Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Zon, een prachtig decor, lekker eten, gezelligheid, je skatingtechniek verbeteren, noem maar op. In deze reis zitten alle ingrediënten voor een heerlijke langlaufvakantie. Lees hoe de deelnemers genoten van een fantastische week in Italië.

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)


Nadat de race Toblach Cortina op zaterdag en zondag was gehouden begon deze eerste cursusdag op maandag. De sneeuw van november had zich goed gehouden ondanks het volop zonnige weer. Het langlaufstadion lag er mooi bij. 11 enthousiaste deelnemers waren naar Süd Tirol afgereisd voor een week skaten in de Dolomieten. In en om het Worldcup stadion met zijn imposante vlaggenheuvel werden de eerste skate passen gemaakt. Het was rustig, ondanks dat het zondag was. Alle ruimte om te oefenen. En dat bleek nodig, ook voor de gevorderden was het vinden van de balans weer een grote uitdaging! De lessen werden onderbroken door een lekkere Italiaanse lunch. 

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

langlaufvakantie toblach

De veranderlijkheid van sneeuw

Hoe veranderlijk sneeuw is ervaren de deelnemers op de tweede dag wanneer de loipe opeens hard en glad aanvoelt. Spannend als je nog niet zo stabiel op de ski’s staat. De wind had alle losse sneeuw weggewuifd. Het eerste tochtje naar de Toblacher See werd een volgende uitdaging door een tapijt van sparrennaalden, takjes en dennenappels op de loipe. Maar de groep manoeuvreerde zich hier goed doorheen en keerde voldaan terug in het langlaufstadion voor de middag les. Vóór het diner konden de deelnemers zichzelf voor de eerste keer al skatende op video terugzien. Een leerzame ervaring voor de meesten, daarnaast soms ook confronterend en verrassend.

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Bonus-instructeur

Op de ochtend van dag drie werd de bonus-instructeur Michel ingezet, waardoor er in twee groepen hard gewerkt kon worden aan de verschillende technieken. Speciaal voor ons lag er een centimeter nieuwe sneeuw wat als een fluwelen laagje aanvoelde en waardoor het skaten opeens heel goed ging! Omdat de deelnemers niet meer te stoppen waren, werden ook de steilste klimmen zonder stokken bedwongen in de skatingpas. Na die intensieve ochtend was het tijd voor een rustmiddag die de meesten ook dankbaar als zodanig hebben ingevuld met o.a. bezoekjes aan Cortina, Bruneck en de sauna.

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

langlaufvakantie toblach

De Dolomieten

Het plan was om met de bus naar de skihelling in het Pragsertal te gaan, vanwege overvolle bussen lukte dat plan slechts ten dele. Waar kwamen al die mensen opeens vandaan? Dankzij genoeg energie en creativiteit binnen de groep is (bijna) iedereen deels met én deels zonder bus, aangekomen bij de pizzeria onderaan de skihelling. Na de heerlijke pizza in de zon op het terras liepen de afdaaloefeningen gesmeerd en kon iedereen zich weer iets vaardiger en vertrouwder voelen tijdens de mooie afdalingen in de middagtocht terug naar Toblach. Voor een aantal deelnemers was de dag nog niet klaar na het diner en werd er verwoed gestreden tijdens het spel regenwormen…

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Dag vier bracht ons nóg dieper in de prachtige bergwereld van de Dolomieten, het Fischleintal. Na een goede Italiaanse koffie werd de ochtend binnen deze coulissen van imposante pieken al oefenend doorgebracht. Lichtjes stijgend naar het eind van het dal lieten de deelnemers, deels ondanks of soms dankzij een haperende conditie, mooie skate technieken zien. Alweer de laatste echte les van deze reis. Na weer een zonnige lunch werd de prachtige tocht naar Toblach ingezet én met een meerderheid van de groep ook volledig volbracht.

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Langlaufvakantie in de Dolomieten (skating)

Zonnige Dolomietendag

Ook de laatste dag was een echte zonnige Dolomietendag. Vanuit het langlaufstadion Fiames, even noordelijk van Cortina d’ampezzo, vertrokken we voor de tocht der tochten. Over het oude spoorwegtraject waarbij er door tunnels en over viaducten wordt geskied naar de pas Gemärk, ruim 10 kilometer stijgen. De beloofde koffiepauze op de pas liet voor sommigen erg lang op zich wachten maar de voldoening was daarna extra groot. Twee ervaren deelnemers hadden dit vooraf goed ingeschat en begonnen hun tocht met een koffiepauze op de pas waarna ze ‘alleen nog maar’ die 16 km. naar beneden hoefden te skiën terug naar Toblach. Ook nu weer spaghetti op een terras in de zon én uitzicht op de beroemde bergformatie van de Drei Zinnen. Terugskiënd naar Toblach over een afwisselend parcours konden de deelnemers genieten van het skaten en voor een enkeling viel pas nu het kwartje ‘misschien is skaten tóch wel leuk’. Zo werd deze dag een intensieve, mooie afsluiting van een zeer geslaagde reis!


Ook langlaufen in de Dolomieten?

Ga naar de reispagina voor meer informatie, prijzen en data.

Langlaufweek skating Toblach >>