In gesprek met: Rick Hoenderop over de 10 redenen om racefietsreis Tiroler Alpen te doen

Misschien ken je hem al als reisleider en gids van onze fietsreizen. Maar Rick Hoenderop is ook de ontwikkelaar van de racefietsreis Tiroler Alpen. We zijn met hem in gesprek gegaan over deze reis. Rick gaf maar liefst 10 redenen waarom je deze reis wilt doen. Hij vertelde ook over de omgeving en wat hij zelf hoogtepunten van de reis vindt. 

In gesprek met: Rick Hoederop

 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de 10 redenen waarom de Tiroler Alpen racefietsreis zo'n toffe reis is om te doen.

 1. afwisselende tochten door verschillende landschappen
 2. geschikt voor de toerfietser die van een beetje klimmen houdt, maar ook voor de berggeiten onder ons
 3. elke dag de keuze uit 4 of zelfs 5 routes met een verschillend aantal hoogtemeters en kilometers
 4. mogelijkheid van een rustdag en bezoekje aan de stad Innsbruck
 5. geen gesleep met bagage, je verblijft de hele week in één comfortabel fietshotel
 6. col-verzamelaars kunnen in een week 6 tot 10 bergen bijschrijven
 7. fietsen op parcours van WK in Innsbruck, inclusief de steile slotklim
 8. zonder wedstrijdstress fietsen op het parcours van de Oetztaler Radmarathon
 9. beklimmen van de Tiefenbachferner, de op één na hoogste weg van Europa (2829m)
 10. Innsbruck is snel bereikbaar met de auto (9 uur), trein of vliegtuig

Voor iedere racefietser die van bergen houdt

“Deze reis is aan te raden aan iedere racefietser die van de bergen houdt. Bergen kan zijn qua uitzicht, maar ook omdat je hier best veel mogelijkheden hebt om mooi te fietsen zonder dat het gelijk extreem zwaar is. Zowel de minder getrainde fietsers die voor het eerst naar de bergen gaan als de ver gevorderde fietsers die graag veel hoogtemeters willen maken of die de passen of cols willen verkennen kunnen mee. Elke dag heb je de keuze uit 4-5 verschillende routes met verschillend aantal kilometers en hoogtemeters. De reis is prima geschikt voor groepen, stellen en fietsmakkers die niet allemaal even snel of ver willen fietsen. Na het gezamenlijk vertrek worden er groepjes gevormd die dezelfde route rijden en hetzelfde tempo. De hele dag fiets je op je eigen kunnen en 's avonds worden de (sterke) verhalen gedeeld onder het genot van een drankje.”

Over de omgeving van Innsbruck in Tirol

“Het gebied is mooi en bijzonder omdat de standplaats waar we overnachten in een uitgestrekt dal vlak bij Innsbruck ligt. Dit is een grote stad die bekend is van het WK van 2018. Vanuit die plaats kan je eigenlijk vrij snel verschillende dalen in, verschillende bergen en cols beklimmen. Eigenlijk kan je iedere dag wel een andere kant op en een nieuw gebied in. Een stuk in Duitsland of de Timmelsjoch. Die is bekend van de Oetztaler Radmarathon, dat zullen de meeste racefietsers wel kennen denk ik. Het is een hele grote racefiets wedstrijd/marathon waar iedereen aan kan deelnemen en die door hetzelfde gebied gaat.”

In gesprek met: Rick Hoederop Racefietsreis Innsbruck

De omgeving rond Innsbruck is heel afwisselend en voor veel fietsers geschikt

“Ik denk dat vooral de afwisseling en dat je ook stukken redelijk vlak kunt fietsen door het dal, dat dát het gebied zo uniek maakt. Met een lage intensiteit kan je daar ook fietsen, je kan de mooie stad van Innsbruck bijvoorbeeld bekijken. Dus er zijn wel meer mogelijkheden, het is niet altijd dat het heel ver en zwaar is.”


“De afwisseling in het landschap vind ik ook wel heel bijzonder. Meer naar het noorden hebben we een ronde gemaakt door Duitsland in het Karwendel gebied. Dat fietst ook weer heel anders. Je kan vlak fietsen, maar ondertussen heb je wel enorme bergen om je heen. Als je bijvoorbeeld in de Franse Alpen bent, moet je bijna altijd wel een col op. Hier is dat veel minder, hier kan je gewoon een klein bergje op fietsen met alsnog mooie uitzichten. De regio biedt meer mogelijkheden om ook routes van geel tot en met zwart te hebben. Dat heeft eigenlijk geen enkele andere reis. Het geeft wel aan welke mogelijkheden het gebied heeft om zowel redelijk vlak te fietsen maar ook om de col-verzamelaars te trekken. Het is dus een heel veelzijdig gebied en geschikt voor zowel de klimgeiten als de klimtoerder.”

  In gesprek met: Rick Hoederop Racefietsreis Innsbruck

  De hoogtepunten van racefietsreis Tiroler Alpen

  “Er zijn echt meerdere hoogtepunten die nu door mijn hoofd schieten. Eén van de hoogtepunten is de op één na hoogste bergstraat die je kan beklimmen met de fiets: de Tiefenbachferner, vlak bij Sölden. En dat is omdat die zo hoog is, hij gaat boven de 2800 meter. Er is maar één straat die hoger is en dat is de Pico Veleta in de Sierra Nevada (Spanje). Dat je zo hoog kunt komen met de fiets en is best wel bijzonder. Hij is nog hoger dan de Stelvio bijvoorbeeld, die veel mensen wel kennen.”

  In gesprek met: Rick Hoederop Racefietsreis Innsbruck

  De Tiefenbachferner: de op één na hoogste weg van Europa (2829m)

  “Het is een doodlopende straat en omdat er relatief weinig auto’s rijden voelt het ook wel bijzonder. En dat je ook wel een beetje gek moet zijn om daar naar boven te rijden, omdat het een hele steile zware weg is en je gaat dezelfde weg weer terug. De echte diehards die vinden dat prachtig, maar een normaal mens denkt misschien ‘ik ga toch niet omhoog en dan weer terug’. Dus dat is wel tof.

  Vasa Sport Hoogteprofiel Tiefenbachferner

  Normaal bij een bergpas - zoals de Grossglockner of de Stelvio of dat soort bergen - heb je relatief veel verkeer omdat je van A naar B kunt rijden. Dat heb je op de Tiefenbachferner veel minder en daarom is het heel mooi om daar te fietsen.”

  “Een ander hoogtepunt is de beklimming van de Timmelsjoch. Dat is een col die ook in die grote wedstrijd zit die ik eerder al noemde, de Oetztaler Radmarathon. Er zijn nog veel meer mooie hoogtepunten in deze reis maar dit is het eerste waar ik nu even aan denk.”

  Vasa Sport hoogteprofiel Timmelsjoch

  De top 7 cols uit deze reis:

  • Timmelsjoch (2504m)
  • de Höttinger Höll (slotklim WK parcours 28%)
  • de Tiefenbachferner (2829m)
  • Hahntenjoch (1984m)
  • de Pillerhöhe (1558m)
  • Kaunertaler Gletscher (2750m)
  • de Kuhtai (2030m)

  In gesprek met: Rick Hoederop Racefietsreis Innsbruck

   Lijkt je dit wat? 

   Fiets dan snel door naar de reisbeschrijving, ontdek alle details en meld je aan.

   Ja, laat me meer zien van deze racefietsreis Tiroler Alpen

   Vragen? Reageren?

   Heb je een vraag over deze reis of wil je reageren? Stuur Rick een e-mail