Machiel, de NK Master Master

"Het lijkt me wel leuk om alle NK's triatlon te doen, in één jaar tijd." Tuurlijk joh, toe maar. Hoe ouder hoe gekker. Dit jaar werd Machiel 50 jaar. Het was tijdens de week van de Vasaloppet dat het werd gevierd. Toen wisten we nog niks van zijn plannetje voor 2019 maar gaandeweg werd duidelijk dat hij weer eens met iets bijzonders bezig ging. 

machiel-nk-master-master


Tussen 23 maart en 13 oktober werden er 10 Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd in een triatlon of duathlon discipline. Machiel was overal bij en stond maar liefst 10x op het podium. 6x goud, 1x zilver en 3x brons zou geen slechte oogst zijn voor een hele carrière, maar Machiel haalde dit dus in een jaar binnen:

3e NK wintertriatlon Enschede 
1e NK Run Bike Run Cross 
NK sprint Hoogerheide geen masters 
1e NK Run Bike Run lang Almere 
3e EK Weert 
1e NK sprint (overall en categorie) Zandvoort 
2e NK kwart masters Zeewolde 
1e NK halve Klazienaveen 
1e NK crosstriathlon Almere 
1e EK en NK hele triathlon Almere 
3e NK duathlon kort Spijkenisse 

machiel-nk-master-master

Wat vond jij de mooiste? 

"Mijn beste wedstrijd dit jaar was toch wel de hele in Almere waar ik super was! En toch denk je dat er altijd verbeterpunten zijn. Maar onder de 9 uur dat had ik echt niet verwacht." 

machiel-nk-master-master

machiel-nk-master-master

Op de hele van Almere finisht Machiel onder de negen uur en met dezelfde tijd als bij zijn debuut in 2004. De dag erna vertrok hij om een fietsreis te begeleiden rondom het Gardameer. Daar bleek dat zelfs Machiel af en toe wat hersteltijd nodig heeft, maar na enkele dagen kon hij gewoon de trap weer af en de trappers van zijn MTB weer soepel ronddraaien. 

Nu het triatlon seizoen voorbij is gaat de knop meteen weer om naar het winterseizoen. Eind oktober staat de eerste langlaufstage in de sneeuwhal op het programma en vanaf januari zijn er nieuwe medaillekansen op de Nederlandse langlauf kampioenschappen. We zijn benieuwd, maar we zijn vooral heel trots om zo'n sportbeest als collega in ons midden te hebben. 

En in 2020? ga je je titels verdedigen? 

"Nou ik ga het volgend jaar zeker niet nog een keer doen, maar het WK in Almere lonkt wel. Of dat de hele of de crosstriathlon wordt dat weet ik nog niet. Nu even een weekje herstellen en dan naar Lanzarote Irene coachen en dan weer opbouwen naar het winterseizoen." 

"Ik ben blij dat het gelukt is om alle NK’s deel te nemen en dan bij alle NK’s ook nog op het podium is helemaal mooi meegenomen."

machiel-nk-master-master

Foto: Christie Brouwer