MTB TransAlp klassiekers vanaf nu bij Vasa Sport te rijden

Heckmair, Joe, Albrecht en Stanciu. Dit zijn de grondleggers van de TransAlptochten die vandaag de dag echte klassiekers zijn. Zij hebben nu allemaal een route die naar hen vernoemd is. Lees over het bijzondere ontstaan van deze routes en welke klassieker je dit jaar bij Vasa Sport kan rijden.

mtb-klassieker-route-albrecht-stanciu-joe-heckmair-reis-tocht


De eerste TransAlps

In de zomer van 1990 was Andreas Heckmair de eerste die op zijn mountainbike van noord naar zuid door de Alpen reed. De berggids Heckmair deed dat samen met Renner en Gerhard Strittmatter. Het idee werd in 1989 geboren en in 1990 uitgevoerd. 3 jaar eerder was Heckmair op zijn mountainbike in de Himalaya onderweg. Hij schudt nog zijn hoofd, dat hij niet eerder op het idee was gekomen om in de bergen van zijn “achtertuin” te gaan fietsen. Over wat nu de Heckmair-route heet (312 kilometer met een hoogteverschil van 13.500 hoogtemeters) reden ze van het Zuid-Duitse Oberstdorf naar het Gardameer. 

mtb-klassieker-route-albrecht-joe-heckmair-stanciu-reis-tocht

Een paar weken later, in augustus 1990, reed Uli Stanciu met Michael Conrad en Christian Roschmann van het Zuid-Duitse Mittenwald naar Bolzano. Deze tocht van 300 km en 700 hoogtemeters was relatief licht. Ook bij Stanciu was het idee in 1989 geboren, toen hij van Mittenwald naar het Zillertal reed en weer terug. Toen vroeg hij zich al af:

Waarom rijden we eigenlijk niet door de Alpen?

Een boom begint

Stanciu was (en is nog steeds) uitgever van het Duitse mountainbikeblad Bike en schreef in het voorjaar van 1991 een artikel in de Bike over deze eerste TransAlps. Hij kon toen nog niet weten wat dit voor gevolgen zou hebben. In de loop van de jaren 90 en daarna gingen steeds meer mountainbikers “op TransAlp” (ieder jaar tienduizenden) en kwamen er ook steeds meer reisorganisaties, die zo’n reis aanboden.  

mtb-klassieker-route-albrecht-joe-heckmair-stanciu-reis-tocht

De Joe-route

Eén van die reisorganisaties is Serac Joe, van Achim Zahn. Hij reed in 1995, net als Heckmair, van Oberstdorf naar Riva, maar over een andere route. Deze Joe-route met 420 km en 14.200 hoogtemeters is nog steeds zeer populair. Zahn noemt het overigens Alpencross i.p.v. TransAlp, net als het andere Duitse blad: Mountainbike Magazin.

mtb-klassieker-route-albrecht-stanciu-joe-heckmair-reis-tocht

Wedstrijd-TransAlp vanaf 1998

De eerder genoemde Stanciu is ook de bedenker van de Bike-TransAlp. Een etappe-wedstrijd van 7 etappes (tot 2013 waren het er 8) voor teams van 2 personen. In 1998 werd deze voor het eerst georganiseerd. Tot 2004 werd er gestart in het Duitse Mittenwald en was de finish, met wisselende (maar wel steeds terugkerende) etappeplaatsen, in Riva del Garda. Vanaf 2005 kwamen er ook andere startplaatsen en af en toe een andere finishplaats. Deze TransAlp wedstrijd is nog steeds erg populair, de beschikbare plaatsen zijn altijd zeer snel geboekt. 

De eerste Vasa Sport TransAlp in 2002

Vasa Sport was in 2002 de eerste reisorganisatie uit de Benelux, die een TransAlp aanbood. De TransAlp Berchtesgaden-Tarvisio werd exclusief georganiseerd voor leden van de Apeldoornse MTB-club Bar End. In 2003 stonden er al 3 TransAlps op het Vasa-programma, waarop iedereen kon inschrijven. Met de TransAlp Werfenweng-Cortina kwam er een tweede route bij. Daarna kwamen er elk jaar een paar TransAlps bij en ieder jaar minstens één nieuwe route. Zo heeft Vasa Sport al een paar duizend TransAlpers dit prachtige avontuur laten beleven. Er zijn veel mountainbikers, die elk jaar mee gaan en zo al meer dan 15 TransAlps op de lijst hebben staan.

mtb-klassieker-route-albrecht-joe-heckmair-stanciu-reis-tocht

De Albrecht-route

Het Gardameer (Riva del Garda of Torbole) is wel dé klassieke TransAlp finish. Als startplaatsen waren dus vooral Oberstdorf, Mittenwald en ook Garmisch favoriet. Eén van de populairste routes vanaf Garmisch is de Albrecht-route, die in 2004 door Andreas Albrecht werd ontworpen. Het is een route met 490 kilometers en bijna 12.000 hoogtemeters. 

TransAlp-klassiekers in het Vasa Sport programma 

Tijdens de gebruikelijke TransAlps van Vasa Sport red je het niet in 6 of 7 etappes van Zuid-Duitsland naar het Gardameer. Vasa Sport heeft per etappe 3- of 4 verschillende niveauroutes en voor groen en blauw zijn die etappes te lang en met te veel hoogtemeters.

mtb-klassieker-route-albrecht-joe-heckmair-stanciu-reis-tocht

In 2019 kun je met Vasa Sport ook een echte TransAlp-klassieker rijden. Tijdens zo’n reis fiets je de 7 etappes zelfstandig met GPS (voor de veiligheid met minstens 2 personen opgeven) en regelt Vasa Sport alles eromheen. Je krijgt dus de tracks van de etappes plus mogelijke alternatieven. Vasa Sport regelt de hotels en het bagagetransport, het terugtransport van finish naar startplaats en helpt bij pech onderweg. Iedere avond is er een briefing over de volgende etappe. In 2019 staat de Albrecht-route van Garmisch naar Riva del Garda op het programma. In 2020 wordt het de Joe-Route van Oberstdorf naar Riva.

GPS TransAlp klassieker Albrecht route >>