De sneeuw (op)zoeken in het Thüringen

Buiten werd helaas geen sneeuw gespot, maar gelukkig konden we de langlaufhal in zodat de deelnemers het langlaufen konden leren of hun al aanwezige vaardigheden konden perfectionaliseren.

Langlaufweekend Thüringen Oberhof


De sneeuwhal vrijwel voor ons alleen

Het Oberhofweekend van januari begon op donderdag om 13 uur met de briefing van Sidney. Na de briefing en het uitdelen van het huurmateriaal vertrokken we voor de eerste training naar de sneeuw.

Tijdens de warming-up (op muziek) van Nicole moest al goed opgelet worden om alle pasjes in de juiste maat en volgorde mee te doen. Opgewarmd en enthousiast betraden we de sneeuwhal, die we vrijwel geheel voor ons zelf hadden. Wat een perfecte omstandigheden voor de eerste les!

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

We hadden weer een gemêleerde groep qua niveau. Even voor-skiën, waarna de groep verdeeld werd over 5 instructeurs zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kon langlaufen. Er werd geconcentreerd geoefend en voldaan verlieten we na twee uur weer de hal.

Na het avondeten gaf Sidney aan de deelnemers van de klassieke groepen uitleg over de klassieke langlauftechnieken waarbij hij gebruik maakte van videobeelden om het goed te illustreren.

Iedereen deed mee

Na het ontbijt kregen de deelnemers van de skating groepen de uitleg en video-demonstratie over de skatingtechnieken. Met de beelden in het hoofd en vol motivatie vertrokken we weer naar de sneeuwhal voor de tweede les.

Tijdens de warming-up, wederom door Nicole, deed iedereen weer enthousiast mee en werden de heupen zichtbaar soepeler. De moves van Nicole werden dapper nagedaan!

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Vervolgens werkte iedereen ijverig aan zijn of haar techniek. Dit keer was het een beetje drukker in de hal, maar omdat iedereen alweer behendiger op de ski's stond was dat prima te doen.

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

De instructeurs van de skating groepen maakten opnames van de (zich ontwikkelende) vaardigheid om dit later dit weekend samen te analyseren.

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Omdat de hal in de middag dicht was (wedstrijdlopers hadden de hal nodig om te trainen bij gebrek aan sneeuw buiten) was er een vrije middag die iedereen op zijn of haar manier kon invullen.
Aan het einde van de middag mochten de deelnemers van de skating groep aan de slag met het waxen van hun ski's onder begeleiding van Ruben en Eelje. Er werd geconcentreerd gewerkt, zodat de ski’s de volgende dag weer perfect konden glijden. Na de dagelijkse briefing was iedereen vrij op eigen gelegenheid in het dorp te eten.

Veel geleerd

Na het ontbijt was het de beurt aan de deelnemers van de klassieke groepen om eigen ski's te (leren) waxen. Dit keer onder begeleiding van Nicole en Jacomina. 

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Ook werden in de ochtend in de twee skating groepen de eerder gemaakte video-opnamen bekeken, geanalyseerd en aandachtspunten per deelnemer benoemd.

Met gewaxte ski's en veel enthousiasme vertrokken we weer naar de hal. Vandaag waren er zelfs twee lessen, onderbroken door een lunchpauze.

Nog enthousiaster en nog soepeler volgde iedereen de moves van Nicole tijdens de warming-up en natuurlijk kon ook de lasso niet ontbreken. 
Er was al duidelijk door iedereen aan de techniek gewerkt zo vaardig manoeuvreerden iedereen zich al langlaufend door de hal.

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Vandaag waren de drie klassieke groepen aan de beurt om hun techniek op video op te nemen. Aan het einde van de middag was iedereen moe en voldaan en zagen we blije gezichten tijdens het avondeten in het hotel. Ondertussen was Sidney zijn zoon Max aan het aanmoedigen. Die deed dit weekend aan twee wel heel bijzondere Continental Cups Noordse combinatie mee: met de springwedstrijden op de schans van Klingenthal en na een rit (inclusief file) van 5 uur de langlaufwedstrijden op het biathlonparcours van Oberhof.

Net op tijd voor de laatste briefing was hij weer terug. Die briefing van Sidney deed eenieder realiseren dat we al weer bijna aan het einde waren van dit leerzame en zeer gezellige langlaufweekend. Dat we alweer 8 uur op de ski's hadden gestaan en nieuwe dingen hadden geleerd, werd ook wel gevoeld in het lijf. 

In de avond moesten de deelnemers van de klassieke groepen hun aandacht nog even vasthouden en hun ogen openhouden om de beelden samen te bekijken en te analyseren. 

Zelfs Duitse selectieleden deden mee

En toen was het alweer zondag en vertrokken we na het ontbijt (met alle spullen gepakt) naar de sneeuwhal. Buiten was er een laagje sneeuw gevallen en dat gaf toch wel even een echt wintergevoel!

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Alweer de laatste warming-up waarbij iedereen ondanks alle spierpijntjes weer stond te springen, te swingen en te huppen. Bij het bekende Lasso-lied deden zelfs Duitse selectieleden mee! 

Langlauf weekend cursus les Oberhof Thüringen

Het was erg druk in de hal maar dat maakten de inmiddels vaardig geworden deelnemers niet uit. Tijdens de laatste les van dit weekend werd er nog één keer alles gegeven, maar toen was het toch echt voorbij. Huurmaterialen inleveren, douchen en omkleden en voor we het wisten reden we weer huiswaarts, nagenietend van het heerlijke weekend. En gelukkig, Sidney zei het al tijdens de laatste briefing: iedereen mag terugkomen!


Een tevreden deelnemer schreef:

''Ik wou jullie graag nog eens héél hard bedanken voor vorig weekend in Oberhof. Jullie zijn echt een superprofessioneel, gezellig gestoord team. Het indelen in groepen ging weer heel snel, met het oog van echte kenners, en de lessen die we kregen waren echt aangepast aan ons niveau. Ik mag wel zeggen dat ik héél véél heb bijgeleerd dit weekend, dankzij de kwaliteit van jullie lessen en begeleiding. Over dat alles ligt dan ook nog eens een laagje zottigheid dat het geheel heel gezellig maakte. By the way, ik vond de hele groep deelnemers trouwens een plezante boel.
Dus, allemaal een dikke merci voor de mix professionaliteit met een hoekje eraf! Sydney en Nicole voor m'n eerste langlauflessen, Jacomina voor m'n eerste dubbelstokstoten op de rollerski's, en Eelje voor de aanmoedigingen tijdens de Utrechtse Heuvelrug (en die waren echt wel nodig).'' - Bart
 


Ook langlaufen in Thüringen?

Ga naar de reispagina voor een overzicht van de programma's, meer informatie, data en prijzen.

Langlaufweekend Oberhof >>