Wie zijn wij eigenlijk?

Ken jij Antoinette al? Als je het antwoord op deze vraag weet dan ben waarschijnlijk al vaker met ons mee geweest. Wie haar niet kent moet zeker weten even verder lezen. Naast Antoinette maak je in dit artikel kennis met de grondleggers van Vasa Sport, het oranje gidsenteam, de reisleiders en de andere medewerkers die ervoor zorgen dat de reizen tot in de puntjes verzorgd zijn.

vasa sport


Het begon met deze twee

Marco (rechts) en Sidney (links) zijn beide gepassioneerde buitensporters. Fietsen, lopen, langlaufen, skiën, schaatsen, wat maakt eigenlijk niet uit, als het maar bewegen is in een mooie en avontuurlijke omgeving. Beide hebben een sportopleiding als achtergrond. Het is dan ook niet gek dat hun missie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van al het moois dat buiten te beleven is. Fietsen, over schitterende trails en prachtige Alpenpassen, staat in hun top 3 van meest geliefde sporten.

In een flow slingerend de berg af en dat je dan nog net op je fiets kan blijven. Soepel meebewegen met de trail terwijl majestueuze bergen met een strakblauwe hemel het decor vormen. Dit samen kunnen beleven, hoe mooi is dat? - Marco

Vasa Sport is gestart in 1996 en uitgegroeid tot de organisatie die het nu is. Het is duidelijk dat Sidney en Marco het niet meer alleen kunnen organiseren. Hun visie, filosofie en passie wordt inmiddels gedragen door een breed Vasa Sport-Team. Alhoewel beide proberen om nog steeds zoveel mogelijk mee te gaan op reis, als gids en reisleider.

De Oranje Vasa Sport-brigade

vasa sport gidsen

Met het oranje shirt en de knal-oranje POC-helm zijn ze duidelijk herkenbaar, de Vasa Sport-gidsen. Oranje maakt het bonte gezelschap tot een fleurig geheel. De kleur is bewust zo gekozen zodat de deelnemers de gids snel kunnen herkennen en het past ook wel goed bij het vrolijke karakter van dit gezelschap.

Het Vasa Sport-gidsenteam bestaat inmiddels uit meer dan 30 mannen en vrouwen. Het zijn allemaal enthousiaste fietsers met een hart voor het mountainbiken en racefietsen. Stuk voor stuk willen ze hun passie delen met anderen. 

Een ander helpen met tips en tricks zodat hij lekkerder fietst geeft een heerlijke voldoening, daar doe je het voor en ik denk dat dit voor elke begeleider geldt – gids Jacomina

Elk jaar worden de gidsen bijgeschoold op techniek, didactiek en materiaalkennis. Het is voor elke Vasa Sport-gids verplicht om een EHBO diploma te hebben. De kennis en vaardigheden worden jaarlijks herhaald. Het is voor de deelnemers een veilig idee dat mocht er onverhoopt iets gebeuren je in goede handen bent.

Zie hieronder de aftermovie van de gidsendag 2019:

Een tiental begeleiders is naast gids ook reisleider. Misschien heb je wel eens van ze gehoord of ken je ze zelfs. Rob Barel (o.a. wereldkampioen triatlon) en Machiel Ittmann (triatleet en multisporter) zijn bijvoorbeeld bekende namen. De andere reisleiders zijn:
•    Rick Hoenderop
•    Gijs-Jan Lavèn
•    Ramon Vleerlaag 
•    Rob Verschoor
•    Geert Geertsema
•    Tjeerd Govaert 
•    Fokke Aukema 
•    en natuurlijk Marco en Sidney

De reisleiders draaien al heel wat jaartjes mee en kennen veel routes. Daarom zie je op de reispagina’s vaak hun naam als expert van een bepaalde reis. De reisleider is tijdens de reis het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers.

Vasa Sport chauffeur

Wat minder opvallend maar o zo belangrijk zijn de chauffeurs. Het is eigenlijk een benaming die de lading niet volledig dekt want ze doen veel meer dan de bezem- en bagagewagen rijden. De chauffeur regelt tijdens de reis ook alle zaken met het hotel zoals de kamerindeling, waar en hoe laat het eten is en waar de fietsen verzorgd en gestald kunnen worden. Het is een onmisbare kracht die ervoor zorgt dat je bagage keurig op tijd in het volgende hotel is. Mocht je een blessure en een arts nodig hebben dan brengt hij je naar de juiste plek voor de medische verzorging. 

