollen is het gemakkelijk te horen of de ander nog in de buurt is, je hoort het getik van de stokken wel of niet. En als de voorste één keer achterom blikt, dan weet je meteen waar de ander is. Maar dat is straks in de sneeuw niet zo - je hoort geen getik én er zijn anderen op het parkoers. Sterker nog, hoe ga je elkaar herkennen als iedereen een silhouette is met een lichtbundel op het hoofd? Daar zijn we dus zoekende naar... zo proberen we verschillende kreten uit om te laten weten of we bij elkaar in de buurt zitten. We zijn er inmiddels achter dat de kreet "stroopwafel" te lang is... knipoog...

En we zijn op zoek naar iets opvallends met licht/reflectie zodat we elkaar visueel snel kunnen herkennen - onlangs hebben we kerstverlichting uitgeprobeerd.

Team LowLandLadies volop in training!

Heb jij tips hoe we elkaar in het donker kunnen herkennen of weet je een leuke kreet voor ons → laat een bericht achter en we gaan het uitproberen.

Voor nu blijven we lekker verder rollen met onze hoofdlamp op - Nattvasan here we come!

21 januari 2022: nog 42 dagen te gaan.

Groeten,

Jacomina en Esther

 

Volg Jacomina:

Website: jacomina-ultra-athlete.nl
Facebook: Jacomina - Ultra Athlete
Instagram: @jacominaeijkelboom 
Twitter: @jaco_mina


Reageer
Wil je reageren, iets vragen of heb je een tip? Laat het weten.