Backcountry Vindelfjällen, een huttentocht vol verassingen

Het Backcountry avontuur begon in Hemavan – een ski-dorp aan het randje van het prachtige natuurgebied Vindelfjällen. Rick en ik (Jacomina) gingen deze week toerlanglaufen met een groep van 9 personen op stap. Vanaf hier trekken we in zes dagen langs de Kungsleden onze eigen spoor door het witte Lapse landschap naar Ammarnäs.

Fotoverslag Backcountry Vindelfjällen 17-03-2017 t/m 24-03-2017.

toerlanglaufen backcountry vindelfjaellenAcclimatiseren

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Karin Haddink

De eerste dag van de Backcountry reis Vindelfjällen was het nog wennen aan de ski’s, de sneeuw en de zware rugzak. Klimmen ging gestaag maar eenmaal het ski-gebied uit ging het steeds soepeler. Bij aankomst in Viterskalsstugan had de huttenwaard wafels voor ons in de aanbieding – een aangename verrassing. Het koken, water halen, hout hakken en verdeling van de snurkers – het verliep soepel met deze groep die aan elkaar gewaagd was.


Genieten van prachtige vergezichten

De tocht naar Syterstugan ging door een smalle vallei vlak langs toppen van 1600+meter. De stevige tegenwind en lage bewolking zorgen ervoor dat we weinig van de steile wanden naast ons zagen. Aan het einde van de vallei konden we onze thee/koffie en hardkeks met beleg nuttigen in de beschutting van de schuilhut.

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Rick Hoenderop

Terwijl we zigzaggend onze eigen weg vervolgden over de Sjul-Olsaxeln brak de zon door en konden we genieten van de vergezichten. Met een grote glimlach daalden we rustig af naar Syterstugan waar Kristina, de stügvard, ons opwachtte met heerlijk zelf gebakken cake (cake bakken op haardvuur – probeer dat maar eens).


Vallen en opstaan

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Arjen Heeres

Op de kaart leek de derde dag van ons Vindelfjällen avontuur de meest saaie tocht met een korte afdaling en veel kilometers over het meer. Het weer was goed en de sneeuw vers dus gebruikten we de afdaalmeters om aan onze telemarktechniek te werken.
Vallen maakte met deze sneeuw niet uit dus lieten we veel sporen en kuilen achter in de heuvels. De dag werd afgesloten met een heerlijke sauna bij Tärnasjöstugan. Afkoeling werd gezocht door het maken van sneeuwengels op het meer.


Pittige beklimmingen

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Arjen Heeres

De vellen mochten op de skies voor de vierde dag. Na een stevige beklimming door de verse sneeuw kwamen we op de hoogvlakte waar een flinke tegenwind ons te wachten stond. De volgende hut, Servestugan, lag “om het hoekje” in de luwte. De warme saft stond weer klaar voor ons – dat gaat er wel in na een dag buiten zijn. Zoals elke avond werd er weer gekookt op het haardvuur.


Rendieren, sneeuwhoenders én het noorderlicht

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Arjen Heeres

De koninginne-etappe van de Backcountry reis Vindelfjällen lag op de 5e dag voor ons. Veel kilometers en veel hoogtemeters lagen voor de boeg. Het weer was goed en na het bestuderen van de kaart werd de Rick-route uitgestippeld. Na een drink- en eetpauze in de eerste schuilhut weken we van het pad af; we gingen omhoog richting de Stuor-Áigart. Vlak onder deze top daalden we een stuk af in een prachtige sneeuwkom – onze geoefende telemarktechnieken kwamen goed van pas. In de verte zagen we rendieren en de sneeuwhoenders vlogen over ons.

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Arjen Heeres

Gunnar, de stügvärd van de Aigertstugan was verbaasd en vroeg zich af waar wij vandaan kwamen. De route lag immers ergens anders. Na het horen van onze route kwam er een glimlach op het gezicht en een goedkeurende knik – dit vond hij mooi, zo’n Hollandse groep die het net even anders doet. We waren op tijd in de stugan aangekomen want we waren nog niet net binnen of de wind nam toe tot stormachtige snelheden. De kroon op deze dag was een prachtig schouwspel van het noorderlicht.

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Arjen Heeres


Genieten van de laatste dag toerlanglaufen

De wind bleef en op onze laatste dag werden we letterlijk de berg afgeblazen. Op de vlakte moesten we ploegend naar beneden om niet te snel te gaan. Na een paar kilometer kwamen we in de beschutting van de berkenbosjes en konden we ontspannen afdalen naar Ammarnäs. Na een koffie-met-cake-stop bij de supermarkt pakten we de bus richting onze laatste overnachtingsplek.

De week was snel voorbij gegaan: veel geleerd, veel gezien en veel gelachen. Het noorderlicht was een schitterende traktatie.

toerlanglaufen backcountry langlaufen
Foto: Arjen Heeres

In 2019 ook toerlanglaufen in Vindelfjällen?

Dat kan! Bekijk de reispagina voor meer informatie:

Backcountry Vindelfjällen >>

 

Zweden
SWE

Backcountry Vindelfjällen

Trek jij graag je eigen spoor door vers krakende sneeuw? Geniet je van Zweedse berghutten en het houthakken voor je eigen sauna? Ga dan mee naar Zweeds Lapland.

15-03-2019 t/m 22-03-2019

Niveaugroepen:      

Bekijken

vanaf
€1.295