Alles wat mountainbiken mooi maakt op Mallorca

Mallorca op geel. Fijn! Vasa Sport heeft vaker reizen naar deze prachtige mountainbike bestemming georganiseerd en het is dus een mooi alternatief voor de GiroDolomiti en TransAdria die vanwege Covid geannuleerd moesten worden. Een enthousiaste groep mountainbikers uit Wageningen ging op dit aanbod in. Ze werden begeleid door de gidsen Rick en Machiel en reisleider/chauffeur Sidney.

Vuelta Mallorca


Ruig

Het 4-sterren hotel direct aan zee zorgt meteen voor het vakantiegevoel. De eerste etappe begon met de klim voor de groepsindeling: eerst asfalt, maar daarna onverhard en dat betekent op Mallorca meestal veel losse stenen. Dat is echt even wennen. Grip zoeken, de juiste lijnen rijden, dat is wat je moet leren om goed boven te komen. In het begin is dat nog lastig maar aan het eind van de week weet je niet beter.

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

De eerste stenige afdaling boven Peguera vraagt meteen veel van de techniek. Het juiste zwaartepunt, pedalen horizontaal en alles staand rijden is wat je nodig hebt om goed over de grote keien, ruige stenen en losse kiezels te rijden.
De eerste dag was een heerlijke etappe over de bergrug van de Serra Burgesa. Na een spectaculaire afdaling werd er geluncht aan de zee bij Palmanova. Daarna begon de warmte wel zijn tol te eisen. 35 graden betekent veel drinken en iedereen moest nog wennen aan de warmte. Het laatste deel ging prachtig over paadjes langs de kust.

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

Naar Port de Sóller

Tijdens de tweede etappe verplaatsten we ons naar Port de Sóller. Lekker heet omdat de meeste klimmen in de zon lagen. Hydration! Veel drinken dus. We reden dwars door het Tramuntana-gebergte met een prachtige mix van stenige trails, schotterpaden en smalle asfaltweggetjes. De lunch was op een prachtig plein onder de bomen in het stadje Esporles. Over prachtige singletrails daalden we af de vallei van Port de Sóller in, waar we ook weer in een heerlijk 4-sterren hotel zaten aan de zee met een prima diner!

Vuelta Mallorca

Kloof van Binniaraix

Rick en Chiel wisselden van groep en deze dag begon met een lange klim richting het stuwmeer aan de andere kant van de tunnel. Na een groot deel onverhard en een stuk over asfalt reden we over fantastische paadjes langs het stuwmeer. Hierna kwam een pittige technische afdaling met heel veel switchback’s. Door de juiste tips ging dat bij de groep steeds beter en werden steeds meer bochten gereden.
Na de lunch in het middeleeuwse dorp Fornalutx reden we nog een paar prachtige stenige trails die echt het uiterste vroegen om op de fiets te blijven zitten.

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

Bandje?

Deze dag had één van de gidsen een beetje pech. In een lichte afdaling hoorde we een gigantische knal en de buitenband was helemaal gescheurd aan de zijkant. Met gel verpakkingen, een plastic kaartje en ducttape werd de band zo gefixt dat er toch verder gereden kon worden naar Sóller, om op zoek te gaan naar een band. Er was wel een fietsenwinkel, maar die verkocht geen MTB-banden. Terug in Port de Sóller vonden we wel dedicated MTB buitenbanden.

Vuelta Mallorca

De dag was al halverwege terwijl we nog geen kwart van de route hadden gedaan. In Deya was iedereen helemaal uitgedroogd en hebben we het plaatselijke café leeg gekocht. Daarna was het langs het strandje van Deia langs de kust weer terug naar Port de Sóller, waarbij het weer hobbelen en goed sturen was over de keien van Mallorca. Maar we worden steeds handiger en grenzen worden verlegd. De andere groep heeft nog meer genoten van deze lange dag, want daar bleven de banden wel heel :-)

Vuelta Mallorca

Palma

Tijdens deze vijfde etappe reden we terug naar Pequera, via de hoofdstad Palma. De dag begon met een lekkere klim, de Col de Sóller. Een niet zo’n zware asfaltklim die ook nog eens lekker in de schaduw ligt. Als beloning heerlijk door de haarspeldbochten naar beneden knallen, waarbij “de Kogel” niet bij te houden was op de rechte stukken. Daarna cruisen we over mooie onverharde paden, smalle asfaltweggetjes en fietspaden terug richting Palma. Hier loopt een schitterend fietspad dwars door de hoofdstad heen met fietsbruggetjes en weinig stoplichten.

Vuelta Mallorca

Vuelta Mallorca

In Palma heerlijk tapas gegeten en nog even langs de kathedraal, echt een gigantisch bouwwerk. Daarna door de haven richting het eind van de stad en dan rijden we via een rivierbedding zo de stad uit. Prachtig, wat een mooi pad en je bent meteen weer helemaal buiten de grote stad. Verder nog wat prachtige trails met ook heel wat lekke banden, helaas. Het banden wisselen gaat steeds sneller na een cursus, hoe trek ik mijn buitenband eraf zonder bandenlichters. Het was een lange warme dag maar een fantastische etappe, voor veel deelnemers het hoogtepunt van deze week.

Vuelta Mallorca

Slot

De slotetappe is nog een echte etappe met voor blauw 1400 en rood 1900 hm, dus ook deze dag geen eitje. De dag begon met een kapot achterwiel van één van de deelnemers. Na het regelen van een huurfiets werden er door het tempoverschil 2 groepen gevormd. Bij de splitsing rijden Rick en Machiel met de het grootste deel van de groep de rode lus, een zéér pittige klim met dito afdaling. Sidney rijdt met de andere groep rechtstreeks door naar de prachtige gelegen lunchplek in San Telmo, op de uiterste westpunt van Mallorca.

Vuelta Mallorca

In de rode lus wordt de groep nog een keer gesplitst. Niet iedereen heeft zin in het laatste stuk maar 3 “die hards” willen het wel proberen. Een heel smal pad door de struiken met veel lopen richting een prachtig uitzichtpunt aan de westkant van het eiland. Bij het uitkijkpunt ligt de zee 400 meter recht onder je. Na deze straffe loopsessie was op de terugweg gelukkig het meeste te rijden.

Vuelta Mallorca

Het stuk naar Port d’Andratx had weer alles wat mountainbiken mooi maakt. Prachtig rijden door de natuur met geweldige vergezichten en vooral ook pittige stenen trails. De afdaling is behoorlijk technisch en je moet constant kijken naar de juiste lijnen, anders rijd je jezelf vast en moet je van de fiets af. Zo rijden we door tot de finish in Pequera, waar we nagenieten met een lekker ijsje, een drankje en een perfect diner.

Vuelta Mallorca

Terug naar Nederland

De volgende dag hebben we nog een ontspannen ochtend om de fietsen in te pakken, te zwemmen, lekker op het terras te zitten en zo relaxed naar het vliegveld te gaan. De terugreis gaat vlot en voor we het weten zijn we weer thuis. In de app komen de foto’s al door, ontspannen met een biertje in de tuin of met een lekkere salade nagenietend van deze reis. Zo eindigde een geweldige reis met een hele gezellige groep mountainbikers, die af en toe ook echte bikkels waren!

Vuelta Mallorca

Wil je ook de Vuelta Mallorca MTB'en?

Volgend jaar is er weer een Mallorca reis. Zoek je een reis waarbij fietsen en het strandvakantiegevoel optimaal gecombineerd worden? Dan is dit jouw reis!
Ga naar de reispagina voor meer informatie, data en prijzen.

Vuelta Mallorca