Dit was een heerlijk ATB weekend in Duitsland!

Vrijdagmorgen rond 11 uur kwamen de eerste deelnemers aan bij het startpunt in Solingen. Op ongeveer 2 uur rijden van Utrecht ligt het prachtige Bergisches Land. Dit gebied leent zich uitstekend voor een weekend op de mountainbike. Geen meter is hier vlak, de vele riviertjes hebben in de loop van de jaren mooie dalen in het landschap gesleten. De ontstane hoogteverschillen in combinatie met het afwisselende landschap maken dit tot een pracht gebied.

ATB weekend Duitsland


Een gemêleerd gezelschap

Na de briefing werd er vol enthousiasme gestart met de eerste etappe. Het was nog droog en dan maakt het beginnen wel een stuk makkelijker. Dat we die dag nog een buitje zouden krijgen was een feit, toch? We reden in oostelijke richting naar het plaatsje Wipperfürth. De eerste hoogtemeters werden op souplesse gereden en de routes boden voldoende uitdaging voor iedereen. 

atb weekend duitsland

atb weekend duitsland

De groep was erg gemêleerd. Beginnende mountainbikers werkten aan hun fietsbeheersing en techniek terwijl de meer ervaren rijders lekker tempo reden en vlot de kilometers afwerkten. Het weer was ons goed gezind en met zelfs wat zon hebben we genoten van de eerste dag. Tegen het einde van de middag checkten we in bij het hotel in Wipperfürth, waar we twee nachten zouden verblijven. Zaterdag stond namelijk een dagtocht op het programma wat weer bij het zelfde hotel eindigde. Niet weer je bagage inpakken en verkassen maar heerlijk rustig opstaan, ontbijten en genieten van een nieuwe dag fietsen.

atb weekend duitsland

atb weekend duitsland

Het kwam met bakken uit de hemel

Dag twee van de 1000 bergen en bochten toer was een route die tegen de klok in werd gereden. Tijdens het ontbijt kwam het met bakken uit de hemel. De wijze spreuken als 'alles wat nu valt, valt zo meteen niet' en 'de meeste regen valt toch naast je' waren hoorbaar. 

Bij de start was het gelukkig weer droog en begonnen we vol energie aan de tweede etappe. De ondergrond was ook vandaag weer zeer afwisselend en de trails, schotterpaden, double tracks (karrensporen), bospaden en grasstroken lagen afwisselend achter elkaar. Het leuke aan Bergisches Land is dat je het ene moment in het bos rijdt, vervolgens mooie uitzichten hebt op de vele stuwmeren en de omgeving en een kilometer verder weer door een klein dorpje komt. Gek dat het zo rustig is en dat je amper andere fietsers of wandelaars tegenkomt. Dit heeft tot gevolg dat herten, roofvogels en andere beestjes veel werden gezien. 

atb weekend duitsland

atb weekend duitsland

Waar tijdens de eerst kilometer van vrijdag nog wat onwennig over obstakels werd gereden, rolde het vandaag een stuk vlotter. De klimmetjes werd beter verteerd en de trailtjes die door de regen van de nacht en ochtend nog uitdagender waren geworden, boden leuke uitdagingen. De nodig energie werd aangevuld tijdens een van de tussenstops en zo konden ook de laatste kilometers van de dag goed gereden worden. 

atb weekend duitsland

atb weekend duitsland

Dan nog even de spreuken van de ochtend, ze blijken te kloppen. Waar een hele dag nattigheid was voorspeld, viel de meeste regen inderdaad elders. Tijdens het eten ging het voornamelijk over fietsen, de reizen die in het verleden zijn gedaan en de plannen voor volgende jaren. Dat krijg je met een groep die een gedeelde passie heeft. 

atb weekend duitsland

atb weekend duitsland

Was dit echt maar drie dagen?

De laatste etappe op zondag bracht ons uiteraard weer naar het startpunt waar de auto's stonden. Nog een laatste klimmetje, nog één bochtje en nog één keer langs dat mooie stuwmeer. Moe maar voldaan werd er genoten van een warme douche. Nadat alle fietsen waren schoongespoten en klaar waren voor vertrek ging iedereen weer huiswaarts. Was dit echt maar drie dagen? Het voelt als een minivakantie. En die 1000 bergen en bochten, die hebben we vast gehad. Misschien nog wel meer ook. 

atb weekend duitsland

Ook ATB'en in Duitsland?

Ga naar de reispagina van de 1000 bergen en bochten toer voor meer informatie, data en prijzen.

1000 bergen en bochten toer >>