Esther heeft een (te) gek plan voor deze winter!

Je kent Esther misschien wel van de shop of van kantoor. Ze werkt al weer een paar jaartjes bij Vasa Sport. En heeft de beweegvibe helemaal te pakken. Lees in dit blog welk te gek plan ze heeft samen met Jacomina.

Esther en Jacomina gaan de Nattvasan langlaufen


Een gek plan

4 jaar geleden had ik niet durven denken dat ik iets van lange afstanden zou kunnen doen. Want ik was meer een sprinter, geen duursporter werd mij verteld. Afstanden van meer van 8 kilometer rennen of 30 kilometer wielrennen? Dat kan ik niet.

Maar tijdens een uit de hand gelopen rondje rennen eind 2017 kwam ik erachter: ik kan het wél.

Inmiddels ben ik 5 halve Vasaloppets verder (waaronder 1x de nachtversie), heb ik onder bizarre omstandigheden een König Ludwiglauf doorstaan. In 2020 heb ik zelfs de Vasaloppets Trippln (de Hemma-versie) gedaan: 45 kilometer langlaufen, 45 kilometer fietsen en 45 kilometer hardlopen. Dat laatste overigens onder deskundige begeleiding van Jacomina, onze “in-huis-lange-afstand-atleet”. Zij heeft me in 9 weken klaargestoomd voor deze afstand.

Dat smaakte naar meer. Mijn wielrenrondjes zijn inmiddels stukken langer geworden. Waar ik eerst nooit meer dan die 30 kilometer kon fietsen draai ik mijn hand niet meer om voor 100 kilometer. Ook de Mont Ventoux en de Grossglockner heb ik inmiddels van mijn lijst kunnen afvinken.

Waanzin! Voor mij althans. Maar de hele Vasaloppet, nooit van mijn leven! Die ga ik écht nóoit doen. Veel te ver.

Jacomina in mei 2021: “Esther, in 2022 ga ik mee op de Vasaloppet-reis naar Zweden. Zullen we dan samen de Nattvasan 90 doen?”

“O, dat is goed. Leuk. Gezellig.”

Esther en Jacomina gaan de NattVassan langlaufen

Wacht. Wat?!

Jacomina doet dit soort dingen natuurlijk met gemak, de koningin van de lange afstanden en bizarre plannen. Na haar Brutal, de Arch2Arc en #thinkdeca avontuur is de NattVasan een eitje. Toch Jaco? Maar voor mij moet er echt nog wel iets gebeuren in mijn hoofd.

We moeten aan de slag. Een trainingsplan maken, samen lange duurtrainingen doen. Ook op de rolski’s. Dat was eerlijk gezegd niet mijn favoriete sport maar ik moet zeggen, it grows on you. En voor een goede voorbereiding voor een uitdaging als de Nattvasan moet je als Nederlander toch echt wel. O ja, deze race doe je dus in het donker.

Trainen in het donker

Onze voorbereiding bestaat uit krachttraining, lange duurtrainingen op rolski’s, fietstochten, conditietrainingen, techniektrainingen. En trainen in het donker. Gelukkig is de wintertijd begonnen. Verder moeten we onze race-strategie bepalen. Hoe delen we de race in? Waar liggen de beperkingen? Waar liggen de kansen? Het staat in onze agenda’s omcirkeld: vrijdagavond 4 maart 2022 om 20.00 uur start in Sälen. Met als bedoeling om zaterdagmorgen 5 maart in Mora te finishen.

Esther en Jacomina gaan de NattVassan langlaufen

We zijn als team ingeschreven: LowLandLadies. Die naam is inmiddels al een heel eigen leven gaan leiden: met een eigen logo. Dank je wel Evie voor je prachtige ontwerp.

Het is dus serieus, dit gekke plan. Maar wat een mooi avontuur wordt dit. En we houden je op de hoogte!!

 


Wat is de Nattvasan?

De Nattvasan is één van de varianten van de Vasaloppet. De Vasaloppet is een legendarische langlaufmarathon over 90 kilometer die in Zweden plaatsvindt. Deze marathon is voor de Zweden wat de Elfstedentocht voor ons Nederlanders is. De Nattvasan doe je ’s nachts. Dus dezelfde route als de gewone marathon, maar dan in het donker.

Esther en Jacomina gaan de NattVassan langlaufen

Meer info over de Nattvasan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer
Wil je reageren, iets vragen of heb je een tip? Laat het weten.