We zijn enorm blij met deze (grote) groep begeleiders. Want ondanks dat het energie kost om alle neuzen in dezelfde richting te houden geeft het vooral zekerheid. Mocht er iemand uitvallen dan staat is er altijd een goede vervanger. - Sidney
 

‘Bovenop’ de Alpentrails en Centraal in Nederland

Vasa Sport basecamp Oostenrijk

Rick en Sid

De droom om in de bergen te wonen hebben ze gerealiseerd. Medeoprichter Sidney Teeling (links) en reisleider Rick Hoenderop (rechts) wonen in het kleine, maar gezellig en sfeervol Oostenrijks dorpje Werfenweng.

Omdat ze midden in de Alpen wonen zitten ze dicht bij het vuur en weten zij, soms met hulp van locals, de mooiste routes te vinden. Dus ook de trails die niet op het internet te vinden zijn. 

Zodra de routes gelokaliseerd zijn gaan ze op pad om deze te verkennen. De mooiste stukken worden aan elkaar geknoopt en afgestemd op de verschillende niveaugroepen. Voordat de reis aangeboden wordt zijn alle trails gereden. Als deelnemer ben je ervan verzekerd dat de trails er goed bij liggen, voldoende uitdaging bieden en te fietsen zijn.
Die verkenningen leveren vaak jaloersmakende beelden op, zoals het filmpje hieronder, met heerlijke diners en schitterende fietsbeelden.

Iemand moet de klus klaren maar na de verkenning begint vaak het echte werk. Urenlang worden de tracks geknipt, geplakt en uitgewerkt op de computer. Draaiboeken, hoogteprofielen, reisbeschrijvingen, noodplannen, hotelreserveringen etc, het wordt allemaal tot in detail uitgewerkt en voorbereid. Weinig wordt aan het toeval overgelaten.

Vasa Sport hoofdkwartier Nederland

Die organisatie krijgt zijn vervolg in Nederland. Hier wordt het administratieve deel verzorgd, de logistiek en de website. 
Het knusse kantoor is gevestigd in Cothen. Dit is niet ver van de Utrechtse Heuvelrug waar het prachtig fietsen en mountainbiken is. Grondlegger Marco woont hier en heeft Vasa Sport in dit dorp vorm gegeven. Bij het kantoor is een specialistische langlaufwinkel gevestigd en worden de bestellingen van de webshop verzonden. Hieronder lees je wie er vanuit Nederland werkt en wat hun bijdrage is aan de fietsreizen

 

 

Machiel Ittmann

Vasa Sport Machiel

Machiel is ‘chef shop’ en zorgt er o.a. voor dat alle items uit de shop tijdens de reis voorradig zijn. Denk aan hersteldrankjes, gels, binnenbanden etc. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de reservefietsen er tiptop uitzien. Dus mocht jouw fiets tijdens de reis onverhoopt defect raken, fiets je dankzij Machiel weer fluitend verder op een goed onderhouden reservefiets.
Het trainingsschema, dat je van ons krijgt als je een TransAlp hebt geboekt, is ontwikkeld door Machiel. Je kunt hem trouwens ook als reisleider tegenkomen op één van onze reizen.

Marco Puik

Vasa Sport Marco

Medeoprichter Marco coördineert het bedrijf vanuit het hoofdkwartier in Cothen (Utrecht). Hij zorgt ervoor dat alles goed op elkaar afgestemd blijft en houdt ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Marco is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en zit vol ideeën. Hij is de aanjager van projecten als de website, nieuwe reisprogramma’s en shop-items.
Als het even kan gaat hij op verkenning om nieuwe trails te verkennen voor de weekendreizen. Maar hij zit net zo lief op de racefiets. Je kunt hem dus tegenkomen op zowel de racefiets- als mountainbike reizen. 

Bas Kwaaitaal & Evie de Heus

 

Na je reis wil je natuurlijk nog even nagenieten van al het moois wat je hebt beleefd. Daarom krijg je na afloop van de reis van ons een fotoalbum met o.a. persoonlijke actiefoto’s. We proberen ook zoveel mogelijk aftermovies te maken van de reizen. Bas en Nick zorgen ervoor dat alle foto’s en filmpjes van de reis worden verzameld en toegankelijk zijn voor de deelnemers.

