In gesprek met: Froutje Fruithof

Maak kennis met Froutje, lid van ons team van langlauftrainers. In de afgelopen jaren heb je haar al kunnen ontmoeten tijdens de Winterintro in Livigno, waar ze mee was als langlauftrainer. Dit jaar begeleidt Froutje de skating-week in Toblach. Lees o.a. waarom ze zo'n fan is van Toblach en of deze reis voor jou geschikt is.

Langlaufen Toblach


Zo begon het...

Ik heb het skiën met de paplepel ingegoten gekregen: eerst in de rugdrager mee, vervolgens tussen de benen van m’n ouders en daarna ging ik tot m’n 12de elk jaar alpine skiën. Langlaufen deden mijn ouders  en opa ook al, maar dat vonden wij als kinderen saai. Pas toen we een keer meegingen met kerstkamp van langlaufvereniging RW Rottemeren met al die andere kinderen, bleek het heel leuk te zijn. Het skaten was toen ook net een beetje ontdekt. Ik ontdekte dat langlaufen beter bij mij paste dan alpine skiën, misschien ook wel omdat ik eindelijk eens beter was dan mijn oudere zus. ? 

langlaufleraar Froutje

Mijn tijd als wedstrijdlanglaufster

Mijn tijd in de Nederlandse jeugd selectie is een mooie ervaring, waar ik nog steeds de vruchten van pluk. Ik vond het leuk om onderweg te zijn met een groepje naar wedstrijden en trainingsweken.

Sidney was onze jonge inspirerende coach, voor hem deed je het.

Ik zat in team 2002, wat betekende dat we in dat jaar naar de olympische spelen zouden gaan, hoewel ik dat nooit zo specifiek heb opgevat. Het was gewoon de naam van ons team. Sidney was onze jonge inspirerende coach, voor hem deed je het. Veel trainingsuren maken, steeds meer in de loop der jaren. Maar, na al dat harde werken mocht ik uiteindelijk deelnemen aan het WK junioren in Harrachov waarmee ik mijn wedstrijdperiode mooi heb kunnen afsluiten.

Waarom ik ben blijven langlaufen

Als (bijna) alles klopt is het een heerlijke vloeiende beweging! Lekker buiten bewegen in een mooie, liefst stille, omgeving. Je bent nooit uitgeleerd, de techniek blijft een leuke uitdaging. En, langlaufen is heel veelzijdig: ik kan genieten van een uurtje skaten (en zweten) op een zwart parcours in Italië, maar net zo van een weekje met rugzak buiten de loipes op tourlanglaufski’s door Noorwegen. 

langlaufleraar Froutje

Mijn werkervaring als langlaufleraar/gids

Ik heb mijn langlaufleraar diploma gehaald in het Engadin in Zwitserland en ben daar ook vier jaar elke winter gaan lesgeven aan de skischool. Dat was vooral één op één (of twee), elk uur een andere leerling, ander niveau. Heel intensief en ook heel leerzaam. Mooi om daar een tijd echt thuis te zijn. Daarnaast heb ik al die jaren in de zomer als wandelreisbegeleider voor Intertrek en SNP natuurreizen gewerkt. Daar begeleidde ik voornamelijk huttentochten in de bergen van Europa. De laatste 10 jaar geef ik vooral langlaufles aan Nederlandse groepen, zowel voor SNP als meer recentelijk ook voor Vasa Sport.

​​​​langlaufleraar Froutje

 

Dit wil ik de mensen laten ervaren

Ik kan zelf enorm genieten van het vrije gevoel van het skaten. Dát wil ik mensen laten ervaren! Ik weet hoeveel je kan bereiken met oefenen en hoeveel leuker en makkelijker het daardoor kan worden. De langlauftechniek is best complex, maar door steeds kleine stukjes apart te oefenen, of balansoefeningen te doen gaat het grote geheel steeds meer kloppen. En dat voel jij en zie ik!

froutje fruithof langlauf week skating toblach

Waarom Toblach zo'n fijne langlaufbestemming is

Toblach is voor mij een heerlijk bord spaghetti op een terras in de zon met een espresso na. 

Het is een echt langlaufdorp, dus geen alpine ski-drukte. Je hebt het ruim opgezette langlaufstadion waar je heel goed kan oefenen met een groep en waar altijd sneeuw ligt. Prachtige loipes door de zijdalen, vaak langs beekjes met forellen en waterspreeuwen en dat tussen de mooie grillige toppen van de Dolomieten. 

Toblach is voor mij een heerlijk bord spaghetti op een terras in de zon met een espresso na. 

Toblach heeft veel loipes, maar in veel zij- en hoogtedalen zijn ook loipes, waar je prachtige tochten kan maken. Elk dal is goed te bereiken met de bus, met hooguit drie kwartier ben je aan het begin van je tocht en ski je terug naar het Hotel. 

​​​​langlaufleraar Froutje

Voor wie is de Skating-week in Toblach geschikt?

Voor iedereen die wil leren skaten of zijn techniek wil verbeteren tijdens een vakantie in la belle Italië!

Langlaufen in Toblach?

Ga naar de website voor meer informatie, data en prijzen.

Langlaufweek skating Toblach >>