Langlaufweek Toblach: Ontspannen en enerverend

Langlaufweek Toblach begint op zondag 29 januari met een groep van 13 deelnemers. De sneeuwberichten voorspellen niet veel goeds voor de langlaufweek in Toblach (in de zuidelijke Alpen en Dolomieten). We vertrekken zuidwaarts met de Vasa-bus vanuit een sneeuwrijk Reit im Winkl. Met een internationale groep (Nederlanders en een Vlaming) bevolken we deze week een prima hotel in de toplocatie van de Italiaanse Dolomieten, Toblach. Onder leiding van 2 instructeurs gaan we onze langlauf-capaciteiten vergroten en vooral genieten van mooie tochten (en de Italiaanse keuken).

Langlauf-week-reis-Toblach

Leerzame eerste dag in het stadion

Op dag één van langlaufweek Toblach beginnen we in het stadion met een lesje klassieke technieken. De sneeuw is (zoals overal in dit dal) machinaal gemaakt, maar van prima kwaliteit! De middag wordt gebruikt voor de eerste kennismaking met de skatingtechniek. Dit blijkt best lastig te zijn, maar onder leiding van onze instructeurs begint het er bij de meeste deelnemers na een paar uur best aardig uit te zien.

DE uitdaging van de dag (de klimpas toepassen op de heuvel) wordt door vrijwel iedereen gehaald. 's Avonds is er voor iedereen gelegenheid om zich te laten informeren over het waxen van de ski's. Voor een aantal ook een ideale gelegenheid om dat in de praktijk toe te passen.

Ski Vasa Sport


De eerste tocht

De tweede dag vangt weer aan in het stadion met een kort lesje klassiek om voor de tochten alle benodigde gereedschappen (zoals pflug en pflugbogen, diagonaal stijgen, dubbelstokken en bocht stappen) te kunnen gebruiken. Na een uur volgt een tochtje rondom het meer van Toblach, waarna op een prachtige locatie de lunch wordt gebruikt.

Vervolgens wordt de groep opgedeeld, zodat in de middag zowel solo kilometers kunnen worden gemaakt (als voorbereiding voor marathons), als een groepstocht met  klassieke ski's naar Villa Bassa en er ook nog een groepje overblijft voor een volgende skatingles.

Ski Vasa Sport


Tocht naar St Martin

Dag drie begint met een busritje naar Wiesen in het Gsiesertal. In dit prachtige dal lopen we een mooie tocht naar St Martin. Onderweg worden video opnames gemaakt die worden gebruikt om beter (efficiënter) te leren langlaufen. Dat dit erg goed samengaat met een hapje en een drankje is deze week bewezen! Omdat er langs de retour route voldoende bus-opstapplaatsen zijn, kan iedereen zijn tochtlengte individueel aan passen. We beleven een prachtige zonnige dag met prima (overwegend kunst-) sneeuw!

Ski Vasa Sport


Dag vier nemen we even wat gas terug!

We lopen met de klassieke ski's via het meer van Toblach (met voor een aantal een koffiestop) naar het meer van Dueren. Onderweg worden de tips van de instructeurs in de praktijk toegepast. We genieten van het prachtige weer, de fijne (kunst) sneeuw en een mooi uitzicht op de mooiste pieken van de Dolomieten. Na een lekkere lunch gaan we retour richting het stadion van Toblach, waar een aantal mensen nog een lesje skating-techniek krijgen.

Ski Vasa Sport


Van Fischleintal naar Toblach

Dag vijf maken we wederom gebruik van het openbaar vervoer om ons startpunt van de tocht door het Fischleintal te bereiken. Onze invloed op het weer en de sneeuw is nihil. Beide zijn matig! De klim aan het eind van het dal is niet gespoord, waardoor we de prachtige uitzichtlocatie te voet bezoeken.

Bij de terugreis bepaalt iedereen zijn eigen tochtlengte door de keuze van de opstapplaats van de bus. Een aanzienlijke groep maakt de gehele route in het dal af en geniet op de lunchlocatie van een goede maaltijd en een aantal fraai uitgevoerde Lederhosen! Hierdoor gesterkt wordt de tocht vervolgd via Innichen naar Toblach. In het hotel is er dan nog tijd voor zwembad en sauna.

Ski Vasa Sport


Goede improvisatie

Hoewel er in de Toblach-regio bijzonder veel moeite wordt gedaan om met kunstsneeuw sporen te maken, moeten we toch besluiten om hier en daar ons programma aan te passen. Platzwiese en ook het Anholz-Tal zijn geen optie. Omdat de route van de marathon Toblach/Cortina door de organisatie gewijzigd wordt in een wedstrijd tussen Prags, via Toblach naar Dueren See, is dit voor ons een uitgelezen mogelijkheid om vanaf Prags te beginnen! 

Ski Vasa Sport


Met de hele groep van Villa Bassa naar Toblach!

Dag zes vangt aan met een kort busritje en een half uurtje techniek-training op het locale startrondje. Daarna dalen we naar Welsberg af, doorkruisen dit stadje (met een korte koffie-pitsstop) naar het begin van de Gsiesertal-loipe. Deze route (met een pittige klim) langlaufen we tot onze startplaats op dag drie. De retour route brengt ons bij de pizzeria van Welsberg, waar we genieten van de uitstekende lunch

Vervolgens wordt weer individueel bepaald hoelang de terugreis zal zijn. Een groep besluit de gehele tocht langs Villa Bassa naar Toblach te volbrengen. Een stoer besluit, gezien de toestand van het weer en de zeer natte langlaufsporen. Het wordt een pittige tocht.

Ski Vasa Sport


Terugkijken op een topweek!

De volgende dag wordt de thuisreis weer aanvaard. We kunnen terugzien op een prachtige langlaufweek in ToblachEnerverend en toch ook ontspannen! Er was volop keuze om je eigen programma te bepalen, je eigen grenzen te bewaken en toch deel uit te maken van een prachtige groep enthousiaste mensen.

Wil jij in 2018 ook mee naar Toblach? Dan kun je dit nu al kenbaar maken via de onderstaande link. Je krijgt als eerste bericht als de reis te boeken is en dus kun je met voorrang boeken zodat je zeker bent van een plekje!

> Langlaufweek Toblach <