Bas Kwaaitaal gids van het Vasa Fiets Team

Bas Kwaaitaal

Bas Kwaaitaal

gecertificeerd MTB Gids EU in opleiding / MTB-Instructeur / Vasa Sport Media

Wanneer en hoe ben je met MTB'en in aanraking gekomen?

Als kind crosste ik rond op mijn zelf gebouwde crossfietsjes en toen ik genoeg had gespaard kocht ik mijn eerste echte BMX. Hierna volgde crossbrommers, crossmotoren en natuurlijk ook de mountainbike. Eind jaren '90, in de bergen van Portes Du Soleil, zag ik voor het eerst mountaibikers, gehuld in motocross pakken, de skilift pakken en vervolgens hard naar beneden crossen. Ik was hierdoor totaal gegrepen en kocht mijn eerste fully, een Nicolai Helius FR. De jaren daarna, toen enduro nog freeriden heette, ging ik het liefst omhoog met de lift. Nu nog steeds want ik gids zoveel mogelijk de panorama groepen HAHAHA.

Wat was je eerste transalp?

Mijn eerste 'self supported' transalp was in 2007, van Chur naar Tirano. Uplifts hadden wij in de vorm van skiliften, treinen en postwagens zoveel mogelijk aan elkaar geregen. Wel fijn met onze freeriders van 18 kilo en een zware rugzak. Met het lichter worden van de fietsen, het gemak van het bagagevervoer en het fitter worden van mijzelf, begin ik het klimmen steeds meer te waarderen.

Wat is jouw favoriete Vasa reis en waarom?

Mijn favoriete Vasa reizen zijn de Giro Dolomiti en de Fanes Sella Ronda. Ik ben echt verliefd op de Dolomieten! De natuur, met de steile rotswanden en pieken en de mooie trails die erdoorheen lopen, is uniek in Europa. Verder word je natuurlijk ook gelukkig van elke maaltijd die je in Italië voor je neus geschoteld krijgt!

Wat doe je naast het gidsen?

De laatste jaren richt ik me vol op het fietsen. Ik geef mountainbike clinics en BMX clinics aan kinderen op scholen en volg ik de internationale mountainbike gids opleiding. Met mijn bedrijfje flowytracks ben ik regelmatig betrokken bij de ontwikkeling van bikeparkjes en pumptracks in Nederland. Sinds zomer vorig jaar maak ik ook deel uit van het Vasa kern team, waar ik me bezig hou met de communicatie van de fiets tak. Lekker druk maar ook zo leuk!

flowytracks

Heb je nog een leuk fiets gerelateerd verhaaltje met ons te delen?

Toen ik nog wat jonger en roekelozer was liep ik, tijdens het testen van een hip jump in Bikepark Utrecht, de welbekende piano toest op. Door schade aan de banden steekt je sleutelbeen dan blijvend omhoog. Jaren daarna viel ik in Tiscino Zwitserland op dezelfde schouder en brak ik mijn sleutelbeen. Tijdens een check in het ziekenhuis stonden de dokters lachend te wijzen naar mijn röntgenfoto. Ze vonden het knap dat ik zo was gevallen dat het botje van de sleutelbeen precies terug in de kom van mijn schouderblad was gebroken. Je ziet er dus niets meer van die pianotoets en heb ik weer 2 gelijke schouders HAHAHA. Helaas ben ik recent, nu met de enduro motor, wéér op dezelfde schouder gevallen met een sleutelbeenbreuk als gevolg. Tijdens het eerst ritje op de fiets dacht ik dat mijn stuur scheef stond. Helaas, dat was mijn schouder. Nu voelt het weer normaal. Grappig hoe het lichaam zichzelf corrigeert.

Wat vind jij er het leukste aan om met deelnemers op stap te zijn? Heb je een leuke anekdote die je met deelnemer(s) hebt meegemaakt?

De lift nemen, hahaha, nee, het leukste vind ik hoe blij de deelnemers worden van een mooie biketrip. Ook wel logisch want onze sport bedrijven in een mooie omgeving en er even uit zijn is natuurlijk altijd te gek.
Tijdens de reizen geven we onderweg ook techniektraining. Op een mooie asfaltweg waren we bochtentraining aan het doen, stuurdop de grond indouwen was het devies. Deelnemer Ruud nam deze tip wel heel erg letterlijk. Beelden zeggen meer dan woorden dus check de foto!

Ruud door de bocht

Heb je nog tips aan deelnemers van de reizen?

Zeker! Regelmatig zie ik deelnemers meegaan met level 6-9 reizen die wat  tekortschieten in hun technische vaardigheden. Fietsen in het buitenland is namelijk wel iets anders als fietsen op de Nederlandse trails. Daarom raad ik altijd aan, helemaal als je voor het eerst in de bergen gaat fietsen, om één of liever meerdere Vasa clinics te gaan volgen. Dit in combinatie met deelname aan een weekendreis zorgt ervoor dat je je optimaal voorbereidt op een weekreis!


Meer weten over de eigenaren en vaste medewerkers van Vasa Sport en wat ze doen?  Bekijk: de Vasa medewerkers stellen zich voor.