Kies de juiste reis

Als je op zoek gaat naar een geschikte fietsreis speelt de datum natuurlijk een belangrijke rol. Maar als je alleen de datum laat bepalen is de kans dat je bij een te lichte of te zware of een technisch te makkelijke of moeilijke reis terecht komt groot.

Daarom vind je bij elke reis een cijfer voor de moeilijkheidsgraad (reislevel) en worden er op elke reis verschillende niveau's met afstanden en hoogtemeters (kleuren) aangeboden.

Level van de reis

Elke reis heeft een eindcijfer voor de moeilijkheidsgraad (reislevel). Bij de racefietsreizen is dat het bovengenoemde cijfer voor de zwaarte conditioneel gedeeld door 10. Bij de MTB-reizen wordt het cijfer bepaald door factoren zwaarte conditioneel, technisch en loopstukken. De bovengenoemde cijfers worden door 10 gedeeld en bij elkaar opgeteld. Daarbij opgeteld komt een cijfer voor het laagste niveau, waarvoor bij die reis kan worden ingeschreven (geel=2, groen=4, blauw=6, rood=8 en zwart=10). De optelsom wordt gedeeld door 4, waarmee we het gemiddelde hebben en dat cijfer bepaalt dan de level van de reis.

Niveaugroepen en routes

Zowel bij MTB als bij Racefiets bieden we in elke reis meerdere niveaus aan. Zo kan iedereen op zijn/haar eigen niveau rijden, maar pas op, ook de deelnemers van het niveau geel of groen rijden pittige dagafstanden met een evenredig aantal hoogtemeters. Deelnemers, die zelfstandig met GPS rijden kunnen zelf de niveauroute kiezen, waarbij ze natuurlijk wel “op tijd binnen moeten zijn”. Het niveau hoeft ook niet iedere dag hetzelfde te zijn. In welke niveaugroep de deelnemers die met gids rijden worden ingedeeld, hangt af van talent, techniek en conditie. Meestal worden de niveaugroepen tijdens de eerste echte klim in de eerste etappe ingedeeld. Bij elke reis wordt bij de boeking gevraagd een inschatting van je niveau te geven. Was je al vaker mee dan weet je dat al, ga je de eerste keer mee moet je een gokje wagen, waarop je niet vastgepind wordt! De belangrijkste factor bij het bepalen van het niveau zijn de hoogtemeters en in veel mindere mate de kilometers.

Mountainbike:

mtb niveaugroepen

Racefiets:

racefiets niveaugroepen

Bij iedere reis staat aangegeven (onder de Expert Quote) voor welke niveaus de betreffende reis wordt aangeboden. Zit jouw niveau daar bij die reis niet bij, moet je op zoek naar een andere.


Deze factoren bepalen de moeilijkheidsgraad

Naast de level van de reis en de niveau's geven we, op de reispagina, nog indicaties aan op andere factoren die de moeilijkheid van de reis bepalen. Bij racefiets drukken we die alleen uit in zwaarte conditioneel, bij MTB maken we daar onderscheid in conditie, techniek en loopstukken. Ook deze gegevens staan per reis onder de Expert Quote


Juiste keuze

Met deze gegevens moet je kunnen bepalen of een reis voor jou geschikt is. Kun je het niveau rood conditioneel goed aan, maar moet je veel lopen omdat je niet zo technisch bent, dan kun je beter een reis met een lager level kiezen, ook bij die reizen bieden we natuurlijk niveau rood aan! Is niveau groen jouw limiet qua hoogtemeters en afstand, maar ben je zeer in je element op technisch trails, dan kun je best een reis met level 7 kiezen, mits die dan wel groene routes heeft natuurlijk! Pas op: het cijfer is een gemiddelde! Ben je niet zo technisch, maar conditioneel sterk en vind je langere loopstukken niet erg dan moet je even naar de afzonderlijke cijfers kijken en een reis zoeken met een laag cijfer voor techniek, waarbij hogere cijfers voor conditie en loopstukken dan niet erg zijn.


Met gids of zelfstandig met GPS

Bij de racefietsreizen wordt in groepjes met GPS (plus routekaartjes) gereden. Bij de reguliere mountainbikereizen met vaste datum kun je meestal kiezen of je met Gids of zelfstandig met GPS rijdt. En dan is er ook nog de categorie reizen Zelfstandig met GPS, waarbij je ook zelf nog de datum en het aantal etappes kunt kiezen. Indien je nog nooit een mountainbike reis bij Vasa Sport hebt gereden raden we je aan eerst een reis met gids te rijden.


De gidsen

Alle gidsen (waarvan er één tevens de reisleider is) zijn zelf enthousiaste mountainbikers en doen niets liever dan anderen mee te laten genieten van dit echte mountainbiken. Naast het wijzen van de route verzorgen zij ook reparaties onderweg, EHBO en alle andere noodzakelijke dingen. Alle gidsen hebben een EHBO-diploma (met jaarlijkse bijscholing!) en zijn uitgerust met een mobiele telefoon en  GPS-ontvanger. We hebben al onze gidsen geschoold op het gebruik van GPS en de begeleiding van groepen. Op die manier komt de begeleiding op de echte Vasa Sport manier tot zijn recht. Je hoeft je niet druk te maken over de te volgen route, dat doet de gids. Dus: mountainbiken met een gids betekent onbekommerd genieten!


Zelfstandig met GPS

Als je zelf met GPS rijdt, heb je natuurlijk meer vrijheid. Het is niet zo makkelijk als met een gids, maar voor sommigen is dit juist een uitdaging. Een GPS-ontvanger wordt op het stuur van de bike gemonteerd. Vasa Sport laadt de routes en waypoints voor je in. Heb je zelf een GPS-ontvanger van Garmin dan kunnen we daar de routes inladen (neem wel tenminste 2 sets oplaadbare batterijen en een oplader mee). Heb je zelf geen GPS-ontvanger dan kun je er één huren. Natuurlijk regelt Vasa Sport naast het inladen van de routes verder alle andere zaken als bagagetransport, onderkomens, terugtransport naar de startplaats en briefings. En bij de reguliere reizen ontmoet je ook weer de andere deelnemers, die met de gidsen onderweg zijn geweest.