Racefietsen in de Auvergne, verrassend mooi

De avonturiers die zich niet lieten weerhouden door de onbekendheid van het gebied werden niet teleurgesteld. Na een uitzonderlijk nat voorjaar waren de vooruitzichten goed en was het de hele week heerlijk weer. Enkele deelnemers zijn zelfs bekeerd tot het niet dragen van een ondershirt bij warm weer.

racefiets reis auvergne frankrijk


Veel hoogtepunten

Dag 1 van de Tour d'Auvergne zit meteen al vol hoogtepuntjes: de Col de Guèry, het meer van Aydat, Saint Saturnin (gelabeld tot “één van de mooiste dorpjes van Frankrijk”) en een mooi uitzicht over Saint-Nectaire met zijn basiliek. Het enige minpunt van de dag is dat de reisleider zijn sleutelbeen breekt bij een ongelukkige val. De daalclinic die nog gepland stond, is dus maar overgeslagen wegens verondersteld gebrek aan overtuigingskracht.

Aardverschuiving?

Dag 2 zakken we naar het zuiden af en komen we via het departement Haute-Loire in het departement Cantal. Omdat de weg door Gorges de la Courgoul niet open is na een aardverschuiving, is er voor geel een alternatieve route gemaakt en eerlijk gezegd is die misschien nog wel mooier dan de oorspronkelijke route. 

racefiets reis auvergne frankrijk

racefiets reis auvergne frankrijk

De hoogtepunten van de dag zijn onder meer de steile klim voor en boven de grotten van Jonas, het dorpje Ardes sur Couzes, waar alle routes kunnen lunchen en we zowaar op enig moment met zijn allen aan tafel zitten, ondanks de verschillende afstanden die tot hier overbrugd zijn en de afdaling naar de rivier de Allagnon. Het hotel met zwembad wordt zeer gewaardeerd.

racefiets reis auvergne frankrijk

Fietsen in het trainingsgebied van een prof

Dag 3 fietsen we over de zuidelijke “estives” (hooggelegen zomerweides) van de Cézallier. Het is hier leeg, weids, woest en een favoriet trainingsgebied van local hero Romain Bardet. Iedereen geniet hier, ook van de bijna volledige stilte. 

racefiets reis auvergne frankrijk

De rode rijders komen tot het besef dat het hier niet veel eenvoudiger is dan in de Alpen en schroeven hun ambities een kleurtje terug. We verlaten dit plateau richting Murat waarin we weer in een zeer mooi hotel zitten en waar het eten wel heel erg lekker is.

Rustdag of toch lekker fietsen?

Dag 4 geen verplaatsing. Sommige genieten van een welverdiende rustdag, terwijl andere deelnemers een rondrit doen. Martine fietst met de blauw/rode mannen en Jur fietst, zoals eigenlijk alle dagen en naar eigen wens, alleen. Ze fietsen via de Gorges de la Truyère en de Pont de Tréboul naar een terrasje in Pierrefort en vandaar via de cols de Griffoule en Prat du Bouc terug naar Murat. 

racefiets reis auvergne frankrijk

Zoals al de hele week wisselen lekker lopende cols, korte steile kuitenbijters, heerlijke afdalingen en mooie uitzichten elkaar in hoog tempo af. De klimmen zijn misschien niet zo lang als in de Alpen, maar bij elkaar opgeteld klim je elke dag een behoorlijk pak hoogtemeters dat niet onder doet voor de Alpen. De wegen blijven heerlijk rustig. 

Het dak van de tour

Dag 5 brengt de deelnemers naar het dak van de tour: de Col de Pas de Peyrol, 1589m. Louis, Mario en Jos doen dit via de cols de Cère en de Perthus, Martine en Jur iets directer via de col d’Entremont. Daarna kunnen ze allemaal voornamelijk dalen richting Condat. Na aankomst is het heerlijk zonnebaden aan het meertje naast het hotel.

racefiets reis auvergne frankrijk

racefiets reis auvergne frankrijk

Nog één keer genieten

Dag 6 brengt iedereen weer door de verschrikkelijk mooie Cézallier via de Col de la Chaumoune, waar Margriet voor de laatste keer klaar staat met de ravitaillering, en het kratermeer Lac Pavin naar Besse. Dit middeleeuwse stadje is een ideale gelegenheid voor een lunchstop voor de laatste col van de reis, de Col de la Croix St Robert. We kunnen terugkijken op een mooie week, waar van alles in zat. Lekker eten, mooie routes en voldoende hoogtemeters. Er rest nog een laatste etappe en dat is de reis terug naar huis.

racefiets reis auvergne frankrijk

Bekijk de aftermovie:

Deze racefietsreis ook beleven?

Bekijk de reispagina voor meer informatie, data en prijzen:

Tour d'Auvergne >>