Een prachtige afsluiting in Luxemburg

De laatste Vasa Sport MTB-reis van het seizoen 2020 was helaas alweer een feit. Gelukkig mochten we drie mooie, uitdagende dagen gaan mountainbiken rondom de rivier de Sûre in Luxemburg.

Luxemburg trails


Veel modder en een verwarmend zonnetje

Vrijdagochtend vertrokken we vanuit het plaatsje Kautenbach met grijze luchten en een beetje miezer. Maar dat deerde niet want iedereen had zich met regenkleding goed voorbereid op slecht weer. We vertrokken in drie groepen: een GPS-groep van twee man, een rode groep en een blauwe groep beide onder leiding van een gids, naar het piepkleine plaatsje Lulthauzen aan de Sûre. Het werd een gave middag met veel modder, schitterende maar ook gladde paadjes en aan het eind van de dag een verwarmend zonnetje.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Al snel bleek tijdens het begin van de eerste rit dat het blauwe niveau voor één van de deelnemers iets te hoog gegrepen was. Gelukkig waren er bij deze reis drie gidsen-in-opleiding mee. Twee daarvan ontfermden zich als volwaardige gidsen over de betreffende deelnemer Jos en maakte er zo een heerlijke op maat gesneden dag van. De rest genoot van de uitdagende Luxemburgs trails tot men bij de finish in Lultzhauzen arriveerde. Daar werden we ontvangen door Bertus de chauffeur en konden we eigenlijk direct aanschuiven voor een welverdiend diner.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Trails, trails, trails en de Sûre

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt maakten we ons klaar voor de tweede etappe, een rondje om Lultzhauzen. De route liep voornamelijk langs de oevers van de Sûre die diep uitgeslepen door de dalen stroomt. Daaromheen vind je steile hellingen met vele uitdagende en afwisselende trails. De trails lopen zowel in stijgende als in dalende lijn en bestaan uit wortel ondergrond, rots of klei die in deze tijd van het jaar vaak bedekt zijn met een dik en schitterend gekleurd bladerdek.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Het werd een lange rit met voor rood maar liefst 70 km en 2400 hoogtemeters. We hadden geluk, want de zon die scheen en de ondergrond was een stuk minder nat dan de dag ervoor. Iedereen kwam er lekker in en er werd steeds beter afgedaald en geklommen. Voldaan en verrast door de schoonheid van het Luxemburgse land kwamen we aan het einde van de dag terug in de jeugdherberg. Daar werd er genoten van een lokaal speciaal biertje.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Schitterend herfstweer

Wederom was het op zondag mooi herfstweer. De route van de laatste etappe bracht de groep terug naar de camping in Kautenbach. Net als de dagen daarvoor volgen de trails zich snel na elkaar op en kom je nauwelijks op de verharde weg. Luxemburg is een paradijsje voor de technische mountainbiker. Je rijdt er door vele diepe, onherbergzame dalen en klimt hier dan uit naar vlakke brede plateaus met daarop gezellig pittoreske dorpjes.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Gezamenlijk werd er geluncht in een superluxe restaurant voordat we begonnen aan het laatste deel van de etappe en het weekend. In dit laatste gedeelte zit de mooiste trail van de reis waar bijna geen einde aan lijkt te komen. Na wat langere beklimmingen rijden we dan opeens hoog boven de camping waar we naar toe gaan via een laatste hele snelle afdaling.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Op de camping werd er gedoucht en nog wat genuttigd en daarna reed iedereen op eigen gelegenheid weer terug naar huis. We hebben dit weekend echt coronaproof kunnen organiseren en uitvoeren. Met name door de strenge regelgeving in Luxemburg en de accommodatie: mondkapjes plicht, gereserveerde tafelsetting, buffet wat per persoon werd uitgereikt, buiten sporten in de natuur en altijd 1,5 meter afstand. Kortom een veilig weekend op een valpartijtje na ;-).Het was een waardige afsluiting van een schitterend MTB-seizoen.

Luxemburg trails

Luxemburg trails

Wil je ook een weekendje mountainbiken in Luxemburg?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

LUXEMBURG TRAILS