Langlaufen: de ideale wintertraining voor triatleten

De winter is voor veel triatleten een periode om te herstellen, plannen te maken of te werken aan de mindere onderdelen. Dan ben je weer fris in hoofd en lijf en klaar voor de trainingen en wedstrijden in het voorjaar. Veel toppers kiezen in de winter voor wintersporten, zoals schaatsen en langlaufen. Buiten genieten in de natuur en tegelijkertijd te werken aan conditie, kracht, core en coördinatie.

"Variatie geeft je lichaam een goede prikkel om je prestaties te verbeteren", is de trainingsfilosofie van triatleet, langlaufer en meervoudig Nederlands kampioen Machiel Ittmann, triathlontrainer en langlaufinstructeur bij Vasa Sport. Wat zijn de voordelen van langlaufen voor triatleten? Machiel deelt zijn kennis van langlaufen en nodigt je uit om op het Noords Festival zelf eens op de latten te gaan staan. Uitdagend, gezellig en leuk!

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival

Foto: Nina Bakker

•    Waarom langlaufen zo’n goede wintertraining is >>
•    De voordelen van langlaufen >>
•    Reistip: Noords Festival met duathlon >>
•    De voordelen van het Noords Festival >>
•    Speciale aanbieding voor triatleten >>


Waarom langlaufen zo’n goede wintertraining is

Langlaufen heeft een oubollig imago in Nederland, maar dat is volkomen onterecht. Noem het crosscountry skiing en menig sporthart gaat al sneller kloppen. Langlaufen is een veelzijdige en intensieve sport, waarbij je techniek, snelheid, kracht en conditie optimaal combineert. Bij langlaufen gebruik je al je grote spiergroepen. Dus naast je benen ook rug, armen en buik. De sport vraagt lekker veel van je core stabiliteit en je traint ook je kleine spiertjes, omdat coördinatie een grote rol speelt. 

Langlaufen, een prachtig avontuur in de sneeuw met vakbekwame instructeurs van Vasa! Samen met een aantal van onze Oceanus triatlon clubleden zijn wij al jaren een vaste waarde op de NK's op zowel skate als klassiek. Kortom, een sport die technisch is, maar die met een goede conditie veel voordeel oplevert! Een 'must' voor de triatleet!

- Frans van Heteren

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival-nina-bakker-750.jpg-6.jpg
Foto: Nina Bakker


De voordelen van langlaufen:

•    Je geeft je training een boost en voorkomt de winterdip.
•    De X-training (crosstraining) zorgt voor vooruitgang in je eigen sport.
•    Je trainingszin stijgt, want je bent met iets nieuws bezig (variatie!).
•    Je werkt in de natuur aan kracht, conditie, core en coördinatie 
•    Als je de langlauftraining afsluit met een (fun)wedstrijd heb je een leuk en uitdagend doel om naartoe te werken.


Reistip: Noords Festival met duathlon

Elk jaar doet er een flinke groep triatleten mee aan het Noords Festival van Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging in het Oostenrijkse St. Ulrich am Pillersee. Mooie omgeving, uitstekende begeleiding van ervaren langlauftrainers, prachtige en pittige loipes en als toetje een duathlon.

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival

Toen ik voor het eerst tijdens mijn skivakantie een uurtje langlaufles nam, was ik voor aanvang vrij sceptisch, maar na dat uur was ik verkocht! Je gebruikt al je spieren en haalt hartslagen die je normaal met een hardlooptraining zelden haalt. Voor mij is de week met Vasa Sport de beste en leukste voorbereiding op het triathlonseizoen.

- Diana Gorter

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival-george-vedder-750.jpg
Foto: George Vedder

Je leert en verbetert beide technieken: klassiek en skating

De langlauftrainers van Vasa Sport leren je in een week de kneepjes van de klassieke techniek en de skatingtechniek. Bij klassiek zitten je ski’s in soort van 'tramrails' en maak je een loopbeweging. Skating lijkt meer op schaatsen. Je zet hierbij naar de zijkant af en gebruikt je stokken om extra snelheid te maken.
Deze twee technieken versterken elkaar, dus je wordt een completere langlaufer als je beide disciplines leert.

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival
Ter illustratie: links skating en rechts de klassieke techniek.

Daag jezelf uit tijdens een duathlon

De eerste dagen leer je de juiste techniek, zodat je deze meteen kunt toepassen tijdens de duathlon (geen NK) RUN & SKATE (hardlopen en langlaufen). Misschien gaat het zelfs zo goed dat je op de laatste zaterdag aan de start van de 25km wedstrijd staat!

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival

Geen investering in materiaal nodig

Als triatleet heb je al genoeg (duur) materiaal. Bij Vasa Sport kun je al het langlaufmateriaal huren. Bovendien nemen wij het voor je mee naar de Oostenrijkse sneeuw.

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival

Triatleten leren snel

Als triatleet heb je al een goede conditionele basis voor het langlaufen. Dat is mooi meegenomen: je kunt meer oefenen en pakt deze veelzijdige en pittige wintersport sneller op.

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival

Les van gediplomeerde instructeurs

Alle langlaufinstructeurs van Vasa Sport zijn gediplomeerd, dus je bent verzekerd van toptrainers. 

triatleten-langlaufen-machiel-noords-festival

 

De voordelen van het Noords Festival:

•    Je traint samen met andere triatleten.
•    Je leert en verbetert beide technieken (klassiek en skating).
•    Je past het geleerde direct toe tijdens de duathlon en misschien doe je ook al aan een NK-lanlgaufwedstrijd mee.
•    Al het materiaal kun je huren bij Vasa Sport.
•    Als triatleet met goede conditie kan je veel oefenen, waardoor je de techniek snel oppakt.
•    Je krijgt les van gediplomeerde instructeurs.

Tip: Combineer het Noords Festival met de wintertriatlon Weissensee. Zeker als je merkt dat langlaufen je veel moeite en tijd kost, levert een investering in je techniek zeker tijd op.

Speciale aanbieding voor triatleten

Speciaal voor jou als triatleet krijg je gratis huurmateriaal (t.w.v. € 130) als je boekt voor het programma in combinatie met het verblijf. Dan heb je de hele week de beschikking over een set skating en een set klassiek met: ski's, stokken en schoenen.
Let op: kies bij boeken voor het programma: paspartout onbeperkt triatleet

Ook mag je tijdens de reis gratis deelnemen aan de presentatie van Machiel Ittmann over langlaufen voor triatleten. Hij vertelt je alles over materiaal, wax, training, wedstrijden en meer.

Deze actie is geldig t/m 8 december 2019. Ga voor meer informatie en het boeken van de reis naar de reispagina.

Noords Festival >>


Meer weten of hulp nodig bij het boeken?

Bel of mail gerust als je hulp nodig hebt met boeken. Heb je vragen over de reis en wil je advies? Mail naar Machiel Ittmann of bel met Vasa Sport Cothen (Utrecht): 0343 562800.