Veel blije gezichten bij het Noords Festival!

Na 8 jaar Reit im Winkl verhuisde het Noords Festival naar St. Ulrich am Pillersee. Daar werden we opgewacht door een dik pak sneeuw, prachtige loipes en zeer enthousiaste mensen. De mensen van de skiclub St. Ulrich zetten hun beste beentje voor en Brigitte, de vrouwelijke burgemeester, liet door haar constante aanwezigheid zien dat we meer dan welkom waren! Ook over het verblijf in Hotel Pillerseehof waren (bijna) alleen maar positieve geluiden.

langlaufen Noords Festival

 

Waar is de beloofde parkeerplaats? 

Vrouw Holle maakte het ons de eerste dagen niet gemakkelijk. Ondanks het feit, dat er al zat sneeuw lag, liet ze op de eerste dagen nog veel van het witte goedje op het Pillerseedal neerdalen. Dat betekende o.a. dat de beloofde parkeerplaats maandagochtend nog niet klaar was. Maar dat mocht de pret niet drukken. Om 9:30 uur stonden op de nieuwe locatie ca. 90 deelnemers aan de lessen te dansen op de warming-up van Anna.

langlaufen Noords Festival

Tijdens de 2 zondaglessen met maar liefst 9 groepen werd weer veel geleerd. Er was zelfs een 10e groep met 5 langlaufertjes tot 12 jaar, die afwisselend les kregen van deelnemers van de huidige langlauflerarenopleiding. ’s Avonds werd dit eerste Noords Festival sfeervol door de burgemeester geopend. 

Nog meer sneeuw en lawinegevaar 

langlaufen Noords Festival

Maandag stond de grote tocht op het programma, met de start in het centrum van St. Ulrich. Het bleef echter sneeuwen en dus werd de tocht naar dinsdag verplaatst. Helaas konden we ook toen, door het grote lawinegevaar, de geplande tocht via Hochfilzen en Fieberbrunn niet maken. Na de intensieve sneeuwval werd het warmer en dat zorgde ervoor, dat de loipe naar Hochfilzen “gesperrt” moest worden. Zo waren er op maandag weer 2 lessen en maakten we op dinsdag een prachtige tocht op een aangepast parkoers tussen St.Ulrich en St.Jakob. Onderweg aten we in een restaurant en was er natuurlijk nog tijd voor technische tips van de instructeurs.

Een echt langlaufstadion

langlaufen Noords Festival

In de informatie stond steeds vermeld langlaufstadion Schwendt. De eerste dagen leverde dat wat vragen op, maar woensdagochtend was het voor iedereen duidelijk. De Skiclub St.Ulrich onder leiding van Helmut en Christoph hadden samen met Bert en Paco van de Nederlandse Ski Vereniging het stuk weiland omgebouwd tot een prachtig langlaufstadion. Ondanks de grote hoeveelheid nieuwe sneeuw, de daaropvolgende dooi- en regenperiode en vorst in de nacht voor de wedstrijd, lag er een prachtig geprepareerd parkoers voor de eerste NK 7,5 km en dat alles bij stralende zonneschijn!

Bekijk hieronder de beelden van de reis tot en met woensdag:

Nadat om 9:45 uur de kids over een kortere ronde hun wedstrijd gestart waren, was de rest om 10:00 uur aan de beurt. Na een spannende strijd prolongeerden Anna v.d. Rhee en Max Teeling hun titels. Rick Hoenderop werd bij zijn allereerste langlaufwedstrijd tweede bij de mannen! ’s Middags was de videoanalyse klassiek goed bezocht. Ditmaal werden de diagonaaltechniek en stapbochten op de video gezet en aansluitend geanalyseerd.

Dubbelstok of afzetwax?

langlaufen Noords Festival

Voor de klassieke wedstrijd (10 km) op donderdag was deze keuze erg belangrijk voor de Nederlandse titel bij de mannen. Nadat hij 2 jaar onbedreigd had gewonnen, moest dubbelstok-crack Björn Haring zijn meerdere erkennen in Max Teeling, die voor het eerst ook zonder afzetwax liep. Jan Nelissen jr. werd net als bij de vrije stijl derde. Bij de vrouwen had Anna v.d. Rhee nu een grotere voorsprong op de 3 daarachter. Annemarie Straub, Nicole de Wit en Tosca de Wit werden weer 2, 3 en 4, maar nu in een andere volgorde dan woensdag. In de diverse klassen van de kids tot 12 jaar tot de mannen 70-plus werd fantastisch strijd geleverd. Bijna alle leeftijdsklassen zijn tegenwoordig weer goed gevuld.

Na de wedstrijd gaf Björn Haring nog een dubbelstok-clinic aan de Vasa Sport instructeurs. Dat was zeer leerzaam en de “vertaling” voor de deelnemers gaat er in de toekomst natuurlijk komen!

langlaufen Noords Festival

Voor de meesten stond er donderdag met de run-run-ski-ski nog een wedstrijd op het programma. Diane Gorter en Frans van Heteren lieten zien dat ze zeer goed langlaufende triatleten zijn geworden. Verder waren er veel teams aan de start, die m.n. om de clubcuppunten streden.

Afwisselend programma op vrijdag

langlaufen Noords Festival

Ook de vrijdag werd niet bepaald een rustdag. Voor 3 groepen was er ’s ochtends een heerlijke klassieke tocht naar Hochfilzen. Voor 8 kleinere groepjes was er weer een videoanalyse, ditmaal skating. ’s Middags werd de 6,3 km ronde voor de 25 km wedstrijd verkend, waarbij de Vasa-instructeurs veel tips gaven over klimmen en dalen. ’s Avonds was er een gezellige afsluiting in Pilli’s bar onder Hotel Pillerseehof. In dat hotel verbleven de meeste deelnemers en dat naar (bijna) volle tevredenheid. Prima kamers, fijne voorzieningen met o.a. sauna, binnenzwembad en ruime waxruimte en overvloedig en lekker eten.

Ook de 25 km bij prachtig weer

Na de zware sneeuwval aan het begin van de week, was het vanaf woensdag prachtig weer. Ook tijdens de afsluitende NK-wedstrijd over 25 km was het “strak blauw”. Tijdens deze “marathon” was er al snel een kopgroep met Max Teeling, Rick Hoenderop en Machiel Ittmann, gevolgd door de eenlingen Jan Nelissen jr. en Anna v.d. Rhee. Daarna een groepje mannen veteranen met Tosca de Wit als tweede vrouw. Max wist Rick en Machiel nog af te schudden en Anna hield het gat naar Tosca groot. Diane Gorter eindigde als derde vrouw.

langlaufen Noords Festival

Ook nu werd er in alle klassen weer felle strijd geleverd en kwam bijna iedereen moe en voldaan over de finish.   
De prijzen werden natuurlijk weer uitgereikt door de enthousiaste vrouwelijke burgemeester van St. Ulrich en de skiclub werd nog een keer in het zonnetje gezet in de persoon van Helmut Jakob. Zo eindigde een fantastische week.

Grote dank aan iedereen, die deze week mogelijk heeft gemaakt! Op naar het tweede Noords Festival in St. Ulrich am Pillersee. Bekijk alle uitslagen van de wedstrijden op de website van de NSV.

In 2019 deelnemen aan het Noords Festival?

Laat je de hele week onderdompelen in deze heerlijke langlaufsfeer. Als langlaufer moet je hier eigenlijk bij zijn. Bekijk de reispagina en wacht niet te lang met boeken zodat je de vroegboekkorting nog meepakt.

Noords Festival >>