Cols uit de TDF rijden in het Centraal Massief

De Tour de France van 2020 was er eentje voor de klimmers. Er waren weinig vlakke ritten maar juist veel cols opgenomen. Er werd vuurwerk verwacht tijdens de 13e etappe en dat werd ook waargemaakt. Vanuit de start waren er talloze aanvallen. Uiteindelijk won D.F. Martinez van Education First de etappe. Dat een Colombiaanse klimmer deze rit door het Centraal Massief en de etappe met meest aantal hoogtemeters won, was eigenlijk geen verrassing. En nu kun jij tijdens de Vasa-reis ook over dit parcours en de bekendste cols uit de historie van de Tour de France rijden!

tour de france 2020


Puy de Dôme

De meest illustere col uit het Centraal Massief blijft toch nog altijd de de Puy de Dôme. Hier zijn in het verleden grote battles uitgevochten. We schreven er al uitgebreid over in dit artikel. Het is natuurlijk het hoogtepunt van deze reis. Maar er is meer.

puy de dome
Puy de Dôme rechts op de achtergrond

In 2020 de etappe met meeste aantal hoogtemeters is in het Centraal massief

Als de Tour zo’n dag of 13 bezig is volgt de 2e aankomst bergop. Op de Puy Mary / Pas de Peyrol is de finish. Het is voor het eerst dat daar een Touretappe eindigt. De renners hebben dan die dag 4.400 hoogtemeters overwonnen, het is de rit met de meeste hoogtemeters van de Tour de France van 2020.

etappe tdf
Etappe 13 van de Tour de France 2020

Je rijdt tijdens deze reis een groot deel van dit parcours; onder andere door Orcival en over de Col de Guéry (van twee kanten). Wie deze dag de lange etappe kiest komt ook nog over de Col de Ceyssat die ook in deze etappe was opgenomen.

puy de dome
De Col de Guéry vanaf Orcival. Climbbybike.com.

puy de dome
Col de Guéry

Nog meer van de Touretappe

Op een andere dag rijden we nog twee cols uit de Tour de France van dit jaar. De Col de Vendeix en de Côte de la Stèle.

la stele
Côte de la Stèle

vendeix
Col de Vendeix

Nog meer cols

Tijdens de reis rijd je ook nog over de Col de la Croix Morand en de Col de la Croix Saint Robert. Die zitten dit jaar niet in de Tour de France, maar werden gereden in 2008 en 2011. We rijden beide cols van twee kanten omhoog tijdens de Puy de Dôme reis.

morand
De Col de la Croix Morand vanaf Lac chambon. Climbbybike.com.

puy de dome
De Col de la Croix Morand vanaf Mont-dore. Climbbybike.com.

morand
Col de la Croix Morand

puy de dome
De Col de la Croix Saint Robert vanaf Murol. Climbbybike.com.

puy de dome
De Col de la Croix Saint Robert vanaf Mont-dore. Climbbybike.com.

croix sant robert
Col de la Croix Saint Robert

Ga je mee?

Hoe tof is het om straks op tv Dumoulin, Roglic en co te zien rijden over de cols die jij dan al gedaan hebt? Ga je mee? Bekijk de reispagina voor meer informatie.

Puy de Dôme >>

Frankrijk
FRA

Racefietsreis Puy de Dôme

Beklim de mythische Puy de Dôme, die is slechts 1 dag per jaar open voor fietsers, en ontdek de ongeëvenaarde schoonheid en prachtige wegen van de Auvergne.

09-06-2024 t/m 16-06-2024

Reislevel: 4/10

Niveaugroepen:          

Bekijken

vanaf
€1.125