Daarnaast zorgen zij er via social media en nieuwsbrief voor dat iedereen op de hoogte blijft van alle aanbiedingen, reisverhalen, filmpjes en alle andere nieuwtjes.

Bas kun je ook tegenkomen op de MTB-route van de Utrechtse Heuvelrug om clinics te geven. En hij is gids op de reizen, het liefst diegene met extreem veel trailtjes.

Antoinette

Vasa Sport Antoinette
Antoinette

Antoinette vormt samen met Esther het administratieve hart van Vasa Sport. Bel je Vasa Sport, dan krijg je 9 van de 10 keer de stem van één van deze twee dames te horen. 

De telefoon opnemen is zeker niet het enige dat ze doen. Zij zorgen ervoor dat jouw wensen en voorkeuren geadministreerd, behartigd en gerealiseerd worden. Ook zorgen ze ervoor dat jij de informatie krijgt die je voorafgaand aan de reis nodig hebt. 

Nu kun je denken wat een organisatie. Wat kost dat wel allemaal niet en is dat allemaal wel nodig? 

Een terechte vraag en als je spreekt met Sidney of Marco dan besef je dat zij heel bewust omgaan met de kosten en ureninzet. Beide zijn wars van overbodig, wollig en administratief gedoe. Ze proberen zo veel mogelijk tijd te steken in datgene wat nodig is om een fantastische reis te beleven.

Alle Vasa Sport reizen zijn goed voorbereid en strak georganiseerd. We laten zo min mogelijk aan het toeval over. Daarna is het een kunst om dit alles toch nog 'losjes' over te laten komen. En elke reis is natuurlijk weer een avontuur, waarin ook onverwachtse dingen (mogen) gebeuren. Dan zal er dus geïmproviseerd moeten worden. Als alle andere (te verwachten) dingen maar goed georganiseerd zijn, is improviseren op een paar kleine punten geen probleem meer.

Als serieus bedrijf ontkom je niet aan regels en verplichtingen. Dat is niet erg zolang de deelnemers er aan het eind maar voordeel van hebben - Marco

Vasa Sport is lid van de VVKR (vereniging van kleine reisorganisaties) om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Deze vereniging ondersteunt Vasa Sport bij ingewikkelde thema’s als privacywet, aansprakelijkheid en garantiefonds.

Vvkr

Vasa Sport is ook aangesloten bij de SGR (Stichting Garantie Reisgelden). Mocht er iets mis gaan met Vasa Sport, waardoor je reeds betaalde reis niet  door kan gaan, zorgt dit fonds er voor, dat je je geld terug krijgt. De SGR levert veel administratieve druk op en kost jaarlijks flink wat geld maar daarmee is wel een zekerheid geboden voor de deelnemers.

SGR


Vasa Sport is een platte organisatie met weinig hiërarchie. Het is een organisch en op elkaar ingespeeld geheel dat bijna instinctief doet wat nodig is. Sidney en Marco werken volop mee, van uitvoering van de reizen tot aan het beleid en management. De korte lijnen zorgen voor weinig ruis en dat komt de efficiëntie ten goede.

Dit is wie we willen zijn

Vasa Sport is opgericht in 1996 en sinds 2001 worden fietsreizen georganiseerd. Na jaren van gestage groei heeft het voldoende body om onverwachte omstandigheden op te vangen zodat de reizen te allen tijde en met de gewenste kwaliteit uitgevoerd kunnen worden. Groeien willen we niet ten koste van alles. Wat we wel willen is zoveel mogelijk mensen het fietsvirus bezorgen waarbij passie, deskundigheid en persoonlijk contact hoog in het vaandel staan. We zijn pas tevreden als je na de reis met een handdruk en glimlach op het gezicht afscheid van ons neemt. “Het was een prachtige reis en we hebben schitterende dingen beleeft, tot ziens!” 

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij wie wij zijn, wat ons drijft en hoe we werken. 
Wil je ons en onze werkwijze écht leren kennen en ervaren? Dan moet je beslist (nog) eens mee op reis gaan ;-). 

Bekijk het aanbod van de fietsreizen >>